Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Види, схема, підключення світлодіодних стрічок декоративного підсвічування

  1. Види світлодіодних стрічок декоративного підсвічування
  2. Схеми, конструкції світлодіодних стрічок декоративного підсвічування
  3. Схеми і особливості підключення світлодіодних стрічок

Сучасні елементи інтер'єру багато в чому змінюються, якщо додати в них декоративне підсвічування, яка є тією самою «родзинкою» оригінальності і виразом сучасного високотехнологічного дизайну. Саме для цього застосовують світлодіодні стрічки підсвічування, які виробляються в багатьох варіантах, як колірної гами, так і інших характеристик, про які піде мова.

В принципі, нічого складного немає ні в монтажі, ні в підключенні підсвічування до електрики, але найскладнішим є вибір тієї чи іншої системи, і розуміння її принципу роботи. Є системи, які працюють від 220 В і відповідно, не вимагають блоку харчування, є на 12/24 В підсвічування, а для великої кількості освітлення, може знадобитися не один блок живлення, плюс підсилювачі.

Але потрібно розуміти, що даний вид освітлювальних приладів є допоміжним, і як правило, не обходиться без точкового або групового лампового освітлення (див. « Види і принцип роботи сучасних електричних побутових ламп освітлення »), А загального або зонованого - інше питання.

Види світлодіодних стрічок декоративного підсвічування

Щільність світлодіодів на метр погонний стрічки - це та характеристика, яка визначає (здебільшого) яскравість освітлення. Найвища щільність становить 240 світлодіодів на метр погонний, тобто, 24 на секцію 10 см, як можна бачити на малюнку нижче. Там же видно, що стрічки щільністю 120 штук на м / п, виконані в двох варіантах - в один і в два ряди. Також можна бачити, що 240 розташовується в два ряди, а 140 - в три. Це все пов'язано з габаритними розмірами світлодіодів, їх кольоровістю, а також архітектурою схеми і резисторів самої стрічки, про це ще піде мова далі.

Саме розташування не принципово, тут показано лише, що буває стрічка в один, два і три ряди, різного розташування (навряд, в «шахматку»). Дрібні світлодіоди можуть розташовуватися в один ряд і досягати щільності 120 штук на метр, а більш громіздкі для такої ж щільності доводиться розташовувати в два ряди, а й світловіддача у них, як правило, більше, і / або вони можуть випромінювати кілька кольорів. В останньому випадку, розташування посилює більшу кількість доріжок і обслуговуючих резисторів.

Типи світлодіодів для стрічки умовно діляться на одноколірні і багатоколірні. Перші можуть випромінювати відтінки одного з основних кольорів спектра (червоного, зеленого, синього), а також різної м'якості білого (від сонячного до чисто-білого). Вони зазвичай меншого розміру і споживають трохи електрики, мають два контакти для підключення в схемі стрічки і один обслуговуючий токоотводящий резистор на стандартну секцію з трьох світлодіодів.

Барвисті ж позначаються абревіатурою RGB, що в перекладі на російську КЗС - червоний, зелений, синій. Їх конструкція така, що вміщує в одному корпусі одного кристала три провідникових елемента, кожен з яких при подачі напруги випромінює свій колір. У таких світлодіодах конструктивно можна спостерігати шість контактів, три на одній стороні, три на інший, кожен веде на свій провідникової елемент в кристалі. На секцію з трьох таких світлодіодів належить три обслуговуючих токоотводящий резистора - на кожен колір трьох світлодіодів по одному.

Розрізняють світлодіодні стрічки підсвічування і за розміром, який можна дізнатися, судячи з маркування. Найбільш поширені варіанти цифрових значень - 3528 і 5050, які вказують на розмір світлодіода. Перші дві цифри в маркуванні 3528 наприклад, позначають розмір в міліметрах (ціле і дробове значення) однієї габаритної боку світлодіода - 3,5 мм. Другі дві відповідно - габарити по другій стороні: 2,8 мм.

Одноколірні стрічки виробляють на базі світлодіодів SMD (Surface Mounted Device, або вмонтований на поверхню прилад), різних розмірів, основні з них - це SMD 3528, SMD 3020, SMD 3015, SMD 2012 за відповідними розмірами 3,5х2,8 мм, 3х2 мм , 3х1,5 мм, 2х1,2 мм. Бувають більш потужні одноколірні пристрої з трьома і більше провідниковими джерелами світла в кристалі, а також барвисті RGB, з маркуванням SMD 5050 (5х5 мм) і SMD 5060 (5х6 мм). Є ще абревіатура DIP, яка вказує на циліндричний корпус світлодіода, і відповідно, прикріплена до неї цифра позначає діаметр корпусу.

Характеристики споживаної енергії світлодіодних стрічок бувають найрізноманітніші, в залежності від щільності і типу використовуваних світлодіодів. Ще один нюанс «ненажерливості» цих джерел світла - колір освітлення, але це більше відноситься до одноколірним видам, а в RGB можна самостійно налаштувати відтінок, тим самим трохи змінити характеристику споживання.

Є стрічки, які розраховані на споживання напруги 12, 24, 36, 48 і 220 Вольт. Найбільш поширені - 12 і 24 В, які випускаються в бухтах по 5 м і мають розмір секції рівний 10 см. Стрічки на 36 і 48 В випускаються в більшій кількості випадків під замовлення, бухтами по 30 м, з секціями по 15-20 см, але вартість по метру погонному з однаковими характеристиками 12/24-х вольтів стрічок однакова.

Споживана потужність вказується виробником на 1 м / п стрічки, і залежить вона від щільності світлодіодів, а також споживання виду світлодіода. Наприклад, якщо взяти стрічку з маркуванням SMD 3528 4,8W 60 LED R, то судячи по ній, можна побачити світлодіоди 3,5х2,8 мм (SMD 3528), з потужністю споживання на метр стрічки 4,8 Вт (4,8W ), щільністю 60 світлодіодів (60 LED) червоного кольору (60 LED R) на метр погонний. Кожен світлодіод серії SMD 3528 LED R споживає 0,08 Вт, з цього випливає: 60 * 0,08 = 4,8 Ватт споживаної потужності на метр погонний стрічки з шістдесяти світлодіодів.

Схеми, конструкції світлодіодних стрічок декоративного підсвічування

Багаточіпових світлодіоди мають найбільш складну схему, тобто ті, в корпусах яких є по кілька елементів, які б виробляли світло. До них відносяться елементи класу SMD 5050 (5060), які бувають одноколірними і кольоровими (RGB). У першому випадку чіпи, що випромінюють світіння, виконані з одного матеріалу, що видає один колір. Якщо мова йде про RGB, то там розташовано три чіпа, виконаних з різних матеріалів, кожен з яких світиться своїм кольором.

Складові обслуговуючі елементи (струмообмежуючі резистори) і кількість контактів, яке вміщує в собі схема світлодіодної стрічки RGB, не так велика, як на основі пятічіпових SDM 5050, так як має всього чотири діючих контакту. Але принцип все той же: три чіпа в светодиоде - три керуючих, замикаючих ланцюг контакту, плюс загальний 12 В.

Перший в секції світлодіод запаяний на силовий контакт з одного боку, а далі йде послідовне з'єднання одного за іншим трьома струмопровідними доріжками, в ланцюг кожної включений струмообмежуючі резистор, що відводить надлишок струму від свого чіпа. Варто звернути увагу на саму конструкцію світлодіода в даному випадку, яка відрізняється від пятічіповой, в якій є один загальний силовий 12 В контакт, який, як правило, розташований посередині в нижньому ряду, а інші - що замикають.

Управління чіпами проводиться окремо кожним, і відповідно, комбінаціями різної яскравості з трьох різнокольорових, можна домогтися практично будь-якого відтінку, а також білого кольору. Також можна дискретним чином, просто включати або вимикати певний чіп. В одноколірних багаточіпових світлодіодах такий дискретний спосіб управління яскравістю освітлення є більш зручним, ніж метод плавного регулювання реостатом.

На схемі секції можна спостерігати, що підключення світлодіодів відбувається в послідовному порядку, але підключення самих секцій в стрічці здійснюється паралельно. Роз'єднання секцій проводиться шляхом розрізу по струмопровідних незахищеним контактам, по намічених лініях розрізу.

Одночиповие світлодіоди досить прості в підключенні на стрічці, і вони мають всього один чіп, відповідно, випромінюють світло одного відтінку, налаштувати можна тільки яскравість за допомогою реостата. Найбільш простий вважається схема підключення світлодіодної стрічки на основі одночипових SMD 3528, SMD 3020, SMD 3015, SMD 2012 та інших (різноманітність їх велике, описані найбільш широкі в застосуванні). Секція такої стрічки декоративного освітлення має три світлодіода, на яких припадає один струмообмежуючі резистор, все це на дві доріжки - силову і нульову.

Підключення елементів в секції стрічки послідовне, а підключення секцій - паралельне. Такі стрічки, як правило, більш тонкі, так як світлодіоди менш громіздкі, ніж багаточіпових (плюс до того тільки один резистор на секцію), і можуть поміщатися в один ряд при такій кількості, якому потрібно два ряди SMD 5050. Але при цьому світловіддача їх природно, менше.

Вище наведені основні два види світлодіодних стрічок, але існують і гібридні, багаточіпових з одночіповими, а також з секційним управлінням, яке забезпечує ефект «бігає вогонь», різні мерехтіння і т. Д., Подібно до новорічних гірлянд. Для цього потрібен ще спеціальний контролер, але про це далі.

Розташування доріжок і розміщення елементів на стрічці може відрізнятися від наведених вище схем, але принципова складова залишається все та ж. Стрічка може мати різного кольору захисне покриття, під яким заховані доріжки, а також клас захисту IP, перша цифра якого вказує на ступінь захисту від пилу і твердих тіл, друга - від вологісних впливів. У статті " Види, пристрій і маркування сучасних електричних побутових розеток »Є повна таблиця розшифровки всіх класів захисту, від IP 00 до IP 69.

Схеми і особливості підключення світлодіодних стрічок

Блок живлення для світлодіодної стрічки входить в будь-яку схему підключення, за винятком тих, які розраховані на характеристики мережевої напруги 220 В змінного струму - такі стрічки можуть підключатися безпосередньо. Існують різні блоки, які підбираються за напругою, а також загальної потужності і робочому току всієї довжини стрічки, яку планується підключити до нього. Наприклад, потрібно підібрати блок живлення до п'яти метрової SMD 3528 60 LED підсвічування. Характеристики її: робоча напруга - 12 В; робочий струм - 0,4 А / м; споживана потужність - 4,8 Вт / м.

Ці дані вказуються виробником на метр погонний, а на потрібних в нашому випадку п'ять, просто множимо їх на це кількість: 0,4 * 5 = 2 А; 4,8 * 5 = 24 Вт. При цьому напруга залишається однаковим що на один, що на п'ять метрів, і таким чином, блок живлення для нашої п'ятиметрової SMD 3528 60 LED, повинен бути розрахований на струм в 2 А, і мати потужність, рівну 24 Вт, природно, при вихідному напрузі 12 В постійного струму.

Вище наведена на основі одного і двох блоків (А) схема харчування світлодіодної стрічки, на одночипових світлодіодах, розрахованої на 12 В. В обох випадках споживача два - дві п'ятиметрових стрічки. Але в першому випадку ми спостерігаємо блок живлення (А) такої потужності і вихідного струму, який здатний живити дві стрічки (Б). У другому ж випадку, або стрічки дуже «ненажерливі», чому неможливо або економічно недоцільно брати один високопотужний блок на дві, або підібрано спеціально два блоки живлення, по одному на кожну, щоб при виході з ладу одного, заміна коштувала дешевше, ну або з інших міркувань (їх чимало).

Це найбільш примітивна схема, на якій не зображено елементів управління. Як мінімум повинен бути один - вимикач 220 В, який замикає первинну силовий ланцюг в блок живлення. За бажанням можна включити і інші елементи управління, наприклад, сенсорний вимикач або модуль дистанційного керування за допомогою пульта. Про сучасні системи управління електричними споживачами можна дізнатися зі статті « Види реле для побутових електромереж, їх призначення і принцип роботи ».

RGB-контролер для кольорового стрічки являє собою електронний пристрій, що керується, як правило, дистанційно. Контролер має набір дискретних (східчастих) і плавно регулюють (реостатних) елементів управління, які замикають / розмикають ланцюг і регулюють потужність кожної з трьох гілок, які живлять свій колір в RGB світлодіодах. Таким чином, пультом можна регулювати насиченість того чи іншого кольору, регулюючи палітру в загальному.

Більш складні контролери для спеціальних стрічок здатні також керувати кожною секцією, виконуючи цілі світлові спецефекти. У них вбудований спеціальний процесор з набором алгоритмів управління кожним окремим елементом в стрічці, тому світлодіодна стрічка для підсвічування стель, наприклад, може світитися і блимати як гірлянда на новорічній ялинці, або як-небудь м'якше, плавніше. Все залежить від програмної частини процесора, який можна самостійно коригувати, але за допомогою спеціальних навичок і пристрої - програматора.

Вище наведені схеми підключення RGB стрічки (Г) з одним блоком живлення (А) через RGB контролер з інфрачервоним приймачем (В) для дистанційного пульта управління. В обох випадках блок живлення досить потужний, щоб живити одну-дві і навіть більше стрічок. При цьому важливо зауважити, що підключення стрічок відбувається безпосередньо до блоку, а інший варіант, коли другу стрічку живиться від крайніх контактів першої, є грубою помилкою. Це правило поширюється на всі види стрічок, в тому числі і попередню одноколірну на основі одночіпного світлодіода.

Але, що робити, якщо кількість стрічок дуже велике, плюс кожна має дуже велику потужність споживання і високу щільність світлодіодів.? - тоді в схему харчування необхідно включити необхідну кількість блоків живлення, а також спеціальний RGB-підсилювач в тій же кількості, що і додаткових блоків, як показано нижче.

На схемі перший зверху блок живлення (А), що живить RGB-контролер (Б), за коштами якого відбувається управління всією системою декоративного освітлення (Д) через інфрачервоний приймач (В). Перший блок живлення має потужність, рівну споживання першої стрічки і контролера, плюс, як годиться, запас надійності в 20%. Для другого і третього стрічки також по блоку живлення рівній потужності плюс запас, але наступні блоки підключені не безпосередньо, а через RGB-підсилювач.

RGB-підсилювач - це прилад, елемент ланцюга, який дозволяє збільшити кількість стрічок, що підключаються до контролера. Стрічки підключаються одна до іншої через контролери, і окремо до кожного покладено блок живлення, як на малюнку вище. І немає різниці, яку світлодіодну стрічку вибрати, головне, щоб потужність блоку живлення збігалася. Без цього приладу підключати стрічки послідовно не можна, навіть якщо б блок живлення був настільки потужним, що міг би «потягнути» і другу - такі правила монтажу світлодіодного стрічкового освітлення. У цю схему можна підключити практично будь-які види світлодіодних стрічок, навіть можна примудритися три одноколірних вліпити, якщо є з того сенс.

Щоб максимально розширити функціонал управління електричними приладами, в тому числі декоративним освітленням, існують високоінтелектуальні системи, про які можна дізнатися зі статті « Складові елементи системи розумний будинок, їх призначення і принцип роботи ». Якщо виникнуть питання - пишіть під статтею в поле коментарів ВК.

З повагою, команда Mastery of building - порталу загально тематики.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама