Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як облаштувати дачну ділянку 6 соток (51 фото): як прикрасити дачу, проекти ландшафтів, приклад схеми, фото і відео

  1. зонування
  2. Нормативні документи
  3. Автономна каналізація, водозабір
  4. Правила планування
  5. Місце для будинку
  6. Боротьба за простір
  7. висновок

Як облаштувати 6 соток на дачі? Якими повинні бути відстані між будівлями? Де спорудити вигрібну яму, а де вирити колодязь? Як нерівний ландшафт дачі 6 соток вплине на розташування будинку на ньому? Давайте розбиратися. Як облаштувати 6 соток на дачі

Виглядає куди привабливіше звичних грядок з картоплею, чи не так?

зонування

Для початку давайте визначимося з функціональними зонами.

На які ділянки повинна ділитися невелика дача?

  • Житлова зона - місце розташування будинку.
  • Зона відпочинку - місце, де можна подрімати після обіду або зібратися з сусідами ввечері.
  • Город. Так уже повелося з часів бабусь і дідусів, що дача - не стільки місце відпочинку, скільки ділянку для вирощування всякої смакоти. Чи не станемо зраджувати традиціям.

Всі три зони легко виділити на цьому плані.

Зверніть увагу: якщо ви тримаєте на дачі курей або інших тварин, для їх утримання відводиться зона, максимально віддалена від місця, де ви відпочиваєте.
Інструкція пов'язана з неминучими ароматами: чи ви захочете відчувати їх за столом або під час денного сну.

Нормативні документи

будівлі

Облаштування дачі 6 соток (власне, як і будь-якого іншого ділянки, призначеної для садівництва) регламентується як мінімум двома нормативними документами:

  • СНиП 2.07.01-89 визначає норми планування і забудови сільських та міських поселень;
  • СНиП 2.01.02-85 містить протипожежні норми.

Для зручності читачів зведемо всі ключові вимоги в одну таблицю.

Об'єкти Мінімальна відстань Будинок (а також інші споруди) і вулиця «червоної лінії» 5 м Будинок і кордони сусідніх ділянок 3 м Будівлі господарського призначення (сараї, гаражі, овочесховища і т.д.) і межі сусідньої ділянки 1 м Вікна будинку і господарські будівлі на сусідній ділянці 6 м Вікна будинку і господарські будівлі з утриманням худоби і птиці 15 м Житлові будинки на сусідніх ділянках 6 - 15 метрів в залежності від вогнестійкості будівель. Для дерев'яних будинків мінімальна відстань встановлюється в 15 метрів. Об'єкти Мінімальна відстань Будинок (а також інші споруди) і вулиця «червоної лінії» 5 м Будинок і кордони сусідніх ділянок 3 м Будівлі господарського призначення (сараї, гаражі, овочесховища і т

Можливо, читачеві буде цікаво ознайомитися з деякими іншими рекомендаціями документів.

Автономна каналізація, водозабір

Взаємне розташування водопроводу, колодязя, свердловини, вигрібної ями і септика регламентується двома іншими документами - СНиП 30.02-97 і СанПіН 42-128-4690-88.

Об'єкти Мінімальна відстань Вигрібна яма, септик і центральний водопровід 10 м Вигрібна яма і колодязь з водою для поливу 20 м Вигрібна яма, септик і свердловина або колодязь з питною водою На глині ​​- 20 метрів, на суглинках - 30, на пісках і супісках - 50 . Вигрібна яма, септик і фундамент будинку 5 м Вигрібна яма, септик і межа ділянки 1 м

Як бачите, навіть з урахуванням вже перерахованих вимог складати проекти дачних ділянок 6 соток - справа досить невдячна. При типових розмірах 20х30 або 15х40 метрів витримати наведені відстані нелегко; але ж це тільки початок. Варто врахувати ще досить довгий ряд факторів.

Правила планування

Для середньої сім'ї загальна площа грядок і парників на чорноземі становить всього сотню квадратних метрів. Виняток - картопля: під нього відводиться ще як мінімум стільки ж. Решту площі ділянки можна сміливо зайняти садом і зоною відпочинку.

Решту площі ділянки можна сміливо зайняти садом і зоною відпочинку

Цінуйте можливість бачити красу.

Краще, щоб висота рослин збільшувалася з півдня на північ. У цьому випадку вони будуть мінімально затінювати один одного.

Практичне наслідок: плодові дерева висаджуються вздовж паркану по північній стороні.
Виняток - зона відпочинку: там тінь дуже стане в нагоді в літню спеку.
Не забудьте залишити просвіт для установки мангала: висхідний потік гарячого повітря може пошкодити нижні гілки.

Ідеальне місце для винограду - південна стіна будинку. Теплолюбна рослина буде захищено від холодних північних вітрів і зможе знайти опору для лози.

Прянощі (часник, коріандр, зелена цибуля) буде доречним висадити біля ганку. В цьому випадку подорож за свіжою зеленню до обіду не опиниться занадто довгим.

Компостні ями на дачній ділянці можна приховати чагарником (агрусом, малиною, смородиною і т.д.). Цим ми забезпечимо собі хороший урожай ягоди, а розкладаються відходи не будуть видні з дому.

Дитячий майданчик розташовується поблизу від будинку, прямо під вікнами. Дітей активного віку краще контролювати, якщо ви не хочете виявити їх захопленими грою в компості або серед того, що ще недавно було грядкою з редискою.

Дітей активного віку краще контролювати, якщо ви не хочете виявити їх захопленими грою в компості або серед того, що ще недавно було грядкою з редискою

Сумніваєтеся? Можливо, знімок переконає вас у серйозності тези.

Місце для будинку

Крім рекомендацій СНиП, при виборі місця для будівництва дачного будинку варто врахувати ще пару моментів.

  1. На похилих ділянках будинок краще вибудувати вгорі схилу. Хороший огляд з вікон напевно порадує вас більше забору і кущів перед очима. Крім того, тим самим ви вбережете будинок від постійної вогкості: дощові і талі води не стоятимуть під фундаментом.
  2. Вважається, що житлові кімнати будинку повинні висвітлюватися хоча б 2 - 2,5 години в день. Сонячний ультрафіолет знезаражує приміщення і зігріває його. Раз так - дерева не повинні загороджувати вікна.

Перед вами - приклад схеми дачної ділянки 6 соток. Всі дерева згруповані з північної сторони будинку і не загороджують його вікна від сонця.

Боротьба за простір

Як прикрасити дачу 6 соток? Чи можна зробити так, щоб невеликий розмір ділянки не кидався в очі?

Зрозуміло.

Ряд простих порад дозволить візуально розширити простір.

  • . Погляд глядача просто не буде зупинятися на огорожі, тим самим фіксуючи обмеженість розмірів дачі.

До речі: ціна паркану з рабиці починається від 300 рублів за погонний метр.
Власне, рабиця на сталевих стовпах - найдешевше рішення з можливих.

Власне, рабиця на сталевих стовпах - найдешевше рішення з можливих

На фото - світлопрозорий паркан з оцинкованої сітки на сталевому каркасі.

  • .
  • . Або світла колірна гамма, або зелений колір, втрачається в листі.

Оформлення дачної ділянки своїми руками - 6 соток або будь-якого іншого розміру - включає, серед іншого, планування доріжок. Тут є маленька хитрість: при їх прокладанні та оформлення кордонів клумб і грядок краще уникати прямих ліній. Криволінійні доріжки, розмежовані на короткі ділянки перголами, змусять дачу здаватися куди просторіше реальних розмірів. (Див. Також статтю Газон на дачі: особливості .)

)

Густа зелень і обмежують видимий простір перголи зроблять ділянку візуально просторіше.

висновок

Сподіваємося, що наші поради допоможуть починаючому дачникові в плануванні. Зрозуміло, в невеликій статті нами перераховані далеко не всі можливі рішення, що впливають на функціональність і дизайн ділянки. Відео в цій статті запропонує читачеві додаткову інформацію. Успіхів!

Якими повинні бути відстані між будівлями?
Де спорудити вигрібну яму, а де вирити колодязь?
Як нерівний ландшафт дачі 6 соток вплине на розташування будинку на ньому?
Виглядає куди привабливіше звичних грядок з картоплею, чи не так?
На які ділянки повинна ділитися невелика дача?
Сумніваєтеся?
Чи можна зробити так, щоб невеликий розмір ділянки не кидався в очі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама