Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як правильно зробити дренаж на дачній ділянці

  1. Типи дренажної системи
  2. Дренаж на дачі: крок за кроком
  3. Вся справа - в трубі

Яким буде дренаж на дачі, потрібно детально продумати ще при плануванні ділянки. Тут дуже важливо врахувати склад грунту і рельєф ваших соток. В цілому ж фахівці вважають, що осушувальна система вкрай необхідна в чотирьох критичних випадках.

  1. Грунтові води дуже близько підходять до поверхні.
  2. У грунті переважає глина, яка при рясних опадах не в змозі ввібрати всю вологу.
  3. Ділянка занадто рівний, і тому вода з нього не сходить.
  4. Ваша земля знаходиться на схилі, куди стікає багато води з сусідніх ділянок.

Ваша земля знаходиться на схилі, куди стікає багато води з сусідніх ділянок

Схема дренування ділянки:

1. Дренажні рукава; 2. відводом; 3. Колектор; 4. Центральний колектор з водовідведенням.

Типи дренажної системи

Дренажна система дачної ділянки може бути трьох видів:

  • відкритої;
  • закритою;
  • Засипний.

При її виборі слід пам'ятати, що відкритий дренаж є найпростішим і дешевим. В цьому випадку периметр ділянки акуратно обкопують канавками глибиною від 60 до 80 сантиметрів і товщиною в півметра. Стінки дренажної траншеї повинні бути скошені приблизно під кутом в 30 градусів. Відкритий дренаж особливо добре відводить воду в період рясних опадів і танення снігу. Він буде досить ефективно працювати на тих ділянках, які розташовані на схилах.

Закритий дренаж на дачній ділянці часто називають глибинним, оскільки систему з труб заглиблюють в землю. Сьогодні для цієї мети, як правило, застосовують труби з полівінілхлориду. Найпопулярніші діаметри - 110 і 63 міліметра. У трубах по всій довжині повинні бути отвори. Щоб відбувалася фільтрація ґрунтових частинок і піску, їх обволікають спеціальними матеріалами.

Третій вид дренажу (засипної) принципово схожий на закритий. Відмінність лише в тому, що замість пластикових рукавів тут використовують щебінь або биту цеглу. Цими матеріалами заповнюють половину траншеї. Верхню її частина засипають гравієм.

Дренаж на дачі: крок за кроком

Щоб дренаж садової ділянки вийшов якісним, виконуйте технологію, всі роботи виконуйте поетапно.

  1. Спочатку за допомогою лазерного далекоміра і нівеліра потрібно детально вивчити рельєф місцевості. В крайньому випадку, уважно простежте за струмочками води під час дощу і відзначте їх на плані ділянки.
  2. Тепер, згідно з вашою розмітці, виройте траншеї під труби. Щоб перевірити точність земляних робіт, варто дочекатися чергового дощу. Якщо після нього в траншеях НЕ буде калюж, ви на правильному шляху.
  3. Укладайте по всій довжині нетканий голкопробивний геотекстиль , А поверх нього труби.
  4. Нижню частину всієї системи виведіть в дренажний колодязь.
  5. Зверху труби необхідно засипати щебенем. Тільки не використовуйте вапняковий щебінь, оскільки він додає в грунт багато солі.
  6. Після шару з щебеню повинно залишитися приблизно 30 сантиметрів для звичайного грунту.

Вся справа - в трубі

Пристрій дренажу на ділянці вимагає серйозного підходу до вибору труб. Нещодавно для цих цілей широко застосовувалися керамічні і азбестоцементні зразки. Прокладати їх було непросто. Крім того, азбестоцемент не можна вважати екологічно безпечним матеріалом. Сьогодні для дренажу застосовують дуже зручні пластикові вироби з перфорацією. Для надання більшої міцності, їх гофрують.

Спосіб укладання дренажних труб залежить від грунту на вашій ділянці:

  • якщо він складається з щебінки, то фільтруючий матеріал не потрібен;
  • можна зневажити ним і при глинистому ґрунті, лише підсипати щебінь сантиметрів на двадцять;
  • при суглинистой грунті дренажну трубу слід обернути геотекстилем;
  • якщо поверхня вашої ділянки піщана, одного геотекстилю буде мало, необхідно додати ще щебеневої підсипки.

Втім, зараз у продажу чимало труб з готовим покриттям. З їх допомогою можна зробити дренажні роботи набагато швидше. Та й якість вашої системи буде вище, ніж при ручному обмотування труб.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама