Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як зробити басейн своїми руками: різновиди водойм, етапи проектування та будівництва

  1. Особливості та різновиди басейнів
  2. Каркасні басейни
  3. Переносні басейни для лазні
  4. стаціонарні басейни
  5. Галерея: басейн на дачі (25 фото)
  6. етапи будівництва
  7. Створення чаші і земляні роботи
  8. Освітлення і оздоблення
  9. Рекомендації по експлуатації і догляду
  10. Особливості очищення води в басейні

У літню пору завжди приємно викупатися в прохолодній воді У літню пору завжди приємно викупатися в прохолодній воді. Однак, виїхати на річку або озеро не завжди може вийти. У цьому випадку найкращим рішенням буде будівництво басейну своїми руками на дачі або на території частотного будинку. Так, у вас постійно буде під рукою власний водойму, біля якого можна чудово провести час і відпочити. У статті розглянемо, як побудувати басейн своїми руками.

Особливості та різновиди басейнів

Є багато варіацій на тему басейнів для дачі або заміського будинку Є багато варіацій на тему басейнів для дачі або заміського будинку. Але їх концептуально можна поділити на кілька основних типів.

Надувні басейни. Почнемо з найпростішого варіанту. Його основною перевагою є дешевизна і простота монтажу. Крім цього, така модель є мобільною.

В упакованому і зібраному вигляді він з легкістю поміститься в багажник машини. А це означає, що ви зможете його взяти з собою на природу, використовувати для лазні або просто без проблем встановити цей басейн в будинку своїми руками.

Серед сучасних моделей цієї категорії можна зустріти ємності самого різного об'єму - від міні-басейнів для дачі на зразок дитячих «жабників» до великих надувних конструкцій, які розраховані на 10 тонн води і більш.

До недоліків в першу чергу можна віднести недовговічність надувних басейнів: вони зношуються буквально за кілька років. А також не можна не сказати про їх незахищеність від різного роду механічних впливів.

Каркасні басейни

Теж є досить простими конструкціями Теж є досить простими конструкціями. До основних їх переваг можна віднести мобільність і високу швидкість монтажу, що, в принципі, властиво будь-яким збірним конструкціям. При цьому вони більш стійкі до механічних пошкоджень, на відміну від надувних. Однак, надувний басейн господарям обійдеться набагато дешевше, ніж каркасний. При цьому час служби цих басейнів, за великим рахунком також обмежена, як у кожної мобільної конструкції.

Також рекомендуємо прочитати:

Переносні басейни для лазні

Ці конструкції складаються з ПВХ-чохла, стінок і дна Ці конструкції складаються з ПВХ-чохла, стінок і дна. З урахуванням глибини можуть перебувати просто на рівній поверхні - глибина до 0,8 м, частково - до 1,3 метра або повністю (понад 1,6 м) заглиблюватися в землю.

Їх форма буває абсолютно будь-який, але, як правило, зустрічається овальна, кругла, у вигляді вісімки. Якщо ці конструкції мають квадратну або прямокутну форму, то кути у них неодмінно заокруглені.

Такі басейни хороші тим, що їх легко встановити (тим більше, що не треба поглиблювати) і просто підключати. Їх недолік - герметичність з'єднувальних швів. Однак, якщо придбати басейн в баню перевіреної компанії, то він вам справно прослужить багато років.

стаціонарні басейни

Потрібно почати з очевидних недоліків цих конструкцій: з усіх різновидів вони є найдорожчими - в плані не тільки пристрої басейну, а й його подальшого обслуговування Потрібно почати з очевидних недоліків цих конструкцій: з усіх різновидів вони є найдорожчими - в плані не тільки пристрої басейну, а й його подальшого обслуговування.

Але на цьому все недоліки закінчуються. Так як стаціонарні вуличні басейни - це фундаментальна споруда, так би мовити, на століття.

Стаціонарні басейни можуть бути з бетонною чашею або вже готовою. Бетонна чаша дає можливість господареві спорудити будинки басейн будь-який, навіть самої вигадливої форми. При цьому чаші для басейнів, зроблені з композитних матеріалів, значно полегшують процес облаштування басейну на ділянці.

Галерея: басейн на дачі (25 фото)

Вибір місця розташування і оптимального розміру

Оскільки саме стаціонарний басейн вважається «справжнім», то в подальшому розмова піде саме про цю конструкції Оскільки саме стаціонарний басейн вважається «справжнім», то в подальшому розмова піде саме про цю конструкції. Отже, коли з типом визначилися, то необхідно подумати про розміри і місце установки безпосередньо штучного водоймища. У більшій частині вибір місця буде залежати від побажань господаря. Як правило, басейн встановлюють недалеко від зони відпочинку, близько лазні, позаду будинку. Але під час вибору місця необхідно враховувати певні чинники:

  • Наявність поруч рослинності. Бажано, щоб поруч з водоймою не знаходилося кущів і тим більше дерев. Рослини постійно тягнуться до вологи, а їх коренева система дуже сильна і може з легкістю пробити бетонну гущавину.
  • Напрямок вітру. Оскільки цей басейн для дачі вуличний, то є висока ймовірність потрапляння в нього всілякого сміття. Для того щоб під час купання ви не стикалися з сухими листям, обривками паперів і т. Д., Краще якщо басейн буде перебувати на захищеному від переважаючого напрямку вітру ділянці.
  • Грунт. Від якості грунту залежить дуже багато чого. Для початку, бажано, щоб грунт був глинистий. В такому випадку ви додатково отримаєте природну гідроізоляцію. А також під час спорудження стаціонарної чаші вам потрібно буде вирити котлован. Коли на обраному місці грунт кам'янистий, то земляні роботи можуть виявитися дуже трудомісткими і складними, тим більше, якщо робити басейн своїми руками на дачі без допомоги спеціальної техніки.

Коли мова йде про розміри майбутнього водойми, то в цьому випадку спеціальних вимог не існує. Це буде залежати від ваших уподобань і наявності вільного простору. Наприклад, для плавання по одній доріжці досить ширини в 2,5 м і довжини в чотири метри. Коли планується дві доріжки, то ширину можна збільшити до 5 метрів.

Оптимальна глибина водойми є 1,5 метра. Але і в цьому випадку все залежить від цілей, для яких ви його споруджуєте. Коли у вас є діти, і основним завданням басейну є їх розвага, то не потрібно його робити дуже глибоким. І навпаки, коли ви любитель попірнати, то глибина грає важливу роль.

етапи будівництва

За великим рахунком безпосередньо процес будівництва басейну на дачі ділиться на такі етапи:

Як видно, робіт з будівництва досить багато. Причому будь-який з етапів дуже важливий, тому що від цього залежить не тільки зовнішній вигляд всієї конструкції, а й час експлуатації.

Створення чаші і земляні роботи

Перейдемо безпосередньо до головного питання - як зробити басейн на дачі своїми руками Перейдемо безпосередньо до головного питання - як зробити басейн на дачі своїми руками. Якщо визначилися з місцем установки і розмірами, то можна приступати до земляних робіт. Спочатку на ділянку наносимо розмітку. Для чого можна використовувати натягнуту на кілочки мотузку.

Потім приступаємо до земляних робіт. Це самий трудомісткий етап під час будівництва. Вам необхідно викопати котлован потрібної глибини і розміру. Причому треба враховувати, що глибину, довжину і ширину потрібно робити приблизно на 50 см більше.

Це додатковий простір потрібно для влаштування опалубки. Коли габарити задуманої вами конструкції дуже значні, то потрібно задуматися про залучення спеціальної техніки.

Потім, коли котлован виритий, можна приступити до створення чаші. В цей етап робіт входять такі заходи:

  1. Стінки і днище котловану гарненько трамбуються.
  2. Робиться піщана подушка. Для чого на дно насипається шар піску товщиною 25-40 см і ретельно трамбується.
  3. По всій поверхні стінок і зверху подушки на дні наноситься шар гідроізоляції. Зараз на ринку можна побачити безліч матеріалів, які є відмінною перепоною для води. Самим бюджетним є застосування бітумної маси і руберойду. Ці матеріали добре себе показали і давно застосовуються.
  4. Спочатку укладається шар руберойду по всій поверхні (на стінки і дно, при цьому стіни повинні бути покриті матеріалом з запасом до самого верху). Після наноситься кілька (бажано 4-5) шарів бітумної маси.
  5. Подальшим етапом є монтаж зливної системи. Це необхідно виконати до влаштування опалубки. Яка кількість робити отворів для зливу і в якому місці, залежить від форми і розмірів чаші.
  6. Потім споруджуємо опалубку, її можна виготовити з підручних матеріалів і приступаємо до заливки бетону. Причому неодмінно потрібно використовувати армування.
  7. Опалубка забирається після застигання бетонної маси.

Освітлення і оздоблення

Потім потрібно виконати обробку чаші Потім потрібно виконати обробку чаші. Але спочатку необхідно додатково нанести шар гідроізоляції.

А також потрібно закласти всі утворилися тріщини, щоб вода не просочилася і не пошкодила чашу. Для цього можна використовувати мастику, плівку або просочують матеріали.

Після установки гідроізоляції приступають до оздоблювальних робіт. Як правило, для покриття чаші застосовується кахельна плитка. Цей матеріал легко може витримати тривале перебування у воді, дуже просто миється і має привабливий вигляд.

Крім кахельної плитки, можна скористатися і сучасним матеріалом, наприклад, плівкою ПВХ. Сьогодні виробники виробляють величезний асортимент цього матеріалу. Він відрізняється довговічністю і міцністю. На цьому будівництво басейну, власне, закінчено.

Рекомендації по експлуатації і догляду

У штучних водоймах вода досить швидко забруднюється і може бути сприятливим середовищем для появи шкідливих бактерій У штучних водоймах вода досить швидко забруднюється і може бути сприятливим середовищем для появи шкідливих бактерій. При цьому у відкритий басейн весь час потрапляє пил, гілки дерев і опале листа.

Для маленьких басейнів можна спорудити кришку, яка не допускатиме потрапляння основної частини сміття. Невеликі частки, що потрапили у водойму, можна легко прибрати за допомогою дрібнопористий сачка. Водорості, які утворилися на стінках, прибираються щіткою з м'яким ворсом.

Воду в цьому басейні бажано замінювати не менше разу на тиждень. Наприклад, використовувати для поливу городу. Для очищення води в великих басейнах застосовуються такі способи:

  • Електрофізичних знезараження - використання обладнання для насичення води іонами срібла і озонаторів. Для фільтрації та очищення води можна застосовувати ультрафіолетові лампи, вони дезінфікують воду, вбиваючи спори цвілі і мікроби.
  • Хімічна обробка - проводиться за допомогою спеціальних речовин. В результаті нормалізується рівень pH і знезаражується вода. Дія хімічних речовин перешкоджає появі водоростей і усуває дрібні частки жиру.
  • Фізична чистка - прибирання дрібного і крупного сміття за допомогою сачка. Постійна чистка водним фільтром. Очищення внутрішньої поверхні вакуумним пилососом і щіткою.

Особливості очищення води в басейні

Найбільш простий спосіб очищення води - водний фільтр Найбільш простий спосіб очищення води - водний фільтр. Існує три види систем з різним ступенем фільтрації. Пісочний фільтр на основі мелкодроблёного кварцу прибирає шкідливі мікрочастинки розміром до 25 мікрон.

Картріджниє фільтри підходять для середніх за розміром штучних водойм діаметром не більше п'яти метрів. Ці фільтри обладнуються спеціальним клапаном для позбавлення від дрібного сміття і системою очищення води від шкідливих елементів розміром до 15 мікрон.

Діатомітові фільтри - це високоефективні і сучасні системи очищення води. У ролі очищає речовини застосовується викопний порошок, кизельгур, гірська мука і т. Д. Ці частинки прибирають дрібні елементи розміром до одного мікрометра.

Як складів для хімічної очистки використовуються кошти на основі активного кисню, брому і хлору. Хлористі склади досить ефективні, але потребують дотримання чіткої дозування. При перевищенні доз є великий ризик пошкодження шкірних покривів і отруєння.

Препарати на основі брому більш безпечні і не мають вираженого запаху. Очищення активним киснем найзручніше і при цьому абсолютно безпечно для здоров'я. Препарат додається в воду тут же після наповнення басейну з урахуванням загального обсягу рідини.

Басейн на присадибній ділянці або на дачі - це чудове місце для відпочинку в літні спекотні дні. А побудувати його своїми руками не так вже й складно. Можна спорудити водоймище з підручних матеріалів, але набагато надійніше його зробити з бетону.

Нанести розмітку, провести розрахунки, вирити котлован, залити чашу і виконати обробку. Це основні етапи робіт. Трохи фінансових вкладень і зусиль, і у вас буде відмінне місце відпочинку для всієї родини.

Трохи фінансових вкладень і зусиль, і у вас буде відмінне місце відпочинку для всієї родини

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама