Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Двосхилий дах своїми руками: як побудувати і встановити крокви

  1. Кроквяна система двосхилого даху своїми руками
  2. крута дах
  3. Пологий дах своїми руками
  4. Підбір кута нахилу з урахуванням ваги покрівлі
  5. Переваги використання сучасних покрівельних матеріалів
  6. Особливості підготовки основи для покрівлі різного типу
  7. матеріали каркаса
  8. Розміри бруса і дошки для різних елементів каркаса двосхилого даху
  9. Інструменти і пристосування
  10. Трохи про безпеку
  11. Дах будинку своїми руками: порядок зведення покрівлі
  12. Укладання мауерлата
  13. Монтаж конькового бруса
  14. Як зробити дах будинку: установка обрешітки
  15. підсумок

Двосхилий дах своїми руками

Двосхилий дах своїми руками зібрана - стане залуження гордістю власника будинку і буде повністю відповідати його бажанням. Для того щоб вона була не тільки прикрасою, але і надійною, довговічною, захистом будівлі, потрібно дуже ретельно продумати її конструкцію, скласти детальний план робіт. Ми поділимося досвідом і інформацією про те, як зробити дах будинку своїми руками.

Кроквяна система двосхилого даху своїми руками

Вибір конструкції двосхилим даху - найбільш важлива частина підготовки. Міцність каркаса визначає не тільки її стійкість до ваги снігу і натиску вітру, а й впливає на довговічність покрівельних матеріалів.

Міцність каркаса визначає не тільки її стійкість до ваги снігу і натиску вітру, а й впливає на довговічність покрівельних матеріалів

Дах своїми руками - вибираємо кут нахилу

крута дах

Чим крутіше нахил ската - тим більше вільного простору буде мати горищне або мансардне приміщення. До того ж, при нахилі більше 50 °, сніг на даху не буде залежуватися.

Відповідно, міцність крокв може бути менше, а це дозволить непогано заощадити на обсязі використовуваних пиломатеріалів. З іншого боку, занадто високий дах відчуває великий тиск вітру, і може бути зруйнована під час урагану.

Пологий дах своїми руками

Низька двосхилий дах легко переносить сильний вітер, але має зменшену здатність навантаження і критична до великій вазі товстого шару мокрого снігу. Найбільш ідеальним прийнято вважати нахил ската 30 °. Саме такий кут забезпечує:

  • достатню міцність,
  • баланс між тиском і підйомної силою вітру,
  • хороше освітлення площині даху в зимову пору року.

Підбір кута нахилу з урахуванням ваги покрівлі

Вага покрівлі може становити значну частину загальної ваги даху. Тому при проектуванні конструкції каркаса враховуємо також вага матеріалу даху.

Тому при проектуванні конструкції каркаса враховуємо також вага матеріалу даху

Як зробити дах будинку своїми руками: підбір кута нахилу з урахуванням ваги покрівлі

Переваги використання сучасних покрівельних матеріалів

Плануючи, як побудувати дах будинку своїми руками, слід мати на увазі, що сучасна двосхила покрівля відрізняється полегшеним вагою і простотою монтажу. Покривати дах металочерепицею не в приклад легше і швидше, ніж робити те ж саме з застарілим шифером. А укладання самоклеющейся м'якої рулонної бітумної черепиці не тільки в рази швидше, але і під силу самому недосвідченому людині. До того ж, вона дуже ефективно глушить шум падаючого дощу і граду.

До того ж, вона дуже ефективно глушить шум падаючого дощу і граду

Як зробити дах будинку своїми руками: вибір матеріалу

Особливості підготовки основи для покрівлі різного типу

Крок обрешітки під металочерепицю повинен відповідати ширині одного листа. Під м'яку покрівлю укладається листовий матеріал. Як правило, для цього застосовується водостійке ДСП.

Використовувати суцільний настил з дощок не рекомендується, оскільки їх розміри і форма можуть значно змінюватися від рівня вологості повітря, що може привести до передчасного руйнування м'якої черепиці на швах. Використання товстої фанери також не рекомендується. Вона не така довговічна, ніж хороша ДСП, і не дозволяє користуватися цвяхами.

матеріали каркаса

Для побудови каркасу даху використовують тільки хвойні породи дерева. Брус і дошки з хвойних порід дуже міцні, пружні, практично не вбирають вологу, не схильні до гниття і не до смаку жукам-древоеда. Для підвищення пожежної безпеки даху дерево слід обробити відповідними вогнезахисними засобами (спеціальним лаком ОЗЛ-СК, фарбою ВД-545 по дереву та антипіренами або біопіреном).

Для підвищення пожежної безпеки даху дерево слід обробити відповідними вогнезахисними засобами (спеціальним лаком ОЗЛ-СК, фарбою ВД-545 по дереву та антипіренами або біопіреном)

Як зробити дах будинку своїми руками: матеріали для каркаса

Розміри бруса і дошки для різних елементів каркаса двосхилого даху

Мінімальний перетин бруса і дощок для елементів каркаса визначаємо по таблиці нижче.

Мінімальний перетин бруса і дощок для елементів каркаса визначаємо по таблиці нижче

Як зробити дах будинку своїми руками: як визначити перетин дощок і бруса

Перетин крокв залежить від кроку і максимальної довжини кроквяної ноги.

Як зробити дах будинку своїми руками: як визначити перетин крокв

Інструменти і пристосування

Для зведення двосхилим даху своїми руками потрібно такий інструмент:

  • сокиру;
  • молоток;
  • пила універсальна або поперечного пиляння;
  • ріжковий ключ потрібного розміру під гайки і стягують шпильки;
  • плоскогубці;
  • будівельний степлер;
  • шуруповерт;
  • обценьки;
  • дриль.

Як побудувати дах будинку своїми руками: інструмент

Зазвичай використовується ручний інструмент, але застосування замість нього електричного прискорить роботу і спростить завдання. Дуже корисно мати під рукою схил і водяний рівень. Роль схилу може грати будь-який невеликий грузик на шпагаті. Замість водяного рівня можна використовувати рівень, але це менш зручно, і точність установки горизонталі на протяжних ділянках - набагато нижче.

Крім, власне, інструменту потрібні також такі пристосування:

  • сходи або драбина;
  • лебідка, саморобний або розбірний поміст.

Як побудувати дах будинку своїми руками: драбина

Трохи про безпеку

Якщо висота місця робіт перевищує три людські зрости, обов'язково потрібно подбати про свою безпеку перед тим як побудувати дах. Всі конструктивні елементи даху мають чималу вагу і в поєднанні з висотою становлять потенційну небезпеку для людини.

Всі конструктивні елементи даху мають чималу вагу і в поєднанні з висотою становлять потенційну небезпеку для людини

Як побудувати дах будинку своїми руками: безпечна робота

При піднятті дерев'яного бруса, дощок, готових кроквяних конструкцій з землі наверх потрібно використовувати лебідку, а не тягнути їх руками. Під час настилу покрівлі обов'язково користуватися страхувальними мотузками або канатами, надійно закріпленими до міцного підстави. На місці будівництва обов'язково повинна бути аптечка.

Дах будинку своїми руками: порядок зведення покрівлі

Дах двосхилий може мати різну конструкцію. Розглянемо найбільш просту реалізацію.

Укладання мауерлата

Як зробити дах: укладання мауерлата

По верхньому краю стін укладаємо мауерлат - основу для каркаса даху. Мауерлат робиться з бруса перерізом 100х100 мм або 150х150 мм. До дерев'яних стін брус кріпиться цвяхами, болтами або скобами.

У кам'яних стінах кріплення в ідеї анкерів або стрижнів з різьбленням передбачаються ще під час їх зведення. Окремі дерев'яні бруски в кам'яній кладці - не найкращий варіант для кріплення мауерлата. В крайньому випадку - дерев'яні вкладиші потрібно продублювати кріпильними скобами або металевими накладками, що стягують мауерлат і кам'яну основу.

Щоб дах будинку не опинилася знесена сильним вітром, стрижні або анкера повинні бути не менше 10 мм в діаметрі. Між кам'яною кладкою і мауерлат укладається шар гідроізоляції - руберойду або іншого міцного матеріалу.

Монтаж конькового бруса

Як зробити дах: монтаж конькового бруса

Встановлюємо коньковий брус на фронтони будови. Це дозволить збирати скелет даху прямо на місці. Установка крокв двосхилим даху своїми руками може проводитися навіть поодинці. Крокви по черзі укладаються від коника до мауерлату, скріплюються вгорі між собою, обрізаються за місцем і прикріплюються до коника. Конструкція з несучим гребеневим бруском дозволяє зібрати дах своїми руками самостійно або з одним помічником. Звис - частина покрівлі, яка виходить за межі стін будівлі, утворюється за рахунок виступаючих частин кроквяних ніг або додаткових подовжують дощок - кобилок. Дошки для них повинні витримувати вагу звисає частини покрівлі та ринви, наповненого водою.

Якщо в конструкції будівлі капітальні фронтони не передбачені, крокви потрібно буде з'єднувати між собою на землі і подавати на дах вже у вигляді готових кроквяних кутів. При цьому їх установка зажадає скоординованого дії кількох осіб. Верхня частина крокв скріплюється коником, який підбивається знизу.

Верхня частина крокв скріплюється коником, який підбивається знизу

Як зробити дах: коник під кроквами

Залежно від конструкції даху для кріплення можуть використовуватися цвяхи, металеві накладки, куточки або шпильки. Конструкція таких крокв зазвичай включає поперечну стяжку - ригель, і всі необхідні заріз і підпиляти. З землі готові кроквяні конструкції подають по похилих дошках за допомогою мотузок або лебідки. Місцезнаходження стропильних ніг розмічається заздалегідь на мауерлат і конику з урахуванням обраного кроку.

Як зробити дах будинку: установка обрешітки

Для збільшення жорсткості конструкції і зменшення распорного зусилля навантаження на стіни крокви пов'язують затяжками. При побудові даху своїми руками простіше всього використовувати довгі дошки або складальні бруси.

При побудові даху своїми руками простіше всього використовувати довгі дошки або складальні бруси

Дах двосхилий: пароізоляція

  1. Після монтажу каркасу встановлюється решетування. При цьому керуються правилом: під жорстку покрівлю крок обрешітки повинен відповідати розмірам покрівельних листів, а для покрівлі з м'яких матеріалів буде потрібно суцільне підставу.
  2. По внутрішній частині крокв натягується пароізоляційна мембрана. Вона захищає внутрішній простір будинку від атмосферної вологості. Поверх пароізоляції укладається утеплювач, а на нього - паропроникна гідроізоляція.
  3. Численні пори такої мембрани непроникні для води, але пропускають водяну пару, завдяки чому утеплювач «дихає» і не страждає від конденсату. Двосхилий дах фото якої наведено в цьому розділі, забезпечує мінімальні витоку внутрішнього тепла.
  1. На схилу даху монтуються жолоби і інші елементи водостоку. Остаточним етапом споруди є настилання покрівлі та ущільнення всіх технологічних зазорів і щілин. Після цього монтаж даху вважається завершеним.

Дах двосхилий: як кріпити водостік

підсумок

Змонтована своїми руками двосхилий дах - це гарантія якісної покрівлі. Строго дотримуючись всі рекомендації фахівців, і слідуючи покрокової інструкції з фото, ви без проблем впораєтеся зі складанням і монтажем. Якщо ж ви вирішите довірити роботу будівельної компанії, то зможете курирувати будь-який процес, самі підберете необхідний матеріал і справите точний розрахунок витрат.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама