Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ландшафтний дизайн дачної ділянки своїми руками: ідеї для саду

Заміський будинок або дачну ділянку - це місце, де хочеться відпочити від шуму мегаполісу. Тому велике значення надається ландшафтного дизайну, завдяки якому можна відобразити внутрішній світ власника, створити неповторний куточок, де можна усамітнитися, злившись з навколишньою природою. Освоїти самостійно основи такого дизайну і втілити в життя незвичайні ідеї нескладно.

1

Дизайн садової ділянки - основні ідеї

Ландшафтний дизайн - це мистецтво перетворення земельного непоказного ділянки в райський куточок. Підходити до дизайну ділянки потрібно в комплексі: упорядковане простір повинен гармоніювати з навколишнім ландшафтом і загальним стилем, в якому збудовані будинок і споруди.

Естетичним оформленням ділянок займалися з давніх часів. Природно, змінювалася мода і тенденції. У сучасному дизайні актуальна природність, прагнення до первозданності. Стали популярні альпійські гірки, сади в російській народному стилі з технологічними елементами зі скла, металу, пластику та інших сучасних матеріалів.

При оформленні садових ділянок популярна еклектика - змішання різних стилів, хаотичність ідей. Разом з природними природними елементами присутні архітектурні споруди зі строгими геометричними формами і лініями, які виконані з новітніх матеріалів. Якщо гармонійно поєднати непоєднувані деталі, можна отримати несподіваний результат, який викличе захват і захоплення.

При бажанні створити своїми руками з присадибної ділянки райський куточок, можна скористатися однією з комп'ютерних програм, яка дозволить відтворити за допомогою 3D графіки реальну картину. За допомогою інструментів, закладених в програмі, і фантазії можна розпланувати свою ділянку з урахуванням його розмірів, розбити на зони, розмістити клумби, водойма, розмітити доріжки. Крім того, в інтернеті можна почерпнути ідеї ландшафтного дизайну.

2

Стилі і течії в сучасному дизайні саду

За довгу історію створення та оформлення присадибних ділянок виникало багато стилів. Розглянемо основні відомі напрямки ландшафтного дизайну:

  • Класичний стиль, званий ще регулярним. Типовими представниками цього стилю є знамениті французькі парки. Основна ідея класичного напряму - влада розуму над природою, підпорядкування її законам геометрії.
  • На противагу класичному стилю виник протилежний йому пейзажний ландшафт. У ньому вітається первозданність, близькість до природи, своєрідна свобода від сучасності. Дизайнери намагаються підкреслити природну природну красу, яка створює атмосферу спокою. Особливо виграє ділянку, розташовану в лісовій зоні. В цьому випадку можна висадити саджанці дерев, які ростуть в лісі, зробити газон з лісових трав.
  • Сільський стиль (прованс) є одним з напрямків пейзажного стилю. Представниками течії є сільські сади, розташовані в різних куточках нашої планети. Для створення таких садів не потрібні великі фінансові вкладення, все будується на довільному використанні місцевих традицій і навколишнього ландшафту. Зазвичай такі ділянки не вимагають ретельного догляду.
  • В архітектурному стилі природа відсувається на другий план, перевага в оформленні ділянки віддається декоративним будівлям: арках, вимощених майданчикам, доріжках, терасах, містках, фонтанів і інших архітектурних елементів.
  • Японський стиль можна назвати мистецтвом. Щоб оформити ділянку в цьому стилі, потрібно пізнати і перейнятися східною філософією, яка сповнена символізму. В саду легко створити класичну східну атмосферу, використовуючи натуральний матеріал: каміння, пісок, галька, квіти, мох, стрижені хвойники, містки, дзюркотлива вода. З їх допомогою можна оформить водойму, який будемо місцем, де можна споглядати красу природи.

3

3

4

Планування - основа гарного ділянки

Визначившись зі стилем, потрібно спланувати ділянку біля будинку, продумати, де будуть розташовані основні елементи, розбити територію на зони. Існують готові планування, які використовуються для різних просторів:

  • Найпопулярнішим варіантом планування, яка ніколи не буде помилковою, є прямокутна. Така ділянка легко розбити на зони, окремі секції, на ньому легко створювати різні геометричні композиції.
  • Круглу планування штучно створюють з прямокутної шляхом використання допоміжних елементів: зелених насаджень, клумб, газону і т.п. За допомогою декору маскуються прямі геометричні елементи. Використання в дизайні круглих мотивів може стати неординарним рішенням.
  • При діагональної плануванні використовуються діагональні паралелі. Завдяки цій ідеї можна візуально розширити ділянку невеликого розміру, розсунути його кордони, використовуючи природний рельєф місцевості, де він розташований. Важливо грамотно виділити потрібні елементи в саду з діагональною плануванням. Якщо неправильно розставити акценти, створюється ефект занедбаності, недоглянутості ділянки, втрачається природна привабливість ландшафту.

Щоб просторим ділянкою було комфортно користуватися, його потрібно розділити на функціональні зони.

Кількість зон залежить від розмірів ділянки і цілей, які переслідуються при поділі на зони. Можливий розподіл території на наступні зони:

  • ігровий майданчик;
  • зону відпочинку;
  • зону прийому їжі;
  • садово-городню зону;
  • господарську зону;
  • спортмайданчик.

Всі зони повинні гармонійно виглядати в єдиному ансамблі, тому їх дизайн повинен бути витриманий в одному стилі, повинна простежуватися цілісна ідея. Кожна зона повинна непомітно переходити в іншу, без різких кордонів. Для цього можна використовувати газони, декор, садові доріжки , Арки, зелені насадження. Плануючи розміщення зон, слід враховувати, що великі ділянки краще розташовувати по краях, а в центрі розмістити зони невеликих розмірів. Необхідно продумати, де будуть проходити стежки.

Під час планування ділянки слід врахувати рельєфність, продумати, де необхідно влаштовувати дренажну систему, щоб відвести зайву воду, а де навпаки потрібно підведення води. Слід приділити увагу висвітленню: потрібно правильно зробити проводку і висвітлити основні об'єкти, не забуваючи про висвітлення стежок.

5

Озеленення ділянки - створення газонів

Обов'язковим елементом дизайну ділянки є газон. Для нього не можна використовувати звичайну бур'ян, так як він буде виглядати неакуратним і зіпсує загальне враження. Створення газону - важка і трудомістка робота, що вимагає повної віддачі, потрібно докласти чимало сил по його приживлення, щоб в результаті отримати ідеальну основу. Газон з трави служить не тільки декоративною прикрасою ділянки, він позитивно впливає на структуру ґрунту, приглушує шум, очищає повітря.

Слід відповідально підійти до вибору і призначенням газону. Можна виділити наступні його види:

  1. 1. Спортивний - щільний вид газону, що витримує значні навантаження.
  2. 2. Декоративний - ідеальний газон, призначений для того, щоб по ньому ходили босоніж.
  3. 3. Звичайний газон являє собою покриття з одноколірної травою середньої щільності.

Для початківців ландшафтних дизайнерів краще вибрати спочатку звичайний газон, який не вимагає ретельного догляду і може використовуватися для різних цілей. Як і будь-який газон, він повинен мати красивий і доглянутий зовнішній вигляд, створює відчуття комфорту.

Землю, призначену під газон, очищаємо від бур'янів і сміття. Щоб позбутися від бур'янів, можна скористатися спеціальними хімікатами для бур'яну. Вони проникають в рослину до самого кореня. В результаті бур'ян гине, залишається тільки витягти його з грунту. Коли ділянку очищений від бур'яну, даємо йому відпочити два тижні. Потім копали землю, додаємо мінеральні добрива, щоб нова трава краще і швидше росла. Після цього вирівнюємо грунт, утрамбовуємо і засіваємо газонної травою. Зверху насіння необхідно присипати шаром землі, щоб їх не скльовували птиці.

Є кілька причин, за якими краще вибрати звичайну, недорогу траву для газону. Вона невибаглива в догляді, добре переносить недостатню вологість, може рости в тіні, стійка до морозів. Якщо на деяких дільницях не зійде трава з різних причин, то в цих місцях потрібно додатково підсіяти нове насіння.

Коли завдяки старанній праці буде отримано газон, потрібно за ним доглядати, дотримуючись таких правил:

  • косити траву тільки в суху погоду;
  • намагатися скошувати траву до того, як вона сильно виросте;
  • не допускати пересихання газону, поливати в жарку погоду.

6

Клумби і квіткові композиції-краса, що радує око

Жоден дачну ділянку не обходиться без рослин. З їх допомогою можна створити на ділянці неповторний світ, акцентувати увагу на певні зони. Важливо правильно підібрати рослини, вони повинні гармонійно виглядати один з одним. Важливу роль відіграють кліматичні умови.

Існують різні способи розміщення зелених насаджень:

  • Клумби - найбільш звичні квітники різної геометричної форми, засаджені різними рослинами як листяними, так і квітучими.
  • Рабатки. Декоративно-листяні рослини в цьому випадку висаджуються в вигляді прямокутних смуг, які служать обрамленням доріжок, газонів, інших елементів ландшафту.
  • Групова посадка. Насадження висаджуються групами, що складаються з однакових видів рослин.
  • Солітер - висадка одиночних рослин.
  • Бордер є різновидом квітника, в якому рослини висаджуються по ярусах.
  • Партерний квітник. Зазвичай його розташовують перед входом на дачну ділянку, Він являє собою складний квітник з різних видів рослин, що має правильну геометричну форму. При оформленні квітника використовуються різні архітектурні елементи.
  • Пересувні квітники. Деякі рослини не пристосовані до кліматичних умов, в яких знаходиться ділянка, тому їх виставляють на літній сезон в декоративних вазах або горщиках, які не висаджуючи в грунт. Можна зробити переносні альпійські гірки.
  • Армерії є імітацією пустелі. Він буде екзотично виглядати в саду. На ділянці, засипаному піском, висаджують різні види сукулентів і інші подібні рослини. Створюється штучний ділянку пустелі, оточений зеленими насадженнями.

7

Створюємо садові доріжки - види, форми, матеріали

Доріжки на присадибній ділянці виконують функцію сполучної ланки між різними зонами, тому вони повинні гармонійно вписуватися в стиль вашого дизайну. Якщо зони оформлені в різному стилі, то за допомогою доріжок можна зробити так, що перехід буде плавним і непомітним. Залежно від загального дизайну вони можуть мати різну форму.

Навіть в класичному стилі, де панують правильні геометричні фігури, прямі лінії, красиво виглядають звивисті доріжки. Вони підкреслюють строгість основного напрямку своїми несподіваними поворотами, заманюючи і закликаючи до пригод. На цьому тлі вигідно виглядають ґрунтові стежки, посипані гравієм і піском.

Важливим моментом при створенні доріжок є вибір матеріалу. Щоб всі елементи дизайну гармонійно виглядали, рекомендується використовувати однотипні матеріали, але у випадку з доріжками від цього можна відступити. Важливо, щоб всі елементи представляли загальний ансамбль. Центральні доріжки краще зробити великими і солідними, можна їх викласти кольоровою мозаїкою, виділити за допомогою точкового освітлення. Стежки, що йдуть від центральної алеї, можна прикрасити квітковими композиціями, зробити їх більш звивистими.

Для створення садових доріжок підійде наступний матеріал:

  • натуральний камінь;
  • цегла і крихта з нього;
  • бетонна плитка;
  • гравій;
  • бруківка;
  • декоративна плитка;
  • природна галька.

Вибираючи матеріал для стежок, потрібно враховувати його сумісність з грунтом і кліматичні умови місцевості.

8

Водойми та альпійські гірки - створення затишних куточків природи

Водоймище може стати центром композиції будь-якого ландшафту. На великій ділянці розміри і форма водойми можуть бути довільними, але повинен дотримуватися загальний стиль. Класика вимагає наявність строгих геометричних форм, пейзажний стиль дозволяє використовуватися природні елементи, асиметричні струмочки, довільні купи каміння.

Класика вимагає наявність строгих геометричних форм, пейзажний стиль дозволяє використовуватися природні елементи, асиметричні струмочки, довільні купи каміння

Якщо на дачній ділянці немає можливості підвести воду для створення водойми, виходом з цієї ситуації буде сухий струмок - це імітація справжнього струмка за допомогою каменів і рослинності. Таке рішення має ряд переваг:

  • струмок - гарний декоративний елемент;
  • є можливість замаскувати недоліки ландшафту;
  • відсутність води позбавляє від комарів;
  • маленькі діти в безпеці.

Можна зробити не тільки класичний варіант струмка, а й оформити штучний сухий водойму у вигляді ставка. Для створення русла використовується світлий щебінь, а берега оформляються камінням різних розмірів. Якщо дно струмка засадити дзвіночками Посхарского, квіти якого мають темно-синій колір, можна створити імітацію водної гладі. Для створення імітації води можна використовувати синю гальку або простелити плівку синього кольору.

Великою популярністю користуються альпійські гірки, які імітують гірський пейзаж з рослинами, ростуть в гірській місцевості. Альпійська гірка є різновидом квітника-рокария, який являє собою композицію з каменів і квітів. Для гірки використовуються доступні матеріали: гравій, піщаник, вапняк, граніт. Рослини підбираються з гірських порід. Існує кілька варіантів альпінаріїв. Можна зробити альпійський садок, віддаючи перевагу рослинам. Можливий варіант створення саду каменів, при цьому використовуються камені різної величини і фракції. При влаштуванні саду каменів в композиції повинні кидатися не тільки великі елементи, а й робитися акцент на дрібні камінчики.

Займатися дизайном власної ділянки - захоплююче заняття. Можна проявити фантазію і створити свій неповторний світ з зонами відпочинку, де можна проводити час в приємній компанії друзів або сімейному колі, дитячої та спортивним майданчиком. Шум води в штучних водоймах і фонтанах заспокоює нервову систему, створює відчуття релаксу.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама