Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ландшафтний дизайн ділянки своїми руками: фото | Садовий і дачний дизайн своїми руками

Саме словосполучення «ландшафтний дизайн» може лякати. Здається, що це щось незбагненне і доступно лише обраним або професіоналам. Однак створити ландшафтний дизайн своїми руками і упорядкувати дачну ділянку при бажанні можна і самостійно. Звичайно, для цього потрібно попрацювати, але воно того варте. Перш ніж приміряти на себе нове амплуа дачного дизайнера, необхідно скласти план його реалізації.

План дачного дизайну своїми руками

Отже, щоб розробити план ландшафтного дизайну, необхідно ознайомитися з декількома спеціальними програмами, які допоможуть втілити мрії в реальність. Правда, спочатку ця реальність буде лише на екрані монітора, але зате сформується чітке уявлення про те, що саме буде прикрашати дачну ділянку. За допомогою цих програм можна визначити колір газону, місце для басейну, літнього душу або альтанки. Одні з найбільш зручних програм:

· Sierra Land Designer 3D 7.0;

· Realtime Landscaping Architect.

Наступним етапом є чітке виділення зон ділянки. Необхідно визначити, де буде розміщена, наприклад, лазня, а де - літній душ ; яку ділянку відводиться по газон, а який - під грядки; де буде розташовуватися альтанка та інші будови. Потім необхідно визначити маршрути, які будуть вести до будинку, до гаражу або до альтанки.

Визначивши розташування всіх складових дачної ділянки, необхідно також розрахувати і те, де відвести місце дня дренажних канав, як саме буде проходити електропроводка, потрібно продумати схему освітлення. Однозначно краще робити це безпосередньо на ділянці, помечаяважние моменти кілочками або провівши майбутню проводку мотузкою. Якщо ж відразу такої можливості немає, то все це необхідно відзначити на зображеному на папері плані, щоб після без праці орієнтуватися безпосередньо на місцевості.

Будівництво в ландшафтному дизайні

Ландшафтний дизайн своїми руками має на увазі, звичайно, не тільки всіх збиває з ніг оформлення садової ділянки, а й будівництво. На дачну ділянку відмінно впишеться лазня, альтанка для відпочинку, літній душ або дитячий майданчик. Все це також можна спроектувати і втілити в життя.

Якщо дачні споруди будуть вимагати котловану під фундамент, то вириту землю можна використовувати в своїх дизайнерських цілях, зробивши незвичайну клумбу або цікаві фігури для саду. Якщо креативності на ділянці досить, то можна просто розподілити землю по всій ділянці.

Коментар спеціаліста, Світлана, ЧУП "Ландшафтне Бюро "Стильний сад":

- Перед початком будівельних робіт весь родючий грунт повинен бути знятий. Тільки в цьому випадку виймається землю з під фундаментів ви можете використовувати для підняття рівня ділянки або створення композицій з наступним пристроєм родючого грунту. В іншому випадку ви просто зіпсуєте родючий шар.

Доріжка своїми руками

Отже, визначившись з будівлями і місцем розташування дачних красот, необхідно передбачити одну або кілька доріжок, стежок, які так і будуть закликати в гості. Звичайно, зробити і упорядкувати стежки можна своїми руками. Однією з найпростіших і в той же час красивих є доріжка, яка не потребує плитці і фундаменті. Для неї необхідно вирити невелику підставу, сантиметрів 10-15, застелити нетканим геотекстильні полотном і закріпити боки бордюрной стрічкою, можна також використовувати невеликий декоративний паркан. Потім підставу засипати гравієм або галькою. Якщо ж у вас глинистий грунт, то 15 см для пристрою гравійної доріжки буде мало. У мокру погоду через гравій і спанбонд ви зможете при такому шарі відчути як глина «плаває» під ногами.

У мокру погоду через гравій і спанбонд ви зможете при такому шарі відчути як глина «плаває» під ногами

Можливо, на доріжку буде велике навантаження, якщо вона буде призначена для проїзду автомобілів. У цьому випадку необхідно зробити тверде заливне підставу. Для піщаних грунтів досить 20см підготовки, для глиняних 30см. На місцях, де будуть машини додаємо ще 10см. Основа повинна пошарово утрамбовуватися! Утрамбувати пісок, необхідно зміцнити боки і забетонувати майбутню доріжку або укласти тротуарну плитку.

Утрамбувати пісок, необхідно зміцнити боки і забетонувати майбутню доріжку або укласти тротуарну плитку

Садовий дизайн своїми руками

Зробивши все найскладніше, можна перейти і до приємних клопотів: створити свій власний ні на що не схожий садок.
Газон своїми руками
Газон є одним з головних ландшафтообразующих елементів. Газони пов'язують неживі і живі компоненти дачної ділянки в одне ціле, можуть домінувати по площі і бути головним стильовим акцентом, навколо якого будується все інше. Для того щоб висадити газон, необхідно спочатку очистити дану ділянку від бур'янів, великих каменів і всього, що може перешкодити йому прикрасити садок. Газон також вимагає спеціальних добрив і підготовки ґрунту. Після того як земля очищена і скопані, її необхідно як слід утрамбувати, потім можна приступати до посіву. Газон також можна прикрасити рослинами по краях, але тільки щоб вони не заважали його стрижці.

Рада фахівця: Світлана, ЧУП "Ландшафтне Бюро "Стильний сад":

- Щоб клумби не заважали покосу газону їх відділяють газонним бортом. Можна також використовувати цеглинки, що укладаються в один рівень з газоном.

Персональний водойму

Не дарма кажуть, що на воду дивитися можна нескінченно. Дійсно, водойма на дачній ділянці позитивно позначається на організмі, вимотати стресами і побутом. Водоймище також можна зробити своїми руками, тільки спершу необхідно визначитися з місцем його розташування. Він не повинен знаходитися поблизу великих дерев, так як їх листя будуть його засмічувати. Більш того, коріння дерев можуть пошкодити дно саморобного творіння. Водоймище може бути зовсім неглибоким. Для цього досить вирити яму, глибина якої буде близько 40 см, попередньо намітивши контури ставка спеціальною фарбою. Стінки водойми необхідно сформувати під схилом і закласти лінолеум . Краю водойми можна оформити крупною галькою з піщаником і після заливати воду.

- Коментар спеціаліста, Світлана, ЧУП "Ландшафтне Бюро "Стильний сад":

Дно рекомендуємо відсипати піском (сіяним або річковим). Товщина відсипання залежить від грунту. Потім укладаються захисний геотекстиль, потім - спеціальна ставкова плівка, що відрізняється по товщині в залежності від глибини водойми. Кут укосів в ставку повинен бути менше 45 градусів. Тільки тоді укоси будуть стійкі. Воду заливати треба в ставок до закріплення плівки на береговій лінії камінням. Це дозволить влягтися плівці на дні без додатковий натяжений.

Цікавим дизайнерським рішенням можна перетворити ванну ... в невеликий ставок. Для цього достатньо вкопати її в землю, налити води і обкласти симпатичними камінням.

Для цього достатньо вкопати її в землю, налити води і обкласти симпатичними камінням

Якщо є бажання попрацювати, пофантазувати, а після говорити з гордістю, що все це зроблено самостійно, то не варто сумніватися: все в ваших руках!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама