Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Летніци для дачі своїми руками, особливості вибору, розміри, монтаж.

  1. Сходи для дачі - якими вони бувають
  2. Дерев'яні сходи в інтер'єрі
  3. Визначаємося з конструкцією сходів
  4. Розрахунки і креслення
  5. Монтаж своїми руками
  6. витрати

Дача - невід'ємна частина життя буквально кожного громадянина пострадянського світу. І зараз на дачних ділянках зустрічається величезна кількість різноманітних споруд - від невеликих старих сарайчиків до справжніх царських садиб. Раціоналізм говорить про те, що будинок не повинен займати багато місця, щоб більша частина наявної площі дісталася городу і фруктовому саду. Тому в наш час одноповерхові дачі зустрінеш не завжди - люди засмучуються і дво-, а то і триповерхові будиночки для всієї родини стали звичною справою. Навіть якщо другий поверх прилаштовується вже після, спочатку при проекті будівлі момент розширення житлового приміщення все одно враховується. Найчастіше це цегляні або ж блокові споруди. Ну а що стосується внутрішнього устрою, то першою необхідністю є поєднання двох або більше поверхів сходами. Які ж сходи бувають і як зробити правильний вибір - спробуємо розібратися.

Сходи для дачі - якими вони бувають

Сходи для дачі мають найрізноманітніші конструкції і можуть бути виконані з різних матеріалів. Але якщо немає бажання або ж можливості перетворювати дачу в справжнісінький заміський будинок, то краще відмовитися від кам'яних ступенів, дерев'яні сходи стануть вірним рішенням. Якщо ж ми говоримо про модерні або хай-теку, то все ж варто звернути увагу на модульні або ж ковані. Адже інтер'єр повинен бути виконаний в одному стилі.

Дерев'яні сходи в інтер'єрі

Мало хто намагається зробити сходи своїми руками, адже тут виразно потрібна допомога майстра. Наприклад, невеликий прорахунок при створенні гвинтової конструкції призведе до незручності використання драбини. Саме тому краще спочатку звернутися до фахівців.

Сходинки дачних сходів виготовляють з:

  • сосни - яскраво виражений малюнок однорічних кілець, відсутність навантаження на підлогу і стіни за рахунок легкості, сходи з сосни ніколи не буде скрипучих;
  • бука - міцний масив з однорідною структурою, відтінки від рожевого з жовтизною до червоного або навіть бурого;
  • ясена - прекрасна гнучкість і ударна в'язкість;
  • дуба - благородна порода, красива текстура і можливість вибору широкої кольорової палітри.

Це обумовлено як високою зносостійкістю матеріалу, так і його міцністю. Також з того ж сировини можуть бути зроблені і перила для сходів, в разі їх необхідності.

Сходи, виконані з дерев'яного масиву, вважаються одними з найбільш не дорогих. Переваги матеріалу і естетики очевидні (не треба забувати і про екологічність). Також слід додати і ще один вельми важливий аспект - в натуральному дереві не заведуться ніякі мікроорганізми, тому про цвілі або грибку на щаблях можна забути.

Варто зробити вибір на користь дерев'яних сходів, якщо весь будинок виконаний в сільському стилі - багато елементів декору виконані з деревини або ж облицювання стін виконана з вагонки. Також істотно виділяється перевага дачних сходів з дорогих порід в будиночку зі зрубу.

Визначаємося з конструкцією сходів

Звичайно ж, модульні сходи гарні тим, що тут можна «пограти» як з висотою ступенів, так і з дизайном. До того ж, такі дачні сходів не будуть коштувати колосальних грошей, адже найчастіше це не чисто дерев'яні конструкції. Та й монтаж своїми руками не складний. Але що ж ідеально підійде для конкретної дачі - вирішувати слід тільки ознайомившись з усіма різновидами.

Різноманітність дачних сходів полягає в багатьох факторах. Основними характеристиками, які допоможуть визначити їх найбільш точну класифікацію, є:

  • конструкція - розрізняють одномаршеві і двохмаршові сходи. У рідкісних випадках стикаються і з Трехмаршевая варіантами, але доцільність таких сходів пояснена лише великою відстанню між поверхами (більше трьох метрів) і наявністю великого вільного простору. Двохмаршеві сходи для дачі відрізняються наявністю поворотної площадки.
  • компоновка - прямі і поворотні. Перший варіант сходів здається злегка громіздким, тому для раціоналізації житлової площі краще зупинитися на поворотних, де майданчик виконана з того ж матеріалу, що і всі інші щаблі.
  • функціонування - стаціонарні сходи, які не змінюють ні своєї конструкції, ні положення, і розсувні, які також можуть бути дерев'яними.
  • форма - гвинтові, прямі, овальні, круглі, поворотні (в залежності від кута - від чверті до 180 градусів), сходи забежнимі дерев'яними сходами.

Розрахунки і креслення

Слід звернути увагу на сходи з поворотною майданчиком. У більшості випадків знадобиться лише один поворот, тому сходи для дачі не виглядає громіздко. Тепер можна вибрати сам матеріал і перейти до розрахунків і креслень. Для початку варто сказати про місце для майбутнього підйому. Простір має бути організовано таким чином, щоб:

  • підхід до сходів завжди залишався вільним, слід накреслити приблизне розташування меблів і уявити собі як по майбутньої сходах занести предмети інтер'єру на другий або ж третій поверх (широта поворотною майданчики, хоч це і дача, також враховується);
  • вистачило місця на установку перил хоча б з одного боку або з двох, адже по сходах можуть ходити маленькі діти або ж літні родичі, які потребують додаткової опори крім ступенів;
  • вся сходи була освітлена - як перші ступені, так і останні. Не слід сподіватися на основне світло кімнати, краще підвести додаткові джерела освітлення безпосередньо до самого підйому.

Перший акцент - це сам підлогу на дачі. Якщо він нерівний, як взагалі, так і в тому місці, де буде сходи, то слід максимально вирівняти його. Ніякого подстіла лінолеуму, слід звернути увагу на настил плит з плоскою орієнтованою стружкою. Якщо ж не хочеться вкладати занадто багато сил і коштів в будівництво дачі, то - обмежитися бетонною стяжкою. Якщо спочатку не вирівняти підлогу, це призведе до неправильного розподілу навантаження на дерев'яних сходах, що загрожує як скрипом ступенів, так і деформації всього підйому.

Тепер переходимо до цифр. Ідеальний кут для маршу - 45 градусів, але якщо простір не дозволяє так «розгулятися», то необхідно скоротити його до тридцяти-тридцяти п'яти градусів.

Довжина підйому розрахована виходячи з теореми Піфагора, де шуканим елементом є гіпотенуза. Сходи - гіпотенуза. Але таке правило працює тільки для прямого типу. Якщо ж вибір припав на поворотні сходи, то тут для розрахунків необхідний фахівець, який допоможе як з оптимальними цифрами, так і з площами (адже необхідно врахувати довжину і висоту ступенів, поворотних площадок і так далі). Ще один робочий варіант - покупка сходи з чіткими інструкціями по установці. Маючи детальні креслення, можна буде легко монтувати сходи своїми руками.

Також варто відзначити і деякі особливості вибору матеріалів. Наприклад, трохи вище ми говорили про оптимальну ширині. Щоб можна було без проблем підняти меблі або ж інші громіздкі речі, ширина сходів повинна бути не менше вісімдесяти сантиметрів.

Ще один важливий аспект - це розрахунок кількості ступень. Його можна зробити, знаючи кут нахилу поверхні і обчисливши середній крок. Як показує світова практика, сходи, зроблену своїми руками, називають зручною, якщо при її проектуванні була задіяна формула: середній крок людини дорівнює подвоєною висоті подступенка плюс ширина проступи. Разом ми маємо від 60 до 64 міліметрів в якості звичайного кроку на площині, а отже:
2 висоти подступенка + ширина щаблі = від 60 до 64 см.

Ширина проступи повинна бути орієнтована на людину з найбільшим розміром ноги, в середньому - близько тридцяти сантиметрів. У рідкісних випадках ця цифра може бути збільшена до 32 сантиметрів. Тоді висота подступенка буде дорівнює 15 см.

Знаючи висоту кожної із ступенів можна їх порахувати. Однак слід врахувати і висоту самих проступей. Для виготовлення проступей і сходинок своїми руками зазвичай беруться балки товщиною не менше 2,5 &

Що ж стосується перил і балясин, то для їх виготовлення потрібна додаткова підготовка в роботі зі столярним інструментом. Адже тут робота буде не з площиною (ні з балками), а вже з дерев'яним брусом, який вимагає як ретельної обробки, так і знань - як же цю обробку виконати.

Приклад дачної сходи

Для будь-яких сходів оптимальна висота перил - від дев'яноста сантиметрів до одного метра. Якщо брати до уваги маленьких дітей, то крім основних поручнів можна доставити і невелику опору для малюків, висотою близько шістдесяти сантиметрів. Кріпитися додаткові поручні можуть на ті ж балясини.

Монтаж своїми руками

Для того щоб змонтувати сходи для дачі своїми руками, необхідно озброїтися такими інструментами як:

  • олівець для розмітки, метр (або ж рулетка), кутник для розмітки косоуров - допоміжний інвентар;
  • дошки для ступенів, косоуров або ж сходинок, бруси для балясин і поручнів, ножівка - для столярних робіт;
  • шурупи і цвяхи, молоток - для кріплення.

Насамперед необхідно починати з виготовлення «боковінок» або ж бічних підстав. Потім відміряється кут примикання нижнього краю дошки сходи до підлоги, проводиться лінія, завдяки якій приходить розуміння щодо висоти і ширини наступному рівні. Для зручності - вирізати лекала і зафіксувати їх за допомогою шурупів при необхідності. Але багато готові сходи мають креслення з детальним описом установки - слід звернути на це увагу. Ще один плюс готових конструкцій - їх надзвичайно легко закріпити своїми руками, не вдаючись до допомоги професіоналів.

Також варто не забути про існування сходинок. Тільки після проведення поетапної намітки переходять до монтажу дерев'яних сходинок.

витрати

Витрати на сходи для дачі повністю залежать як від обраного сировини (дорожчий дуб або ж бюджетна сосна), так і від висоти підйому, наявності поворотною майданчики, кількості ступенів, необхідності проведення підготовчих робіт і так далі. Але все ж ідеальним рішенням буде придбати готові сходи і змонтувати її своїми руками. Звичайно ж, слід звернути увагу на те, щоб в комплект входила вся необхідна фурнітура - від стяжок до заглушок і анкерів. Також, маючи детальну інструкцію, можна буде без проблем встановити сходи своїми руками.

Отже, в витратні матеріали для сходів своїми руками можна віднести дошки для виготовлення сходинок (на них можна злегка заощадити і взяти не дуже товстий варіант, 20 мм - оптимальне рішення), дошки для проступей - висотою в 40 мм, брус для косоуров перетином 1, 5 * 0,6.
Якщо кошти дозволяють, то балясини і поручні краще замовити в спеціалізованій майстерні, попередньо погодивши матеріали. Але краще спочатку придбати готову конструкцію і зібрати її своїми руками. Адже так можна спочатку заощадити багато часу і сил:

  1. Не потрібно буде виробляти такі точні розрахунки з вибором оптимальної висоти сходинок і проступей.
  2. Всі елементи будуть спочатку виглядати гідно - це стосується і колірної гами і її точності, і обробки дерева - полірування і обробки.
  3. Готову конструкцію необхідно тільки зібрати і закріпити, що займе від чотирьох до семи годин.
  4. Можна позбавити себе від багатогодинної прибирання.
  5. Не буде ніяких зайвих відходів - дощок, шматочків бруса і так далі.

Придбати готову сходи набагато вигідніше, ніж побудувати своїми руками. Однак можна істотно заощадити, купивши готовий виріб і зібравши його самостійно.


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама