Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Норми і правила розташування житлових будівель та господарських будівель на ділянках

  1. законодавчі норми
  2. Дозвіл на будівництво
  3. Норми розміщення об'єктів на ділянці
  4. Відповідальність за порушення норм розміщення об'єктів
  5. Вимоги до будівництва індивідуального житлового будинку
  6. Санітарні нормативи для облаштування комунікацій
  7. Норми будівництва лазні на ділянці
  8. Норми будівництва гаража
  9. встановлення огорожі
  10. висновок

Житлове питання в нашій країні не втрачає своєї актуальності. Одним із шляхів його вирішення є приватне житлове будівництво. Погодившись на такий крок, майбутній забудовник повинен усвідомлювати, що всі зроблені їм будівельні роботи повинні строго відповідати нормам і правилам розташування житлових будівель та господарських будівель на земельній ділянці.

законодавчі норми

Будь-який вид будівництва в нашій країні, регулюється будівельними нормами (СНиП), Містобудівною кодексом РФ і державними будівельними стандартами (ГОСТ).

Ділянки для індивідуального будівництва надаються забудовникам на територіях міст або сільських поселень тільки в спеціально відведених місцях.

Споруда житлового будинку індивідуальними забудовниками здійснюється відповідно Містобудівною кодексом РФ, в частині дотримання цільового призначення виділеної ділянки.

СНиП 31.02.2001 в редакції 2018 року регламентують будівництво та реконструкцію житлових одноквартирних будинків. Вони також формулюють необхідні норми безпеки і експлуатації житла, дотримання яких є обов'язковим для всіх осіб, що займаються його проектуванням і будівництвом.

СНиП 30.02.97 визначають порядок створення проектної документації та будівництва будівель та інших споруд, на території садівничих або дачних об'єднань громадян.

Крім того, влада кожного регіону на основі загальнодержавних будівельних норм розробляють власні вимоги до проведення індивідуального житлового будівництва.

Дозвіл на будівництво

Будівельні правила СП 11-III-99 визначають список документів, які необхідно отримати для здійснення робіт з розробки проекту і будівництва приватного житла. Він включає в себе наступні документи:

  1. Заява про отримання дозволу на будівництво будинку.
  2. Постанова адміністрації поселення про виділення заявнику земельної ділянки під здійснення індивідуального житлового будівництва, або документи, що підтверджують право власності заявника на землю.
  3. Генеральний план земельної ділянки.
  4. Паспорт ділянки.
  5. Акт про встановлення меж ділянки і визначенні червоної лінії.

За результатами розгляду поданих документів заявнику видається постанова про дозвіл на будівництво і паспорт проекту житлового будинку. Паспорт повинен містити в собі:

  • Постанова місцевої адміністрації про дозвіл будівництва.
  • Документи на право користування або володіння земельною ділянкою.
  • Ситуаційний план земельної ділянки.
  • Технічні умови для підключення до комунікаційних мереж.
  • Акт про встановлення меж земельної ділянки зі схемою.

Максимальні і мінімальні розміри ділянок під будівництво житлових будинків визначаються регіональними органами влади. Однак ці розміри не можуть бути менш тих, що встановлені федеральним законодавством:

  1. У міських поселеннях - 10 соток.
  2. У сільських поселеннях - 25 соток.
  3. У селищах міського типу - 15 соток.

Норми розміщення об'єктів на ділянці

Починаючи будівництво, необхідно пам'ятати про червоної лінії, якої на планах відображають кордон ділянки, що відокремлює його від вулиці. Будівлі зводяться з дотриманням відстані до цієї риси. Згідно з вимогами, житловий будинок повинен розміщуватися не ближче п'яти метрів від неї, а інші споруди не повинні за неї виступати. При порушенні цих вимог, за рішенням суду споруди, що виступають за червону лінію, підлягають знесенню.

Будівельними нормами визначається, що відстань між цегляними житловими будинками на сусідніх ділянках має становити не менше шести метрів. Якщо один будинок цегляний, а інший дерев'яний - відстань має бути не менше десяти метрів. Проміжок між двома дерев'яними будинками повинен становити не менше п'ятнадцяти метрів. Проміжок від кордону ділянки і до житлового будинку повинен бути не менше трьох метрів.

Крім житлового будинку, на земельній ділянці можна будувати приміщення господарського призначення для власних потреб. Для їх зведення потрібне отримання відповідного дозволу в адміністрації місцевого поселення.

Відстань між будівлями та іншими об'єктами, розміщеними на ділянці, до кордону з сусідами має становити не менше:

  • Баня або сарай - 1 метр.
  • Гараж - 1 метр.
  • Госпбудівлі, площею менше 50 м2 - 15 метрів.
  • Фільтруючі колодязі - 8-10 метрів.
  • Кущі - 1 метр.
  • Низькорослі дерева - 2 метри.
  • Високі дерева - 4 метри.
  • Туалет - 2,5 метра до паркану.

Відстань між житловим будинком та хозпостройками на ділянці не повинно перевищувати:

  • До туалету - 8 метрів.
  • До загонів для утримання худоби або птиці - 8 метрів.

На земельній ділянці, призначеній для зведення приватного будинку, будівництво будівель комерційного або виробничого призначення категорично заборонена. При дотриманні забудовником всіх встановлених будівельних норм, проблем з оформленням у власність нерухомості, як правило, не виникає.

Відповідальність за порушення норм розміщення об'єктів

Починаючи індивідуальне будівництво, необхідно мати проект, дозвільні документи і схему розміщення на ділянці всіх запланованих до будівництва об'єктів. Вони повинні відповідати всім чинним будівельним нормам, а також бути схвалені відділом архітектури органу місцевого самоврядування.

У разі будь-яких порушень або виробництва незаконного будівництва, забудовник притягається до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. Об'єкти, побудовані з порушеннями, підлягають знесенню на підставі рішення суду.

Зі скаргами на порушення забудовником правил протипожежної безпеки та будівельних норм, в контролюючі органи можуть звернутися представники органів місцевого самоврядування, або власники сусідніх земельних ділянок.

Вимоги до будівництва індивідуального житлового будинку

СНиП дозволяють будівництво на виділеній ділянці єдиного приватного житлового будинку. Його висота не повинна перевищувати трьох поверхів, а загальна площа - 1500 кв. метрів. При порушенні цих вимог будинок може бути визнаний непридатним для проживання і не підлягає реєстрації у відділенні Росреестра.

Крім цього, СНиП 31.02.2001 в редакції 2018 року визначає мінімальну площу і розміри внутрішніх приміщень житлового будинку. Так, для вітальні мінімальна норма площі встановлена ​​в розмірі 12 кв. метрів. Кожна спальня повинна мати площу не менше 8 кв. метрів. Кухня - 6 кв. метрів, передпокій і ванна кімната - 1,8 кв. метра. Внутрішньо простір туалету повинно бути більше 1,0 кв. метра.

метра

Санітарні нормативи для облаштування комунікацій

Кожен будинок підключається до центральних інженерних мереж або обладнується автономними системами. Для їх облаштування необхідно керуватися певними правилами.

При обладнанні каналізації, вигрібну яму і фільтруючий колодязь розташовують на відстані не менше 8 метрів від фундаменту будинку. Каналізаційні труби повинні мати діаметр не менше 150 мм, а глибина їх установки не повинна бути менше 30 сантиметрів. Ухил труби згідно СНиП повинен становити не менше 0,007.

При відстані від будинку до найближчої лінії електропередач більше 25 метрів, встановлюється додатковий стовп. Його розташування не повинно створювати перешкод для автомобільного та пішохідного руху.

Яких-небудь особливих вимог для обладнання автономної системи водопостачання будівельними нормами не передбачається.

Яких-небудь особливих вимог для обладнання автономної системи водопостачання будівельними нормами не передбачається

Норми будівництва лазні на ділянці

Будівництво лазні на садових і дачних ділянках регламентується будівельними нормами і правилами СНиП 30-02-97, а також склепінням правилами СП 11-106-97. Перед початком будівництва необхідно отримання відповідного дозволу.

Існуючі норми наказують зведення лазні на відстані від одного до трьох метрів від паркану. Таке рішення прийнято з метою забезпечення протипожежної безпеки та можливості облаштування каналізаційного стоку. У разі необхідності зменшення цієї відстані, потрібна наявність письмової згоди сусідів.

Баня, побудована на садовій або дачній ділянці, повинна бути розташована на відстані 8 метрів від межі сусідньої ділянки та житлового будинку, що знаходиться на одному з нею ділянці. До колодязя відстань повинна бути не менше 12 метрів.

Чимале значення має і дотримання правил протипожежної безпеки. В першу чергу це пов'язано з облаштуванням в ній димоходу і печі. Те й інше має мати надійну термоізоляцію, що перешкоджає зіткненню стінок печі та димаря з горючими матеріалами. Для цього застосовують вогнетривкі марки цегли, азбестові і металеві листи, а також керамічну плитку.

Норми будівництва гаража

Норми споруди гаража регламентують СНиП 2.07.01-89. Гараж відноситься до категорії господарських будівель і тому для його будівництва потрібен дозвіл. Відсутність такого дозволу може спричинити за собою відмову у видачі на нього реєстраційних документів. Крім того, він буде визнаний незаконним будівництвом, з усіма наслідками, що випливають.

Гараж на ділянці можна розташувати під житловим будинком або поруч з ним, а також у вигляді окремого будинку - на кордоні або в глибині ділянки. При цьому гараж не повинен перекривати або обмежувати вільний доступ на земельну ділянку. Окремий гараж повинен знаходитися не ближче 3 метрів від житлового будинку.

Місце споруди гаража має бути на відстані не менше 6 метрів від будівель на сусідському ділянці і не ближче 1 метра від паркану з ним. Це необхідно для проведення ремонту гаража і забезпечення водостоку з його даху на свою ділянку.

У разі вибору місця під гараж поруч з проїзною частиною, відступають 5 метрів від її краю. Якщо в гаражі передбачається установка орних воріт, слід пам'ятати, що вони не повинні перекривати проїжджу частину. Якщо цього уникнути не вдається, гараж зрушують всередину ділянки на 1 метр для забезпечення нормального проїзду автомобілів і проходу людей.

Якщо цього уникнути не вдається, гараж зрушують всередину ділянки на 1 метр для забезпечення нормального проїзду автомобілів і проходу людей

встановлення огорожі

Межі між сусідніми земельними наділами вулицею огороджують парканами. Для дач і садових ділянок норми висоти і світлопроникності зборів обумовлюються СНиП 30.02.97. Нормативи по огораживанию ділянок, відведених в межах території населених пунктів, визначаються місцевими адміністраціями. У більшості муніципальних утворень такі обмеження не прийняті, а, отже, висота і матеріал побудови парканів нічим не регламентуються.

Для того, щоб обгородити свою ділянку високим парканом і не отримати в подальшому пов'язаних з ним проблем, необхідно узгодити це питання з сусідами. При цьому складається письмовий акт у довільній формі - із зазначенням дати будівлі паркану.

При цьому складається письмовий акт у довільній формі - із зазначенням дати будівлі паркану

висновок

Будівництво приватного житла, а також різних споруд на власній землі - складне, але дуже захоплююча справа. Воно потребує чималих грошових витрат, а також фізичних і моральних зусиль протягом кількох років. Разом з тим, комфортне і затишне житло буде довгі роки радувати своїх власників.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама