Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Планування дачної ділянки: актуальні поради

1 1. Як розпланувати дачну ділянку розміром близько 8 соток?

На ньому має знайтися місце для будинку, гаража, підсобних і господарських приміщень, саду, городу, зеленого лужка, квіткових клумб, дитячого майданчика, компостних куп, решітки барбекю. 70 кв. м грядок плюс 30 кв. м парників повністю задовольнять ваші потреби в овочах, крім картоплі.

Великі розлогі дерева, в тому числі і плодові, розташовуйте ближче до півночі ділянки; якщо посадити вишню, яблуню або декоративне Неплодова дерево зі східного боку галявини, влітку у вас буде затінене місце відпочинку. Між будинком і вулицею добре впишуться невеликі фруктові або декоративні дерева, поруч з в'їздом в гараж - невисокі чагарники.

Південна стіна будинку і гаража - ідеальне, захищене від холодних вітрів, сонячне місце для шпалери винограду, інших теплолюбних рослин. Найкраще місце для грядки пряностей - поруч з ганком, верандою.

2. Зону відпочинку, зелену галявину слід відокремити від компостних куп рядом ягідних кущів.

За кущами компостні купи не будуть бачити з веранди і з дому. Не слід висаджувати високу зелену огорожу по краю тієї частини ділянки, де розташовується город. Негустий малинник по південному краю садиби городу НЕ затенит. Щоб позбавити сусідів від виду на компостну яму, тут можна також поставити дерев'яну огорожу.

3. Жива зелена огорожа красивіше і практичніше забору.

Вона захистить сад від вітру, обмежить простір садиби, впише його в навколишній простір, приверне птахів і дрібних тварин. В якості альтернативи малоестетичний штахетник можна порекомендувати також огорожа з «підстригають» чагарників, композиції з каменів і квітів, товсті колоди, природного вигляду огорожі з жердин, кам'яну огорожу.

4. Галявину і дитячий майданчик з пісочницею розмістіть поруч з будинком.

На галявину зазвичай виходять веранда або тераса. Дитячий майданчик часто розташовують під вікнами тієї кімнати, де дорослі проводять більшу частину денного часу, щоб діти постійно були на виду. На краю галявини залиште місце для решітки барбекю.

5. Ділянка розміром близько 12 соток дозволяє максимально розширити зону відпочинку, посадити великий сад або обробляти великий город.

Поруч з розташованої в центрі такої ділянки галявиною обов'язково повинно знайтися місце для невеликого водоймища. Добре, якщо він видний з веранди, тераси. Грунт, вийнятий при ритті водойми, можна використовувати для спорудження невеликого мальовничого вала на жодному з кордонів ділянки, альпійської гірки, або невеликого ухилу з південного боку будинку, на якому будуть добре рости троянди. Весь простір поруч з будинком можна зайняти травою, квітами, декоративними рослинами. Решта рекомендації ті ж, що і для менших ділянок.

6. Де розташувати будинок: у глибині дачної ділянки або біля дороги?

По-перше, це залежить від рельєфу (див. Наступну пораду), а по-друге, від орієнтації ділянки. Сонячну сторону слід відвести під фруктовий сад, город, основну частину квітника. Чагарники, що не фруктовий (декоративний) сад, лужок, частина квітника, господарські будівлі та підсобні приміщення, місце для барбекю можуть знаходитися в більш затіненому місці. За російською традицією будинок розташовується фронтоном до вулиці (дорозі) недалеко від неї. Будинок, побудований близько до вулиці, дозволяє створити більш інтимний двір і сад, захищає їх від зовнішнього світу. У той же час, якщо поруч проходить дорога, будинок в глибині ділянки виявляється в більш тихій зоні, а сад служить йому додатковим захистом від пилу і шуму.

7. Де розташовувати будинок, якщо ділянка на схилі?

На південному схилі будинок краще побудувати на високому місці. На східному і західному схилах будинок розташовують у північній межі ділянки на високому місці. При найменш вигідному рельєфі, з пониженням на північ, ставте будинок ближче до західного кордону, посеред схилу, можливо, на підсипання.

8. На вузькій ділянці будинок бажано розташувати у коротшій кордону.

Таке планування сприяє кращому використанню землі: розширюється простір перед будинком з боку входу, ділянка стає менш розчленованим, з'являється більше можливостей для планування саду. Пам'ятайте також про можливі місцевих обмеженнях на розташування будинків.

9. При будівництві слід обов'язково враховувати санітарні норми відстаней між будівлями.

Відстань від вікон житлового будинку до вікон і дверей сараїв, де утримується худоба та птиця, має становити не менше 15 м, до надвірних вбиралень та сміттєзбірників - не менше 20 м. Прибудовані до будинку приміщення для утримання худоби та птиці слід ізолювати від житлових кімнат двома прохідними приміщеннями. Відстань між літнім (дачним) будинком та вбиральні повинно бути не менше 12 м. Мінімальна відстань від льоху до компостній ями або обори - 7 м.

10. Слід обов'язково враховувати і протипожежні норми відстаней між будівлями.

Відстань між будівлями в межах садиби не нормується. Зате пожежна охорона вимагає наявності наступних розривів між будинками і будівлями сусідніх ділянок: 6 м - якщо обидві будівлі споруджені з негорючих матеріалів з вогнестійкими перегородками і покрівлями; 8 м - між вогнетривкими будівлями зі спалимими дахами; 10 м - між вогнестійкими будівлями зі спалимими дахами; 15 м - між повністю згорають будівлями. Протипожежний розрив між стінами будівель без вікон дозволяється зменшити на 20 відсотків.

11. Перш ніж освоювати ділянку, необхідно визначити рівень грунтових вод і в разі необхідності провести осушення.

Ці відомості може надати районний архітектор, але про всяк випадок перевірте їх самостійно. Ближче до осені викопайте яму глибиною близько 2 м ближче до межі ділянки. Коли через деякий час в ній відстоїться вода, заміряйте відстань від її рівня до поверхні грунту. Якщо виявиться, що воно менше 1 м, ділянка потребує дренажі, менше 1,5 м - дренаж бажаний.

12. Підготовка ділянки до будівництва - важливий етап робіт.

Дбайливо ставтеся до землі, особливо до тих її ділянок, на яких в майбутньому будуть закладені сад і город. Захистити родючий шар грунту від розсипався цементу, уламків цегли, грунту з котловану під фундамент майже неможливо. Тому перед початком будівництва посуньте бульдозером родючий шар грунту в вал висотою до 1,5 м в кутку ділянки. Виконати це потрібно в суху погоду. Щоб земля в купах не втрачала своїх якостей, засейте її люпином, викою або кормовим горохом. У міру зростання викошуйте рослини, не забираючи скошеного. Після завершення будівельних робіт родючий грунт можна буде розташувати так, як потрібно для саду та городу.

13. Жива зелена огорожа - один з основних композиційних елементів саду.

Вона «утеплює» сад, захищаючи його від вітру, пилу, загазованості і шуму, приваблює птахів і тварин. Вона може складатися з 1-3 рядів дерев і чагарників як природно зростаючих, так і старанно підстрижених. Можна посадити одну живопліт на двох з сусідом.

14. Доглянута сотка городу і парників забезпечить влітку сім'ю з двома дітьми усіма необхідними овочами.

Цю сотку найкраще розділити на довгі грядки шириною метр-півтора з 30-сантиметровими проходами. На глинистих ґрунтах бажано розташовувати грядки у напрямку з півночі на південь, тоді всі рослини будуть отримувати однаково багато сонця в полудень. На піщаних грунтах найбільш вигідне розташування гряд - зі сходу на захід, в цьому випадку міжряддя знаходяться в тіні рослин і не пересихають так швидко. Гряду з ароматичними травами найкраще розбити біля будинку. Вона може розташовуватися в щодо притінку: кріп, меліса, чебрець, шавлія, хрін відмінно переносять тінь.

15. Поряд з дитячим майданчиком можна влаштувати дитячу грядку.

Наверх Наступний Дуже швидко зростає крес салат, що приносить велике задоволення дитині. Місце дитячого майданчика - з підвітряного боку будинку. З боку дороги місце для ігор відгородите парканом або густими посадками дерев і чагарників.

16. При плануванні не забувайте, що будь-який пейзаж, в тому числі і пейзаж вашого саду, складається з окремих форм.

Форми дерев, клумб, доріжок - взаємодіють між собою, доповнюючи один одного. Кругла клумба діаметром 3 м добре виглядає поряд з клумбою діаметром 1,5 м, кола же однакового діаметра виглядають поруч досить прісно. Двомірні форми (наприклад, галявина неправильної форми) добре поєднуються з тривимірними (групою чагарників). Тому, наприклад, прокладете по краю круглої галявини доріжку, з іншого боку якої посадите лінію чагарників округлої форми. Форми кола і сфери добре підкреслюють один одного. Уникайте великої кількості правильних форм у саду. Намагайтеся зробити так, щоб дерева не були однаково високими.

17. Будь-яка огорожа, межа, огорожа, позначений край надають впевненість і захищеність.

Але якщо значними стінами оточити дуже маленький садок, ви будете почувати себе в ньому немов у клітці. Найбільш прийнятний вихід - влаштувати живопліт або огорожа з традиційних матеріалів: поєднати низеньку стіну з природного каменю, живопліт з оштукатурених бревнишек з компактними групами листяних дерев і густим чагарників. Геометрично підстрижена огорожа відображає прагнення до порядку. Глуха стіна з дерев і чагарників хороша, якщо з ганку вашого будинку відкривається сумний пейзаж. Почуття безпеки надає не тільки огорожа, а й будь-яке інше, нехай навіть умовне, обмеження простору: ряд невисокого чагарнику, товсту колоду, канавка. Уникайте занадто високих загострених огорож: вони виглядають загрозливо.

18. Упорядковуючи ділянку, закладаючи сад, пам'ятайте, що форми впливають на людську психіку і мають свою символіку.

Круглі форми створюють враження закритості (наприклад, галявина у вигляді півкола, який розділений радіусом-доріжкою від будинку до хвіртки. Варто відкрити хвіртку, як коло розривається). Вигнуті лінії - живе втілення гармонії (красивіше, коли доріжка «в'ється», ніж безпосередньо прагне до мети). Вважається, що підкреслено вертикальні форми (ялівець, пірамідальна тополя, кипарис) загострюють почуття страху. Складні поєднання маленьких форм пробуджують цікавість (мініатюрні сади, складні орнаменти доріжок і статі). Статичність горизонтальних ліній заспокоює, як заспокоює вода. Садівники XVIII століття були впевнені, що геометричні форми, засновані на прямих лініях, є вираженням розуму, втіленого в природі. Строго квадратний газон, обмеженість простору чотирма однаковими живими огорожами, квадратні клумби надають пейзажу серйозність і стриманість.

19. Ретельно скошений газон, мох, простору, бруковані камінням або викладені плиткою, підкреслюють форму рельєфу, створюють ілюзію розширення простору.

Газон - хороший фон для особливо красивого або химерно зігнутого дерева, статуї, квітучого куща. Дерева, що ростуть в дальньому кутку саду, не варто спеціально особливим чином формувати - вони все одно не будуть помітні. Холодні кольори, яскраве світло розширюють простір, напівтемрява і теплі кольори звужують його. Рослини з приємним ароматом слід розмістити в безпосередній близькості від будинку, біля лавки, біля хвіртки. Пол на веранді або терасі можна викласти гладкою керамічною плиткою. Якщо ж ви викладаєте плиткою частина ділянки поза домом, краще використовувати необроблену, «під старовину» кераміку.

20. При плануванні дачної ділянки розміром близько 8 соток можете спертися на схему, яка ілюструє дана порада:

При плануванні дачної ділянки розміром близько 8 соток можете спертися на схему, яка ілюструє дана порада:

80 м2 грядок плюс 30 м2 парників повністю задовольнять ваші потреби в овочах, крім картоплі. Зі східного боку галявини посадите розлогі дерева, під яким можна поставити лавку. Між будинком і вулицею - невелике фруктове або декоративне дерево, поряд з в'їздом в гараж - невисокий чагарник. На південній стіні гаража - теплолюбна витка рослина. На захід від веранди - прянощі. Між найбільшим деревом, дитячим майданчиком і зеленою огорожею - тіньовитривалі квіти і чагарники. На дитячому майданчику - пісочниця, турнік, гойдалка. Ряд низько- і среднерослих дерев або ягідних кущів відокремлює галявину від господарських будівель (в разі їх необхідності) і компостних ям, без яких не обійтися. По південному і південно-східному краю ділянки - малина, ожина, айва, огорожа. Живопліт з східного боку утворює шипшина, смородина, аґрус з глодом, бузком, жасмином і іншими чагарниками.

Зона відпочинку досить простора, а головне, затишна і затишна. Із заходу її можна прикрасити огорожею з «підстригають» чагарників, камінням, товстим колодою біля паркану. З південного боку галявини - решітка барбекю, між живоплотом і городом - лазня.

Автор: Бабина Наталя
600 практичних порад. Будівництво будинку і облаштування ділянки.

Що ще почитати

1. Як розпланувати дачну ділянку розміром близько 8 соток?
6. Де розташувати будинок: у глибині дачної ділянки або біля дороги?
7. Де розташовувати будинок, якщо ділянка на схилі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама