Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Техніка безпеки при гравірування

  1. Реклама:
  2. Статті по темі:


До атегорія:

граверне справу



Випадки травматизму на виробництві виникають внаслідок недоліків в організації виробництва і незнання або недотримання основних елементарних правил по техніці безпеки робітниками і інженерно-технічними працівниками.

Експлуатація різних верстатів в приміщенні для граверних і ділильних робіт може бути довірена особам, які знають правила користування обладнанням не тільки в цілому, але і кожного верстата окремо, а також вміє вчасно виявити найменші дефекти верстатів. Поганий догляд за обладнанням, особливо за унікальним, веде до швидкого зносу його основних частин і вузлів, до втрати точності верстата. Тому необхідно своєчасно проводити профілактичний огляд, ремонт, промивання, мастило, що труться і частин вузлів верстата. Знання технологічного процесу, принципу дії обладнання, пристосувань до нього і інструментів, вміння користуватися ними і правильно організувати своє робоче місце забезпечують безпеку і високу продуктивність праці. Гравер повинен добре знати причини, які можуть викликати ті або інші нещасні випадки під час роботи, і своєчасно приймати відповідні запобіжні заходи.

Під час гравірування обробляється деталь повинна висвітлюватися м'яким спрямованим світлом; для цього лампа розжарювання з розсіює екраном монтується на гнучкому шлангу, що дозволяє змінювати напрямок променя світла. Для безпечного користування переносними електролампами напруга в мережі має бути від 12 до 36 В.

Чистота і порядок на робочому місці, правильне розташування інструменту також сприяють підвищенню продуктивності праці і знижують можливість виникнення нещасних випадків.

Основним граверним інструментом при ручному гравірування є штихель. Для безпечного користування цим інструментом під час роботи слід уважно спостерігати за ріжучої крайкою штихеля. При помічене найменшому викрашування останньої слід негайно припинити роботу і заточити штихель. Нехтування до такого незначного дефекту може привести до серйозного пошкодження долоні лівої руки, так як тупий штихель при зісковзування з деталі може наскрізь прорізати руку, що підтримує оброблювану деталь.

Не менш важливе значення для умови для безпечного і справність ручок, насаджених на штихеля, так як при гравіювання на латуні і на стали ріжучакромка штихеля відчуває великі тиску. У разі поломки ручки хвостовик миттєво встромиться в долоню правої руки гравера.

Іноді гравера доводиться самому відрізати метал для заготовок. При різанні металу вручну слід звертати увагу на справність верстата, міцно утримує ножовочное полотно. Розрізається заготовку слід міцно затиснути в лещатах. В кінці різання необхідно зменшити тиск на ножівку і підтримувати відрізану частину, щоб вона не впала на ноги. Дрібну металеву стружку можна здувати, так як стружка може легко потрапити в очі.

Застосовувані для обпилювання (зрізання шару металу) заготовок напилки не повинні мати забруднених і затуплених поверхонь. Очищати напилок від прибули стружок і бруду слід тільки металевою щіткою. Ручки для напилків виготовляють з м'яких порід дерева, щоб вони не розколювалися при насадженні на хвостовик напилка. Не допускається користування напилком без ручки або з несправною ручкою (розколотої або без насадними кільця).

Найбільш часто гравера доводиться проводити роботи на верстаті з пантографом і на ділильних машинах. Тому знати основні правила з техніки безпеки при роботі на механічному обладнанні для гравера абсолютно необхідно.

Механізм для нанесення поділок деяких систем кругло- і поздовжньо-ділильних машин в неробочому положенні (іноді під час налаштування) відкидають назад; при цьому різець приймає вертикальне положення вістрям вгору. Це дуже небезпечно, так як працює може не помітити різець і поранити обличчя або очей. Для запобігання нещасного випадку необхідно пам'ятати, що різець в положенні вістрям вгору не можна залишати навіть на найкоротший термін. Якщо ж установка механізму в цьому положенні необхідна, то краще за все на цей час різець вилучити або надіти на нього запобіжну колодку.

Перед початком роботи на пантографі слід зробити огляд стану його рухомих вузлів і переконатися в справності електричної апаратури, особливо заземлення. При необережному поводженні з струмопровідними пристроями можуть статися електричні травми. Чи не дозволяється торкатися до незахищеної або погано захищеною силового ланцюга електродвигуна і пускової апаратури, так як вони знаходяться під високим, небезпечним для життя, напругою. Слід також оглянути стан огороджень рухомих частин і перевірити мастило останніх. Помічені недоліки необхідно усунути або поставити про них повідомити бригадира чи майстра.

В процесі роботи, особливо з крихкими матеріалами, такими, як латуні марки ЛС59, необхідно надіти запобіжні окуляри, так як дрібна стружка з великою швидкістю відлітає від обертового різця фрези і може викликати травму очей. Під час гравірування на пантографі слід звертати увагу на кріплення Деталі, С0с1ояііе Інструменту, в Першу чергу його леза і кутів заточки. При ручному і механічної подачі необхідно враховувати діаметр різця-фрези і механічні властивості оброблюваного матеріалу заготовки. При надмірно великій подачі або в'язкому оброблюваному матеріалі може легко зламатися робоча частина різця-фрези, що часто є причиною нещасного випадку. До травмі може призвести також неуважне ставлення до свого одягу: незаправлені рукава, не прибрані під косинку волосся.

Після закінчення роботи пантограф належить вичистити. Для цього необхідно четирехзвеннік разом зі шпинделем і різцем відвести в сторону за межі поверхні робочого і копірного столів. Недотримання цього обов'язкову умову може призвести до нещасного випадку, так як під час змітання стружки з робочого столу пантографа можна сильно пошкодити руку об вістря виступає різця.

Постійна увага необхідно звертати на запобіжні пристрої (кожухи та екрани), так як велику небезпеку для оточуючих становлять відкриті рухомі частини пантографа. Шпиндель з різцем-фрезою захищають щитками (рис. 1).

У малогабаритних настільних верстатах, де в силу конструктивних особливостей не представляється можливим встановлювати запобіжний щиток, для приводу вживають гумові ремені, які не такі небезпечні при обриві. Однак для більш надійної і безпечної роботи рекомендується ці ремені зрощувати не гумовий клеєм, а проводити цю операцію методом гарячої вулканізації за допомогою спеціального пристосування.

Мал. 1. Запобіжні щитки у копіювально-фр-зерна верстата моделі К-2

При роботі на свердлильних верстатах необхідно знати і виконувати наступні правила:
а) перед роботою рукави робочого одягу застебнути на гудзики або зав'язати тасьмою, не допускати звисаючих кінців; волосся прибрати під головний убір;
б) не тримати деталі в руках, а закріплювати їх в лещатах, прикрутити до столу; дрібні деталі свердлити після закріплення струбциной, ручними тісочкі або іншими пристосуваннями;
в) не допускати сильного натискання на ручку подачі шпинделя верстата;
г) для захисту очей від стружки користуватися захисними окулярами;
д) домагатися виходу короткої стружки, роблячи перерви в подачі; не охолоджує свердло за допомогою дрантя, а застосовувати пензлика;
е) не гальмувати верстат, торкаючись рукою шпинделя або свердла для прискорення його зупинки.

При роботі на фрезерних верстатах слід виконувати нижчевикладені правила:
а) привести в порядок робочий одяг: рукави застебнути на гудзики або перев'язати тасьмою, не залишаючи звисаючих кінців; волосся прибрати під головний убір;
б) надійно закріплювати ріжучий інструмент, оброблюваний виріб і пристосування;
в) не перевантажувати верстат, дотримуватися заданий режим обробки;
г) установку, кріплення, контроль і зняття деталей проводити тільки після повної зупинки верстата, т. е. після повної зупинки фрези, відвівши стіл на безпечну відстань від ріжучого інструменту;
д) не знімати огороджень і запобіжних пристроїв з верстата, а також не тримати огорожу відкритим на працюючому верстаті; не виконувати самому будь-яких ремонтних робіт верстата і електрообладнання;
е) прибирання виробляти тільки при зупиненому верстаті за допомогою щітки-кмітливості, совка; прибирання стружки руками забороняється;
ж) не брати і не давати деталі, заготовки та інші предмети через верстат під час його роботи;
з) щоб уникнути несподіваного самопуска верстата при раптовому відключенні електроенергії поставити пускові пристрої в положення "Виключено";
і) не залишати працюючий верстат без спостереження;
к) роботу виробляти з захисним екраном або в захисних окулярах, так як при роботі можливо травмування очей відлітає стружкою;
л) при швидкісному фрезеруванні встановити пересувні огорожі для захисту від стружки. У разі отримання травми або засмічення очей потрібно доповісти про це майстру і звернутися за допомогою в медичний пункт заводу; верстат, пристосування і інструмент залишити в положенні, в якому вони перебували в момент травми.

Приміщення для граверних і ділильних робіт повинно бути обладнане припливно-витяжною вентиляцією, яка забезпечує чистоту повітряного середовища, що складається з 0,0001 мг / л озону, 0,03 мг / л окису вуглецю, 0,005 мг / л оксидів азоту. Гранично допустима концентрація газів сірчаної кислоти в повітрі приміщення 1 мг / м3.

При необхідності виробництва травильних робіт при виготовленні шкал, сіток та інших подібних до них виробів точного приладобудування необхідно дотримуватися таких правил з техніки безпеки.

I. До початку роботи.
1. Одягти спецівку.
2. Включити витяжну вентиляцію.
3. Змастити вазеліном обличчя і руки.
4. Перевірити справність бортових відсмоктувачів.
5. У разі отримання нової незнайомої роботи отримати від майстра інструктаж з техніки безпеки, без якого до роботи не приступати.

II. Під час роботи.
1. Необхідно суворо виконувати правила з техніки безпеки, передбачені цією інструкцією і вказівки майстра.
2. Дозволяється переносити кислоти та луги тільки двом робітникам і в справній тарі, користуючись спеціальним візком.
3. Забороняється переносити кислоти і їдкі речовини на спині або обхопивши бутлі перед собою, а також піднімати бутлі за горлечко.
4. При складанні розчину необхідно спочатку налити в ванну воду, потім кислоту, а не навпаки, щоб уникнути викидання кислоти від розігрівання її при з'єднанні з водою.
5. Переливання кислот виробляти тільки в захисних окулярах і гумових рукавичках за допомогою сифонів.
6. При виготовленні травильного розчину з азотної та сірчаної кислот в наповнену ванну спочатку наливати азотну кислоту, а потім сірчану безперервної тонким струменем.
7. Не дозволяється додавати кислоти і змінювати розчин без вказівки майстра.
8. Не дозволяється опускати деталь в ванну руками, необхідно користуватися пристосуваннями, опускати деталі обережно, щоб уникнути розбризкування розчину.
9. Забороняється нахилятися дуже низько над ванною, заповненою розчином.
10. У разі розливу кислоти або лугу на підлогу необхідно негайно змити її проточною водою.
11. При попаданні лугу або кислоти на шкіру слід промити уражене місце великою кількістю води. Сірчану кислоту попередньо зняти марлею.
12. У разі попадання кислоти в очі необхідно промити їх проточною водою, а потім 1% -ним розчином соди, що знаходиться в цехової аптечці. При попаданні лугу в очі також промити їх водою, а потім 1% -ним розчином борної кислоти. У всіх випадках ураження очей слід звернутися до лікаря.
13. У приміщеннях цеху повинні працювати не менше двох осіб.
14. Проводити сторонні роботи забороняється, виконують тільки ті роботи, які входять в коло прямих обов'язків.
15. У разі травми або нещасного випадку потерпілого потрібно негайно відправити до медпункту.
16. Не допускати перебування в цеху сторонніх людей.
17. У приміщенні травильної забороняється курити, приймати їжу, а також зберігати продукти.

III. Після роботи.
1. Після закінчення роботи закрити ванни кришками.
2. Зняти спецодяг, повісити в індивідуальний шафка.
3. Вимити руки теплою водою з милом або прийняти душ.

За недотримання правил цієї інструкції робочий притягується до відповідальності відповідно до правил внутрішнього розпорядку на заводі. Завжди необхідно пам'ятати, що дотримання правил техніки безпеки сприяє підвищенню якості і високої продуктивності праці, а найголовніше, - значно скорочує число нещасних випадків.


Реклама:


Читати далі:

Інструмент для гравірування

Статті по темі:


Головна → Довідник → Статті → Блог Форум

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама