Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як поливати помідори у відкритому грунті правильно: як часто, способи + відео та фото

  1. Важливість правильного поливу
  2. частота поливу
  3. Основні правила
  4. Фотогалерея правил поливу помідор
  5. Визначаємо кількість води
  6. Полив низькорослих і високорослих сортів

Вода - це запорука життя, росту і розвитку. Це може бути застосовано до всього живого. Як людина потребує питво, так і рослини потребують постійних поливах. І помідори не виняток. Їх найчастіше вирощують в теплиці. Однак вирощування у відкритому грунті теж часто можна зустріти на ділянках країни. Воно трохи відрізняється від того, що відбувається в закритому грунті в парниках і теплицях, тут є своя специфіка. Тому важливо знати все, що стосується поливу помідор, що ростуть під відкритим небом.

Важливість правильного поливу

Наскільки добре будуть рости на Вашій ділянці помідори, залежить від їх харчування. Зрозуміло, найкращий спосіб донести до них живильні речовини - у вигляді розчинів, тому правила поливу набувають особливо важливе значення.

Зрозуміло, найкращий спосіб донести до них живильні речовини - у вигляді розчинів, тому правила поливу набувають особливо важливе значення

Метод поливу з пластикових пляшок допоможе забезпечити помідори вологою, коли господар саду не може перебувати на ділянці кожен день

Взагалі норма поливів в кожному випадку встановлюється своя залежно від умов вирощування. Однак існують оптимальні умови для росту і розвитку помідор, які потрібно враховувати. Вологість повітря повинна знаходитися в межах 45-50%, а вологість грунту 85-90%.

Досить легко перевірити ці умови вручну. На невеликій глибині забирається частина землі і катається пальцями. Якщо легко і швидко формується грудочку, руйнується легким натисканням пальців, значить все дотримано.

Чому так важливо тримати баланс? Все дуже просто. При зайвому вмісті вологи в грунті помідори почнуть втрачати свою цукристість і стануть водянистими. Це створить відмінну флору для розмноження різних бактерій і грибків. На плодах з'являться тріщини, а самі плоди почнуть опадати. Пересушена земля теж до добра не приведе. Бутони і зав'язі почнуть обсипатися, в плодах знову ж з'являться тріщини, виникне загроза ураження вершинної гниллю.

частота поливу

Від цього фактора дуже багато чого залежить. Важливо знати міру, оскільки відхилення від неї може стати причиною суттєвої затримки розвитку рослин. Скажімо, деякі садівники, які мають можливість постійно доглядати за своїми посадками, поливають помідори часто і потроху. Це призводить до того, що температура грунту падає, а вологість повітря підвищується до 80-100%, що майже вдвічі перевищує норму. Особливо погано це позначається на рослинах в період їх звикання до нового місця після висадки розсади. Під час цвітіння це може привести до масового обпадання квітів і зав'язі. У кращому випадку плоди будуть зав'язуватися повільніше через погіршеної опиляемості квіток.

Пам'ятайте, що у відкритому грунті помідори відрощують коріння не в приклад довше своїх тепличних побратимів - до 1-1,5 метрів. Особливо швидко це відбувається в посушливу погоду, коли рослина сягає глибини в пошуках вологи.

Виходить, помідор намагається прогодувати сам себе, а значить, не вимагає такого частого поливу. Правильним буде вважатися варіант з дворазовим поливом протягом тижня. Іноді навіть досить одного разу, але він повинен бути рясний, щоб запасти рослина водою на найближчий тиждень. Особливо добре вирощувати помідори в суглинку, оскільки така важка грунт здатна зберегти вологу тривалий час і утримувати її у великій кількості.

Особливо добре вирощувати помідори в суглинку, оскільки така важка грунт здатна зберегти вологу тривалий час і утримувати її у великій кількості

Полив помідор краще проводити під корінь, щоб краще наситити кореневу систему вологою

Основні правила

Ефективність поливу залежить від декількох факторів. Одним з них є тип поливу - під корінь. Робиться це для того, щоб наситити рослину необхідною вологою і при цьому зберегти вологість повітря на потрібному рівні. Можна здійснювати полив і по борознах, аби тільки краплі води не потрапляли на стебла і листя помідорів. У разі потрапляння на листя краплі перетворюються в лінзи, через які на сонці помідор отримає опіки. Це в свою чергу тільки прискорить розвиток фітофтори.

Що стосується вологості повітря, то при поливі під корінь вона буде підтримуватися на необхідному рівні, що не дасть розвиватися грибкових хвороб.

Метод дощування, активно практикується садівниками, тут не підійде, оскільки не кращим чином позначиться на зростанні і розвитку помідор.

Фотогалерея правил поливу помідор

Щоб помідори росли правильно і без хвороб, потрібно поливати їх відстояною теплою водою, яка приблизно повинна дорівнювати температурі грунту. Зазвичай це значення варіюється в межах 24-26 градусів. Спроба полити помідори з шланга призводить до зниження температури грунту, порушення кислотного балансу і пошкодження коренів. Найкращим варіантом є полив дощовою водою, в якій міститься вугільна кислота. Це надає пом'якшувальну дію, на відміну від водопровідної води, що відрізняється зайвою жорсткістю. Якщо альтернативи немає, змішайте її з невеликою кількістю гною, компосту та бур'янів, щоб домогтися пом'якшення.

Погода прямим чином впливає на час поливу рослин. При яскравому сонці краще дочекатися вечора і за кілька годин до заходу здійснити полив. За решту вечора і ніч вода добре вбереться і буде поглинена рослинами. У похмуру погоду час поливу значення не має.

Мульчування допоможе зберегти вологу якомога довше. Як мульчують матеріалу можна вибрати або спеціальні плівки на кшталт спанбонду, або залишки органіки. Так солома, зібрані бур'яни і компост, укладені поверх грядки шаром в п'ять сантиметрів, істотно затримають вологу у верхньому шарі грунту і дозволять їй зберігати рихлість, одночасно зменшуючи кількість зростаючих бур'янів. До того ж цей склад з часом почне розкладатися і забезпечить ґрунт всіма необхідними поживними речовинами.

До того ж цей склад з часом почне розкладатися і забезпечить ґрунт всіма необхідними поживними речовинами

Мульча у вигляді соломи допомагає довше зберегти вологу у верхньому шарі грунту

Визначаємо кількість води

Щоб визначити кількість води для оптимального поливу потрібно враховувати те, наскільки добре грунт зберігає вологу, погодні умови, наявність мульчі, сорт рослин і їх вік, а також схему посадки.

Зробити певні висновки можна подивившись на зовнішній вигляд помідорових кущів. При нестачі вологи колір листя темніє, а при посушливій погоді починається в'янення. Млявість листя - перша ознака, по якому Ви зможете зрозуміти, що настав час термінового поливу.

При формуванні зав'язей, а також в період швидкого розвитку помідори особливо потребують вологи. Якщо дощів не було весь тиждень, кущі можна полити один раз, витрачаючи від трьох до п'яти літрів води на кожен. При настанні періоду плодоношення необхідно не допустити пересихання грунту. Для цього потрібно дворазовий полив при тій же нормі витрати води на кущ.

Для цього потрібно дворазовий полив при тій же нормі витрати води на кущ

Помідори особливо потребують води в період активного росту і зав'язування плодів

Полив низькорослих і високорослих сортів

Дещо по-іншому йде справа з поливом кущів маленької і великої висоти. При плодоношення низькорослі сорти поливають набагато меншою кількістю води, а через деякий час полив припиняють. Це дозволяє домогтися дружною віддачі врожаю і збільшення його обсягу. У томатах ні утворюватися тріщини, і вони будуть захищені від фітофторозу та бурої плямистості. Високорослі сорти відрізняються тим, що на них одночасно зростають і вже сформовані, і дозрівають, і вже зростаючі плоди. При дозріванні першої хвилі плодів полив підтримують на тому ж рівні. Поливають високорослі сорти раз в чотири дні, витрачаючи на кожен кущ по 10 літрів. При такому обсязі води плоди досягають найбільших розмірів.

При такому обсязі води плоди досягають найбільших розмірів

Полив низькорослих помідор дещо відрізняється від поливу середньо- і високорослих

Всі перераховані вище фактори повинні підказати Вам, яку частоту і норму витрати води слід задати в Вашому випадку, оскільки тільки Ви вирішуєте, який сорт і на якому місці садити. Дотримання правил поливу дозволяє виростити якісний урожай і уникнути хвороб. А хороший урожай - найкращий показник Ваших праць в сезоні.

Чому так важливо тримати баланс?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама