Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як створити бізнес на розсаді: вирощування на продаж

  1. Яку розсаду вигідно продавати
  2. Необхідні площі для вирощування
  3. Основні матеріали для вирощування - насіння, інвентар та допоміжні засоби
  4. створення теплиці
  5. необхідний грунт
  6. Технологія вирощування розсади
  7. Де продавати, пошук клієнтів
  8. Фінансові витрати, прибуток і терміни окупності

Бізнес, заснований на продажу розсади квітів, овочів, ягід і дерев вважається цілком вигідним способом вкладення грошей з метою отримання постійного доходу. Одним з існуючих переваг такого бізнесу є можливість початку діяльності без особливих капітальних вкладень. Крім того, в залежності від планованого кількості виробленої продукції, організувати бізнес на розсаді можна і в домашніх умовах, що допоможе значно скоротити витрати.

Крім того, в залежності від планованого кількості виробленої продукції, організувати бізнес на розсаді можна і в домашніх умовах, що допоможе значно скоротити витрати

Короткий аналіз бізнесу:
Витрати на організацію бізнесу: до 1,1 млн рублів
Актуально для міст з населенням: без обмежень
Ситуація в галузі: висока конкуренція
Складність організації бізнесу: 2/5
Окупність: 6 - 24 місяців

Яку розсаду вигідно продавати

Природно, виробляти на продаж найкраще таку продукцію, яка користується великим попитом серед покупців, і, як наслідок, принесе вам більший дохід від своєї реалізації.

Варіантів для вибору рослин існує багато. Розглянемо деякі з них, найбільш затребувані серед споживачів товару такого роду.

Овочева розсада:

  • самими затребуваними є помідори. Будучи досить вибагливою культурою, вони для свого нормального розвитку і зростання вимагають особливих температурних і вологісних умов, а також достатньої кількості світла. У зв'язку з цим, багато дачників і городників воліють при вирощуванні томатів не витрачати час на вирощування томатів з насіння, а купувати вже готові саджанці для посадки у відкритий грунт. Серед сортів томатів, найбільш популярних серед покупців, слід виділити ранні та салатні, такі як бичаче серце, рожевий гігант, сливовидної сорти, а також Дебарао;
  • болгарський перець сортів медаль, каліфорнійське чудо, гострий;
  • капуста різних термінів дозрівання врожаю - рання, середньостигла, пізня на зберігання і засолювання, кольрабі, брокколі, пекінська;
  • баклажани;
  • огірки;
  • дині і кавуни;
  • різні види кімнатних і грунтових квітів.

до змісту ↑ до змісту ↑

Багато починаючі підприємці вважають за краще працювати без документального оформлення своєї діяльності, вважаючи, що така процедура лише займає багато часу і тягне за собою непотрібні витрати у вигляді податкових відрахувань. Однак слід розуміти, що правильне оформлення діяльності убезпечить вас від проблем, пов'язаний з несплатою податків і незаконним здійсненням підприємницької діяльності, що загрожує вам штрафами і втратою всіх вкладених коштів.

Для оформлення бізнесу необхідно буде здійснити наступне:

  • зареєструватися в якості індивідуального підприємця або юридичної особи . Також при планованих великих обсягах виробництва розсади можна зареєструватися як селянсько-фермерське господарство, в цьому випадку можна розраховувати на деякі пільги на сплату податків;
  • встати на облік в якості платника податків;
  • оформити документи на покупку або оренду земельної ділянки;
  • за умови найму робітників оформити трудові договори;
  • на вирощену продукцію для продажу оформити фітосанітарні свідоцтва.
до змісту ↑

Необхідні площі для вирощування

Вирощування розсади на продаж можна здійснювати як в теплиці, так і приміщенні, але обов'язково із забезпеченням умов, сприятливих для росту рослин - достатня температура повітря, швидкість його руху, вологість і наявність джерела світла (природного або штучного).

Зараз найбільш поширеними і добре зарекомендували себе в плані зростання і розвитку розсади є такі способи вирощування:

  • в встановлених на стелажах ящиках. При цьому способі насіння сіються густо, без твори пікіровки;
  • в одноразових стаканчиках, виготовлених зі спеціального матеріалу. Такий спосіб має на увазі посадку рослин поодиноко, без пікіровки;
  • висадка відразу в грунт, переважно в теплиці, насіння сіються досить рідко, без подальшого пікірування.

Такий спосіб має на увазі посадку рослин поодиноко, без пікіровки;   висадка відразу в грунт, переважно в теплиці, насіння сіються досить рідко, без подальшого пікірування

Кількість необхідної площі для посадки насіння розраховується виходячи з існуючих норм, яке для кожного виду і сорту рослини може змінюватися. Таким чином, кількість землі для висаджування буде залежати виключно від планованого обсягу виробництва розсади.

Варто відзначити, що перші два зазначених способу дозволяють організувати виробництво в невеликих обсягах будинку, навіть на підвіконні, що кілька скоротить витрати, але слід розраховувати, що для проведення подальшої пікіровки.

до змісту ↑

Основні матеріали для вирощування - насіння, інвентар та допоміжні засоби

Основним матеріалом, від якого безпосередньо залежатиме кількість і якість вирощеної вами розсади, є насіння. Для вирощування у великих обсягах найкраще підійдуть сортові зразки насіння ранніх культур, вони практично завжди відповідають необхідним параметрам і забезпечують згодом отримання високого врожаю.

Покупку насіння бажано проводити в оптових масштабах, причому заздалегідь, визначившись з необхідними сортами. Як найбільш вигідні для придбання насіння місця слід розглянути наступні:

  • інститути насінництва;
  • селекційні станції;
  • спеціалізовані ярмарки продажу сільськогосподарської продукції.

Хотілося б відзначити, що при виборі насіння не варто віддавати перевагу гібридним сортам, оскільки даний вид насіння як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва виростає в досить вибагливі рослини і можуть навіть загинути, так і не давши урожай. Такий випадок, природно, не поліпшить вашу репутацію, як продавця, в зв'язку з чим краще купувати районовані сорти.

Крім насіннєвого матеріалу знадобляться такі допоміжні матеріали:

  • ящики, які в обов'язковому порядку знадобляться при вирощуванні розсади перцю і баклажанів, а також квітів;
  • матеріали для теплиці (в разі її установки);
  • оснащення для облаштування парника (якщо такий планується);
  • тачка для транспортування матеріалів і розсади;
  • садові інструменти - лопата, граблі, сапа, розпушувач і т.д .;
  • шланги, лійки та інше обладнання для поливу рослин.
до змісту ↑

створення теплиці

Перш, ніж купувати матеріал для облаштування теплиці, необхідно визначити, який з існуючих типів такої конструкції вам найбільш підходить. Існує три основних види теплиць, що розрізняються за матеріалом укривного матеріалу:

  • плівкові;
  • скляні;
  • полікарбонатні.

плівкові;   скляні;   полікарбонатні

Кожна з таких видів має свої переваги і недоліки і різну собівартість. До речі, з цієї засланні ви можете дізнатися все про бізнес з виробництва та встановлення теплиць.

Оскільки рослини вирощування на розсаду вельми примхливі, то варто заздалегідь подбати про створення належних умов для їх розвитку. Одним з важливих чинників нормального розвитку є температура, тому при низьких температурах повітря в місці вирощування потрібно обладнати систему опалення.

Крім того, часто розсаду вирощують не в грунті теплиці, а в ємностях (полицях з землею, горщиках, ящиках), що знижує витрати на опалення, оскільки в деяких районах глибина промерзання грунту в зимовий період часу занадто велика і на її достатній прогрів потрібно витратити багато енергії.

до змісту ↑

необхідний грунт

Якісна грунт, багата необхідними для росту рослини мінералами і елементами, є запорукою гарного врожаю.

При підготовці грунту для вирощування слід дотримуватися наступних порад:

  • можна купувати грунт для розсади в спеціалізованих магазинах, однак, цей пункт витрат не кращим чином вплине на термін окупності і рентабельність вашого бізнесу, особливо, якщо планується вирощувати рослини у великих обсягах;
  • при самостійному зборі землі перевагу краще віддати дернової, оскільки завдяки своїй структурі і складу, є найбільш оптимальним варіантом;
  • Найкращим часом для заготівлі землі є весна, коли грунт відтає після зими на глибину 15-20 сантиметрів;
  • влітку заготовлену землю періодично проливають водою і накривають плівкою, для того, щоб вона перепрілий;
  • восени грунт просівають, дезінфікують, після чого вона вважається готовою для вирощування.
до змісту ↑

Технологія вирощування розсади

Перш за все, варто сказати, що за термінами дозрівання і своєї технології вирощування розсада буває:

  • рання (ранні сорти капусти, в тому числі і кольорова, деякі сорти томатів, троянди, маргаритки);
  • середня (капуста середніх сортів, огірки, томати, баклажани, перець, квіти, петунії, айстри, братки);
  • пізня (капуста пізніх сортів).

Ранню і середню розсаду вирощують виключно або в домашніх умовах, або в захищених спорудах. Для цих цілей застосовують теплиці, парники і тунельні укриття. Пізню розсаду можна вирощувати в спеціальних розсадниках навіть у відкритому грунті, ясна річ, якщо клімат місцевості дозволяє це зробити.

За існуючими технологіями вирощування існує три способи:

  • безгоршочний;
  • в горщиках;
  • касетна технологія.

безгоршочний;   в горщиках;   касетна технологія

Ранню розсаду вирощують переважно в горщиках з подальшою пікіровкою, середню і пізню - безгоршочним способом без подальшої пікіровки. Сам процес пікіровки необхідно застосовувати в разі, якщо спостерігається деякий дефіцит площі, що обігрівається, низьку якість насіння або через брак сівалок точного висіву.

При вирощуванні розсади слід звернути увагу на такі моменти:

  • оптимальний час вирощування розсади - один місяць;
  • оптимальний температурний режим складає від 17 до 22 градусів;
  • при необхідності провітрювання приміщення з розсадою потрібно стежити, щоб на рослини не потрапляли потоки повітря;
  • внесення підживлення для рослин виробляють, коли на них з'являється другий справжній лист.

Вирощування розсади полуниці вимагає дотримання таких моментів:

  • грунт для вирощування повинна складатися з суміші торфу, перегною і піску;
  • за кілька днів до висадки насіння грунт можна обробити фунгіцидною препаратом або знезаразити розчином марганцівки;
  • висіяне насіння накриваються плівкою до появи перших паростків (плівку періодично знімають для провітрювання);
  • оптимальною температурою для росту полуниці є 25 градусів;
  • розсаді полуниці необхідно забезпечувати достатню кількість вологості, але не допускати надмірного затоки грунту.
до змісту ↑

Де продавати, пошук клієнтів

Для продажу вирощеного матеріалу дуже важливо знайти клієнтів на свою продукцію і місця для реалізації, оскільки, навіть висока якість розсади без хорошого ринку збуту навряд чи принесе користь вашому бізнесу.

Продаж виробленої продукції (в нашому випадку, розсади) можна здійснювати в такий спосіб:

  • на відповідних ринках;
  • господарствам, що спеціалізуються на вирощуванні і продажу фруктів, квітів, полуниці та інших культур;
  • оптовим фірмам з продажу розсади;
  • в спеціалізованих магазинах.

до змісту ↑ до змісту ↑

Фінансові витрати, прибуток і терміни окупності

Фінансові витрати на організацію бізнесу можуть бути як одноразовими, званими капітальні вкладення, так і періодичними, які і складають собівартість готової продукції - вирощеної вами розсади.

Зразкові капітальні вкладення можуть складатися з таких статей:

  • реєстрація діяльності, оформлення документації - від 100 тис. рублів;
  • покупка або оренда земельної ділянки - від 100 тис. рублів;
  • покупка матеріалів для створення теплиць і парників - від 500 тис. рублів;
  • придбання садового інвентаря - від 150 тис. рублів;
  • придбання насіння - від 50 тис. рублів;
  • підведення комунікацій - від 100 тис. рублів;
  • покупка автотранспорту (при необхідності) - від 100 тис. рублів.

Загальна сума капітальних вкладень може скласти 1,1 млн. Рублів. Варто розуміти, що в залежності від планованих масштабів вирощування ця сума може значно змінюватися.

Постійні витрати коштів можуть знадобитися в таких розмірах:

  • оплата праці робітникам - від 200 тис. рублів;
  • оплата енергоносіїв - від 100 тис. рублів;
  • періодична закупівля насіннєвого матеріалу - від 150 тис. рублів;
  • придбання добрив - від 100 тис. рублів;
  • податкові відрахування - від 50 тис. рублів.

Приблизна сума постійних витрат на підтримку бізнесу може бути в розмірі 600 тис. Рублів.

Рентабельність бізнесу на вирощуванні розсади, отриманий прибуток і термін окупності вкладених коштів в залежності від безлічі факторів можуть вельми відрізнятися.

Рентабельність бізнесу на вирощуванні розсади, отриманий прибуток і термін окупності вкладених коштів в залежності від безлічі факторів можуть вельми відрізнятися

В основному, підприємницька діяльність на вирощуванні та продажу розсади має наступні показники ефективності:

  • рівень рентабельності - близько 15%;
  • термін окупності - від 6 місяців до 2 років;
  • прибуток - від 800 тис. в рік.

Перед початком підприємницької діяльності радимо складе детальний бізнес-план майбутнього бізнесу. Про те, як це зробити можна дізнатися тут - http://business-poisk.com/texnicheskaya-chast/sostavlenie-biznes-plana

Таким чином, вирішивши зайнятися бізнесом, заснованим на вирощуванні розсади різних культур, вивчіть всі особливості, дізнайтеся про існуючі підводні камені і починайте свою справу.

Невелике відео для закріплення статті:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама