Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як вирощувати фікус і розмножувати в домашніх умовах: нюанси вирощування, способи розмноження і правила догляду

  1. Що таке кімнатний фікус
  2. особливості вирощування
  3. Полив і температурний режим
  4. Розмноження фікуса в домашніх умовах
  5. живцювання
  6. Використання живців з листом
  7. Розмноження повітряними відводами
  8. Поради досвідчених квітникарів

Якщо зазирнути в будинку вітчизняних квітникарів, то напевно у більшості можна зустріти таку рослину, як фікус. Багато виявляють до нього інтерес не тільки через любов до екзотики. Адже для багатьох важливо і те, що він не доставляє проблем в догляді.

За останні роки все більше початківців квітникарів намагаються обзавестися цим кімнатною рослиною. Через це любителі квітів і раніше цікавляться тим, в яких умовах найкраще росте фікус, і які існують способи його розмноження в домашніх умовах, як укоренити фікус.

Що таке кімнатний фікус

Відрізняючись зовнішнім витонченістю і простотою в догляді, фікус представляється одним з кращих видів кімнатних рослин, який буде доречний не тільки в звичайній квартирі, а й офісному приміщенні Відрізняючись зовнішнім витонченістю і простотою в догляді, фікус представляється одним з кращих видів кімнатних рослин, який буде доречний не тільки в звичайній квартирі, а й офісному приміщенні.

Його корисні якості не обмежуються тільки декоративністю, адже він може підтримувати чистим повітря в приміщенні. Цей представник роду тутових передбачає більш 900 різновидів. І, незважаючи на те що вони зустрічаються в різних місцях нашої планети, кожен з цих сортів має цілющі властивості.

Для лікування шкірних захворювань корисно застосовувати листя фікуса. Цінним є і плід, який називається інжиром, адже крім оригінального смаку у нього також є корисні властивості.

Однак, для вирощування в домашніх умовах підходять не всі види фікуса. Представництво цього роду рослин включає різні форми фікуса - кустарні, деревоподібні і ампельні. Причому серед них можна виділити дві деревовидні форми, які набули найбільшого поширення - каучуконосні і Бенджаміна.

особливості вирощування

Якщо ви вирішили зайнятися вирощуванням будинку фікуса, то найкраще відправлятися за ним в магазин навесні або влітку Якщо ви вирішили зайнятися вирощуванням будинку фікуса, то найкраще відправлятися за ним в магазин навесні або влітку. Адже ця рослина важливо захистити від температурних коливань. Незалежно від сорту фікус вкрай погано реагує на зміни в температурному режимі.

Не йдуть йому на користь і протяги, які слід виключати і під час догляду, а також вибору місця для фікуса. Найкраще фікус себе почуває, якщо вона буде вирощуватися в добре освітленому місці, яке повинно бути захищене від прямого сонячного світла.

Якщо ви змогли обзавестися фікусом з темними листям, то допустимо поставити його і в півтіні. Фахівці рекомендують не поспішати з вибором місця для квітки, оскільки тут потрібно зробити все грамотно без необхідності зміни місця.

Потрібно врахувати, що фікус є одним з тих рідкісних рослин, які досить швидко звикають до нового місця, тому зміна умов вирощування негативно позначиться на його розвитку.

Полив і температурний режим

Підтримання сприятливого температурного режиму є одним з факторів успішного вирощування фікуса в домашніх умовах Підтримання сприятливого температурного режиму є одним з факторів успішного вирощування фікуса в домашніх умовах.

Причому в різні пори року температура буде відрізнятися: влітку оптимальною для фікуса є температура в межах + 20 ... + 25 градусів, а взимку від + 12 до + 17.

Не менш важливий для фікуса і полив. Влітку потрібно особливо уважно стежити за фікусом і постійно підтримувати грунт у вологому стані, проте, не слід допускати заток.

Для визначення частоти проведення таких заходів необхідно враховувати сорт фікуса. Якщо у вашому будинку росте карликова рослина, то поливи можуть бути більш частими.

Інакше потрібно доглядати за всіма іншими видами, яким слід забезпечити більш рідкісний, але рясний полив. Крім цього, потрібно проводити заходи для підтримки оптимального рівня вологості.

Влітку цього можна домогтися шляхом обприскування рослин, використовуючи відстояну воду. Також існує альтернативний спосіб - поруч з горщиками фікусів можна розмістити ємності, наповнені водою.

Розмноження фікуса в домашніх умовах

Хочеться ще повторитися, що фікуси класифікуються на три основні типи Хочеться ще повторитися, що фікуси класифікуються на три основні типи. І незалежно від обраного вами виду для вирощування ви легко зможете отримати з нього матеріал для розмноження.

Правда, в кожному разі цей захід буде проводитися з деякими відмінностями. Найменш трудомістким є розмноження ампельного фікуса, оскільки йому потрібно мінімум часу для вкорінення.

Дещо інша ситуація з чагарниками і деревоподібних формами, оскільки їх розмноження є більш тривалим у часі процесом, адже згодом доведеться більше сил витрачати на догляд за живцями або іншим посадковим матеріалом.

На сьогоднішній день квітникар має можливість вибрати один з наступних методів розмноження фікуса:

  • живцювання;
  • листом (держак з листом);
  • повітряними відведеннями.

Однак при цьому потрібно не забувати дотримуватися загальні рекомендації для будь-якого виду фікуса, який ви вирішили розмножувати в домашніх умовах:

  1. Укореняти фікус каучуконосний рекомендується в теплу пору року - наприклад, навесні або на початку літа.
  2. Через те, що ультрафіолет гнітюче впливає на молоді екземпляри, не рекомендується їх вирощувати під прямими променями сонця.
  3. Коли у вас в руках опиниться зрізаний держак, місце зрізу рекомендується промити водою, оскільки після це травматичної операції з нього може почати надходити сік. Далі, потрібно помістити втечу на свіже повітря для підсихання «ранки».
  4. Фікус може розмножуватися живцями, але слід враховувати, що використовувати для цих цілей молоді пагони небажано, оскільки дочекатися від них коренів не вийде. Найбільш придатними для живцювання є здеревілі пагони.
  5. Якщо ви плануєте розмножувати деревовидні форми фікусів, наприклад, каучуконосні, то посадковий матеріал рекомендується брати з верхньої частини стовбура або можна вирізати шматок стебла, який обов'язково повинен мати не менше одного вузла.

живцювання

При використанні цього методу розмноження заготовляють живці довжиною 15-17 см При використанні цього методу розмноження заготовляють живці довжиною 15-17 см. Тут обов'язково потрібно гострий ніж, а саму операцію рекомендується проводити в один з теплих весняних днів.

Відрахувавши від верхівки необхідну відстань, при цьому перший вузол повинен знаходитися не ближче 1 см, необхідно зробити косий зріз. Коли ви отримаєте держак, з нього необхідно видалити всі листи.

Якщо ви позичаєте держак у крупнолистного фікуса, то присутні на ньому листя можна обрізати на половину довжини.

Отримавши посадковий матеріал, його поміщають в ємність, наповнену водою. При розмноженні каучуконосного фікуса черешками бажано виготовити міні-парник, щоб прискорити процес вкорінення.

У цьому випадку вся процедура займе не більше 2-5 тижнів. Коли ви помітите на держаках молоді маленькі листя, це вірна ознака того, що пора проводити пересадку в індивідуальні горщики.

Використання живців з листом

При використанні цього методу розмноження заготовляють живці, які мають лист. Під час заготівлі втечу необхідно зрізати під кутом, причому робити це потрібно безпосередньо по міжвузля на стовбурі дерева.

Після отримання держака його поміщають в грунт, щоб він був прихований в ньому до самої основи листа. Крім цього, буде потрібно провести певні дії і з листком: його згортають і закріплюють в такому положенні за допомогою м'якої нитки.

Згодом щодо живців проводяться аналогічні заходи по догляду, як і у випадку з використанням звичайних живців. Як правило, цей метод дозволяє в середньому отримати новий саджанець за 3-4 тижні.

Однак в деяких випадках може бути затримка або, навпаки, процес може прискоритися, все залежить від виду, який ви збираєтеся розмножувати.

Розмноження повітряними відводами

У перший час цю операцію проводили в основному для омолодження рослини. Однак вона ж може допомогти і в справі отримання нових рослин фікуса в домашніх умовах.

Розмножувати повітряними відведеннями можна дорослі екземпляри, які давно втратили свою декоративність, а також і досить високорослі сорти, у яких є зелень тільки на верхівках.

Зазвичай за допомогою цього способу можна отримати нові кущі вже через три тижні. Цього часу буде достатньо для того, щоб в місці надрізу могли сформуватися нові коріння.

Однак, поки плівка як і раніше повинна знаходитися на стовбурі. Зрозуміти, що настав час її прибирати, можна коли на поверхні моху з'явиться безлічі молодих корінців. Далі, плівку прибирають і починають зрізати верхівку, яку згодом пересаджують в індивідуальну ємність.

Поради досвідчених квітникарів

Фікус є одним з найбільш поширених кімнатних рослин не тільки за кордоном, але і в нашій країні. Причому багато хто не тільки успішно вирощують його в своїй квартирі, але і самостійно розмножують.

Варіантів для отримання нових рослин з фікуса є маса, однак, щоб підібрати найбільш підходящий, корисно спочатку ознайомитися з кожним з них. Адже деякі методи розмноження можуть не підійти квітникарю зважаючи певних причин.

При цьому потрібно не забувати про те, що незалежно від обраного способу розмноження саджанця необхідно забезпечити відповідний догляд.

Оскільки без належної уваги складно буде розраховувати на те, що з отриманого тим або іншим способом саджанця фікуса можна буде виростити настільки ж декоративну рослину.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама