Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дерево сосна: посадка і догляд, фото, вирощування взимку і восени, види і сорти

  1. Посадка і догляд за сосною (коротко)
  2. Дерево сосна - опис
  3. посадка сосни
  4. Як посадити сосну
  5. Догляд за сосною в саду
  6. пересадка сосни
  7. Шкідники і хвороби сосни
  8. розмноження сосни
  9. Вирощування сосни з насіння
  10. Розмноження сосни живцями
  11. Розмноження сосни Щеплення
  12. Сосна взимку на ділянці
  13. Зимівля в саду
  14. Види і сорти сосен
  15. Сосна Брістольський (Pinus aristata)
  16. Сосна гнучка (Pinus flexilis)
  17. Сосна європейська (Pinus cembra)
  18. Сосна кедрова корейська (Pinus koraiensis)
  19. Сосна кедрова стланикової (Pinus pumila)
  20. Сосна звичайна (Pinus sylvestris)

Сосна (лат Сосна (лат. Pinus) - типовий рід хвойних чагарників, стланика або дерев сімейства Соснові, в який входить близько 120 видів. Сосни зростають по всій Північній півкулі від Заполяр'я до екватора. У субарктичному і помірному кліматі вони утворюють ліси і на рівнинах, і в гірських районах, а в субтропічному і тропічному поясі сосни ростуть переважно в горах.

Існує три версії походження наукової назви роду: від кельтського слова pin, що означає «гора» або «скеля», від грецького назви сосни, pinos, згадуваного ще Теофрастом, і від латинських слів picis, pix, що означають «смола». Згідно давньогрецького міфу, сосни походять від німфи ранкової зорі Пітіс, яку бог північного вітру Борей, охоплений ревнощами, перетворив в це дерево. Китайці вважають, що сосни відводять від будинку біду і приносять щастя і довголіття, тому їх потрібно садити біля будинку. У наш час сосни настільки популярні в будь-якому куточку світу, що робота по виведенню сортів і гібридів цієї культури ведеться невпинно.

Посадка і догляд за сосною (коротко)

  • Посадка: з кінця серпня до середини вересня або з кінця квітня до початку травня.
  • Освітлення: яскраве сонячне світло.
  • Грунт: для заповнення посадкового котловану готують суміш з 2 частин грунту з верхнього родючого шару, 2 частин дернової землі, однієї частини піску або глини, 100 г Кеміра-універсал і 50 г нітрофоски. У кислий грунт додають 200-300 г гашеного вапна.
  • Полив: доросла сосна в штучному зволоження не потребує, а саджанців перші два роки після посадки потрібно влаштовувати в жовтні влагозарядковий полив. Тільки Румелійський сосна вимагає 2-3 поливів за сезон при витраті 15-20 л води на кожну рослину.
  • Підживлення: перші два роки після посадки один раз в сезон в прикореневій круг вносять розчин комплексного мінерального добрива з розрахунку 40 г на м². Надалі харчування буде відбуватися за рахунок хвойної підстилки.
  • Розмноження: насінням, живцями і щепленням.
  • Шкідники: тля, хермес, хвойні червеці, соснові щитівки, соснові подкорного клопи, павутинний кліщ, руді соснові пильщики, соснові шовкопряди, побеговьюн, гусениці соснової п'ядуна і соснова мінуюча міль, Шишкова вогнівки, Шишкова смілки, великі і малі Лубоєд, вусачі, златки , слоники і смілки точкові.
  • Хвороби: іржа, сосновий вертун, іржавинний (смоляний) рак, снігове шютте, склеродерріоз (зонтична хвороба), некроз кори.

Детально про вирощування сосни читайте нижче

Дерево сосна - опис

Сосни - вічнозелені однодомні дерева з пірамідальною в молодому віці кроною, яка до старості стає зонтиковидной або кулястої. Сосни можуть являти собою дерева, чагарники або сланкі кущі. Висота сосни може бути і 2, і 20, і 50 м. Коренева система у сосен розвинена - стрижнева або якірного типу. Кора у сосни на стовбурі глубокотрещіноватая, червоно-бура, а на гілках - червона або жовтувата, тонко лущиться.

Сосни - рослини з кільчастим розгалуженням і пагонами двох типів: укороченими (брахібластамі) і подовженими (ауксібластамі). Хвоя розташована тільки на брахібластах. За кількістю хвоїнок на втечу соснові рослини діляться на три типи: двухвойние (їх представляють сосна звичайна і сосна приморська), треххвойние (сосна Бунге) і пятіхвойние (сосни сибірська і японська біла). Голки сосни досягають в довжину 5-9 см і сидять пучками по 2-5 штук в оточенні пленчатих піхв. На довгих пагонах листя сосни бурі і лускаті. Іноді в результаті механічних пошкоджень на сосні можуть утворюватися розеткові пагони - укорочені, з пучками широких і коротких голок.

Чоловічі стробіли утворюють колосся в основі молодих гілок, жіночі стробіли - симетричні довгасті або яйцевидно-конічні пониклі шишки, розташовані у верхній частині рослини. Після дозрівання насіння шишки опадають. Складаються шишки сосни з черепитчато складених шкірястих або дерев'янистих плодових лусок з потовщеннями у вигляді гранованого щитка на кінцях. Насіння сосни зазвичай крилаті, але є види і з безкрилими насінням. Запилюються сосни вітром. Схожість насіння зберігається до 4 років.

Сосни - довгожителі. Є серед них екземпляри, вік яких обчислюється не сотнями, а тисячами років.

посадка сосни

Коли садити сосну

Кращі саджанці сосни - трьох-п'ятирічні деревця із закритою кореневою системою: коріння молодий сосни гинуть на відкритому повітрі за 10-15 хвилин. Купувати посадковий матеріал краще в спеціалізованих розплідниках, розташованих у вашому районі. Перед тим, як садити сосну, потрібно опустити контейнер з корінням саджанця години на три в воду. Висаджувати сосну у відкритий грунт потрібно ранньою осінню (з кінця серпня до середини вересня) або навесні (з кінця квітня до початку травня).

Як посадити сосну

Котлован для сосни викопують глибиною близько метра. Якщо грунт на ділянці важка, необхідно закласти в посадкову яму для дренажу шар керамзиту або битої цегли товщиною 20 см і пересипати його піском. Заздалегідь готують земляну суміш: 2 частини родючого верхнього шару грунту змішують з 2 частинами дернової землі і 1 частиною піску або глини. У грунтосуміш потрібно додати 50 г нітрофоски або 100 г Кеміра-універсал і ретельно все перемішати. У кислий грунт додатково вносять 200-300 г гашеного вапна.

Насипте грунтову суміш в яму, потім дуже обережно витягніть саджанець з контейнера, намагаючись не зруйнувати земляний кому, опустіть деревце в яму і заповніть простір, що залишився грунтовою сумішшю, підсипаючи її поступово і тут же злегка утрамбовуючи. Після посадки навколо деревця роблять земляний відвал, щоб вода при поливі не розтікалася, і виливають під саджанець 2 відра води. Після того, як вода вбереться, а земля осяде, коренева шийка саджанця повинна виявитися на рівні поверхні. Якщо ви садите крупномер, то його шийка повинна бути на 10 см вище рівня землі: з часом вона виявиться там, де повинна бути.

Висаджуючи на ділянці кілька дерев, дотримуйтесь між ними відстань не менше 4 м, хоча низькорослим сосен досить інтервалу в 1,5 м.

Догляд за сосною в саду

Як виростити сосну

Рослина сосна дивно посухостійка, йому цілком достатньо природних опадів, і лише деревця, висаджені в поточному або минулому сезоні, потребують осінньому вологозарядковий поливі, який здійснюють після листопаду: вологий грунт не так промерзає в період сильних морозів. Застій води в коренях для сосни згубний. Не володіє засухоустойчивостью тільки рослина сосна румелійська, яку поливають 2-3 рази за сезон, витрачаючи по 15-20 л води за один раз.

Перші два роки після посадки молоді сосни потрібно підгодовувати, вносячи в їх прикореневій круг один раз в сезон розчин комплексного мінерального добрива з розрахунку 40 г на 1 м². Надалі сосні буде досить тієї органіки, яка накопичиться в хвойної підстилці.

У обрізку сосна не потребує, але крону можна буде зробити більш густий, уповільнивши при цьому її зростання, якщо обламувати руками молоді (світлі) гілки сосни на третину довжини.

пересадка сосни

Пересаджувати будь хвойна рослина краще навесні: з середини квітня до початку травня. Справа в тому, що приживлюваність хвойних рослин в порівнянні з листяними породами набагато нижче, їх коріння розвиваються повільніше, і для адаптації на новому місці їм потрібен більш тривалий період тепла.

Лісову сосенку, яку ви зібралися пересадити на свою ділянку, потрібно правильно викопати: спочатку її обкопують по проекції периметра крони, поступово оголюючи коріння деревця і намагаючись при цьому не пошкодити їх. Глибина кругової траншеї повинна бути не менше 60 см, а ширина - 30-40 см. Потім сосну обережно витягують разом із земляною грудкою і швидко доставляють до місця посадки. Майте на увазі, що коріння сосни весь час повинні бути зануреними в грунт.

Рослина опускають в заздалегідь підготовлену яму, в яку вже покладений дренажний шар і півкіло гною , А зверху насипаний шар не звичайною садової землі, а лісовий грунту, змішаної з добривами і хвойної підстилкою. Розмір котловану повинен бути в півтора рази більше кореневої системи сосни разом із земляною грудкою. Вільний простір заповнюють лісової землею з добривами, після чого сосну рясно поливають. У перші 2-3 тижні їй буде потрібно частий і рясний полив: не рідше 2 разів на тиждень.

Шкідники і хвороби сосни

Як і інші хвойні рослини, сосни частіше хворіють не від інфекцій, а від неправильного або недостатнього догляду. Іноді нам приходять скарги читачів про те, що, наприклад, ні з того ні з сього добре розвивалася сосна жовтіє або що висаджений в минулому році саджанець з настанням весни загинув. А причина полягає в несвоєчасній або неправильної посадці або помилки в догляді за рослиною. Здоров'я вашого саду виключно в ваших руках, а наше завдання - лише озброїти вас потрібною інформацією.

Сосни страждають від грибкових захворювань, які виникають в першу чергу через занадто щільної посадки, нестачі освітленості і надлишку вологи.

Іржа - найпоширеніше захворювання сосни, ознаками якого є наповнені спорами помаранчеві бульбашки, які утворюються на нижній частині крони. Щоб уникнути зараження сосни іржею, що не вирощуйте її близько до смородині або агрусу і проводите профілактичні обробки дерева медьсодержащими препаратами.

Сосновий вертун проявляється утворенням на молодих пагонах сосни золотисто-жовтих довгастих здуття. З розвитком захворювання пагони викривляються в формі букви S і на них з'являються ранки, в яких збирається смола сосни. Знищують збудників інфекції фунгіцидними препаратами, одночасно застосовуючи імуностимулятори та мікродобрива. Хвою, опале з хворих дерев, потрібно спалювати.

Іржавинний рак (смоляний рак) - небезпечне захворювання, яке зазвичай призводить до загибелі сосни. Дізнатися його можна по оранжево-жовтим бульбашок, що з'являються з раптово тріщин в корі. На початковій стадії хвороби можна врятувати рослина, розчистивши рану на стовбурі до здорової тканини, обробивши деревину трьох-п'ятипроцентним розчином мідного купоросу і наклавши на пошкоджене місце захисний склад - пасту Раннет або садовий вар з додаванням фунгіциду. Хворі гілки краще спиляти, а спиляти продезінфікувати так само, як і рани на стовбурі. Рослинні залишки необхідно спалити.

При склеродерріозе, або зонтичної хвороби, на пагонах сосни відмирає верхівкова нирка, хвоя гине, і захворювання охоплює всю гілку. Прогресує хвороба у вологі сезони і в теплу осінь, найчастіше вражаючи кедрові і гірські сосни. Щоб перешкодити поширенню інфекції, необхідно проводити санітарну обрізку мертвих пагонів до здорової нирки протягом усього сезону.

Сніжне шютте проявляється на молодих соснах (молодше восьми років) відразу після танення снігу: їх хвоя набуває червоно-бурий колір, на голках з'являються чорні крапки спор грибка, а потім і білий наліт, через що шютте і назвали сніжним. При масовому ураженні можлива загибель саджанців і живців. Джерело інфекції - опала хвоя хворих рослин, яка не була своєчасно зібрана і спалена. Саджанці обробляють медьсодержащими препаратами двічі за сезон - у травні і в другій половині літа.

При некрозі кори у сосни жовтіють, всихають і відмирають кора і гілки. Розвивається це захворювання найчастіше на рослині, ослабленому засухами, морозами і механічними ушкодженнями. Хворі сосни обробляють фунгіцидами як мінімум три рази за сезон - навесні, на початку літа і восени, але перед обприскуванням потрібно зняти з кори хвороботворні освіти тампоном, змоченим фунгіцидом, а мертві гілки і пагони зрізати до живої нирки.

Шкідників сосни можна розділити на чотири групи:

  • сисні шкідники: попелиця, хермес, хвойні червеці, соснові щитівки , Соснові подкорного клопи і павутинні кліщі ;
  • хвоегризущіх: руді соснові пилильщики , Соснові шовкопряди, побеговьюн, гусениці соснової п'ядуна і соснова мінуюча міль;
  • шкідники шишок: Шишкова вогнівки, Шишкова смілки;
  • подкорного і стовбурові шкідники: великі і малі Лубоєд, вусачі, златки, слоники і смілки точкові.

Від цієї армії шкідників вас можуть врятувати правильна агротехніка, сумлінну догляд за соснами, особливо в перші роки життя, і регулярні профілактичні обробки інсектицидними і акарицидними препаратами.

розмноження сосни

Як розмножити сосну

Розмножуються рослини роду Сосна насіннєвим способом і вегетативними - живцюванням і щепленням. Зазвичай вегетативні способи розмноження більш надійні, і результатів від них можна очікувати раніше, проте основним способом розмноження сосни є не вегетативні, а генеративний спосіб, тобто насіннєвий.

Вирощування сосни з насіння

Насіння для розмноження потрібні зрілі, свіжі. Соснові шишки збирають в кінці жовтня або на початку листопада: в цей час насіння в них вже дозріли і готові до посіву. Шишки потрібно не піднімати з землі, а знімати з дерева. Удома їх розкладають на тканині або папері ближче до опалювального приладу і чекають, коли вони висохнуть і з них можна буде легко дістати насіння. Зберігають насіння в прохолодному місці в щільно закритих скляних банках, а за два-три місяці до посіву їх перебирають і опускають на час в ємність з водою. На те насіння, яке залишаться плавати на поверхні, краще не розраховувати, а насіння, що опустилися на дно, піддають стратифікації: опускають для знезараження на півгодини в слабкий (рожевий) розчин марганцівки, потім промивають і замочують на добу у воді для набухання, після чого змішують з вологим піском, поміщають в капронову панчоху і тримають в холодильнику як мінімум місяць.

Сіють насіння в другій декаді квітня в легкий і не обов'язково родючий грунт, наприклад, в прожарений в духовці протягом 20 хвилин при температурі 200 ºC річковий пісок. На пісок, поміщений в ємність, укладають шар тирси завтовшки 2 см, на них розкладають насіння загостреним кінцем вниз, злегка натискаючи на кожне зернятко, а зверху присипають посіви шаром опалого хвої товщиною 1-1,5 см, рясно обприскують з пульверизатора і поміщають посіви в парник під плівку. Насіння можуть проростати довго, але зазвичай до квітня вже з'являються перші сходи. Не забувайте провітрювати посіви, зволожувати субстрат і видаляти з плівки конденсат.

Як тільки з'являться сходи, їх поміщають в світле тепле місце, захищене від протягів, а на стадії формування у сіянців другої пари голок їх пересаджують в справжній грунт для сосен. Через 2-3 роки сіянці по весні висаджують у відкритий грунт на відстані 30-50 см одна від одної, намагаючись не травмувати і не оголяти їх коріння, а також не струсити з них мікоризу, необхідну хвойним культурам для зростання і розвитку. Потрібно обережно підрізати корінець сеянца, опустити його в бовтанку з садової землі (2 частини) і перегною (1 частина), розведених водою до консистенції густої сметани, і після цього посадити в заздалегідь приготовлену лунку. На шкільній грядці сосонки поливають один раз в тиждень, рихлять після поливу грунт навколо саджанців, видаляють бур'яни, а на другий рік перед весняним сокоруху в грунт на грядці вносять перепрілий гній (500 г на м ²), суперфосфат (25 г на м ²) і калійну селітру (10 г на м ²) з наступним закладенням на глибину 10 см. на постійне місце сосонки висаджують навесні або ранньою осінню через 4 роки після висадки в шкілки.

Розмноження сосни живцями

Черенковать сосну краще восени. Живці потрібно брати здеревілі, довжиною 8-12 см, з п'ятою (з шматочком деревини від гілки, на якій виріс держак). Заготовляють живці в похмуру погоду з верхівкових бічних пагонів середньої частини крони, зверненої на північ. Щоб отримати правильний держак, потрібно не різати, а різким рухом вниз і в бік відірвати втечу з шматочком деревини і кори на ній. При підготовці живців до посадки п'яти злегка зачищають від хвої і задирок, після чого відрізки укладають на 4-6 годин в двохвідсотковий розчин фундазолом, каптал або в темно-рожевий розчин марганцівки, а безпосередньо перед посадкою нижній край з п'ятою обробляють Корневином, Епін або гетероауксину .

Висаджують живці в субстрат, що складається з рівних частин листової землі, перегною і піску, під нахилом і накривають їх для створення парникових умов прозорим ковпаком. Щодня покриття з живців знімають для провітрювання і видалення з плівки конденсату. Взимку ящик з живцями можна тримати в підвалі, а навесні - на відкритому повітрі. Укорінення триває від півтора до чотирьох з половиною місяців, причому у живців одночасно відростають і коріння, і нові пагони. Наступної весни, в травні, грунт, в якій ростуть живці, поливають розчином Епін або Корневином, а у відкритий грунт їх висаджують ще через рік.

Розмноження сосни Щеплення

Цей способ розмноження сосни для досвідченіх садівніків, но кажуть, что новачкам в таких справах для щастить. Зрештою, саме так досвід і заробляється: люди роблять те, чого раніше ніколи не робили.

Перевага щеплення вприклад в тому, що цей спосіб гарантує успадкування прищепного держаком всіх властивостей і характеристик материнської рослини. В якості підщепи можна використовувати рослини віком 4-5 років, а щепу нарізають з приросту віком від одного до трьох років. Хвою з живців видаляють, залишивши голки тільки біля нирки, розташованої у верхній частині. З підщепи видаляють всі довгі пагони і бічні нирки. Щеплення здійснюють на самому початку весняного сокоруху або в середині літа. Весняну щеплення проводять на торішній втеча, а річну - на втечу поточного року.

Сосна взимку на ділянці

сосна восени

Всі види сосни, крім сосни Тунберга, є зимостійкими. Навіть з настанням холодів процеси в деревах не зупиняються, а лише уповільнюють свій плин. Виходячи з цього і потрібно готувати хвойні рослини до зими. Приблизно в кінці листопада, перед настанням морозів, потрібно провести вологозарядковий полив: під кожну сосонку нижче одного метра виливають 2 відра води, а якщо дерево вище, то норма витрати води виростає до 3-5 л. Щоб вода йшла в грунт, а не розтікалася по поверхні, по периметру кордону пристовбурного кола роблять земляний відвал. Особливо важливий подзимний полив для однорічних і дворічних саджанців, у яких коренева система ще недостатньо розвинена. Потребують його і породи зі слабкою зимостійкістю, а також рослини, які перенесли в поточному році формуючу обрізку.

З серпня внесення в грунт азотних добрив потрібно припинити: азот стимулює утворення зеленої маси, а вам потрібно, щоб за вересень-листопад зросли і дозріли вже сформовані пагони, інакше взимку вони загинуть. Щоб прискорити процес їх одревеснения і заодно зміцнити кореневу систему сосни, дерево в вересні підгодовують калійно-фосфорним комплексом.

Важливим пунктом підготовки молодих сосен до зими є мульчування пристовбурного кола. В якості мульчі найкраще використовувати подрібнену деревну кору: вона дозволяє кисню проникати до коріння рослин, а коли починається відлига, така мульча не перешкоджає виходу випарів, тому під корою ні коріння, ні шийка НЕ ​​пріють, як це трапляється іноді під мульчею з тирси.

Зимівля в саду

Взимку, після сильного снігопаду, мокрий важкий сніг може стати причиною обламування тонких гілочок і розломів на скелетних гілках сосни. Не потрібно трясти дерево і смикати його за гілки: рослини взимку настільки тендітні, що гілки тріскаються від будь-якого зусилля. Сніг з гілок, до яких ви можете дотягнутися, потрібно струшувати віником або щіткою з довгою ручкою в напрямку від кінчиків до стовбура, а щоб дістати гілки вище, оберніть кінець дошки або палиці тканиною, подденьте нею гілку і качайте її вгору і вниз.

У період раптової відлиги або коливання між позитивними денними і мінусовими нічними температурами сосна може покритися кіркою льоду, тяжкість якої теж може привести до розламів. Щоб гілки не постраждали, підіпріть їх, як ви це робили з плодовими деревами, коли на них формувалося занадто багато плодів.

Види і сорти сосен

Величезна кількість видів і сортів сосни може збити з пантелику не тільки любителя, але і професійного садівника, тим більше що продовжують з'являтися все нові сорти та гібриди цієї рослини. Ми познайомимо вас з деякими з видів, які частіше за інших зустрічаються в садах, скверах і парках.

Сосна Брістольський (Pinus aristata)

або сосна остистая - американський вид, що росте в Колорадо, Нью-Мексико, Арізоні, сухих районах Юти, Каліфорнії і Невади. Це рунисте дерево висотою до 15 м, яке в Європі зростає набагато нижче. Іноді це низькорослий чагарник із зеленою і гладкою в молодому віці корою, яка з часом стає лускатої. Сучки у сосни остистой підняті, короткі і жорсткі, голки темно-зелені, пятіхвойного типу, щільно лежать, довжиною від 2 до 4 см. Що з'являються на двадцятому році життя цилиндрически-яйцеподібні шишки досягають в довжину 4-9 см. Рослини цього виду світлолюбні, невибагливі до грунту, посухостійкі, але погано переносять задимлений міське повітря. Відомі такі садові форми сосни Бристольської:

  • Башфул - з округлою кроною;
  • Джоз Бест - з конічною кроною;
  • Резек Долл - з конічною пухкої кроною;
  • Шервуд Компакт - маленьке дерево з щільною конічною кроною.

Сосна гнучка (Pinus flexilis)

теж родом з Північної Америки. Ця рослина досягає у висоту 26 см. У молодості крона у нього узкоконусовідная, пізніше вона набуває форму кулі. Кора сосни гнучкою темно-коричнева, спочатку гладка і тонка, а пізніше груба, мелкочешуйчатая. Гілки злегка зігнуті, у дорослих сосен повисають під гострим кутом до стовбура. Молоді пагони неяскравого червонувато-коричневого відтінку, борознисті, голі або вкриті світлими кучерявими волосками. Тригранні, жорсткі, вигнуті темно-зелені хвоїнки довжиною 3-7 см зібрані в пучки по 5 штук. На дереві вони зберігаються до 5-6 років. Яйцевидно-циліндричні, повисають, блискучі, світло-бурі або жовті шишки досягають в довжину 15 см. В Європі рослина вирощується з 1861 року, має кілька декоративних форм:

  • Гленмор - дерево з довшими, ніж у основного виду, голками сіро-блакитного кольору;
  • Нана - карликова чагарникова форма з голками довжиною до 3 см;
  • Пендула - сосна висотою всього під 2 м з висячими суками;
  • Тайні Темпл - дуже низькоросла форма з темно-зеленими з зовнішньої сторони і сіро-блакитними зсередини голками довжиною 6-7 см.

Сосна європейська (Pinus cembra)

або кедр європейський в дикому вигляді зустрічається в середній смузі Європи. У висоту кедрова сосна досягає 10-15 м. У неї коричневі або іржаво-червоні пагони, хвоя з одного боку зелена, з іншого сиза або блакитнувата, покрита устьічнимі смужками. Шишки шаровидно-яйцеподібні, довжиною 5-8 і шириною 4-6 см. Вид відрізняється зимостійкістю, тіньовитривалістю і довговічністю. Має ряд декоративних форм:

  • колоновидні;
  • однолістних - карликовий чагарник з хвоєю, зібраної в пучки по 5 штук;
  • зелену - з хвоєю яскраво-зеленого кольору;
  • золотисту - з блискучою жовтою хвоєю;
  • строкату - з золотисто-рябої хвоєю;
  • Ауреоваріегата - з більш-менш жовтими голками;
  • Глаука - сосна з пірамідальною кроною і сріблясто-блакитною хвоєю;
  • Глоуб - карликова форма висотою до 2 м;
  • Пігмеїв або Нана - компактні форми висотою 40-60 см з тонкими і короткими гілками і голками, схожими на хвою стланика;
  • Стрикта - сосна з колоноподібної кроною, майже вертикальними суками, спрямованими вгору, і щільно притиснутими гілками.

Сосна кедрова корейська (Pinus koraiensis)

або кедр корейський зростає на узбережжях Амура, в Північно-Східній Кореї і Японії. У висоту дерево досягає 40 м, а в діаметрі - від 1 до 1,5 м. Гілки у сосни простягнені або висхідні, кора гладка, товста, сіро-коричнева або темно-сіра. Молоді пагони світло-коричневі, злегка опушені, тригранні. Зелені з одного боку і сизі або блакитні з устричними смужками з іншого голки зібрані в пучки по 5 штук. Шишки циліндричні, довжиною 10-15, а шириною 5-9 см. В культурі вид з 1846 року. Сосна корейська теневинослива, стійка в умовах міста, декоративна. Посадка сосни корейської повинна проводитися в свіжу, родючу, але переувлажненную землю. Декоративні форми сосни корейської:

  • строката - частина хвої світло-золотистого відтінку, частина золотисто-плямиста або золотисто-облямована;
  • вигнута - хвоя спірально вигнута, особливо на кінцях гілок;
  • Глаука - сосна висотою до 10 м з красивою конічної кроною діаметром від 3 до 5 м. Хвоя щільна, сіро-блакитна, в пучках по 5 голок. Чоловічі колоски жовті, шишки завдовжки 10-15 см спочатку червонуваті, потім фіолетові, а в зрілості бурі;
  • Сільвер - сорт з довгими сріблясто-синіми голками;
  • Анна - сосна з широкоовальной кроною;
  • Уинтон - карликова форма висотою до 2 м з діаметром крони близько 4 м;
  • Варієгата - сосна зі світло-жовтими або жовто-плямистими з жовтим краєм голками.

Сосна кедрова стланикової (Pinus pumila)

поширена по всій Східній Сибіру, ​​Далекого Сходу, Кореї, Північно-Східного Китаю і Японії. За оригінальний вид стланикової кедрову сосну називають лежачим лісом, північним кедрачи, північними джунглями. Вид являє собою деревця висотою не більше 5 м, що переплітаються між собою кронами, притискаються до землі і утворюють густі зарості. Гілки у стланика лапаті, пагони короткі, зеленуваті, з віком сіро-коричневі з рудим опушенням. Тонкі синьо-зелені голки довжиною до 10 см зібрані в пучок по 5 штук. Шишки червоно-фіолетові, але з дозріванням вони набувають бурий колір. В культуру вид введений в 1807 році. Сосна стланикової зимостойка, світлолюбна, невимоглива до грунтів, стійка до хвороб і шкідників і має такі декоративні форми:

  • Глаука - чагарник висотою до 1,5 м з кроною діаметром до 3 м, потужними підводяться пагонами і сіро-блакитний хвоєю;
  • Хлорокапра - рослина розміром, як основний вид, з сіро-зеленими голками і жовто-зеленими в молодому віці шишками;
  • Дрейерз Дворф - компактна рослина з широкою воронковідной кроною і блакитною хвоєю;
  • Дворф Блю - широка невисока сосонка з біло-блакитними голками довжиною 3-4 см;
  • Глоуб - порівняно швидкозростаюча форма висотою і діаметром крони до 2 м, з тонкими гарними голками блакитно-зеленого відтінку;
  • Йеделло - сосна з широкораськидістой плоскою кроною з гнездовідним поглибленням в середині і притиснутими до втеч голками, зеленими зверху і блакитно-білими з нижньої;
  • Нана - чагарник з щільною кроною, червоними колосками і скрученої, яскравою сіро-зеленою хвоєю;
  • Сапфір - нерівномірно зростаюча форма з короткими блакитними голками.

Сосна звичайна (Pinus sylvestris)

поширена в Європі і Сибіру. У висоту рослини цього виду досягають від 20 до 40 м. Стовбур прямий, з високим природно оформленим штамбом. Крона у молодому віці конусоподібна, до старості широка, округла, а іноді і зонтиковидна. Зібрані в пучки по дві плоскі, жорсткі, злегка зігнуті хвоинки довжиною до 6 см пофарбовані в сизо-зелений колір. Симетричні яйцевидно-конічні шишки товщиною до 3,5 см досягають в довжину 7 см. Вид світлолюбна, зимостійкий, але чутливий до забруднення повітря. Росте швидко, що є досить рідкісним гідністю для сосен. Має такі садові форми:

  • Альба - сосна висотою до 20 см з кроною у формі широкого парасольки і сіро-блакитний хвоєю;
  • Альбінс - карликова рослина з сіро-зеленою хвоєю;
  • Ауреа - чагарник висотою до 1 м з округлою кроною, жовто-зеленої в молодому і золотисто-жовтої в зрілому віці хвоєю;
  • Компресу - карликова рослина висотою до 2 м з колонновидной кроною і притиснутою хвоєю;
  • Фастіджіата - сосна висотою до 15 м з строго колонновидной кроною, щільно притиснутими суками і гілками і блакитно-зеленими голками;
  • Глаука - потужна рослина з шірококеглевідной кроною і блакитною хвоєю;
  • Глобоза Вірідіз - карликова форма висотою до півметра із закругленою або яйцевидної кроною і довгими жорсткими темно-зеленими голками;
  • Репанда - сосна широка, плоска і розчепірена з потужними пагонами і сіро-зеленою хвоєю довжиною до 8 см;
  • Японіка - пряме, дуже повільно зростаюче дерево з кроною, як у ялини, з косо піднімаються суками і короткими зеленими голками;
  • Кемон Блю - середньої величини дерево з кеглевідной кроною, щільними суками і закругленими голками інтенсивно блакитного кольору.

Крім описаних видів, в культурі вирощуються сосни Коха, гачкувата, малоквіткова, густоцветковий, Муррея, Палласа (кримська), похоронна, скручена, смолиста, Сосновського, трохи сплющена (китайська), Фріза (лапландська), чорна, балканська (Румелійський), Банкса, Уолліча (гімалайська), віргінська, Гельдрейха, гірська, холмовая (західна біла), жовта (Орегонському), Пінія (італійська), кедрова сибірська (кедр сибірський) та інші.

После цієї статті зазвічай читають

Додати коментар

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама