Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фікус догляд і вирощування

  1. температура
  2. освітлення
  3. полив
  4. Вологість повітря
  5. Грунт
  6. підживлення
  7. пересадка
  8. розмноження

Серед фікусів зустрічаються абсолютно не схожі зовні один на одного: большелістние і мелколистние, з зеленим листям і ряболисті, зростаючі вгору і ампельні - і всі вони прекрасні. Дуже своєрідні суцвіття фікуса, схожі швидше на плоди. Вони мають вигляд порожнистої округлої або грушоподібної ягоди з невеликим отвором нагорі; всередині розташовані дрібні роздільностатеві квітки, запилюється маленькими осами, які живуть усередині суцвіття і відкладають яйця в зав'язь маточкові квіток. Фікуси широко застосовують для озеленення інтер'єру як діжкові рослини, в групах, ампельні, а також для вертикального оформлення. Найбільш часто в кімнатному квітникарстві зустрічаються види.

- Фікус карика (F. carica), або інжир, смоківниця, фігове дерево - цінна плодова дводомна рослина. Його вирощують в світлих приміщеннях. Влітку інжиру необхідний рясний полив, взимку полив скорочують. У листопаді інжир скидає лише частину своїх красивих шорстких листків, а в грудні вже рушає в зростання. У кімнатних умовах вирощують сорти інжиру, у яких супліддя (звані винна ягода, фіга, інжир) на жіночих екземплярах утворюються без запліднення. Супліддя дуже багаті цукрами і вітамінами.
- Фікус карика (F - Фікус каучуконосний (F. elastiса), або каучукове дерево, фікус пружний - його білий молочний сік містить каучук. Це дуже невибаглива вічнозелене дерево з коричневою корою, покрите великими овальними шкірястими листям. Молоде листя згорнуті в трубочку і одягнені рожевим чехликом, обпадаючим при розгортанні листа. Каучукового дерева здатне протягом багатьох років зберігати декоративність і може вирости до стелі. Для кращого розгалуження у рослин зрізають верхівку, яку можна використовувати для розмноження. Отримано чимало нових сортів фікуса каучконосного, з них особливо привабливий "Декору" - з щільними і широкими листовими пластинками, розташованими завдяки коротким міцним черешкам горизонтально, а не спадають, як у вихідної форми. Цікава і ряболисті різновид "Варієгата" з жовтуватими і білими плямами неправильної форми.
- Фікус ліровидний (F. lyrata) через солідних розмірів підходить для озеленення тільки великих приміщень (офісів, вестибюлів, просторих зимових садів); у нього величезні хвилясті листи, які за формою нагадують гітару.
- Фікус Бенджаміна (F. benjamina) - чагарник з тонкими никнуть пагонами і численними подовжено-овальними темно-зеленим листям; також може вирости до стелі. У великих екземплярів розвиваються повітряні коріння-підпірки. Є кілька ряболисті сортів, особливо гарний "Гаваї" з дрібним листям, прикрашеними чисто-білими плямами.

Фікус Бенджаміна, фікус тупий (F. retusa), фікус дельтовидні (F. deltoidea) широко застосовуються в кімнатній культурі "бонсай" - карликових дерев. З кучерявих і ампельних форм для кімнат застосовуються: фікус вкорінюється (F. radicans) з подовженим листям і фікус повзучий (F. repens) з округлим листям. Особливо привабливі мініатюрні види: фікус мелколістний (F. pumila) і фікус плющевидной (F. hederacea), що використовуються як почвопокривні рослини в мініатюрних композиціях. Вирощуються в кімнатній культурі ефектні види фікусів: з майже трикутними листям і мідно-червоними пагонами (F. buxifolia), белопёстрий (F. sagittata), з чорно-червоними листками (F. rubiginosa) і ін.

Всі види фікусів люблять світле, але несолнечное розташування, регулярний полив (навесні і влітку помірний, восени і взимку обмежений), вологе повітря і часте обприскування. Між поливами фікусів потрібно давати грунті трохи просихати (уникаючи пересушування земляної грудки), інакше від застою вологи будуть опадати листя. При сухому повітрі і нестачі світла фікуси також можуть втрачати листя; види з зеленим листям більш тіні, ряболисті більш світлолюбні. Більшість фікусів росте круглий рік при кімнатній температурі; для фікусів з зеленим листям взимку можливе зниження температури до 16 градусів (важливий теплий грунт, переохолодження грунту веде до скидання листя). Фікуси треба оберігати від протягів і холодного повітря - ще дві причини втрати листя.

При необхідності фікуси пересаджують навесні (молоді рослини щорічно, старше 5 років - через 2 роки, старі діжкові - через 3-4 роки). Субстрат складають з рівних частин компостної або перегнійної, дернової, торф'яної землі і піску; для великих деревних примірників частку дернової землі збільшують). Влітку фікуси потребують підгодівлі мінеральними і органічними добривами (по черзі 1 раз в 2 тижні). Підрізання пагонів у більшості видів фікусів веде до розгалуження. Всі фікуси розмножуються напівздеревілими живцями - з живців змивають молочний сік і укорінюють в піску або у воді при температурі 25-30 градусів. При занадто сухому повітрі на фікусах поселяються шкідники: щитівка, борошнистий червець, павутинний кліщ, трипси.

температура

12-25 градусів за Цельсієм ряболисті форми потрібно більше тепла.

освітлення

від яскравого до півтіні Не варто ставити фікус під прямі сонячні промені.

полив

помірний Земляний кому повинен бути постійно злегка вологою.

Вологість повітря

висока Регулярно обприскувати м'якою водою.

Грунт

слабокислая або нейтральна Дернова земля + листяна + пісок 1: 1: 0.5.

підживлення

в літній період Двічі на місяць.

пересадка

розрослися рослин Раз на 2-3 роки навесні.

розмноження

живцями Шматочки стебел, які отримують в результаті обрізки.

1. Нам віддали дорослий каучуконосний фікус, високий - зріст більше метра. Але він мабуть хворіє: все нові і нові листя починає темніти, пояляться коричневі плями і зморщуються листя. Зростає він бідний в тісному каструльці, ми в першу чергу хотіли його пересадити, але нам порадили не травмувати фікус пересадкою, а спочатку вилікувати його. Як вчинити?
Відповідь: Краще пересаджувати і лікувати одночасно. Можливо йому давно тісно. Якщо вирішите пересадити, то горщик беріть на 7-8 см більше по діаметру і на 8-10 см. По висоті, ніж каструлька, кераміка або пластик - не важливо. Наявність дренажного отварстія обов'язково, вниз насипати шар дренажу 3-4 см., З готових сумішей - "бегонія" або "лимон" від "сад чудес", можна змішати їх же "троянду" з "кактусом" в пропорції 2 \ 1, 3 / 1, хоча це і не зовсім правильно.

Вийміть з горщика, по можливості обтрясіте стару землю, огляньте коріння, якщо є гнилі, обріжте до живого, зрізи посипте товченим вугіллям (хоч активованим в таблетках), вниз, на дренаж насипте стільки землі, що-б поверхню землі залишилася на колишньому рівні, тобто зверху землі досипати майже не треба, тільки знизу і з боків (досипати зверху потрібно, якщо тільки старий верхній шар землі вдалося обтрясті). З приводу лікування - складно сказати, в чому проблема, не бачачи рослини і не знаючи умов утримання, це можуть бути і хвороби, і шкідники, і погані умови. При усуненні негативних факторів рослина поступово видужати. Для початку огляньте нижню сторону листя і пазухи на предмет шкідників, будь-які сторонні "предмети" - привід насторожитися, якщо щось виявите, пишіть на форум, пізнають і підкажуть методи боротьби. З превентивних заходів можна порекомендувати для початку обмити листя з обох сторін кип'яченою водою, пості обсихання обприскати "Епін" згідно з інструкцією (5-7 крапель на 200 гр. Води) і продовжувати їм обприскувати раз в тиждень протягом хоча-б 2 місяців (епін не вбиває шкідників і не лікує, він як-би підвищує імунітет рослини, з хворобами і шкідниками, якщо такі виявляться, боротися доведеться окремо).

2. Як правильно поливати фікуси?

Відповідь: Після пересадки полити дуже небагато. Фікуси, взагалі, поливати треба тільки після повного висихання 1 \ 4, 1 \ 3 горщика (перевіряти, засунувши палець в землю, або по вазі, але це з досвідом), досить рясно, бажано теплою (додати окропу), м'якою водою (хоча -б відстоювати протягом доби, якщо є пропустити через побутовий фільтр). Як часто поливати, сказати неможливо тому це залежить від дуже багатьох чинників - пора року, розмір горщика, навколишня температура, швидкість, з якою сама рослина "п'є" та його стан. Затоки фікуси дуже не люблять, від цього починають РІЗКО І ШВИДКО жовтіти листя.

3. Що любить фікус?

Відповідь: Місцезнаходження максимально світле, каучуконосні виносять пару годин прямого сонця в добу, ідеально розмістити біля вікна, завішені тюлем, крім північного боку, в цьому випадку завішувати не треба. Не любить сильних протягів, але саме сильних, просто під відкритою кватиркою стояти може. Підгодовувати раз в два тижні будь-яким органічним добривом для кімнатних рослин, можна коров'яком, взимку раз в 1,5-2 місяці, плюс до цього підгодовувати "Смарагдом" або аналогом для компенсації нестачі освітлення - взимку. Хоча я підгодовую так - додаю підгодівлю при кожному поливі, але в значно меншій концентрації, влітку 1 \ 4-1 \ 6 рекомендованої дози, взимку - 1 \ 8-1 \ 10, мої рослини не скаржаться. Фікус дуже любить обприскування, але тільки теплою і краще кип'яченою водою (інакше буде білий вапняний наліт на листках), можна обприскувати хоч два рази на день. Періодично (раз на місяць) протирати листя вологою губкою або ганчіркою, теж кип'яченою водою.

4. На листі мого молодого фікуса (висота рослини близько 40 см) з'явилися білі опуклі точки, що це? Він захворів?

Відповідь: Наскільки білі точки? Який величини? Якщо вони все ж світло-зелені і маленькі, то все нормально, на всіх дорослих примірниках такі є, попріглядивайтесь в магазинах.

5. Як формувати Фікус еластик?

Відповідь: Зазвичай фікус еластика зростає одним стволом, це не дуже красиво. Тому рекомнедуется, виростивши стовбур до певного розміру - який вам подобається - прищипнуть верхівку (відщипнути можна укоренити). Після цього в пазухах листків з'являться на стовбурі бічні відростки, що утворюють в подальшому крону. У свою чергу, їх теж можна підрізати, щоб сильніше гілкувалися.

6. У мого фікуса обпадає листя.

Відповідь: Якщо рослина тільки що куплене, це нормальне явище, осбенно у фікуса Бенджаміна - просто реакція на перевезення, пересадку і ін. Потім відійде, листя виростуть нові, але "Епін" звичайно ж не зашкодить.

7. Фікус "Natasha" не росте. Підкажіть, що може так сильно впливати на ріст. Я його кілька разів пересаджувала, але толку немає.

Відповідь: Цей фікус відноситься до розряду зростаючих дуже медленно.В цій ситуації допоможе світле вікно, помірний полив з добривом POKON "Фікус". І, крім того, він дуже не любить перестановки, протягів і глибоких горщиків.

8. А в яку земельну суміш пересаджувати фікус?

Відповідь: Спробуйте пересадити його в суміш дернової, листової, перегною, торфу і піску в рівному співвідношенні. Тільки не забудьте, що фікус потрібен хороший дренаж, тому що фікус боїться застою води. Але пересадку бажано було зробити навесні, тому що в інший час він може скинути листя.

9. Фікус хворіє! Стебло внизу почав темніти і в'янути (десь вже 10 см), нижнє листя опало, а решта все поникли.

Відповідь: Ознаки переливу. Якщо залили, то, ймовірно, загнили коріння. Треба вийняти з горщика і замінити землю. Або, на худий кінець, черенкнуть верхівку і укоренити у воді, якщо зовсім безнадійно. А для кращого ефекту в воду, де стоїть держак, можна додати якогось корнеобразователя, бурштинової кислоти, наприклад, або гуміну. Варто проконсультуватися в найближчому квітковому магазині, що у них є з корнеобразователей, а на упаковках все написано, - розберетеся!

10. Залили фікус Бенджаміна! Він скинув майже все листя!

Відповідь: Акуратно відокремте всю землю від рослини (заодно огляньте коріння, швидше за все вони згнили - стали схожі на тонкі сірі нитки). Пересадите в легку майже сухий грунт і поставте в півтінь (де немає сонця, але світло). Потім тільки обприскуйте верхній шар грунту і сама рослина. Поливати можна навколо (у самих стінок горщика), але тільки ДУЖЕ обмежено.
А найкраще гарненько обприскати (і землю теж) після пересадки з Епін (1ампула на 0,75-1 літр води), налити трохи води в піддон, розкришити на землю вугілля (від сірника або активоване - щоб не гнило) і герметично закрити в прозорий посудина. Тоді пару тижнів взагалі з рослиною нічого робити не потрібно, тільки періодично перевіряйте його. Конденсат провітрювати не потрібно. І оживе добра!

11. Хто знає чи може робив сам: якщо Прищепа верхівку фікуса каучукового (з великим листям), чи дасть він відростки в різні боки?

Відповідь: Чи дасть однозначно, перевіряла сама, а зрізана верхівка дуже швидко дає корінці прямо у воді. До речі щодо 10 листя - це дурниця, хоча в одній розумній книжці я прочитала одне обмеження щодо обрізки саме цього фікуса: який оголосили екземпляр потрібно обрізати не нижче ніж в 10 см. Від нижнього здорового листа, тоді старе рослина дасть нові пагони.

12. Після пересадки фікус захворів, опало листя:

Відповідь: Фікус, як правило, дуже болісно переносить пересадку, і цілком можливо, що хворіє він саме тому. Фікус дуже не любить зміни місця. Кажуть, що йому може навіть колір килима не сподобається. А пересадка з'явилася додатковим стресом. Мені здається, що треба його залишити в спокої - стежити тільки щоб було достатньо світла і води (тільки не заливати). Він заспокоїться і відросте у нього нове листя. Тільки не переставляти його більше, що не удобрювати, і не пересаджувати.
Це, звичайно, за умови правильного догляду: достатньо вологи, притінення від прямого сонця (особливо після пересадки), відсутність протягів. А щоб полегшити стрес, можна спробувати обприскати Епін.

13. На краях великих листя стали з'являтися коричневі плями, вони збільшуються в розмірах, покривають весь край, через це листи робляться хвилястими, як би рифлений і потім опадают.Сам лист дуже нагадує папір, краї якої підпалили-коричневі круглі плями і нерівний обшарпаний край. Все це триває вже півроку.

Відповідь: Вам потрібно гарненько оглянути поверхню і особливо тильну сторону листя: симптоми, описані Вами, схожі на поразку плоским червоним (НЕ павутинним!) Кліщем. Ця зараза дуже-дуже дрібна, менше півміліметра, тому її важко виявити. Крім того, якщо не знайдете звіра, спробуйте обприскати рослину фундазолом або чим-небудь подібним: омертвіння тканин листа може бути викликано антракнозом. Крім того, симптоми нагадують неправдиву борошнисту росу на огірках і фітофтора на помідорах. Це грибні хвороби, і, перш за все, треба знизити вологість повітря (не обприскуйте і поливати дуже помірно). Лікування полягає в обробці медьсодержащим препаратом, оксихом (хлорокис міді), продається вільно. Обприскайте з усіх боків всі частини квітки, полийте грунт, обробіть зовнішню поверхню горщика, все кашпо і - в ізолятор! Інфекція може вже сидіти на інших кольорах. У будь-якому випадку - не здавайтеся.

14. Як "заплести" фікус?

Відповідь: Якщо Растко кілька, їх, як правило, переплітають, щоб вийшов гарний стовбур. Якщо паросток один, посадіть його, і досить скоро він обросте бічними пагонами. Заплітати треба тільки однакові з розвитку рослини, інакше великі придушать малі. Завивати треба відразу (зростанням в 13 см), при підрощування відразу робити виток, як тільки дозволяє розмір. Держиться "коса" на листі. Щоб ця косичка не «розплелися", обмотайте стовбур вовняними нитками. Намагайтеся заплітати тугіше. Стовбур, правда, може в деяких місцях пошкодитися (лопне кора, з'явиться молочний сік), але нічого страшного (головне - не зламати), потім обмийте стовбур теплою водою і все ... А для того, щоб нитки не пошкоджували стовбур і не вростали в нього, обов'язково треба раз в 1-2 місяці замінювати нитки на інші. Плюс обмотувати ствол під кутом в 45 градусів.

15. Як укоренити держак каучуконосного фікуса?

Відповідь: каучуконосні фікус дуже повільно дає коріння якраз через що міститься в ньому молочного соку. До того ж після відрізання гілки або стебла цей сік на повітрі швидко застигає. Зазвичай рекомендують безпосередньо перед тим, як ставити гілочку у воду на укорінення, зробити наступне: під невеликим струменем води промити місце зрізу - просто руками акуратно як би зняти застиглий сік, а потім відразу ж поставити держак в воду. Можна і так - в теплиці з пластикової прозорої коробки десь 20 х 10 з щілиною для доступу повітря. На дно теплиці був насипати мокрий керамзит для вологості, відросток в маленькому горщику в землі, а не в воді, тепличку всю поставити на батарею. Це для нижнього підігріву, прискорює утворення коренів. А можна і так - відрізати держак треба в травні - червні, держак верхівковий з 1 листом. Лист згорнути в трубочку і перетягнути гумкою. Вмочити зріз в Корневін і посадать в землю з піском. Підтримувати вологість грунту і повітря, тримати в теплі. Вкорінюється довго.
Або так - замочити у воді на добу (щоб тканини наситилися водою), потім в стимуляторе корнеобразования (гетероауксин, наприклад), згідно з відповідною інструкцією, потім висадити у вологий грунт під ковпак + обприскування. Коли полізе листок, ковпак зняти - прижився, значить.

16. Які умови хоче крихітний фікус?

Відповідь: Землю можна використовувати на зразок "пальми", вона підходить як для пальм, так і для фікусів. Тільки врахуйте, що фікус крихітний має поверхневу кореневу систему і для нього краще грунт розбавити якимись полегшують добавками. Після пересадки потримайте перший час в теплі і при підвищеній вологості повітря, тому що в період адаптації може листя скидати. Не ставте близько до батареї - сохне. Полив досить рідкісний, у міру просихання верхнього шару грунту на кілька сантиметрів.

17. ампельних фікус засох. Поливала помірно. Бризкала на листя. Що робити?

Відповідь: Ампельниє фікуси не люблять прямого сонячного світла. Спробуйте поміняти місце. Застосуйте добривом "Смарагд". Це досить дешево. Можна поєднувати (тільки не в один день) з Епін, але він швидко втрачає свої властивості на світлі. Якщо поливати, то можна в будь-який час, а обприскувати краще коли темно.

18. Фікус Бенджаміна втрачає листя!

Відповідь: Фікус Бенжаміна періодично скидає більшість листя: то перелив, то свозняк. Він занадто примхливий. Нижні листя опадає найчастіше через надмірне перезволоження. Те, що земля не повинна пересихати (це не означає, що вона взагалі повинна не просихати, як на болоті) відноситься до дрібним стелеться фікусам, типу фікус пуміла або фікус укоренюющійся. А дерева фікуси, навпаки, поливають рясно, і між поливами верхній шар грунту обов'язково повинен просохнути. Коріння потрібне повітря. І на цьому форумі хтось має колекцію з десятка фікусів говорив, що свої фікуси поливає, коли встромляти в землю палець на дві фаланги і він залишається сухим. І то можна почекати дня три. Я поливаю його коли земля зверху стане сухою. Взагалі фікус Бенжаміна втрачає листя дуже легко. Може їх скидати від будь-яких змін в умовах утримання. Переставили на навое місце, пересадили. Кілька листочків завжди втрачається. Це не катастрофа. Так як обростає він також швидко. У мене фікус Бенджаміна зростає вже більше двох років і з досвіду знаю, що опадання листя дуже часто (а, вірніше, майже завжди) трапляється внаслідок:
1) зміни звичних умов: перенесення восени з балкона в приміщення;
2) занадто рясного поливу взимку - він просто катастрофічно "лисіє". Земля між поливами повинна добре просихати;
3) недостатнього освітлення - мій фікус любить ранкове сонечко, і взимку страждає без нього. Щоб уникнути цього, я додаю в воду для поливу желат заліза.
У всіх цих випадках листя дуже швидко жовтіє і опадає.

19. Чи можна при пересадці у фікуса Бенджаміна прибрати частину коренів?

Відповідь: Саме тому, що це дерево, думаю, що нічого страшного. При формуванні бонсаев коріння адже трохи підрізають - і нічого. Ну, може трохи рослина похворіє, як наслідок будь-якої пересадки.

20. Пересаджувати фікус з магазинної землі?

Відповідь: Відразу пересадити або просто поміняти всю землю. Ця земля підходить тільки для транспортування - вона дуже довго тримає вологу, а, з часом, ще й ущільнюється. Коли верхній шар грунту на вигляд просох - то всередині волога ще на довго затримується (а як інакше перевозити?). А фікуси дуже не люблять перезволоження. Їх краще недолив, ніж перелом.

нехай кімнатні рослини завжди радують Вас своєю красою!

Як вчинити?
2. Як правильно поливати фікуси?
3. Що любить фікус?
4. На листі мого молодого фікуса (висота рослини близько 40 см) з'явилися білі опуклі точки, що це?
Він захворів?
Який величини?
5. Як формувати Фікус еластик?
8. А в яку земельну суміш пересаджувати фікус?
11. Хто знає чи може робив сам: якщо Прищепа верхівку фікуса каучукового (з великим листям), чи дасть він відростки в різні боки?
14. Як "заплести" фікус?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама