Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гліцинія вирощування і догляд, фото композицій

  1. Загальний опис
  2. Види і сорти
  3. Гліцинія китайська
  4. Гліцинія обільноцветущая або багатоквіткова
  5. Гліцинії інших видів
  6. Способи розмноження гліцинії
  7. Вирощування з насіння
  8. розмноження живцями
  9. розмноження відведеннями
  10. розмноження щепленням
  11. Висадка гліцинії в грунт
  12. Догляд за гліцинією після висадки
  13. полив
  14. підживлення
  15. Догляд після цвітіння
  16. Обрізка і формування
  17. зимівля
  18. Шкідники, хвороби і можливі проблеми
  19. Гліцинія в ландшафтному дизайні

Той, хто вперше побачив квітучу гліцинію, довго не може повірити, що перед ним жива рослина Той, хто вперше побачив квітучу гліцинію, довго не може повірити, що перед ним жива рослина. Довгі квіткові кисті виглядають настільки ефектно, що в першу чергу на думку спадає дизайнер з буйною фантазією, а не матінка-природа. Гліцинія, яку часто називають вістерія, є однією з найкрасивіших квітучих ліан. Здалеку її кисті нагадують пінний водоспад, вона цвіте настільки щедро, що за фіолетовими, синіми або білими гронами часто не видно гілок і листя. Гліцинія чудова, вирощування і догляд за нею будуть темою нашої статті.

Загальний опис

Гліцинія (Wisteria) являє собою нечисленний, що складається всього з 9 видів рід деревних ліан, що належать сімейству Бобові. Своє походження вона веде з Китаю і Японії.

Деревоподібна листопадна ліана, в залежності від виду досягає від 8 до 20 метрів з пір'ястими, непарними красивими листочками з 7-19 сегментами - саме так виглядає гліцинія. Ця рослина цвіте навесні фіолетовими або білими квітами, зібраними в ароматні суцвіття-кисті розміром від 30 до 50 см. Плід - боб довжиною до 15 см.

Гліцинія любить тепло, вирощування її в місцевості з помірним і холодним кліматом утруднено, чим далі просування на північ, тим кращого укриття на зиму вимагає ця ліана. Потрібно відзначити, що її посадки добре виносять загазоване повітря міст.

Види і сорти

Хоч рослина представлено 9 видами, на території країн колишнього Радянського Союзу найчастіше вирощується гліцинія китайська і гліцинія обільноцветущая або багатоквіткова.

Гліцинія китайська

Гліцинія китайська зростає до 15-20 метрів, її Непарноперістие лист розміром близько 30 см має від 7 до 11 (іноді 13) листочків, опушених на початку вегетації, пізніше - гладких. Стебла овівают опору проти годинникової стрілки.

Пухкі кисті до 30 см завдовжки складаються з великої кількості ароматних квіточок зазвичай світло-лілового кольору, рідше - білого. Гліцинія китайська зацвітає в один час з виникненням листочків, причому всі її квітки розкриваються майже одночасно.

При гарному догляді в серпні-вересні може наступити повторне цвітіння, не така рясне як перше, але теж вельми привабливе. Цей вид витримує короткочасне зниження температури до 20 градусів нижче нуля.

Опис найбільш популярних сортів:

  • «Альба» - біла з короткими кистями;
  • «Проліфік» - обільноцветущая і з китицями довшими, ніж у вихідного виду;
  • «Сієрра Мадре» - зацвітає глициния цього сорту раніше інших лілово-фіолетовими квітками;
  • «Полону» - гліцинія, у якій квітка махровий;
  • «Блю Сапфір» - починає цвісти в травні або на початку літа фіолетово-блакитними квітами з сильним солодкуватим ароматом.

Гліцинія обільноцветущая або багатоквіткова

Більш морозостійка глициния обільноцветущая або багатоквіткова, дуже схожа на китайську, але цвіте на 2-3 тижні пізніше і тільки після появи листочків. Листова пластинка її досягає 40 см і має 11-19 сегментів. Зростає глициния обільноцветущая до 8 метрів, її пагони закручуються за годинниковою стрілкою.

Квіткові кисті досягають півметра, але у сортових рослин можуть перевищувати метрову довжину. Спочатку розпускаються квіти, розташовані біля основи кисті, потім - на верхівці. Найбільш популярні сорти:

  • «Альба» - білі суцвіття до 60 см завдовжки;
  • «Целестіна» - з лілово-блакитними квітками;
  • «Мультіюга» - сорт з кистями довжиною 0,9-1,2 метра і лілово-блакитними квітками з жовтим підставою;
  • «Розеа» - біло-рожева гліцинія, її квітка розміром близько 45 см має пурпурові крила і човник;
  • «Ройал Перл» - з пурпурно-фіолетовими квітами і кистями розміром 30-50 см.

Існує форма «Варієгата» - з кольоровими листочками.

Гліцинії інших видів

Вистерия крупнокістевая представлена ​​єдиним сортом. Гліцинія з назвою «Блю Мун» - сама морозостійка з існуючих і витримує морози до 40 градусів, вона швидко росте і цвіте до 3 разів за сезон лілово-блакитними квітками.

Незвичайно красивий сорт з махровими пурпуровими квітками «Дабл Блек Драгон». Цікаво, що походження його невідомо, як і видова приналежність - ця квітуча пурпурна гліцинія має ознаки різних видів, фахівці її відносять то до китайської, то до багатоквітковою.

Гліцинія японська зазвичай цвіте білими квітками менш рясно, ніж перераховані вище види, до того ж її морозостійкість значно нижче.

Способи розмноження гліцинії

Гліцинію розмножують живцями, насінням і відведеннями.

Вирощування з насіння

Виростити гліцинію з насіння просто, але потрібно враховувати, що гліцинія з насіння не буде наслідувати сортових ознак, до того ж вона може зовсім не зацвісти. Іноді, правда досить рідко, вирощена з насіння ліана перевершує материнську по декоративних якостях.

Насіння гліцинії не втрачають схожість протягом 2-3 років. Термін посіву: кінець листопада - початок грудня; безпосередньо в грунт - рано навесні, як тільки зійде сніг. Для пророщування насіння складають субстрат наступного складу:

  • листовий грунт - 4 частини;
  • дерновий грунт - 1 частина;
  • пісок - 1 частина.

насіння гліцинії

Насіння розміщують на грунті і злегка притрушують піском або торфом, потім закривають склом або плівкою і містять в темному місці при температурі 20-25 градусів. Дуже важливо, щоб грунт не пересихала, але і не був перезволожений - насіння Вістерії легко можуть загнити.

Сходи зазвичай з'являються через місяць, а ще через 10-15 днів їх потрібно виставити в світле місце, злегка притените, щоб привчити до сонця. Саджанці гліцинії пікірують по окремим горщикам в фазі двох справжніх листочків, вийнявши з грунту столовою ложкою так, щоб не пошкодити корінець. На постійне місце сіянці висаджують тільки на наступний рік після появи сходів.

Догляд за гліцинією, вирощеної з насіння, буде набагато простіше, ніж за прищепленої або отриманої з живців. Але зацвіте вона не раніше, ніж через 4-6 років.

розмноження живцями

Чагарники і деревні ліани з м'якою деревиною живцями розмножуються важко, серед них і гліцинія. Але розмноження живцями все ж можливо.

Беруть верхівкові живці довжиною близько 15 см в самому кінці цвітіння або відразу після цвітіння. Обривають нижні листочки, а верхні вкорочують на 2/3, обробляють нижній зріз гетероауксином і висаджують в суміш піску, торфу і родючого грунту. Посадку роблять з ухилом приблизно 30 градусів, заглиблений одну нирку повністю в грунт, друга повинна знаходитися на рівні грунту. З цього видно, що сильно витягнулися пагони з рідкісними междоузлиями для живцювання не годяться.

Ящик з живцями повинен стояти в тінистому, захищеному від сильного вітру, але з хорошою вентиляцією місці. Найкраще прикривати посадки прозорою плівкою, щодня їх провітрювати і обприскувати. Через кілька днів після того, як проклюнутся нові листочки, укриття потрібно зняти.

Зимувати такі посадки повинні або в холодних парниках, якщо взимку температура там тримається близько 10 градусів, або в приміщенні з такою ж температурою і неяскравим освітленням. Прямо у відкритий грунт висаджувати живці можна тільки на півдні, інакше глициния загине. Вирощування живців можна вважати успішним, навіть якщо до наступної весни виживуть 30% посадок. Коли набухнуть бруньки, можна буде посадити гліцинію на постійне місце. Посаджений держак перший час потрібно прикривати від сонця.

Корисно буде почитати:

розмноження відведеннями

Як виростити гліцинію найпростіше? Легкий, надійний, але непродуктивний спосіб розмноження - відведення. Навесні, на самому початку вегетації, потрібно вибрати хороший низько розташований однорічний пагін, зігнути його, надрізати, припудрити поверхню рани гетероауксином. Потім посадити зрізом вниз або в поставлений поруч горщик, або в грунт, для надійності закріпивши гілку зігнутими електродами.

розмноження щепленням

Сортовий держак прищеплюють взимку на корінь вирощеного з насіння рослини. Робити щеплення на коренях може тільки фахівець, догляд і вирощування щепленого рослини перший час теж легким не назвеш. Залишимо цей спосіб розмноження розплідника.

Висадка гліцинії в грунт

Часто початківців садівників цікавить питання, коли садити Вістерії: навесні або восени? Її висаджують і пересаджують навесні. Перед тим, як садити гліцинію, виберіть їй добре освітлене, прикрите від вітру місце з поживним, добре дренованим грунтом.

Викопайте поглиблення розміром 60х60 см завглибшки близько 50 см. Якщо потрібно, укладіть дренаж, потім заповніть яму родючим грунтом. Висадіть на ту ж глибину, на якій раніше росла гліцинія. Її посадка завершується підв'язкою до опори і рясним поливом.

Корисно буде почитати:

Догляд за гліцинією після висадки

Посадка і догляд за Вістерії особливої ​​складності не представляє.

полив

Під час активного росту ліану поливають систематично, але не перезволожуючи. Восени полив поступово зменшують, але не забудьте, що якщо осінь суха, необхідно зробити передзимових влагозарядку. Вистерия схильна вимерзати, і нехтувати цією процедурою не можна.

підживлення

Перші три роки Вістерії потрібні регулярні підгодівлі. З початку вегетації аж до закінчення цвітіння її підгодовують двічі в місяць комплексними мінеральними добривами. В кінці серпня і вересні підгодуйте рослина монофосфатом калію або будь-яким іншим фосфорно-калійним добривом, зовсім не містить азоту.

Починаючи з четвертого року після висадки можна підгодовувати Вістерії 4 рази за сезон:

  • Перша підгодівля (відразу після початку вегетації) з вмістом азоту;
  • Друга і третя (в період утворення бутонів і в розпал цвітіння) - мало азоту, багато фосфору і калію;
  • Четверта (кінець серпня - вересень) - фосфорно-калійна підгодівля.

Чи не підгодовуйте Вістерії органічними добривами - вони містять високі дози азоту, а рослина належить до бобових, які самі його виробляють.

Догляд після цвітіння

Під час цвітіння регулярно видаляйте зів'ялі суцвіття. Гліцинія відцвіла. Подальший догляд полягає в поливі, розпушуванні, підгодівлі, видаленні бур'янів і обрізаннях.

Обрізка і формування

З цієї ліани легко можна сформувати маленьке дерево або бонсай. Гліцинія у віці декількох десятків років має досить товстий стовбур - до 20-30 см. Але і в більш молодому віці тонкими старі пагони назвати не можна. Якщо ви хочете отримати щось екзотичне і не схоже на ліану, формувати потрібно починати з перших років життя.

Правильна і вчасно зроблена обрізка - це запорука рясного тривалого цвітіння. Для отримання великої кількості квіткових бруньок відразу після цвітіння обріжте минулорічні пагони, залишивши не більше 30 см (що залишилися живці можна укоренити). В середині серпня укоротите приріст поточного року, залишивши 4-5 нирок, а навесні після зняття укриття подрежьте ще на 2-3 міжвузля.

зимівля

Мабуть, це найскладніший етап догляду за Вістерії. У самих південних регіонах вона росте без укриття, трохи далі на північ її підгортають, як троянди. Чим далі на північ зростає вістерія, тим серйозніше укриття їй потрібно. Її восени знімають з опори, укладають на грунт, накривають ялиновим гіллям, вкривають агроволокном, якщо є необхідність, додатково засипають листям.

Але настане момент, коли зняти з опори Вістерії ви просто не зможете. Тоді доведеться встановлювати навколо опори спеціальну укривние конструкцію. Чим старше рослина, тим більші заморозки воно може винести.

Шкідники, хвороби і можливі проблеми

Гліцинія рідко хворіє і вражається шкідниками. Для боротьби з комахами наносіть інсектицидів.

Якщо грунт надмірно лужна, може перестати засвоюватися залізо - обробіть по листу гліцинію комплексом хелатів або полийте ХЕЛАТ заліза.

Чому не цвіте гліцинія? Причин може бути декілька:

  • Занадто коротка обрізка;
  • Не було формують обрізок;
  • Надлишок азотних добрив і нестача фосфорних;
  • Квіткові бруньки вимерзли взимку;
  • Рослина дуже молоде;
  • Гліцинія вирощена з насіння і взагалі не буде цвісти.

Гліцинія в ландшафтному дизайні

Вистерия прекрасна сама по собі і не потребує, щоб її красу підкреслювали. Але прекрасно буде виглядати на тлі зелених посадок або в компанії з тюльпанами, зростаючими біля підніжжя.

Особливо красиво вістерія буде виглядати на тлі стіни будівлі або як обрамлення альтанки, балкона або тераси.

Сформований в якості штамбового деревця або бонсай, рослина буде ефектно виглядати як діжкове рослина в будь-якому місці саду або будинку, під час цвітіння його потрібно виставити на саме видне місце.

Сформований в якості штамбового деревця або бонсай, рослина буде ефектно виглядати як діжкове рослина в будь-якому місці саду або будинку, під час цвітіння його потрібно виставити на саме видне місце

Чому не цвіте гліцинія?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама