Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Глоксинія: догляд в домашніх умовах.

  1. Опис кімнатної глоксинії
  2. види глоксинії
  3. Догляд за глоксинією в домашніх умовах
  4. освітлення
  5. Температурний режим
  6. Стан спокою
  7. полив глоксинії
  8. Як підгодовувати глоксинію?
  9. Глоксинія, догляд в домашніх умовах, відео:
  10. Вирощування глоксинії з насіння в домашніх умовах
  11. Як посадити глоксинію бульбою
  12. Розмноження глоксинії живцями
  13. Розмноження глоксинії цветоносами
  14. Вирощування глоксинії з листа, відео:
  15. Хвороби і шкідники глоксинії

Глоксинія - це кімнатна рослина, яке дуже популярно в середовищі квітникарів і є прикрасою інтер'єру будь-якого будинку. Названо рослина в честь лікаря Петра глоксинію з Ельзасу, який був дуже захоплений ботанікою.

Зміст цієї статті

Догляд за глоксинією в домашніх умовах не представляє складнощів, тому вазони з рослиною можна зустріти на підвіконнях навіть початківця квітникаря.

Догляд за глоксинією в домашніх умовах не представляє складнощів, тому вазони з рослиною можна зустріти на підвіконнях навіть початківця квітникаря

Опис кімнатної глоксинії

Ця рослина з сімейства геснерієвих спочатку було виявлено в 1785 році в лісах Бразилії, і батьківщиною її вважається Південна і Центральна Америка.

Вчений селекціонер з Бостонського університету В. Синнінгия створив безліч гібридів рослини, в тому числі і кімнатний варіант, який до цих пір вирощують в домашніх умовах. Тому глоксиния має другу назву - синнінгія, що сформувалося в честь вченого селекціонера.

Рослина це багаторічна, з бульбоподібним кореневищем, коротким стеблом і дзвонові квітками. Листя великі, соковитого зеленого кольору, з бархатистою поверхнею.

Квітки на дотик можуть бути гладкими або махровими, червоного, білого, фіолетового та рожевого відтінку, різними за розміром і формою.

Для селекції були обрані два види рослини: глоксинія королівська і глоксинія прекрасна, коли в природі налічується до 25 видів квітки.

види глоксинії

Різниться рослина по діаметральному розміром, кольором, формою квітів і листя, довжині квітконосів і іншими ознаками. Слід привести найбільш поширені види глоксинії, вирощувані в домашніх умовах, серед яких виділяють:

Кожен вид представленого рослини має свої особливості, а, значить, може мати характерні відмінності у вирощуванні.

Але, за твердженням флористів, ці квітки не потребують ретельному догляді, тому так цінуються початківцями квітникарями.

Догляд за глоксинією в домашніх умовах

Щоб забезпечити нормальний ріст рослини, необхідно в точності дотримуватися всіх правил і особливості догляду за глоксинією в домашніх умовах.

освітлення

Квітка глоксинія потребує якісного висвітлення, яке повинно бути достатнім, але не прямим, а розсіяним.

На підвіконні можна тримати квітка, поки сонце не стане спекотним. Щоб уникнути опіків, його краще переставити в інше місце або прітемніть.

Щоб уникнути опіків, його краще переставити в інше місце або прітемніть

Температурний режим

Глоксинія - рослина теплолюбна, тому оптимальна температура для нього - не менше + 18- + 20 градусів. В період виходу зі стану спокою йому необхідно створити умови тепліше - до +25 градусів.

У період цвітіння і розвитку не можна допускати підвищення температури більше +28 градусів, в іншому випадку рослина стає млявим, бутони завмирають і не розкриваються, а квітки цвітуть недовго.

При різкому охолодженні швидко загниває коренева система, листя жовтіє, а бутони чорніють і опадають.

Стан спокою

Цвіте глоксинія з березня по червень, а деякі види навіть до жовтня. Коли рослина перестає цвісти, у нього настає період спокою, який виражений своєрідно.

Після того як почне всихати листя, необхідно скоротити полив, а коли висохне вся відкрита частина рослини, полив слід припинити зовсім.

Що залишився в грунті бульба можна зберігати при температурі +10 градусів не викопуючи. Його надалі тільки зрідка поливають, щоб він зовсім не висох і не згнив. Можна обійтися без поливу зовсім, але горщик необхідно засипати піском і поставити в прохолодне місце.

Якщо зберігати бульба окремо, то його спочатку викопують і очищають від ґрунту. Бульба слід пересипати стружкою або піском, а потім покласти в холодильник, в відділення для овочів, для подальшого зберігання.

Молоді рослини необов'язково відправляти на спокій, щоб вони не витягнулися за зиму, необхідно зрізати всю зелену частину квітки і залишити тільки першу пару листочків від землі. З пазух цих листочків в майбутньому і з'явиться розетка.

полив глоксинії

На початку росту рослина поливати треба обережно, щоб не було застою води, поступово збільшуючи об'єм рідини. Вода повинна добре відстоятися і бути кімнатної температури. Важливо не заливати водою центр бульби і листя.

Після закінчення цвітіння полив необхідно скоротити, а в стані зимового спокою глоксинію можна не поливати зовсім.

У період розростання і цвітіння рослині необхідна вологість. Її недолік впливає на життя глоксинії: листя скручуються, а бутони обпадають, так і не розкрившись.

Обприскувати цю квітку можна, тому що листя у рослини опущені, а це завдасть йому шкоди, але можна зволожувати повітря навколо нього. Правильно буде поставити горщик в глибокий піддон на вологий керамзит або гальку.

Як підгодовувати глоксинію?

Підгодовувати нові рослини, тільки вкорінені живці і слабкі кущі не можна. Не треба підгодовувати глоксинію і в період сплячки, перед переходом до стану спокою і відразу після пробудження.

У період активного росту і цвітіння рослина бажано підгодовувати щотижня. Важливо його НЕ перегодувати, тому необхідно використовувати половину норми від зазначеної в інструкції використовуваного кошти.

Тут слід брати підгодівлю, спеціально приготовлену для глоксинії, а можна і універсальну для всіх квітучих рослин. Звертайте увагу на склад добрива, оскільки надлишок азоту призведе до зайвого розростання листя, а зайвий фосфор допоможе пишного, але недовгому цвітінню.

Оптимальним варіантом для глоксинії буде рівна кількість калію і фосфору, а також маленька домішка азоту. Не можна вносити добриво в сухий грунт, оскільки таким чином можна попалити корінці. Краще підгодовувати рослина через 2 години після поливу.

Глоксинія, догляд в домашніх умовах, відео:

розмноження глоксинії

Розмноження глоксинії відбувається трьома способами: листовими або верхівковими живцями, бульбами і насінням.

Вирощування глоксинії з насіння в домашніх умовах

Насіння рослини так малі, що їх можна порівняти тільки з порошиною, тому найчастіше їх продають в оболонці, яка є їхньою першою підгодівлею. Купуючи насіння в магазині, необхідно звернути увагу на термін придатності.

Для посіву необхідно приготувати контейнер невеликого розміру. Важливо правильно підготувати грунт - вона повинна бути легкою, поживною і повітропроникною. Для її приготування необхідно змішати в рівних пропорціях торф, дерен, листову землю і пісок.

Для її приготування необхідно змішати в рівних пропорціях торф, дерен, листову землю і пісок

Наповнити отриманою сумішшю ємність для посіву та знезаразити її слабким розчином марганцівки.

Спочатку в контейнер викладається дренаж, а потім грунт. Додатково, щоб уникнути застою вологи, на дні контейнера потрібно зробити кілька дірочок.

Посадка глоксинії насінням відбувається в кінці січня, тому варто подбати про додаткове освітлення і обігріві, оскільки температура в приміщенні повинна бути приблизно + 21- + 23 ° C.

Насіння необхідно покласти на зволожену грунт, не присипати, а закрити плівкою і поставити в добре освітлене місце. У період набрякання насіння і їх пророщування необхідно:

  • щодня провітрювати посів, щоб не утворилася цвіль;
  • можна злегка зволожувати грунт, якщо є необхідність, до появи перших листочків;
  • як тільки вони здалися, а це відбувається зазвичай через 1,5-2 тижні, можна зняти плівку і приступити до крапельному поливу - робити це необхідно з обережністю, щоб не залити листочки, інакше вони можуть пожовтіти;
  • коли з'являться 2-3 справжніх листочки, паростки можна пікірувати в окремі горщики або стаканчики.

Пересаджувати розсаду треба дуже дбайливо, щоб не пошкодити коріння. Краще здійснювати процедуру разом із шаром ґрунту, тоді кореневій системі буде простіше адаптуватися в нових умовах.

При правильному догляді за рослиною перші квіти з'являться вже через кілька місяців.

Як посадити глоксинію бульбою

Посадка глоксинії бульбою повинна бути відразу після пробудження в лютому - березні. Бульби можуть перечекати стадію спокою в холодильнику в стружці або в горщику в грунті.

Перед посадкою їх слід підготувати, обрізавши всі дрібні корінці і залишивши тільки великі, - з них виросте нова коренева система.

Висадка глоксинії бульбою відбувається в послідовності:

  1. Для початку необхідно визначити, де у бульби донці, щоб не висадити його догори ногами. У місці, де будуть згодом стеблинки, є поглиблення, а з протилежного боку - опуклість. Ось її і треба заглиблювати в грунт.
  2. Далі слід зрізати всі підгнилі місця і присипати їх деревним вугіллям.
  3. Обробити бульби фунгіцидом і порошком «Корневин», змішавши їх в рівних кількостях і витримавши в розчині півгодини.
  4. Тепер слід просушити бульби близько доби і тільки після такої реанімації можна приступати до посадки.
  5. Грунт готується як зазвичай для розсади, знезаражується і залишається для просихання. Можна скористатися вищенаведеними «рецептом» для заготівлі ґрунту.
  6. Горщик вибирається за розміром бульби, ніж він більший, тим більше горщик: для великих бульб горщик повинен бути в діаметрі 10-15 см, для маленьких - 8-9 см.
  7. Викласти спочатку на дно горщика дренаж у вигляді керамзиту шаром 1,5-2 см, потім покласти грунт, не ущільнюючи її. У вириту на 2/3 глибини ямку покласти бульбу опуклістю вниз і присипати грунтом. Над грунтом повинна виступати 1/3 частина бульби, де будуть проростати паростки.
  8. Землю після висадки необхідно зволожити, а на горщик надіти поліетиленовий пакет для створення ефекту парника.
  9. Поставити горщик в тепле і добре освітлене місце. Щодня провітрювати грунт, знімаючи пакет на 20 хвилин.

Поливати бульба в цей час не потрібно - пакет добре зберігає вологу. Коли з'являться перші листочки, пакетом накривають тільки в темний час, а потім і зовсім від нього відмовляються. Поливати бульба слід обережно, не потрапляючи на листочки.

Якщо все зроблено правильно, то при хорошому догляді глоксиния зацвіте вже в перший рік.

Розмноження глоксинії живцями

Ще один спосіб розмноження глоксинії - за допомогою живців-листочків. Укорінення листочків можна робити з весни і до осені, під час цвітіння і після.

Листочки, взяті для розмноження навесні, вкорінюються краще, ніж осінні.

Перед посадкою листочка в грунт його необхідно підготувати, потримавши в воді протягом місяця, щоб на його кінці утворилися корінці і маленький клубенек.

Поставити заготовку в стакан слід за допомогою пристосування, де шматочок картону або поліетиленова кришка прорізається посередині, і в цей отвір просовується кінчик листочка.

Все це ставиться на склянку, щоб у воді був тільки кінчик живця. Вода доливається в посудину у міру її випаровування. У воду попередньо можна додати таблетку активованого вугілля, щоб не було гниття паростка.

При появі корінців і бульби держак необхідно посадити в грунт. Через 2-3 місяці клубенек виросте до розмірів волоського горіха.

Через 2-3 місяці клубенек виросте до розмірів волоського горіха

Розмноження глоксинії цветоносами

Можна розмножувати глоксинію і цветоносами. Для цього слід взяти цветонос у розпустилася рослини, обережно прибрати з нього бутон і помістити в конструкцію, як і для листочка, що в подальшому ставиться в склянку. У воді повинен знаходитися кінчик квітконосу до 1 см довжиною.

Через місяць з'являються корінці, після чого можна садити глоксинію в горщик. Ще через місяць з'являться перші листочки - вони сигналізують про освіту бульб.

Молоду глоксинію на зиму слід відправити на спокій, поставивши в прохолодне, але добре освітлене місце.

Поливати його необхідно нечасто і небагато - зайва вологість може погубити паросток.

Вирощування глоксинії з листа, відео:

Вихід глоксинії з спокою

Поява перших нирок на бульбах вказує на момент, коли прокидається глоксиния. Відразу після їх появи бульба необхідно посадити в свіжий грунт.

Пересадка глоксинії після сплячки необхідна для оновлення та знезараження грунту, збагачуючи її необхідними добривами.

Відбувається пересадка в наступній послідовності:

  1. Спочатку бульбу слід промити під проточною водою і покласти в міцний розчин марганцівки на 15-20 хвилин.
  2. Пошкодження на бульбі видаляють і засипають утворений зріз деревним вугіллям.
  3. Готовий бульба необхідно просушити протягом доби і вже потім посадити в приготовану в горщику новий грунт, поглиблюючи його на 2/3. Горщик поставити на сонячну сторону.

Також слід зазначити, що горщик для глоксинії повинен бути широким і невисоким, тому що коренева система рослини розростається в ширину, а не в глибину. Грунт для пересадки можна брати такий же, як і для посадки насіння.

Але можна внести деякі зміни у вигляді додавання біогумусу або гною - 200 г на 5 л грунту. У цьому випадку грунт можна більше не удобрювати.

Якщо не поклали гній або біогумус, то через тиждень після посадки починайте підгодівлю рослини.

Хвороби і шкідники глоксинії

Хвороби і нашестя шкідників цієї рослини легше попередити, ніж з ними боротися. Це пов'язано з біологічними особливостями квітки.

Але, якщо це сталося, не варто панікувати, - можна перемогти все, якщо проявити наполегливість.

Найчастіше причиною захворювання глоксинії є неправильний догляд, тому і лікувати її варто корекцією умов утримання рослини:

  1. Недолік вологи і сухе повітря в приміщенні призводить до пожовтіння і скручування листя, а також відсутності цвітіння.
  2. Надлишок вологи і її застою в горщику призводить до загнивання коренів і загибелі рослини.
  3. Погана освітленість впливає на забарвлення листя - вони бліднуть, квіток мало, вони сильно витягуються.
  4. Прямі сонячні промені можуть принести глоксинії опіки.

Якщо почали гнити бульби і в випадках підвищеної кислотності грунту глоксинію слід пересадити в свіжу грунт. Для цього треба викопати бульбу, промити його під проточною водою і видалити всі загнили ділянки.

Утворилися зрізи обробити деревним вугіллям і дати бульбі час для висихання - 2-3 дня. Садити необхідно в новий продезінфікований грунт.

Також рослина вражають такі хвороби, як:

  • Фузаріоз - при зараженні фузаріозом листя глоксинії в'януть, стають коричневими і скручуються. Тут необхідно також пересадити рослину і обробити його фунгіцидом.
  • Сіра гниль - проявляється відразу на всій рослині, стебла чорніють, на листках з'являється білий наліт, а тканини розм'якшуються. На початку захворювання можна обірвати уражені ділянки і обробити фунгіцидом, в запущеній же формі рослина краще знищити.
  • Зараження борошнистою росою - це покриття всієї рослини білим борошнистим нальотом. Лікувати захворювання слід із застосуванням фунгіцидів.
  • Іржі гриби - поява на внутрішніх сторонах листя різнокольорових бульбашок, після яких на верхній поверхні виступають жовті плями. Заражені листя краще зрізати, а решта обробити фунгіцидами.
  • Фітофтороз - вражає глоксинію частіше за інші хвороби і, якщо її не лікувати, вона швидко загине. Проявляється захворювання прив'яданням рослини, припиненням зростання і появою темних плям, стебла і листя поступово згнивають. Обробляти необхідно препаратами, до складу яких входить мідь, наприклад, бордоською рідиною.

Самими ж небезпечними шкідниками глоксинії вважаються трипси - літаючі комахи, які люблять поласувати квітами і бутонами. З'являються вони, коли в приміщенні занадто тепле і сухе повітря.

Зверніть увагу на цей матеріал - Кімнатна троянда: догляд в домашніх умовах.

Для їх знищення рослину слід обробити інсектицидами або розчином піретруму (2-3 г на 1 літр води), можна опиліть квітка меленою сіркою.

Є також народний спосіб усунення практично всіх шкідників. Тут слід 1 чайну ложку подрібненого часнику чи цибулі настояти в склянці води протягом доби.

Вас зацікавить ця стаття - Фиттония: догляд в домашніх умовах.

Можна використовувати подібний настій з лушпиння цибулі - це точно позбавить глоксинію від трипсів і павутинного кліща. Обробку слід проводити один раз в тиждень до повного їх зникнення.

Квіти глоксинії заворожують своїм незвичайним і розкішним видом. Правильно доглядаючи за квітами, можна прикрасити ними свій інтер'єр, від чого він буде виглядати затишно і привабливо.

При цвітінні глоксиния випускає більше 20 надзвичайно красивих бутонів, створюючи в будинку комфортну атмосферу.

Сподобалася стаття? Покажіть її друзям:

Читайте далі на LaLend.ru:

Як підгодовувати глоксинію?
Сподобалася стаття?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама