Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Горіх фундук - вирощування і догляд за королівським горіхом


Один з найбільш суперечливих культурно-плодових рослин - фундук. Улюблений для всіх плід через своїх смачних і корисних ядерець, цінної сировини для кондитерської та шоколадної продукції. Ліщина, перш за все, садівниками сприймається як компаньйон. Це видно по наданим самим собі одиночним кущах фундука, вільно виростають на дачах, в садах і кордони виноградників. Дуже рідко вони піддаються обрізку, формуванню крони або іншому якомусь догляду, маючи вигляд диких рослин. Але фундук - значних розмірів кущ, з широкими темно-зеленим листям, безсумнівно, володіє відмінними декоративними якостями, що робить його дуже бажаним гостем в саду.

За Палеоботанічні даними ліщина існував мільйони років тому. За результатами досліджень вчених, в доісторичні часи, датовані епохами пліоцен і міоцен, утворився прабатько відомої нам ліщини звичайної (Corylus awelana). Батьківщиною її вважається Північна Америка, звідки вона заселила Гренландію і Ісландію, а потім опинилася в Європі. Цікаво, але в Східній Азії існує кілька самостійних видів лісового горіха, тому можна припустити, що спалах міграції фундука з Північної Америки відбулася не тільки на захід, але і в протилежному напрямку.

Фундуку характерно дуже раннє цвітіння. Хоча він не медонос, в прямому сенсі цього слова, але викликає жвавий інтерес у бджолярів. Його квіти рясно вкриті пилком, яка виключно багата на рослинний білок, вона є для бджіл бажаною їжею.

Ядро фундука складається з 80% легко засвоюваних смачних жирів, багате на вітаміни С, В, Е і антісклеротічний F. В цілому фундук - цінний, висококалорійний (693 кал в 100 г горіхів) інструмент для підвищення життєздатності організму.

Фундук росте в різних грунтах, віддає перевагу легкому, вкладаєш і багатий гумусом грунт. При виборі місця для посадки в особливо посушливий період року при відсутності природних опадів незайвим буде передбачити можливість зрошення. На дачах і в садах, розташованих у гірській місцевості, садити фундук краще на південно-східних і південних схилах, можна вибрати місця під захистом дерев. Найбільш підходить для фундука злегка похилі на північний схід або південь площі садів. При створенні компактної плантації, садівники повинні мати на увазі, що в закритих (без дренажу повітря) долинах квіткові бруньки деяких сортів можуть вимерзнуть протягом студеної зими.


Фундук в багатьох країнах, а особливо в Туреччині та Італії, є одним з основних плодових культур. Вагоме місце займає в Ірані та Іспанії, а також в Північній Америці. Щорічно в світі вирощується понад 500000 тонн, 300000 тонн з них в Туреччині, у нас росте тільки близько 2 тонн.

Особливості запилення фундука.

Особливістю фундука є його раздельнополость, або як прийнято говорити Однодомні. Це має на увазі існування окремих квіток як жіночих, так і чоловічих знаходяться на одній рослині. Період їх цвітіння не відбувається одночасно. Таким чином, більшість сортів самостерільни і не можуть самоопиліться. Інші частково самоопиляеми, а треті не запилюються іншими сортами, їх пилок інтерстерільна.

Ці особливості слід враховувати не тільки в створенні окремої плантації фундука, але і в звичайних умовах дачі або саду. Лише при правильному розташуванні сортів фундука гарантується їх оптимальне взаємне запліднення. Думаю вищевикладене опис потреб до запилення і розмноженню фундука не залишило сумнівів, що в більшості випадків одного куща в саду буде недостатньо. При купівлі посадкового матеріалу, щоб не опинитися власником лише декоративного чагарнику, а ще й дочекатися справжнього врожаю горіхів, особливу увагу звертайте, як купується сорт запилюється. Дізнайтеся, скільки рослин і яких сортів потрібно для нормального перезапилення, якщо продавець не може відповісти виразно, зверніться до більш досвідченому.

Турботи жадають всі рослини - фундук не виняток.

Зазвичай у фундука розвивається потужний кущ з декількома пагонами. Старі стебла всихають. Раціонально своєчасно видаляти їх самим, щоб не заважали урожаю горіхів і уникнути розмноження комах-шкідників і хвороб. Щовесни слід обрізати слабкі молоді пагони біля основи, запобігаючи витрата даремно поживного потенціалу куща і уникаючи затінення основних плодоносних стебел. Таке очищення бажано для освітлення зробити і в кроні ліщини. Як правило, кущ повинен складатися з 5-6 потужних основних стебел.

Вирощуючи фундук у дворі або на дачі під кроною ліщини доречний килим з газонних трав або білого конюшини, але тільки при можливості зрошення. В іншому випадку, щоб запобігти зайву втрату вологи грунт навколо фундука повинна регулярно прополюють. Глибина розпушування землі на зиму - 13-15 см, а влітку - до 7-8 см.

Фундук потребує азотно-калійних підгодівлі, а до фосфору практично байдужий. Азотомісткі добрива вносяться під кущ ліщини в кінці зими, щоб рослина встигла запасти досить корисних речовин для раннього диференціювання плодових бруньок. Калієм фундук періодично «підгодовується» раз на 2-3 роки, восени. Також в комплексі добрива куща ліщини корисно участь бору і магнію.

Фундук вкрай гідрофільний тип рослин, якщо нормальною мовою - досить влаголюбив. Тому, щоб отримати багатий врожай горіхів з відмінними смаковими характеристиками - забезпечте рясне зрошення, особливо в період з червня по серпень.

Фундук схильний до деяких захворювань, але наслідки, як правило, не бувають критичні. Найбільші втрати приносить горіховий довгоносик. Його личинки заляльковуються в грунті, тому літні прополювання покликані знищити значну частину цього шкідника. Якщо все ж не обійтися без обприскування інсектицидами, постарайтеся уникнути фосфороорганических та інших високо смердючих препаратів, тому як вони можуть погіршити смак горіхів - в незмінному жирами ядра.

Горіхи збирають після природного їх скидання. Підсушують в добре провітрюваному місці, потім зберігають у таких же умовах або відразу лущать витягуючи ядра.

Тільки для ентузіастів.

Фундук розлучається в основному живцями або укоріненням горизонтально прикопаних відводків. Щеплення можлива, але рідко застосовується в основному для отримання едіностеблевого деревоподібних фундука. Для цього в якості підщепи використовується деревоподібна ліщина (Corilus colurna) також звана «ведмежий фундук» - з горіхами, що відрізняються дуже твердою оболонкою. Найбільш цінна особливість цього виду ліщини - замість пагонів рослина розвиває потужний стовбур з привабливою, білястої пробковидне корою. Відсоток приживлюваності щеплення невисокий, але бажають мати в своєму саду незвично рідкісний деревоподібний фундук - варто ризикнути.



Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама