Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гортензія - Hydrangea. Догляд за гортензією вуличної, опис видів і сортів гортензії, вирощування

  1. Гортензія - догляд з весни до осені

Гортензія (Hydrangea)   Гортензія (лат Гортензія (Hydrangea)

Гортензія (лат. Hydrángea) - чагарник або невелике дерево, відноситься до роду квіткових рослин, з сімейства Гортензіевие. Налічується близько 80 видів, найчастіше рослина зустрічається в Південних і Східних регіонах Азії і Американських континентах. У природі виростає до 3 метрів у висоту.

Листя гортензії великі, овальної форми з гострою верхівкою і зубастими краями. Цвіте великими суцвіттями, окрас квіточок залежить від водневого показника грунту: на лужної грунті - рожевий і бузковий, на кислому - синій, на нейтральній - білий, кремовий.

Період цвітіння триває з весни до початку морозів. Плід - 2-5-ти камерна коробочка, всередині якої знаходяться дрібне насіння.

Види і сорти гортензії:

  • гортензія деревоподібна (Hydrangea arborescens) - красиво квітучий чагарник, з овальними темно-зеленим листям до 20 см в довжину. Квіти зібрані в пухнасті суцвіття. У квітні вимагає ретельної обрізки майже під корінь. Після зимових холодів підмерзлі кущі швидко відновлюються і радують цвітінням все літо.
  • Крупнолистная гортензія (Hydrangea macrophylla) - частіше називають садової, цей вид можна вирощувати як на вулиці, так і в кімнатних умовах. Відрізняється трав'янистими пагонами і густим листям яскраво-зеленого забарвлення. Суцвіття зонтичні, час цвітіння: червень - серпень.
  • Гортензія волотисте (Hydrangea paniculata) - стійка до холодів, висота 2-5 метрів. Цвітіння рясне з липня до пізньої осені, суцвіття пірамідальної форми. Відрізняється довговічністю і невибагливістю.
  • Гортензія волотисте Грандіфлора (Hydrangea paniculata Grandiflora) - виростає до 3 метрів у висоту, листя зелене, шорсткі на дотик. З'явилися білі квіточки згодом набувають рожевого відтінку. Швидко зростаючий чагарник, вважає за краще родючі грунти.
  • Гортензія волотисте Лаймлайт (Hydrangea paniculata Limelight) - відрізняється округлої, широкою кроною. Яйцевидної форми листя світло-зеленого забарвлення. Довгоквітучі, листопадний сорт, краще росте на сонячних місцях.
  • Гортензія волотисте Ваніль Фрайз (Hydrangea paniculata Vanilia Fresh) - округла, густа крона чагарнику виглядає дуже ошатно особливо в літньо-осінній період, коли з'являються великі суцвіття рожевого забарвлення. Морозостійкий і довгоквітучі сорт, висота рослини - 2,5 метра.

Вибір і покупка саджанців. Перед покупкою ознайомтеся з особливостями видів гортензії, у кожного свої вимоги до умов зростання. Далі, виберіть відповідне місце для нового рослини, проконсультуйтеся у фахівця з приводу нюансів посадки і подальшого догляду.

Застосування гортензії. декоративні чагарники зберігають гарний вигляд навіть після цвітіння, добре виглядають в одиночних і групових посадках. Як сусідів підходять хости, астильби, манжети. Виразно виглядають як квітучих живоплотів.

Гортензія в компанії з багатолітниками або хвойними рослинами оригінально прикрашає вхід в сад або веранду. Завдяки пишному, яскравому цвітінню, застосовують для декорування альтанок, виходять затишні місця для відпочинку. Розлогі кущі відмінно виглядають на тлі зеленого газону, вигідно підкреслюють розмах ділянки. Для японського саду найкраще підходить поєднання гортензії з рододендронами . Також добре поєднуються з трояндами, ліліями, клематисами.

Місцезнаходження та посадка. Підходять відкриті з достатньою кількістю світла ділянки. Гортензії легко пристосовуються до умов легкій півтіні. Обране місце повинне бути захищене від вітру і палючих сонячних променів, які згубно впливають на ріст і розвиток гортензії. Час посадки - весна, після припинення нічних заморозків, грунт повинен досить прогрітися.

Грунт повинен бути родючим, пухким, найкраще підходить слабо або среднекіслих. Яму готують за два тижні до посадки, ширина - 50-70 см, глибина - 40-50 см. Відстань між кущами від 1 до 2,5 метрів, це залежить від сорту. Можна спочатку посадити гущі, а через пару років прорідити. Кореневу шийку НЕ заглиблюють, вона залишається на рівні грунту.

Післяпосадкового роботи. Відразу після посадки рослина потрібно полити, пристовбурні кола замульчувати торфом. Своєчасне мульчування сприяє затримці вологи під кущами, до того ж, це надійний захист від бур'янів.

Гортензія - догляд з весни до осені

Нічого складного немає в вирощуванні гортензії, вона невибаглива і швидко пристосовується до умов утримання. Але є деякі нюанси, які потрібно враховувати. Найголовніше правило - забезпечити достатній полив, це дуже вологолюбна рослина. Наступним за важливістю є своєчасна обрізка.

Полив. Воду краще використовувати дощову. Якщо поливаєте водопровідною водою, беріть тільки відфільтровану або відстояну. Під кожен кущ виливається 2-3 відра щотижня. Поливати слід рано вранці або ввечері, коли сонячна активність знижена.

Розпушування, мульчування. Щоб захистити коріння від перегріву, знизити ріст бур'янів, грунт навколо стовбура треба мульчувати. Для цього береться деревна кора, соснова хвоя або торф, укладається рівним шаром висотою близько 10 см. Найкраще здійснювати мульчування навесні, коли грунт вологий і добре прогріта. Восени мульчують після настання періоду стійких холодів.

Підживлення. Комплексна підгодівля проводиться двічі на рік, до початку цвітіння і після закінчення. Підходять добрива для рододендронів, вересових, азалій. При недостатній кислотності грунту, можна додати під час посадки в підготовлену яму хвойну тирсу.

Обрізка і формування. Для регулювання кількості і розміру суцвіть дорослому рослині необхідна щорічна обрізка. У деревовидної гортензії з приходом весни зрізають ¾ висоти втечі, залишають по дві пари нирок. Це сприяє появі більш великих, виразних суцвіть. Також прибираються слабкі, підмерзлі гілки. Восени зрізають все відцвілі суцвіття, це захистить чагарник від травм в зимовий час, коли під вагою снігу гілки ламаються.

Щоб сформувати метельчатую гортензію в вигляді акуратного деревця, у дворічного саджанця залишають один головний пагін, всі інші прибирають. Обрізка здійснюється до початку вегетаційного періоду, навесні. Щорічно очищають крону від слабких пагонів, для розгалуження залишають 4-5 найсильніших.

Всі види гортензії добре реагують на обрізку, але будьте обережні з гортензією садової, їй досить підрізати пошкоджені гілки, якщо їх вирізати повністю, вийде пишний зелений кущ, але без цвітіння.

Цвітіння і плодоношення. Період цвітіння з весни до закінчення осені. В цей час чагарник густо прикрашений пишними, кулястими суцвіттями. У більшості видів квіти білого забарвлення, але зустрічаються також сині, червоні та бузкові. Розкішні квіти наповнюють сад спокійною і зворушливою красою.

Розмноження та щеплення. Можна розмножувати насінням, живцями і діленням куща. Зручніше за все використовувати метод живцювання. Для цього обрізані пагони в першій половині сезону нарізаються і висаджуються в спеціальний контейнер. Заглиблення в грунт має бути близько 3 см, грунт підходить торф'яно-піщана. Грунт підтримується у вологому стані. Після вдалого вкорінення, можна висаджувати на постійне місце.

Хвороби і шкідники. Від високого вмісту вапна в грунті у гортензії може розвинутися хлороз, перша ознака - освітлення листя. Потрібно підгодувати рослина залізовмісними препаратами, використовувати тільки дощову воду для поливу, обприскати препаратом «Агрікол» або «Антіхлороз».

Павутинний кліщ призводить усихання і обпадання листя, щоб допомогти гортензії протріть листя мінеральним маслом або милом. При масштабному ураженні проведіть обробку одним з наступних препаратів: «Акарін», «Вермітек», «Фитоверм».

Від перезволоження грунту рослина підстерігає грибкове захворювання - борошниста роса. Листя покриваються бурими плямами, опадають, молоді пагони деформуються, слабшають і не переживають зимівлю. Лікування полягає в обробці фунгіцидами: «Алірін - Б», «Фітоспорін - М», при сильному ураженні: «Чістоцвет», «Швидкість», «Кумулус».

Хвороби трапляються через неправильне догляду: недостатній полив, неправильно вибране місце і грунт для посадки, внесення невідповідних підгодівлі. Здоровий, міцний кущ набагато рідше піддається хворобам і швидше йде на поправку.

Гортензія взимку. Зимостійкі сорти, які не потребують додаткового захисту на період холодної пори року. Підготовка до зими зводиться до видалення зів'ялих суцвіть, підгортання і мульчування пристовбурного кола. Молоді саджанці вкривають ялиновим гіллям і сухими листям.

Цікаві факти. Всі частини гортензії містять отруйну речовину - ціаногенний глюкозид, але оскільки рослина не викликає бажання спробувати його на смак, випадки отруєння досить рідкісні.

Посилання на оригінал: https://floralife.com.ua/encyclopedia-of-plants/shrubs/item/470-hydrangea

Будь ласка, вказуйте посилання на оригінальну статтю, поважайте працю автора!

З вдячністю, Флора Лайф.

ФОТО гортензії. Натисніть на мініатюру, ЩОБ ЗБІЛЬШИТИ ЗОБРАЖЕННЯ

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама