Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гортензія. Посадка, вирощування і догляд

  1. Цікаві відомості про гортензії
  2. Сорти садової гортензії, вирощуваної в Росії
  3. Гортензія Саржента
  4. гортензія деревоподібна
  5. крупнолистная гортензія
  6. Гортензія волотисте
  7. Гортензія черешковая
  8. Гортензія грунтопокривна
  9. вирощування гортензії
  10. посадка гортензії
  11. Догляд за гортензією
  12. Формування кущів гортензії
  13. Шкідливі комахи та хвороби
  14. Укриття на зиму
  15. Домашній сад
  16. Букети влітку і взимку
  17. Гортензія фото

За красою квітучий чагарник гортензії і справді можна порівняти з пишними нарядами принцес. Просто не відірвати очей від повітряних кулястих суцвіть в самих ніжних рожевих, бузкових і блакитних тонах, які розкидані серед соковитої зеленого листя. У статті розглянемо, як посадити і доглядати за гортензією.

зміст:

  1. Цікаві відомості про гортензії
  2. Сорти садової гортензії, вирощуваної в Росії
  3. вирощування гортензії
  4. Домашній сад
  5. Букети влітку і взимку
  6. Гортензія фото

Європейськими ботаніками культура названа Hydrangea (тобто посудину, наповнений водою), таку назву дано, по-перше, за її вологолюбивість, а по-друге, тому, що насіннєві коробочки нагадують за формою глечики.

Особливо шанують гортензію японці, називають її «фіолетовим сонячним квіткою» - адзісай. Листя дикої гортензії в Японії використовують для приготування священного чаю Амача, який заварюють і п'ють 8 квітня - в день, коли по доданнях народився Будда.

Цікаві відомості про гортензії

  • У суцвіттях гортензії уживається два типи квіток.
    1. Перший тип являє собою дрібні квіточки, густо розташовані зазвичай в серцевині суцвіть, на їх місці утворюються насіннєві коробочки.
    2. У вигляді махрової рюші по краях суцвіття розташовуються більш великі квіти, які є насправді розрослися пелюстковидними чашелистиками. Вони стерильні і не зав'язують насіння. Природа їх створила для прикраси і залучення запилюють комах. У деяких сортів стерильні квітки розкидані по всій поверхні суцвіття.
  • Кислотність грунту впливає на забарвлення квітів. Якщо грунт має слабку лужну реакцію, квітки стають рожевими, а при кислій реакції грунту - суцвіття робляться синіми і блакитними. Однак рослини, квітучі білим майже не змінюються.

Однак рослини, квітучі білим майже не змінюються

  • З лужної грунту коріння рослини не можуть засвоїти залізо, що впливає на забарвлення, тому на таких ґрунтах для отримання суцвіть в блакитних тонах кущі поливають розчинами солей заліза. Синій колір вийде соковитіше, якщо в пристовбурних кіл прикопати іржаві цвяхи. Буває, що на одному і тому ж кущі з одного боку з'являються сині, а з іншого - рожеві квіти. Цією обставиною можна користуватися при створенні неповторних ландшафтних дизайнів.
  • Для зміни кольору використовують також солі металів - галун, які продаються там же, де і добрива. Ще для окислення грунту застосовують верхової торф, яким мульчують пристовбурні круги або настоєм якого поливають рослини.

Сорти садової гортензії, вирощуваної в Росії

На жаль, в холодній Росії це дивовижне по красі теплолюбна рослина, можуть вирощувати у відкритому грунті в основному садівники середньої смуги, та й то трохи видів: гортензія Саржента (Hydrangeasargentiana); деревоподібна (Hydrangeaarborescens); крупнолистная (Hydrangeamacrophylla); метельчатая (Hydrangeapaniculata); черешковая (Hydrangeapetiolaris); грунтопокривна (Hydrangeaheteromalla).


Гортензія Саржента

  • Чагарник приваблює своєю незвичністю - у нього темно-червоні товсті, немов покриті повстю пагони, і красиві оксамитові темно-зелене листя.
  • Виростає у висоту близько одного метра.
  • Цвіте з середини липня. Фіолетово-бузкові суцвіття мають щитоподібну форму - серед густо розташованих дрібних квіток як зірочки розкидані великі світлі стерильні квітки. Використовуючи цей вид, створюють ефектні живоплоти.
  • Рослина теплолюбива, любить добре освітлені ділянки.
  • З усіх видів найбільш посухостійка, але вологий грунт все-таки йому подобається більше.
  • Через схильність гортензії Саржента до підмерзання восени роблять обрізку стебел під корінь і укриття. На наступний рік кущі відновлюються.
  • Розмножують в основному кореневими відростками або поділом куща, так як насіння не встигають добре визріти.

гортензія деревоподібна

  • Цей вид походить з Північної Америки, тому він непогано переносить не надто суворі зими. І навіть якщо трохи підмерзне, то при правильній обрізку і підгодівлі знаходить сили до швидкого відновлення.
  • Росте швидко. За сезон прямостоячий кущ, що має округлу крону, може досягти 2-х метрової висоти.
  • Листя у нього великі, кулясті суцвіття білого або кремового забарвлення. Зацвітає в липні. Особливою красою масивних шапок білосніжних безплідних суцвіть відрізняються сорти цього виду Стеріліс (Sterilis) і Грандіфлора (Grandiflora).

крупнолистная гортензія

  • Працями селекціонерів усього світу створено безліч чудових сортів крупнолістной гортензії, без якої не обходиться майже жоден європейський сад. Російські садівники змушені вибирати тільки сорти, здатні витримувати холодні зими. Це є стримуючим фактором для поширення чагарнику в регіонах з суворим кліматом. Однак в середній смузі його вирощують з давніх часів, розкішні кущі служили прикрасами поміщицьких і дворянських садиб.
  • Надзвичайно гарні суцвіття у крупнолітсной гортензії. Схожими на кулі роблять їх незліченні великі стерильні квітки. Вона чудова в одиночних посадках або в центрі квітників.
  • Нові ремонтантні зимостійкі сорти можуть цвісти як на пагонах минулого року, так і на знову відросло. Тому вони гарантовано цвітуть щороку, навіть в разі, якщо минулорічні пагони підмерзнуть.
  • Добре зимують, і щороку красиво цвітуть популярні сорти: EarlySensation, RedSensation (Червона сенсація) з яскравими червоними суцвіттями і бордовими гілками, Peppermint з суцвіттями ніжно-рожевого забарвлення і білими стерильними квітками, махрово квітучий рожевий або блакитний сорт Expression.

Гортензія волотисте

  • У рідних лісах Китаю і Японії чагарники даного виду можуть виростати до 10 метрів у висоту. У Далекосхідних регіонах Росії також можна побачити ці рослини. Помірний клімат середньої смуги дозволяє кущах досягати висоти двох метрів.
  • Округла крона складається з великої довгастої листя, бархатистою на дотик.
  • Подовжені суцвіття мають пірамідальну форму. У кистях-віничках є як безплідні білі квіти, так і плодообразующіе квіти ніжного зеленуватого відтінку.
  • На приємний аромат злітаються бджоли і джмелі. Ближче до осені крайні білі квіточки змінюють забарвлення на рожеве з зеленуватим відливом. Дозрівання насіннєвих коробочок починається до кінця вересня. Цей вид може рости в загазованому повітрі міст, і вважають за краще злегка затінені ділянки.
  • Велику популярність придбав сорт Флорибунда (Floribunda), який має великі пірамідальні біло-кремові суцвіття. Такий кущ, всипаний квітами, буде красиво виглядати в будь-якому місці саду, наприклад, в центрі квітника, біля входу в будинок або альтанку.
  • Поширена і любима садівниками гортензія Грандфлора (Grandiflora), оригінально квітуча світлими кремовими кісточки, які потім забарвлюються в білий колір, а до кінця сезону - в червоний з зеленими відтінками.


Гортензія черешковая

  • Любителі вертикальних озеленень з успіхом використовують гортензію черешкові (H.petiolaris), що представляє собою дерев'янисту листопадні ліану. У природних умовах росте в Китаї, Кореї, Японії, на Сахаліні, Курильських островах. Цей вид широко поширений як декоративна рослина по всьому світу.
  • На червоно-коричневих пагонах ліани є повітряні корінці, якими вона тримається за опори і повзе вгору або чіпляється за грунт. Її темно-зелене листя гладенька подовженою овальної форми. Восени листя жовтіє і опадає.
  • Це медоносна рослина відрізняється раннім цвітінням - з червня по липень. Цвіте рясно ароматними білими або блідо-рожевими пухкими суцвіттями.
  • Рослина має гарну зимостійкістю, але при сильних морозах стебла підмерзають, і тому вимагають спорудження укриттів.
  • Близько двох-трьох років потрібно молодим, медленнорастущих саджанців, щоб набрати силу. Тільки потім вони перетворюються в потужне рослина, здатне покрити зеленим квітучим килимом велику площу.
  • Черешкова гортензією прикрашають стіни, альтанки, перголи, засохлі дерева, огорожі. Ці ліани прекрасно себе почувають і на землі в ролі почвопокровного рослини. Ними можна задекорувати, наприклад, берег штучної водойми. Попутно своїми корінцями-присосками вони зміцнять грунт.
  • Не так давно з'явився сорт Міранда (H.petiolarisMiranda) вже набув популярності, так як він має більш декоративне листя і швидко росте.

Гортензія грунтопокривна

  • До цього виду відносять гортензію Бретшнейдера (Н.Вretschneideri), що є листопадним чагарником з темно-червоними волосистими гілками і широкою округлою кроною. Листя клиноподібна з зубчиками по краях темно-зеленого кольору. Зверху листя гладкі, а знизу ворсисті.
  • Стерильні квітки зонтичних суцвіть спочатку білого, а до кінця сезону - пурпурного кольору. Цвітіння рясне і дуже декоративне. Цвісти починає тільки на п'ятий рік.
  • Цей чагарник є самим зимостійким і посухостійким з усіх видів гортензій, а також добре переносить затененность.
  • Чудово підходить для оформлення зелених огорож, ефектно виглядає в групових і одиночних посадках.

вирощування гортензії

посадка гортензії

  • Для посадки цього тепло- і світлолюбна чагарнику потрібно вибрати таке місце на ділянці, яка була б закрита від вітрів, і добре висвітлювалося. Легка півтінь теж підійде, а для деяких сортів вона навіть краще.
  • Грунт вибирається родюча з кислою реакцією не менше рН 4,5, тому в своєму складі вона повинна містити листову дернову землю, верховий торф, перегній, пісок.
  • Посадочні ями розміром 50 х 50 х 50 готують заздалегідь, щоб грунтова суміш в них добре осіла і всі складові «подружилися» між собою.
  • Посадки роблять ранньою весною. Рослину висаджують так, щоб коренева шийка НЕ ​​заглиблюють, а перебувала над рівнем грунту. Після поливання тільки що висадженого рослини, зону коренів присипають торфом або подрібненої хвойної корою.

Після поливання тільки що висадженого рослини, зону коренів присипають торфом або подрібненої хвойної корою

Догляд за гортензією

  • Гортензія дуже вологолюбна і вимагає регулярних поливів. При нестачі вологи сильно страждає, скидає колір або взагалі не цвіте. Ні в якому разі не можна допускати пересихання грунту.
  • При першій весняній підгодівлі використовують сульфат калію або сульфат амонію. Потім підгодовують спочатку і в кінці цвітіння фосфорно-калійними добривами. Добре реагує чагарник на щомісячні поливання злегка рожевим розчином марганцівки, це сприяє зміцненню тканин.
  • Навесні і восени обов'язково проводять торф'яне мульчування грунту в пристовбурних кругах в цілях збереження вологи і підкислення грунту. Товщина шару мульчі має бути не менше 7 см.

Формування кущів гортензії

  • Формування кущів починають на третій або четвертий рік після посадки.
  • Метельчатая і деревоподібна гортензії цвітуть на поточних пагонах, тому навесні їх обрізають, залишивши 8 - 10 нирок, вирізують слабкі і старі гілки.
  • З волотистих сортів багато формують штамбові деревця, для чого на дворічному рослині обрізають всі пагони крім одного найсильнішого. У наступному році ця втеча обрізають на третину. Потім, коли через рік з нього виростають молоді пагони, з них залишають два або три і вкорочують їх, а інші видаляють. І так далі, протягом декількох років. В результаті виходить гіллясте красиво квітуче деревце.
  • На черешкових і грунтопокривних видах роблять легку весняну обрізку, обрізаючи у нирок кінці довгих стебел. В результаті чагарник почне більше розгалужуватись і рясніше цвісти.
  • Крупнолистная гортензія закладає нирки суцвіть на торішніх гілках. Тому весняна обрізка полягає у видаленні старих суцвіть, слабких і пошкоджених пагонів.

Шкідливі комахи та хвороби

  • Рослина може вражатися павутинним кліщем. При цьому жовтіють і підсихають листя, так як комаха селиться на зворотному боці аркуша і висмоктує з нього всі соки. Борються з цією напастю, обприскуючи гортензію спеціальними хімічними препаратами, особливо з нижньої сторони листя.
  • Якщо на листках з'явилися поступово жовтіють і темніють маслянисті плями, це може бути ознакою несправжньої борошнистої роси. У таких випадках застосовують водний розчин мідного купоросу (чайна ложка на відро води) з додаванням 150 грамів зеленого мила. Важливо не запускати хворобу, а починати лікування на початкових стадіях її появи.
  • На лужних грунтах рослини можуть хворіти хлорозом, це може статися і при надлишку перегною в грунті. Листя починають світлішати і стоншуватися, а їх прожилки темніють. У цьому випадку грунт проливають азотнокислим калієм (на відро води - 2 столові ложки), а через три-чотири дні - залізним купоросом в такій же пропорції.

Укриття на зиму

  • В основному всі види гортензії теплолюбні і потребують зимових укриттях. Спорудження укриттів не вимагає особливих зусиль, зате набагато підвищує шанси рослин на те, що вони переживуть холоду.

Спорудження укриттів не вимагає особливих зусиль, зате набагато підвищує шанси рослин на те, що вони переживуть холоду

  • Найпростіше - це при настанні перших заморозків замульчувати пристовбурні круги товстим шаром торфу, тирси, соломи, листя або лапника. Таким способом утеплюють деревовидні і волотисті види.
  • Жорсткі гілки можна обмотати покривним матеріалом або термостійкої папером.
  • Гнучкі стебла крупнолістной або черешкова гортензії акуратно укладають на дошки або плоскі ящики, а потім через щілини пришпилюють до землі. Зверху закривають лапником або використовують будь-який нетканий матеріал. На матеріал укладають морозостійкі поліетиленову плівку і закріплюють її камінням або іншими важкими предметами.
  • Приблизно в середині квітня, як тільки припиняться сильні нічні заморозки, укриття знімають.

Домашній сад

Домашня гортензія може прикрашати квартиру своїм чудовим цвітінням з травня по кінець вересня.

Домашня гортензія може прикрашати квартиру своїм чудовим цвітінням з травня по кінець вересня

  • Хоча рослина світлолюбна, не варто піддавати його пекучого дії прямих сонячних променів. В іншому випадку листя почнуть вигоряти. Оптимальною вважають температуру до 20оС.
  • Восени, коли квітка вступає в період спокою, для горщика потрібно буде знайти темне і більш прохолодне місце з температурою не вище 8-10оС.
  • Взимку слід підтримувати легку зволоженість грунту, поливаючи приблизно раз в 10 днів. Коли в лютому починають з'являтися листочки, горщик поміщають в світле місце і збільшують частоту поливів. При початку бутонізації проводять підживлення спеціальним комплексним добривом для гортензій.
  • Так як рослина любить воду, влітку його часто поливають і обприскують. При нестачі вологи в грунті або занадто сухому повітрі кінчики листя почнуть підсихати. Для більш пишного цвітіння раз в 10 днів роблять мінеральні підгодівлі.
  • Пересаджувати рослину потрібно щорічно після того як воно відцвіте, обрізаючи наполовину стебла. Грунт повинна мати кислу реакцію. Можна придбати готову грунтову суміш спеціально для гортензій або рододендронів. Якщо грунт недостатньо кисла, то листя почнуть жовтіти.
  • Для розмноження гортензії використовують свіжозрізані живці, які встромляють у вологий пісок і прикривають скляною банкою до появи першого листочка. При пересадці в постійний горщик саджанець прищипують.

Букети влітку і взимку

  • Дуже красиво виглядають шапки квітів гортензії в букетах. Якщо перед приміщенням в вазу кінчики гілок розщепити і обпалити, а також видалити листя, то суцвіття довго не втратять своєї свіжості.

Якщо перед приміщенням в вазу кінчики гілок розщепити і обпалити, а також видалити листя, то суцвіття довго не втратять своєї свіжості

  • Ще один прийом для тривалого збереження букета полягає в консервації гілок, використовуючи розчин гліцерину в гарячій воді в пропорції 6: 4. У розчин опускають свіжозрізані пагони на глибину 5 см, попередньо обновивши зріз під водою і розщепивши кінці. Стебла повинні стояти в такому розчині близько трьох тижнів. Пагони і листя після процедури стануть еластичними і трохи зміняться в кольорі.
  • З гортензією можна не розлучатися круглий рік, так як з її суцвіть роблять чудові сухі букети. Зрізання на букет виробляють в середині вересня. Гілки поміщають для сушіння в вентильований темне приміщення, підвісивши суцвіттями вниз і видаливши листя. У композиції можна додавати і іншу висушену зелень, від цього вони тільки виграють. Наприклад, суха перламутрова лунарія прекрасно доповнить букет і зробить його більш оригінальним.

Гортензія фото

Гортензія фото

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама