Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ірис посадка і догляд у відкритому грунті підгодівля розмноження

  1. Ірис посадка і догляд у відкритому грунті
  2. полив ірисів
  3. Підживлення ірисів навесні
  4. Підготовка ірисів до зими
  5. розмноження ірисів
  6. Розмноження ірисів діленням куща
  7. Вегетативне розмноження ірису
  8. Ірис вирощування з насіння
  9. Хвороби і шкідники
  10. Бактеріоз або м'яка гниль кореневищ ірису
  11. Іриси плями іржі

Іріс (півники, Петушки) - багаторічна рослина з роду кореневищних. Іриси можна зустріти практично в кожному городі, саду та парку. Налічується понад 700 видів, які характеризуються різноманітними формами і квітами.

З цієї причини в народі цю квітку прозвали райдужним. Кажуть, що з давніх-давен ірис назвали на честь богині веселки Іриди. Зовні квітки ірису дуже схожі на орхідеї і мають такий же багатий спектр відтінків.

Іріс (півники, Петушки) - багаторічна рослина з роду кореневищних

Сорти і види

Бородатий ірис отримав широку популярність через наявність волохатих волосків на пелюстках. Цей вид ірисів буває різних розмірів (карликовий, високий, їдальнею та інші).

Важливим моментом при вирощуванні є те, що садити цей вид ірису потрібно на пісок. Для цього на дно підготовленої лунки насипають пісок (невеликим шаром) і потім викладають, акуратно розподіляючи кореневище. Посадка повинна бути не глибокою.

Посадка повинна бути не глибокою

Сибірський ірис виростає висотою до 80 см, маючи при цьому квітки до 10 см, різного забарвлення. Природна забарвлення цього виду нараховує безліч відтінків від блакитного до темно фіолетового.

Природна забарвлення цього виду нараховує безліч відтінків від блакитного до темно фіолетового

А що стосується деяких гібридних сортів, то зустрічаються:

  • білі (Сноу Квін),

білі (Сноу Квін),

  • рожеві (Imperial Opal),

рожеві (Imperial Opal),

  • жовті з білою окантовкою (Беттз енд Шуга).

жовті з білою окантовкою (Беттз енд Шуга)

При всьому цьому розмаїтті є значний мінус даного виду - повністю відсутня аромат.

Ірис японський (інша його назва мечоподібний) має великі квітки (близько 25 см в діаметрі), які найбільше схожі на квітки орхідеї.

Ірис Еванс - один з великих видів (близько одного метра у висоту), засухо- і морозостійкий. Квітки мереживні, мають яскравий жовтий центр і білу (темно-фіолетову, синьо-фіолетову і інші) облямівку.

Ірис болотний явним відмінністю від інших видів є той факт, що цей ірис росте тільки у вологому грунті. З цієї причини, найчастіше його використовують для декорування водойм.

Карликовий ірис - досягає всього 15 см у висоту, має широке листя і жовті або фіолетові квіти.

Голландські іриси (ксіфілум) - гібридний сорт, вперше виведений в Голландії. Виростають на висоту не більше 50-60 см. Квітки мають різні відтінки пелюсток: білі, жовті, помаранчеві, блакитні і фіолетові.

Зимостійкий, але при суворих зимах вимагає додаткового укриття. Часто цей вид ірисів використовують для зрізу, формуючи букети.

Часто цей вид ірисів використовують для зрізу, формуючи букети

Ірис Спурія - дуже цікавий квітка, який в перекладі з латині «Спурія» означає «помилковий». Отримав свою назву за зовнішню схожість з голландськими ірисами.

Головним достоїнством вважається те, що період цвітіння довше (кілька тижнів). Період «життя» однієї квітки тиждень.

до змісту

Ірис посадка і догляд у відкритому грунті

Іриси - світлолюбні рослини, тому запорукою довгого і строкатого цвітіння є розташування на добре освітленій місцевості.

Під час посадки варто враховувати той факт, що іриси здатні переміщатися. Так за один рік вони можуть зміститися в сторону від вихідного розташування на кілька сантиметрів. Тому висадку проводять не стандартно (в ряд), а віялом листя уздовж ряду. Умови висаджування для кожного виду різні.

Так, наприклад, висаджувати бородаті іриси стоїть на тій ділянці землі, де в першій половині дня спостерігається хороша освітленість, краще, якщо це буде схил або височина (для відтоку талих вод) і наявність дренажа.Что стосується ірисів болотних і сибірських, то вони навпаки люблять, щоб грунт постійно була вологою.

Але при цьому всі види люблять багатий ґрунт, тому, в разі потреби, навесні, перед посадкою, вноситься компост (не використовуйте гній) і калійно-фосфорні добрива. Якщо грунт кислий, то можна внести трохи крейди або деревної золи. І обов'язково, перед посадкою необхідно обробити ділянку гербіцидами і змочити фунгіцидом (для знезараження).

до змісту

полив ірисів

Поливати рослину варто тільки після повного висихання грунту навколо куща. Якщо є ймовірність, що грунтові води проходять близько до поверхні, то варто подбати про дренажі заздалегідь.

Перший полив проводиться відразу після посадки, а наступний - не раніше ніж через три дні.

до змісту

Підживлення ірисів навесні

Для пишного цвітіння і гарного росту ірісам, як і всім рослинам, необхідні підгодівлі і добрива. Однак не слід використовувати гній, іриси від нього почнуть хворіти.

Для підгодівлі слід використовувати комплексні мінеральні добрива, які містять фосфор, азот і калій. Потрібно розсипати його навколо кущиків навесні після того, як іриси почнуть рости. Після цього землю слід полити для прискорення розчинення гранул.

Також не забувайте, що надлишок добрив теж дуже шкідливий для рослин, також як і їх недолік, їх, як і з поливом краще дещо не догодувати, ніж перегодувати. Деякі з садівників можуть заперечити: для чого підгодовувати і возитися з ірисами, адже вони і без цього будуть цвісти. Але з цим можна посперечатися.

За десяток років вирощування ірисів, були такі періоди, коли підгодівлі взагалі не проводилися близько трьох років поспіль - при цьому різниця була дуже помітна. Якщо використовувати добрива іриси цвітуть рясніше і набагато пишніше, квіточки у них яскравіше і крупніше, листочки здорові і глянцеві, а квітконоси досить міцні, що навіть при сильному вітрі не ламаються, яким взагалі не потрібно підв'язування.

Але головне при цьому - розростання таких кущів, відбувається набагато швидше. З цих причин відповідь на питання підгодовувати чи ні, однозначний - підгодовувати, але при цьому з розумом і в міру. У мене вже виробилася схема підгодівлі комплексом мікро і макро елементів один раз в сезон до початку періоду цвітіння. За своїм ірісам помічаю, що це їм подобається, вони дуже швидко розростаються і шикарно цвітуть.

до змісту

до змісту

Підготовка ірисів до зими

Через характерній рисі ірисів, яка полягає у тому, що їх коренева система розростається горизонтально, іноді їх коріння оголюються над поверхнею, тому взимку їх потрібно присипати додатково землею і торфом, інакше вони вимерзнуть. Навесні ж цей шар грунту акуратно забирається.

Ірісам категорично не підходять листочки, солома, кукурудзяні стебла в якості укривного матеріалу або будь-які інші матеріали, під якими іриси можуть випріває. Для укриття краще використовувати землю. Насипати кілька жмень грунту в серединку кущика, для того щоб прикрити оголені кореневища.

При випаданні снігу, його можна також використовувати як укриття, додатково підсипали його на посадки ірисів. А в весняний період, після того як підсохне грунт, зайвий грунт слід акуратно розподілити навколо кущиків. І все ж, в питанні укриття ірисів на зимовий період однозначну пораду для всіх садівників дати неможливо.

Так як, при вирощуванні ірисів в південних областях можна цілком обійтися без укриття на зимовий період, а ось на сході і півночі Росії деяким сортам просто необхідно профілактичне укриття.

до змісту

розмноження ірисів

Існує три способи розмноження ірисів - насінням, паростками або кореневищем.

При цьому головною відмінністю цих методів полягає в тому, що цвітіння вирощених з насіння ірисів варто очікувати тільки на другий або третій рік, а вирощені з кореневища квіти, зацвітуть в перший же рік.

до змісту

Розмноження ірисів діленням куща

При розподілі куща вибираються тільки найздоровіші кущі. Викопавши все кореневище з землі, необхідно гарненько струсити всю землю, щоб добре бачити кожен корінь, потім розрізають на невеликі ділянки, таким чином, щоб у кожній частині залишалося по одному листовому пучку. Листя обрізаються наполовину.

Після чого необхідно провести дезінфекцію в слабкому розчині марганцівки (опустити коріння в розчин на 10-15 хвилин), і просушити на сонці. Висаджувати в невеликі ямки, не глибше 3-4 см і на відстані не ближче півметра.

до змісту

Вегетативне розмноження ірису

Для розмноження паростками, необхідно дочекатися хоча б одного цвітіння рослини, тільки після цього можна сміливо використовувати молоді відростки. При цьому зрізати їх варто до того як з'являться бутони.

Укорінення здійснюється висаджуванням в грунт в притіненому місці, створивши парник. При необхідності додатково обприскувати. Через 2-3 тижні можна спостерігати повне укорінення.

до змісту

Ірис вирощування з насіння

Після закінчення цвітіння, зберіть засохлі зав'язі. Їх можна зберігає в коробочках, в темному і сухому місці. Восени підготовлені насіння висаджують в горщики з піщаним субстратом і накриваються склом або поліетиленом (створити парник). Ближче до весни сіянці дадуть сходи, їх необхідно проріджувати.

Висаджується молодняк, тільки після того як він досить підріс, щоб було зручно садити. Варто зауважити, що цим способом можна розмножувати тільки видові іриси, а ось з сортовими, можуть виникнути проблеми зі збереженням материнських характеристик.

до змісту

Хвороби і шкідники

  • Якщо квітка піддався поразки будь-якого з видів гнилі (наприклад, фузаріозом), то уражений екземпляр негайно видаляється з ділянки, лунка, де він перебував, обробляється 2% -ним розчином фундазола. Цим же препаратом можна обробити кореневище і перед посадкою, в якості профілактичного заходу.
  • Відомі шкідники вражають ірис - це совки, які виїдають підставу квітконосів, в результаті чого вони жовтіють і гинуть.
  • Ще одним з паразитів, є трипси. Вони селяться в листі, порушуючи фотосинтез (стають бурими і засихають), а бутони деформуються і втрачають яскравість фарб. Відбутися це може в посушливе літо, через недоліки вологи. Заходами боротьби є карбофос.
  • Також ірис уражається слимаками. Простим способом в боротьбі з ними є: розкладіть навколо кущів мокрі ганчірки або вологі листя лопуха, почекайте, поки на них зберуться слимаки (вони використовують їх як укриття), потім зберіть їх і знищіть.

до змісту

Бактеріоз або м'яка гниль кореневищ ірису

Однією з небезпечних хвороб, яка вражає іриси - є мягкрая, бактеріальна, гниль кореневищ. Рослина гине при сильному ступені зараження.

Ознаками цієї хвороби є загнивання листочків біля основи кореневищ, при цьому листочки залишаються зеленими і просто випадають цілими віялами. Самі ж кореневища всередині перетворюються на смердючу рідину. Уражені кущі слід повністю викопати, вирізати всі пошкоджені ділянки, доходячи до здорової тканини, кожен раз слід дезінфікувати різальний інструмент.

Кущики ділять, присипають товченим вугіллям місця зрізів, після чого викладають на сонці до верху кореневищами на один - два дні, для гарненького прогрівання. Не слід боятися, що іриси засохнуть. Такі процедури є способом порятунку для хворих рослин. Після чого деленки які підсохли і прогрілися, пересаджують на нову ділянку, і поливають.

Землю на зараженому ділянці дезінфікують розчином марганцівки, а заражений матеріал спалюють. При помірному ураженні кореневищ вчасно поміченою хвороби, вдається врятувати іриси практично в ста відсотках випадках.

до змісту

Іриси плями іржі

У весняний та літній періоди на листочках ірисів можуть з'являтися плями іржі, які з часом розростаються, викликаючи поступове засихання листочків. Особливо швидке поширення цих плям відбувається при високій вологості.

Для профілактики плямистості листочків слід обробити іриси фунгіцидами, в весняний період на самому початку інтенсивного росту рослин, з обов'язковим повтором через десять-чотирнадцять днів для закріплення результатів.

А на початку періоду цвітіння проводять контрольну обробку. Слід врахувати і те, що розчини препаратів на листочках погано утримуються, з цієї причини слід додати спеціальні прилипачі.

до змісту

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама