Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кабачки - посадка, догляд, вирощування і добриво

  1. посадка кабачків
  2. Все про розсаду кабачків
  3. Коли садити кабачки
  4. схема посадки
  5. якщо похолодало
  6. Добриво і підгодівля кабачків
  7. відкритий грунт
  8. Як поливати кабачки
  9. вода
  10. У відкритому грунті
  11. У теплиці
  12. Як отримати багатий урожай кабачків
  13. Догляд за кабачками
  14. Захист від птахів
  15. коли рихлити
  16. як полоти
  17. Якщо оголилися коріння
  18. запилення
  19. Профілактика хвороб кабачків
  20. Проблеми при вирощуванні кабачків
  21. Кабачки під зимове зберігання
  22. Як зберігати кабачки

Навіть при мінімальному догляді кабачки щедро винагороджують хлібороба великою кількістю плодів, які придатні для приготування страв і консервування, а ще й добре зберігаються в свіжому вигляді.

Кабачок належить до сімейства гарбузових. Його плоди бувають жовтого, білого і зеленого кольору. Культура теплолюбна і світлолюбна, в тіні не плодоносить. Величина врожаю залежить від кількості світла і від родючості грунту. Рослина віддає перевагу легким теплі супеси і суглинки.

посадка кабачків

Кабачки можна вирощувати двома способами:

  • розсадою;
  • посівом насіння на грядку.

Вирощування через розсаду дозволяє отримати ранній і вагомий урожай.

У середній смузі, вирощуючи кабачки в відкритому грунті без тимчасових укриттів, насіння висівають на розсаду в кінці квітня.

Все про розсаду кабачків

Розсаду можна виростити в кімнаті або в теплиці. Грунт для розсади купите в магазині - грунтосуміш для гарбузових, або зробіть його самі, змішуючи торф, городню землю і деревна тирса в співвідношенні 50:40:10.

У грунт додайте мінеральні добрива - на 10 літрів суміші склянку золи , 1 ложку аміачної селітри, по 2 ложки сірчанокислого калію і суперфосфату. Насіння обробіть в марганцівці і сійте в стаканчики або баночки. Кабачок не любить пересадку, тому кожне зернятко сійте в окрему ємність.

До моменту висадки розсади на грядку чи в теплицю їй повинно бути близько місяця -в такому віці вона легше переносить пересаджування. В якості ємності для розсади беріть будь-який підручний матеріал: стаканчики з паперу та картону, торф'яні горщики і таблетки, пакети з ламінованого паперу. У розсади кабачка великі листи, тому діаметр ємності не повинен бути менше 10 на 10 сантиметрів.

У горщики засипте грунт і поливайте так, щоб він промок до дна. У центрі зробіть лунку, глибиною 3 см. Насінина укладіть плазом - пророслу корінець буде дивитися вниз.

Поки не з'являться сходи, тримайте температуру 18-25оС, потім її потрібно знизити, щоб рослини не витягнулися. Зниження температури на початку росту утворює потужну кореневу систему. Температуру знижуйте на тиждень до 15оС. Не забувайте підтримувати хороший рівень освітленості.

До моменту висадки в грунт у стандартній розсади має бути по 2-3 листків, вік не більше 30 днів. Перед висадкою грунт в ємностях рясно полийте і акуратно витягніть рослини, не порушуючи кому землі.

Коли садити кабачки

Грунт для посадки кабачків повинна встигнути прогрітися мінімум до 15оС. Посадка кабачків розсадою в теплиці або під плівкові укриття починається на початку травня, у відкритий грунт - на початку червня. Ідеально зробити це в похмурий день, а якщо погода стоїть сонячна, потрібно висадити розсаду ввечері, щоб за ніч вона встигла акліматизуватися.

схема посадки

Схема посадки кабачків залежить від особливостей сорту. Рослини кущових сортів висаджують мінімум в 80 см один від одного. Між плетистими залишають 120 м.

Кабачки при висадці можна заглиблювати до сім'ядольних листочків. Якщо є загроза заморозків, над грядкою відразу встановлюють металеві дуги і натягують плівку або покривний матеріал.

якщо похолодало

Якщо на ділянці немає дуг і плівки, в разі похолодання можна обійтися підручними укриттями - накрити кожне висаджене рослина обрізаної пластиковою пляшкою. Як показує практика, такий захист, незважаючи на простоту, надійно зберігає рослини від холоду, навіть якщо ненадовго випаде сніг.

Добриво і підгодівля кабачків

Якщо грунт для розсади приготовлена ​​за всіма правилами, її годі й удобрювати - запасів поживних речовин в ємності вистачить на місяць. Але погано зростаючу розсаду слід удобрити.

Кращі добрива для посадки - органічні. Кабачки, як всі гарбузові, обожнюють компост і перепрілий гній.

  1. Першу підгодівлю проведіть через 10 днів після сходів. 7 днів після появи сходів розсаду тримають в прохолоді, а потім температуру піднімають до 20оС. Показником для підгодівлі стане затримка появи першого аркуша після підняття температури.
  2. Другу підгодівлю проведіть за кілька днів до висадки, якщо істочкі зблідли або стали жовтіти. Для добрива розсади кабачків підходить позакореневе підживлення будь-яким рідким добривом: Ідеалом, Агріколой.

Вирощування розсади кабачків закінчується, коли середньодобова температура сягне позначки 15 ° С - рослини можна пересаджувати на грядку.

відкритий грунт

У відкритому грунті кабачки висаджують на сонячному, закритому від вітрів ділянці. У попередньому році на ньому не повинні були рости огірки, патисони або гарбуза. Кращими попередниками гарбузових є пасльонові, капустяні, цибулю і часник. Кабачок можна повертати на старе місце через 3 роки.

Рослина швидко зростає і тому вимагає живильним, заправленої органічними і мінеральними добривами грунту. Ділянка, де планується вирощування кабачків, ранньою весною боронують граблями. Перед посадкою ділянку перекопайте, додаючи 20 гр. селітри або сечовини на м2.

  • На бідних піщаних ґрунтах перед перекопування висипте відро сухої глини на м2. Вона утримає поливну воду в кореневій зоні рослини. Замість глини можна додати тирсу - вони утримують вологу.
  • Занадто глинисті грунти розпушите, додаючи на м2 відро піску.
  • Торфові грунти містять мало поживних елементів. У них додають 10 літрів перегною або компосту на квадратний метр.

При посадці в кожну лунку додають ложку будь-якого комплексного добрива в туках.

У перший час догляд за кабачками складається з поливів і розпушування лунок. Міжряддя потрібно тримати чистими. Для цього по ним двічі в тиждень проходять петльовим або стрілчастим Полольники.

Після утворення 4-5 листка рослини злегка підгортають. Прийом можна поєднати з внесенням компосту в лунку. Окученное компостом рослина росте з подвоєною швидкістю.

Як поливати кабачки

Полив кабачків ведуть тільки під корінь, щоб на листках не з`явилася борошниста роса .

вода

Вода повинна бути теплою - це допоможе уникнути кореневих гнилей. Під час цвітіння на кожну рослину при поливі має припадати не менше 5 літрів води, а в період плодоношення не менш 10 літрів.

Перед поливом воду зігрівають на сонці - холодна колодязна вода призводить до загнивання молодих зав'язей. Якщо важлива не величина врожаю, а смак плодів, то кількість поливів зменшують.

У відкритому грунті

На відміну від найближчих родичів - огірків, кабачки переносять посуху. Поливати їх можна рідко, але рясно. Навіть якщо стоїть суха погода, кабачків досить 1 поливу в тиждень.

У теплиці

Кабачки в теплиці потрібно поливати менше, ніж у відкритому грунті. Постійно вологий грунт призведе до того, що у плодів почнуть підгнивати кінчики. Підгниле місце обрізають, зріз обпалюють сірником. Такий плід продовжить зростання, а в місці опіку утворюється корковий шар, непроникний для гнилі і бактерій.

У деяких сортів кінчик плоду може загнивати навіть при оптимальному водному режимі. Це відбувається, коли на кінці плода довгий час не опадає квітка. Гниль з квітки перейде на сам плід, тому квіти з уже зав'язалися плодів потрібно видаляти вручну.

Як отримати багатий урожай кабачків

Якщо потрібно отримати максимальний урожай, то щотижня кущі підгодовують комплексним добривом або сумішшю Митлайдера № 2. Якщо немає можливості підгодовувати кабачки часто, потрібно зробити це хоча б 2 рази:

  1. У перший раз перед цвітінням розчином наступного складу - в 10 л. води розведіть 50 м суперфосфату і 30 г калійної селітри. Рослини поливайте чистою водою, а потім під кожен корінь заливайте 1 літр добрива.
  2. Другу підгодівлю проведіть після збирання перших плодів розчином того ж складу, але на кожен кущ валівайте по 2 літри добрива.

Садівники, які намагаються застосовувати тільки органічні добрива, можуть застосовувати метод вирощування кабачків на компостних або гнойових грядках, як це роблять з огірками. Тоді рослині не потрібні додаткові підгодівлі.

Для отримання великого врожаю потрібно регулярно зрізати з куща старе листя і досягли потрібного розміру плоди. Частий збір плодів стимулює зав'язування нових кабачків.

Частий збір плодів стимулює зав'язування нових кабачків

Догляд за кабачками

Догляд за кабачками складається з розпушування, прополювання, поливу і підгодівлі. Догляд за рослинами, посадженими розсадою і посіяним насінням у відкритий грунт, буде однаковим.

Захист від птахів

Сходи кабачків люблять викльовувати птиці. Для захисту молодих рослин в лунки встромляють кілочки з прив'язаними до верхівки стрічками з паперу або плівки.

коли рихлити

Догляд за посіяні кабачками у відкритому грунті починається з появою сходів. В цей час грунт в перший раз розпушують. Якщо насіння зійшли в лунці густо, їх треба прорідити, залишивши в кожній лунці один паросток.

При прорізуванні не варто видаляти рослини з коренем, щоб не пошкодити корінці сусіднього проростка. Досить прищипнуть стеблинка на рівні грунту.

Важливо регулярно розпушувати грунт. Кабачки люблять повітря, до того ж пухкий грунт краще пропускає тепло і воду. Кількість спушень залежить від того, який на ділянці тип грунту. Наприклад, глинисті і суглинні грунти швидко тверднуть, припадаючи міцної кіркою. Таку грунт потрібно рихлити після кожного зволоження.

як полоти

Для економії часу розпушування поєднують з прополкою. Для цього достатньо замість грабель взяти невеликий Полольник зручній конструкції.

Якщо оголилися коріння

У теплиці у кабачків часто оголюються корені. Такі рослини потрібно підгорнути, але не так, як надходять з картоплею - згрібаючи грунт навколо куща. Коріння гарбузових не люблять, коли їх турбують, тому кабачки підгортають узятим з боку грунтом, який висипають до основи стебла.

запилення

У сиру погоду для залучення запилювачів варто вранці обприскувати квіти кабачка розведеним у воді медом. Якщо бджіл в окрузі немає, запилення потрібно проводити вручну. Для цього зріжте чоловічий квітка, вставте в жіночий (не навпаки!) І злегка струсіть, щоб пилок потрапила на зав'язь.

У кабачків чоловічі квітки від жіночих відрізняються, як і у огірків - в підставі жіночого квітки знаходиться крихітна зав'язь - маленький кабачочек довгастої форми. У підставі чоловічого квітки такої зав'язі немає.

Профілактика хвороб кабачків

Кабачки рідко уражаються хворобами. Зазвичай це трапляється в дощові роки. Якщо довго стоїть сира погода, подбайте про профілактику - осипьте листя деревною золою і обробіть неотруйними препаратами, що підвищують імунітет рослин: Цирконій, Оберегом.

Проблеми при вирощуванні кабачків

  1. Посадка кабачків поруч з іншими гарбузовим - огірками і гарбузом - веде до перезапилення і негативно відбивається на смаку плодів і їх кількості. Посадка поруч кількох сортів кабачка сприяє кращому зав'язування.
  2. Надмірний полив призводить до появи захворювань: антракноза, білої та кореневої гнилі, пероноспорозу.
  3. Полив холодною водою веде до масового загнивання зав'язей.
  4. Кабачки рідко уражаються попелиць, але в теплиці на них може оселитися павутинний кліщ . В цьому випадку допоможе обприскування листя Фітоверма.
  5. Кабачки зрізають, не чекаючи, поки вони досягнуть максимальної величини. У молодих плодів тонка ніжна шкіра і недорозвинені насіння - на цій стадії кабачки найсмачніші.
  6. Плоди наливаються з великою швидкістю - урожай доводиться прибирати через 1-2 дня. Кущі треба оглядати, щоб на них не залишилося непомічених плодів. Навіть один великий плід, залишившись на кущі непоміченим, завадить зростанню нових зав'язей.

Своєчасна посадка і хороший догляд за кабачками - запорука рекордних врожаїв. При добрій агротехніці і теплій погоді кабачки ростуть швидко. Кожен кущ за сезон встигає дати не менше 20 плодів. Плоди зрізають гострим ножем разом з довгим черешком.

У кабачка багато скоростиглих сортів, початківців плодоносити через 40 днів після появи сходів. Вони дають перші плоди вже на 15-й день від початку цвітіння. Пізньостиглі сорти здатні дати вдвічі більший урожай, але для цього потрібна тепла осінь без ранніх заморозків.

Кабачки під зимове зберігання

Кабачки, призначені для зимового зберігання, потрібно доростити до повної стиглості. Їх прибирають, коли вони при постукуванні починають видавати глухий звук. Шкірка до цього часу стає твердою. Після збору таким плодам дають кілька днів полежати на сонці, щоб їх шкірка всохла. Це захистить плоди від втрати вологи і висихання під час зимового зберігання.

Як зберігати кабачки

Кабачки придатні для приготування гарнірів, других страв, консервування. Плоди белоплодних сортів зберігаються до січня прямо в кімнаті. Для цього їх зрізають з плодоніжкою, загортають в поліетилен, роблять в ньому не отвори і укладають для зберігання на підлогу в затишному куточку квартири, наприклад, під ліжком.

Плоди, закладені на зберігання в льох, можна не пакувати, але при цьому вони не повинні стикатися. Найкраще вони зберігаються в підвішеному вигляді. Підвішувати можна в сітці або за плодоніжки.

Бажаємо вам щорічно отримувати рясні врожаї кабачків!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама