Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кавове Дерево в домашніх умовах: Догляд, Хвороби + Відгуки

  1. Загальний опис
  2. Підготовка ґрунту до вирощування
  3. Посадка кави насінням
  4. перша пересадка
  5. Догляд за рослиною
  6. Умови утримання
  7. полив
  8. підживлення
  9. наступні пересадки
  10. Цвітіння і плодоношення
  11. Розмноження за допомогою живців
  12. хвороби дерева
  13. бура іржа
  14. плямистість
  15. гоммоз
  16. коренева гниль
  17. Різновиди кавових дерев
  18. сорт тіпік
  19. сорт Марагоджип
  20. Бурбон
  21. сорт Конго

Кава - це улюблений напій величезної кількості людей

Кава - це улюблений напій величезної кількості людей. Незважаючи на його досить давню історію вживання, масовість в ньому настала зовсім недавно. Отримують каву з висушених і обсмажених плодів кавового дерева, що росте в основному в екваторіальних і тропічних широтах нашої планети. Проте, приклавши належні зусилля, можна виростити кавове дерево і в домашніх умовах.

Загальний опис

Кавові дерева відносяться до сімейства маренових. Традиційно їх поділяють на кілька видів за типом одержуваних зерен. Для споживача вся відмінність зводиться до смаку. Велика частина кави походить від рослини, званого Аравійський кави (або арабіки), другий за популярністю вид Кава конголезький (або робуста). Смак останній має досить яскраво вираженою кислинкою.

Смак останній має досить яскраво вираженою кислинкою

Кавове дерево в природі. Сорт Ефіопський Харар, арабіка

Зазвичай арабіка - це низькорослі рослини, а робуста - високорослі. Але в різних умовах вирощування цілком можливі варіанти, коли зростання арабіки буде не поступатися зростання робусти (наприклад, арабіка, що вирощується на Гавайських островах).

Конголезький кави. Сорт карам, робуста

Плоди кавового дерева, або кавові боби у всіх представників кавових дерев влаштовані абсолютно однаково і відрізняються тільки лише розмірами і відтінками смаку. Серцевина кавових бобів, фактично кісточка плода і є та сама речовина, з якого і отримують всім відомий напій. Залежно від виду кавового дерева, з кожного з них можна отримати за сезон від 0.2 до 10 кг кавових зерен.

Розкрита плід кави з двома зернами всередині

У світі існує близько сотні видів сімейства маренові, що ростуть в різних куточках земної кулі.

Деякі з них можуть бути адаптовані під вирощування в домашніх умовах нашої місцевості. Основна проблема у вирощуванні полягає не в тому, щоб створити для кавового дерева температурні умови або умови освітлення; кава прекрасно почуває себе при температурах від + 20 ° С до + 24 ° С і може вирощуватися в тіні.

Проблемою є створення необхідного атмосферного тиску для вирощування кави, адже в природних умовах воно росте на висотах від 900 до 2500 метрів над рівнем моря; а це ні багато, ні мало, кілька сотень міліметрів ртутного стовпа різниці. Втім, це критично тільки для промислового вирощування кави. Ми ж не женемося за рясним врожаєм кави в умовах помірно-континентального клімату?

повернутися до меню ↑

Підготовка ґрунту до вирощування

Кава любить кислі грунти, що відповідає умовам його батьківщини. Рівень рН для кави повинен бути в межах від 4.5 до 5.5. При цьому, деякі квітникарі рекомендують застосовувати для кавового дерева в домашніх умовах грунти для азалій , гортензій або рододендронів. Однак, слід звертати увагу на рівень кислотності.

Якщо він трохи вище, ніж рекомендований (наприклад, рН грунту для азалій 4.0), його можна застосовувати для вирощування кавового дерева, якщо ж грунт сильнокислая (рН = 3.5), то краще цього не робити.

Плодоносне кавове дерево (арабіка), вирощене в домашніх умовах

Іноді недосвідчені квітникарі набувають для кавового дерева грунт, яка підходить для вирощування цитрусових . Вона кавовому дереву підійде лише частково, оскільки її склад є прийнятним, але він швидше за нейтральний, ніж слабокислий. Також потрібно знати, що приблизно через півроку-рік після початку активної вегетації, грунт під кавовим деревом змінює свій склад і перестає бути кислою, зміщуючись до нейтральної кислотності.

В обох з розглянутих випадків для забезпечення нормального для кави рівня кислотності рекомендується 1 раз на місяць проводити «підкислення» грунту. Це найкраще здійснювати за допомогою лимонного соку в концентрації 3-4 краплі на 1 л води. Якщо під рукою не виявиться лимона, можна скористатися лимонною кислотою (2-3 крупинки на 1 л води).

Коріння кавового дерева досить довгі, глибоко проникають в грунт. Щоб забезпечити їм достатнє забезпечення поживними речовинами і повітрям, необхідно використовувати добре дренованих і пухкі склади. Звалятися грунт необхідно розпушити і додати в неї перегній або торф (в залежності від кислотності).

Можна приготувати грунт і самому. Для цього знадобляться:

  • дернова земля - ​​1 частина
  • листова земля - ​​1 частина
  • перегній - 1 частина
  • великий річковий пісок - 1 частина
  • торф - 2 частини

Іноді рекомендують для більшої пухкості додати в цей склад і 0.5 частини моху сфагнуму.

повернутися до меню ↑

Посадка кави насінням

Кава може бути вирощений як за допомогою насіння, так і за допомогою живців. Живцями, природно, більш переважно, оскільки цілком можливо змусити його цвісти і плодоносити в першому ж році, однак, їх не завжди можна знайти.

Живцями, природно, більш переважно, оскільки цілком можливо змусити його цвісти і плодоносити в першому ж році, однак, їх не завжди можна знайти

насіння кави

Насіння кави мають відносно непоганий схожістю, але тільки в перші дні, іноді тижні після зривання з гілок. Згодом схожість значно погіршується. Тому, якщо купувати зерна на посадку, їх кількість повинна бути досить великою.

Умовно вважається нормальним відсоток зійшли насіння для кави, що знаходиться в районі 10%.

Підготовка насіння до висаджування проводиться таким чином: зерно очищається від зовнішньої оболонки і замочується в 0.2% розчині перманганату калію. Після чого здійснюється його просушування і висаджування в маленький індивідуальний горщик.

Молоді пагони арабіки

Надалі, коли втечу досить виросте, його пересаджують в стаціонарний горщик. Склад грунту в горщиках повинен бути такий же, як і для вирощування дорослого дерева.

Посадка здійснюється за стандартною схемою: третина маленького горщика становить дренаж (яєчна шкаралупа, дрібні камінчики, гравій), далі укладається грунт, в якому робиться ямка глибиною 1 см. Зерно поміщається в цю ямку плоскою стороною вниз і засипається шаром грунту. Такий стан зерна дозволить йому з меншими проблемами пробитися на поверхню.

Такий стан зерна дозволить йому з меншими проблемами пробитися на поверхню

Пророслі зерна кави

Після посадки рекомендується створити зернам тепличні умови (вологість близько 90-95%, температура близько + 25 ° С). Домогтися таких умов можна або в міні-парнику, або виставивши горщики з насінням на сонці м накривши їх поліетиленовою плівкою або склом. Раз в день необхідно провітрювати поверхню грунту, знімаючи плівку або скло на 5-10 хвилин.

Посаджені зерна рясно поливаються, однак, полив необхідно здійснювати за допомогою піддону. Лити воду зверху на грунт заборонено. Полив здійснюється 1 раз в 2-3 дня; критерієм необхідності поливу є сухий грунт зверху горщика. Допускати пересушування грунту можна.

повернутися до меню ↑

перша пересадка

Якщо все було виконано правильно, протягом найближчих 4-6 тижнів з'являться перші сходи. Як тільки рослина досягне зростання 2-3 см, його вже необхідно привчати до кімнатної температури. Для початку потрібно в 2-3 рази збільшити час провітрювання.

З кожним днем ​​час провітрювання необхідно збільшувати, щоб протягом місяця звести час перебування рослини в теплиці до нуля. В принципі, на той час (2-2.5 місяці після посадки) вже буде сформовано невелике кавове деревце з 3-5 повністю розвиненими листям, яке потрібно пересадити в свій індивідуальний горщик.

Діаметр першого горщика для кавового дерева повинен становити не менше 15 см при висоті близько 20-22 см. Так само, як і горщик для розсади , Він повинен бути на одну третину заповнений дренажем, в якості якого вже виступає керамзит або дрібний щебінь. Рівень грунту повинен 1.5-2 см не доходити до висоти стінок горщика.

5-2 см не доходити до висоти стінок горщика

Кавове дерево віком 3-4 місяці в індивідуальних горщиках

Матеріалом горщика найкраще вибрати глину або кераміку, оскільки додаткове харчування коренів повітрям не завадить, однак, так як коренева система при вирощуванні в домашніх умовах знаходиться дуже близько до поверхні, це не грає особливої ​​ролі.

повернутися до меню ↑

Догляд за рослиною

повернутися до меню ↑

Умови утримання

Умови проживання кавового дерева досить прості: в літній період температура повинна знаходитися в межах від + 22 ° С до + 25 ° С, а в зимовий не менше + 15 ° С. Зниження температури для рослини згубно.

Зниження температури для рослини згубно

Кава перед пересадкою

Однак, перевищувати температури вище + 25 ° С також не варто: в своїх природних умовах проживання кави росте в тіні або півтіні більш високих рослин, тому, незважаючи на екваторіальний клімат, постійно перебуває в середніх значеннях температур. Підвищення температури також згубно відбивається на стані дерева, оскільки призводить до випаровування вологи з листя і їх пожовтіння з подальшими відмиранням.

Кавові дерева в умовах напівтіньового освітлення

Не рекомендується встановлювати горщик з кавовим деревом під прямі сонячні промені. Світло повинен побут розсіяним.

З іншого боку, ставити рослину на східні або західні вікна теж не слід - все-таки в нашому кліматі кількість сонячного світла менше, ніж на екваторі. Тому ідеальним варіантом буде використання півтіні або розсіювача (наприклад, у вигляді фіранок) на південних вікнах. Як правило, штучне світло для кави під час активної вегетації не застосовується.

Кава не можна переставляти або переміщати. Виняток становлять лише випадки, коли деревце пересаджують. Слід пам'ятати, що навіть незначний поворот дерева навколо своєї осі здатний привести до припинення цвітіння і опадання листя.

Цвітіння кавового дерева, вирощеного із зерен, настає, зазвичай, на 3-4 рік вирощування. До цього часу рослини вже будуть достатньо високими, і вже будуть, як мінімум, двічі пересаджені. Іноді рекомендується квітучі рослини на 1-2 години в добу забезпечувати прямими сонячними променями.

Природно, горщик з рослиною при цьому залишається на місці, просто забираються всі перешкоди між деревом і Сонцем.

Читайте також: повернутися до меню ↑

полив

Кава дуже любить вологу. Полив і взимку і влітку повинен бути достатній. Критерієм необхідності поливу виступає утворення кірки на верхньому шарі грунту. Зазвичай, в літній час досить 1 поливу раз в 2-3 дня. У зимовий час поливи скорочують до 1 раз в 5-6 днів. Надмірно завивати грунт водою не слід - як і більшість рослин, кава не любить застою води в коренях.

Надмірно завивати грунт водою не слід - як і більшість рослин, кава не любить застою води в коренях

Раз в тиждень рекомендується кропити листя кавового дерева за допомогою пульверизатора

Робити це потрібно вранці або ввечері. Вологу з листя прибирати після процедури не слід. І полив, і обприскування виробляються відстояною або кип'яченою водою кімнатної температури. Робити це необхідно, щоб уникнути попадання будь-якої лугу на рослину і в грунт; адже слід пам'ятати, що кава рослина «кисле».

повернутися до меню ↑

підживлення

Ідеальною підгодівлею для кавового дерева є мінеральні рідкі добрива для цитрусових, що продаються в будь-якому квітковому магазині. В якості профілактики подібні добрива вносяться кожні 15 днів під час найбільш активного росту зеленої маси (з квітня по вересень). Під час цвітіння цю дозу рекомендується збільшувати в два рази.

Під час цвітіння цю дозу рекомендується збільшувати в два рази

Кавове дерево необхідно регулярно підгодовувати для забезпечення його повноцінної вегетації і цвітіння

Також потрібно пам'ятати, що всі культури, які віддають перевагу кислі грунти, рано чи пізно «виїдають» з субстрату, в якому вони живуть практично все залізо. Отже, необхідно рослинам компенсувати недолік цього елементу; для цього раз на рік (для молодих рослин - на півроку) необхідно вносити в грунт препарати заліза в необхідної дозуванні.

повернутися до меню ↑

наступні пересадки

Рослина досить швидко вибирає всі необхідні речовини з субстрату, воно володіє високими темпами зростання кореневої системи, тому йому потрібно щорічне пересадження. Після 3-4 років пересадку можна робити раз в 2 або 3 роки, щорічно тільки змінюючи верхній шар субстрату.

Після 3-4 років пересадку можна робити раз в 2 або 3 роки, щорічно тільки змінюючи верхній шар субстрату

Зазвичай, пересадка проводиться в горщик діаметром на 2-4 см, і висотою на 1-3 см більше попереднього

Рекомендується перші дві пересадки скористатися грунтом для азалій (або будь-яких інших подібних рослин), а наступні пересадки робити в грунт, виготовлений самостійно з внесенням в нього додаткових розпушувачів (мох сфагнум).

повернутися до меню ↑

Цвітіння і плодоношення

Зазвичай, перед першим цвітінням кавове дерево трохи обрізають. Ця процедура має дві мети: сформувати зовнішній вигляд рослини і простимулювати його до цвітіння. Зазвичай, цвітіння відбувається, коли висота рослини становить від 50 до 60 см.

Зазвичай, цвітіння відбувається, коли висота рослини становить від 50 до 60 см

Кавове дерево віком 4 роки

Існують дві методики обрізання, кожна з яких переслідує свої цілі. Видаляється або конус наростання, щоб забезпечити більшу гіллястість дерева, або, навпаки, віддаляються самі нижні гілки, щоб рослина прискорило свій ріст.

Традиційно, частіше застосовується перший спосіб, коли зростання рослини перевищить 60 см. Кращий час для проведення процедури - початок квітня, за 1-2 тижні до циклу активної вегетації.

Приблизно через 1-2 тижні після обрізання рослини в пазухах листків з'являються вусики зеленого кольору. Це - зачатки майбутніх бутонів. Часто їх кількість дуже велика, від декількох штук до двох десятків. На формування бутонів йде приблизно місяць, після чого вони цвітуть протягом 1-2 днів.

Квіти кавового дерева

Визрівання плодів відбувається приблизно протягом півроку. Боби приблизно до лютого наступного року залишаються зеленими, потім стають білими, і після цього знаходять колір стиглих плодів. Він може бути бурий, червоний або жовтий.

У перший сезон, урожай буде невеликим - близько 70-100 плодів; кожен плід містить 2 зернятка кави.

Сушка зерен проводиться при температурі близько +70 - + 80 ° С. Після чого вони повинні «вилежатися» при кімнатній температурі близько 1-2 тижнів на папері; зерна при цьому укладаються в один шар.

Готові до вживання зерна кави. Колумбійська арабіка

Подальша процедура підготовки зерен полягає в їх прожарювання на сковороді до набуття ними коричневого кольору. Після цього їх можна вживати для приготування напою.

Читайте також: повернутися до меню ↑

Розмноження за допомогою живців

Живці необхідно робити в період, починаючи з кінця лютого до початку березня. В середньому, на укорінення живця йде близько місяця.

Перевага живцювання перед вирощуванням кави з насіння такі:

  • укорінення відбувається практично в 100% випадків
  • на відміну від насіннєвого розмноження, рослина успадковує всі характеристики материнського
  • цвітіння і плодоношення може настати в той же рік (але, все-таки, частіше настає на наступний)
  • плоди першого врожаю більші і їх більше

Живці з сформованою кореневою системою

Після закінчення процедури формування кореневої системи необхідно пересадити держак в його стаціонарний горщик. Процедура пересадки аналогічна описаній раніше. Після пересадки необхідно внести звичайну підгодівлю, що забезпечує зростання зеленої частини рослини.

повернутися до меню ↑

хвороби дерева

Кава - рослина досить витривала і при правильному догляді його імунна система прекрасно справляється з хворобами і шкідниками, проте, випадки бувають різні, тому не слід сподіватися на те, що все обійдеться.

Кава - рослина досить витривала і при правильному догляді його імунна система прекрасно справляється з хворобами і шкідниками, проте, випадки бувають різні, тому не слід сподіватися на те, що все обійдеться

Добре, що розвиваються домашні дерева

Головна проблема для кавового дерева - це надмірна сухість як субстрату, так і повітря. За підтримкою цих параметрів необхідно стежити в першу чергу.

У будь-якому випадку, потрібно бути готовим до будь-яких примх, оскільки повторити умови, відповідні природним для кавового дерева, виходить не завжди.

До захворювань кави можна віднести наступні:

повернутися до меню ↑

бура іржа

Викликається грибком роду Хімель. Зовні листя покриваються великими коричневими плямами, які коричневеют в середині, поширюючись на весь лист. Часто їх важко помітити, оскільки уражається нижня частина листа.

Для профілактики бурої іржі слід щодня оглядати листя з усіх боків і в разі появи перших симптомів, обприскувати рослина фунгіцидами. При цьому, грибок здатний тривалий час зберігатися в грунті; її теж необхідно обробити антигрибковим засобом. Іноді уражені листя доводиться видаляти повністю.

Лист кави з бурою іржею

Якщо ж хвороба приходить знову, необхідно не просто обробляти рослину, а й пересадити його в іншу тару.

повернутися до меню ↑

плямистість

Викликається грибком роду омфаліт

Утворює жовтизну на листках, має високу швидкість поширення і по впливу небезпечніше, ніж бура іржа. Крім листя, пошкоджує і стебло і плоди. Допомагає повна обрізка уражених ділянок і обробка залишився дерева бордоською сумішшю.

повернутися до меню ↑

гоммоз

Захворювання, що викликається бактеріями, що приводить до пошкоджень листя, має бурий колір. Листя не тільки змінюють забарвлення, а й стають зморщеними і швидко всихають. Після листя уражаються інші частини рослини.

Для боротьби з гоммоз необхідно видалити пошкоджені ділянки, що залишилося обробляються мідним купоросом. Рослина необхідно перенести на інше місце (навіть незважаючи на небезпеку часткової втрати плодів і листя) і переглянути його умови утримання.

Читайте також: повернутися до меню ↑

коренева гниль

Незважаючи на назву, симптоматика теж визначається по листю. Вона при цьому стає сірого кольору.

Вона при цьому стає сірого кольору

Рослина потрібно якомога швидше пересадити, попередньо оглянувши кореневу систему і видаливши ушкоджені ділянки

Частина, що залишилася здорова коренева система перед пересадкою обробляється 0.2% розчином марганцівки.

вернуться до меню ↑

Різновиди кавових дерев

В даний час культивуються кілька десятків різних сортів кавового дерева. Фактично вони являють собою гібриди декількох видів кавових дерев, отриманих як природним, так і штучним шляхом. Вони відрізняються розмірами, смаком і ароматом бобів.

Вони відрізняються розмірами, смаком і ароматом бобів

Якщо у квітникаря існує перевагу по виду споживаного сорти кави, можна вибрати і виростити дерево того самого сорту

Власне, основний поділ сортів кави виробляється саме по сортам цих дерев. Розглянемо сорти кавових дерев, які мають високу ймовірність щодо безбідно існувати в домашніх умовах:

вернуться до меню ↑

сорт тіпік

Власне, з нього все і почалося. Типики являє собою основну різновид арабіки, перше з диких кавових дерев Африки, окультурену людиною. Незважаючи на відносно низьку врожайність, є дуже популярним у кофепроізводітелей, оскільки володіє одними з найбільш невибагливих умов вирощування.

Незважаючи на відносно низьку врожайність, є дуже популярним у кофепроізводітелей, оскільки володіє одними з найбільш невибагливих умов вирощування

Гілки сорти тіпік

Рослина може вирощуватися не тільки на Сонце, але і в тіні. Тому техніку його вирощування називають «тіньовим зростанням». Саме тіпік завдяки своїй невибагливості чудово адаптувалася до умов Бразилії, Сальвадору, Ємену і навіть В'єтнаму.

Розміри плодів тіпік досягають 13-14 мм, розміри бобів -5-7 мм. На одній гілці куща (або дерева), розташованої під скоріше в горизонтальній, ніж у вертикальній площині, може перебувати до 200 зерен. Висота рослини рідко перевищує 3.5 м, врожайність - близько 1 кг готових зерен кави. Власне, такої висоти кавові дерева арабіки досягають рідко; зазвичай, це відносно невисокі дерева (часто навіть кущі), порядку 50-90 см у висоту.

У домашніх умовах все це доводиться ділити на два: фактична максимальна висота кавових дерев тіпік становить близько 2 м (ну, а середня від 30 до 50 см), врожайність - 300-500 г готових зерен.

Зрілі плоди сорту тіпік

Початківцям квітникарям рекомендується до вирощування в якості першого досвіду саме тіпік, оскільки проблем з нею найменше і велика ймовірність домогтися не тільки хорошою вегетації, а й цвітіння рослини, і його плодоношення.

вернуться до меню ↑

сорт Марагоджип

Це один з сортів арабіки, що володіє особливо великим зерном. Іноді його так і називають: «Слонячий сорт». Плоди Марагоджипа можуть досягати 30 мм, а його зерна - 15-20 мм. На висоті рослини це ніяк не відбивається, вона залишається такою ж, як і у класичної арабіки (дерева або кущі до 1 м у висоту). Кава цього сорту має яскраво виражений шоколадний присмак.

Кава цього сорту має яскраво виражений шоколадний присмак

гілки Марагоджипа

Особливістю цього сорту є його неафриканські походження. Він був отриманий, як природна мутація тіпік, вирощена в Бразилії. По якомусь загадковому збігу обставин, умови в районі міста Марагоджип виявилися для арабіки краще, ніж присутні на її батьківщині.

Сорт чудово прижився в інших країнах Південної Америки, крім того, внаслідок деяких особливостей клімату місцевості, в якій він вирощується, смак його зерен володіє характерними відмінностями:

За ідеєю, Марагоджип володіє ще більшою адаптованість, ніж класична арабіка. Можливо, варто спробувати почати вирощування кавового дерева саме з нього.

вернуться до меню ↑

Бурбон

Є різновидом арабіки, виведеної в Південній Америці, але знову завезеної в Африку. Володіє дещо більшими в порівнянні з тією ж тіпік зернами (на 1-1.5 мм). Крім того, його смак солодший і врівноважений.

Плоди Бурбона в порівнянні з арабікою більш строкаті: яскраво-червоні або яскраво-жовті. Візуальних відмінностей у вигляді самих дерев практично немає. Бурбон цікавий тим, що, по-перше, має більшу виживанням, ніж багато сортів арабіки, а по-друге, дає приблизно на третину більше врожаю, ніж тіпік. Втім, він солнцелюбів, тому і умов вирощування вимагає відповідних.

Дозрілі ягоди сорту Бурбон жовтого кольору

Усередині цього сорту існують близько 3-4 різновидів, що відрізняються особливостями смаку (іноді дуже радикальними) і розміром зерен. Однак агротехніка всіх представників Бурбона абсолютна однакова. Рослина має відносно хорошою пристосованість і може бути також рекомендовано в якості першого вирощуваного кавового дерева.

вернуться до меню ↑

сорт Конго

Представник сортів кавових дерев, з яких виходить робуста. Конголезьке кавове дерево - це дійсно дерево, нормальний ріст якого починається від двох метрів і може доходити до десяти. Плоди досить великі (від 8 до 15 мм), їх з одного дерева може бути зібрано до десятків кілограмів.

Плоди досить великі (від 8 до 15 мм), їх з одного дерева може бути зібрано до десятків кілограмів

Кавове дерево сорту Конго (робуста)

Дерева з яких отримують робуста більш витривалі, ніж плодоносні арабікою. Вони прекрасно справляються з посухою і хворобами, стійкі до більшості шкідників. Однак, через присутню в ньому кислинки, смак робусти підходить не всім. Це пояснює, чому дістати живці або придатні до вирощування зерна робусти часто досить складно.

8.8 Загальний Бал

Догляд за кавовим деревом з правильним дотриманням усіх його примх - процес досить непростий і тривалий, однак це того варте. Вирощування кавового дерева будинку дозволить не тільки прикрасити інтер'єр представником фауни екваторіальних районів. У разі успіху в його цвітінні і плодоносінні, господар виявиться володарем унікального кави, якого однозначно немає, і ніколи не буде ні у кого на Землі. Зробіть щось ексклюзивне - заведіть у себе кавове дерево! Для нас дуже важлива Ваша думка і ми будемо дуже вдячні якщо Ви залишите свою оцінку даній статті, аргументуючи її свої коментарем.

Актуальність информации

9

доступність! застосування

8

Розкриття тими

8.5

Достовірність информации

9.5

плюси

  • Можливість виростити свій улюблений сорт кави

мінусі

  • Необхідний постійний ретельний догляд
Додати свой відгук

Ми ж не женемося за рясним врожаєм кави в умовах помірно-континентального клімату?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама