Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Коли і як садити кабачки на розсаду і у відкритий грунт: правила вирощування та догляду

  1. Коли садити насіння кабачків на розсаду і у відкритий грунт
  2. За місячним календарем в 2019 році
  3. Підготовка насіння до посадки
  4. Вирощування розсади кабачків
  5. Посів насіння на розсаду
  6. Догляд за розсадою кабачків
  7. Висаджувати розсаду у відкритий грунт
  8. Посів насіння кабачків у відкритий грунт
  9. Посів в грунт
  10. Догляд за кабачками у відкритому грунті
  11. Чому не зав'язуються
  12. Як залучити комах-запилювачів
  13. Чому загнивають зав'язі
  14. підживлення
  15. Збирання врожаю кабачків на зберігання

Чи знаєте ви, що добре відомий кабачок, який тут вирощували на всіх континентах, крім Антарктиди, насправді родом з Мексики. Цікаво, що спочатку в Європі було прийнято куштувати лише насіння цього овочу. Таким популярним він став завдяки італійцям, які довели його незамінність для найвишуканіших страв. Недарма і сьогодні одним з кращих гламурних делікатесів французької кухні (Провансу) вважаються фаршировані квітки кабачка.

Ви в змозі отримати повноцінний урожай улюбленого і разом з тим такого невибагливого овоча, якщо максимально точно врахуєте деякі особливості посадки насіння кабачків навесні на розсаду і у відкритий грунт.

Коли садити насіння кабачків на розсаду і у відкритий грунт

Оптимальні терміни, коли слід садити кабачок у відкритий грунт або на розсаду, різняться в залежності від місця вашого проживання і відповідно його кліматичними особливостями. Так, в Середній смузі (Підмосков'я) сіяти кабачки у відкритий грунт слід в другій половині травня, на розсаду - у другій половині квітня. На Уралі і в Сибіру у відкритий грунт - на початку червня, на розсаду - на початку травня. На півдні терміни посадки можна зрушити в середньому на 1 місяці тому, тобто на другу половину березня для розсадного способу і квітень-травень для прямого посіву в грунт.

Порада! При виборі термінів посадки кабачків в першу чергу потрібно звертатися увага на погодні умови: як тільки мине загроза поворотних весняних заморозків, тоді і можна проводити посів. Або варто передбачити використання укривного матеріалу, або створення теплих грядок.

Як і у всіх гарбузових, у розсади кабачків коренева система дуже вразлива, тому не варто надмірно затримувати саджанці в посадочних ємностях і вирощувати величезного розміру, вони потім погано приживаються через пошкодження мікрокорешков при висадці. Тому висаджувати у відкритий грунт слід вже 20-30 денну розсаду.

За місячним календарем в 2019 році

Місячний календар завжди прийде вам на допомогу, якщо ви хочете точно знати, коли садити.

Так, в 2019 році сприятливими днями для посадки кабачків на розсаду або відразу у відкритий грунт є:

  • в лютому - 15-17, 23-25;
  • в березні - 15-19, 23-25, 27-30;
  • в квітні - 6-9, 11-13, 20, 21, 24-26, 29-30;
  • в травні - 3, 4, 8-10, 17-18, 21-23, 26-28, 31;
  • в червні - 5, 6, 13-15, 18-20.

Якщо вам не вдасться посадити кабачки саме в вищеназвані дати, то не турбуйтеся! Головне, щоб день посадки не входив до числа несприятливих:

  • в лютому - 4, 5, 19;
  • в березні - 6, 7, 21;
  • в квітні - 5, 19;
  • в травні - 5, 19;
  • в червні - 3, 4, 17.

За даними місячного календаря з журналу «1000 рад дачникові».

Підготовка насіння до посадки

Підготувати насіння кабачків до посадки можна декількома способами.

Наприклад, їх можна прогріти, витримавши протягом 7 днів на сонячному вікні або залишивши пакетик на ніч на радіаторі.

До речі! Всі гарбузові добре реагують на тепло, і у них швидше запускаються механізми розвитку. .

Більш стандартним способом обробки насіння кабачків перед посадкою є їх замочування (буквально на 2-3 години у воді) і подальше пророщування в серветці або тканинному мішечку. Як правило, насіння проклюнутся, і перші паростки здадуться вже через 2-3 доби. Все готово, насіння з корінцями можна висаджувати у відкритий грунт або на розсаду в горщик.

Важливо! Замочувати слід в добре відстояною воді. Кабачки, як і всі гарбузові, не терплять хлору.

З іншого боку, багато городники вважають за краще не проводити ніяких підготовчих процедур, а відразу садити насіння кабачків в грунт, причому неважливо на розсаду або відразу на грядку в городі.

До речі! У садових магазинах ви можете знайти вже оброблені кабачкові насіння. Їх, звичайно, потрібно висаджувати в грунт в сухому вигляді.

Вирощування розсади кабачків

Грунт і ємності для посадки

Розсаду кабачків можна вирощувати в маленьких стаканчиках (мінімум 0,2, а краще 0,5), а можна і в більших. Якщо ви посадите насіння в 5 літрові пляшки, то врожаю ви отримаєте на 1-2 тижні раніше, ніж при вирощуванні розсади в маленьких ємностях, тому що коренева система в таких умовах краще розвивається, і саджанець швидше приймається після висадки у відкритий грунт.

Що стосується приготування грунтової суміші для вирощування розсади кабачків, то вибирати вам. А взагалі, підійде як готова земля для розсада овочів, так і приготована самостійно з декількох складових.

Кілька рецептів підходящої почвосмеси:

  • торф, компост, дернова земля і тирсу в пропорції 6: 2: 2: 1;
  • листова земля, перегній, торф і тирсу - 2: 2: 1: 1;
  • земля, пісок і торф - 2: 2: 1;
  • торф і пісок - 1 до 1.

Відео: секрети вирощування і раннього врожаю кабачків

Посів насіння на розсаду

Поетапна інструкція посадки насіння кабачків на розсаду:

  1. Прогріти, замочити і проростити насіння або ж просто дістати з пакетика (за вашим бажанням).
  2. Підготувати посадочні ємності і грунтосуміш.
  3. Наповнити тару землею, але не до верху.
  4. Заглибити насіння на 2-3 сантиметри (деякі овочівники кладуть по 2 сеянца в 1 невелику ємність, щоб згодом залишити одне).
  5. Рясно полити теплою водою.

Відео: посів насіння кабачків на розсаду

Цікаво! Зверніть увагу на спосіб посадки і вирощування розсади кабачків, представлений в ролику нижче. Він трохи заморочений, але досить оригінальний.

Відео: вирощування розсади кабачків без землі

Догляд за розсадою кабачків

Після посадки ємності з розсадою потрібно виставити на самий сонячний підвіконня в будинку, де температура повітря тримається в діапазоні + 18-23 градусів. Як правило, перші дружні сходи з'являються через 3-7 днів (якщо ви пророщували, то раніше, а якщо немає, то пізніше).

Якщо світловий день ще короткий або у вас немає вікна, що виходить на південну сторону, то бажано підсвічувати розсаду за допомогою спеціальних фітоламп або найпростіших - світлодіодних.

Якщо світловий день ще короткий або у вас немає вікна, що виходить на південну сторону, то бажано підсвічувати розсаду за допомогою спеціальних фітоламп або найпростіших - світлодіодних

Основний догляд за молодою розсадою кабачків - це полив у міру підсихання грунту, а також підживлення (за бажанням).

Якщо ви бачите, що рослина недостатньо швидко розвивається, хоча основні умови дотримані (світловий день і температурний режим), то розсаду слід підгодувати. Для цього підійдуть такі добрива: в перший раз ви можете виконати підгодівлю сечовиною і суперфосфатом (в розрахунку 5 грам кожного засобу на 1 літр води), а трохи пізніше додатково підживити нітрофоскою (10 грам на 1 літр води).

Визначити готовність розсади до висадки на грядку можна по появі у неї 2 справжніх листочків. На це якраз має піти від 20 до 30 днів.

На це якраз має піти від 20 до 30 днів

За тиждень перед висадкою обов'язково потрібно загартувати розсаду, поступово виносячи її в парник або на лоджію (в 1 день - на 1 годину, у 2 - на 2 години, в 3 - на 4 години і так далі). Це необхідно у зв'язку з тим, що будь-яка розсада, вирощена вдома в теплі, повинна адаптуватися до більш суворих зовнішніх умов.

Порада! Не зайвим буде за 3-4 дні до висадки на грядку підгодувати розсаду кабачків калієм.

Висаджувати розсаду у відкритий грунт

Головне, що необхідно зробити при висадці розсади кабачків у відкритий грунт, - це правильно підготувати лунку.

Яму слід викопати досить простору. Це для робиться для того, що ви могли заповнити простір, що залишився якісним перегноєм, а зверху покласти невеликий шар землі. Тепер залишилося тільки зробити невелике заглиблення, акуратно вийняти саджанець кабачка, поставити разом із земляною грудкою в цю лунку і присипати землею. Фінальний штрих - рясно пролити водою (десь 6 літрів води на 1 саджанець, але бажано полив виконати в 2 прийоми). Знову присипати сухою землею.

Знову присипати сухою землею

Порада! Після посадки слід замульчувати місце висадки тирсою або будь-яким іншим матеріалам. Мульча не дасть швидко висихати грунті і захистити від літньої спеки ще незміцнілі корінці саджанця.

Мульча не дасть швидко висихати грунті і захистити від літньої спеки ще незміцнілі корінці саджанця

Додатково, щоб укрити молодий саджанець, ви можете взяти 5 літрову пляшку, з вирізаним дном і обмотану малярським скотчем, і поставити на кабачок. Це захистить його від вітру і можливих зворотних заморозків (в таке випадку кришку на баклажки слід закрити).

Відео: як садити кабачки

Посів насіння кабачків у відкритий грунт

Місце для грядки і грунт

Місце для посадки кабачків бажано вибирати сонячне, але щоб, наприклад, в обід воно прикривалося тінню від забору або дерев. Також бажано знайти ділянку, захищений від вітру.

Запам'ятайте! Гарбузове (кабачки) не можна саджати разом з іншими гарбузовим.

Вибираючи місце для посадки, також варто врахувати, що висаджувати кабачки на одному місці нельзя.Будет добре, якщо ви висадіть ці гарбузове на місце, де раніше росли такі овочі: картопля, цибуля, буряк, морква і капуста, а також бобові.

За тиждень до висадки грядку бажано пролити розчином Байкалу М-1, щоб грунт просочився мікробами.

Щоб підготувати грядку під кабачки, слід зробити наступне:

  1. Розпушити верхній шар землі (наприклад, культиватором).
  2. Додати в грядку гній. Гарбузове дуже люблять свіжий гній, який гріє. Тим більше, якщо весна холодна, і земля недостатньо прогрілася. Як альтернативу, ви природно можете використовувати компост.
  3. Зверху насипати невеликий шар землі.

Кабачки можна садити і на теплі грядки, поставивши дуги і натягнувши на них клейонку.

Клумбу для вирощування кабачків (хоча цей спосіб підійде і для цукіні, і для патисонів) можна зробити наступним чином:

Читайте також:

  1. У перший рік зібрати всю скошену траву (можна використовувати бадилля, пір'я цибулі) в одну купу.
  2. На наступний рік, коли трава перепріє, присипати зверху невеликим шаром родючої землі (а перед цим бажано пролити перепрілий траву препаратом Байкал М-1 в розрахунку 100 грам кошти на 10 літрів води або ж внести вже готовий компост).
  3. Після висадки розсади або насіння, грядку слід обкласти сухим сіном, тому що вже на майбутній рік навколо почнуть проростати бур'яни, а це нам вже точно не потрібно.

Відео: як зробити грядку-клумбу для вирощування кабачків

Відео: результат вирощування кабачків на такий грядці-клумбі

Не менш цікавим і екологічним способом вирощування кабачків є їх посадка на кропиву, більш детально про який ви зможете подивитися в наступному відео:

Посів в грунт

Покрокова інструкція посіву насіння кабачків у відкритий грунт:

  1. Підготувати грядку і зробити лунки.
  2. Замочити і проростити насіння. Однак, якщо ви не впевнені в тому, що поворотні заморозки точно не повернутися, то бажано сіяти кабачки сухими насінням, тому що в разі заморозків пророслі можуть просто загинути.
  3. Висадити насіння на глибину 3-4 см на відстані 50-70 сантиметрів один від одного. Досвідчені городники радять класти кабачкові насіння на реберце. Знову ж рекомендують садити в одну лунку по 2-3 насінини, а потім вже під час проріджування залишати найбільш сильне і розвинене рослина.
  4. За бажанням замульчувати місце посіву тирсою. Мульча не дасть швидко висихати грунті і захистить майбутній саджанець від перегріву.
  5. На випадок поворотних заморозків посадки краще укрити (наприклад, плівкою або звичайними стаканчиками).
  6. Рясно пролити посадки водою. Аж до моменту сходів кабачки слід частіше поливати.

Відео: як правильно підготувати грядку і посадити кабачки насінням в відразу у відкритий грунт

Догляд за кабачками у відкритому грунті

В основу догляду за кабачками входять їх регулярні поливи і підживлення по необхідності.

Кабачки дуже вимогливі до вологи, їх потрібно поливати в міру підсихання грунту, причому бажано під корінь, а не методом дощування (цей спосіб залиште для підгодівлі і обприскування). Як правило, достатньо одного поливу в 7-12 днів, при цьому витрата води приблизно 1 відро на 1 кв. метр грядки. Але все ж, в першу чергу, слід орієнтуватися на погодні умови.

Але все ж, в першу чергу, слід орієнтуватися на погодні умови

Важливо! Кабачки не люблять холодну погоду і прохолодних дощів, тому що їх зав'язі схильні до загнивання, тому і поливати їх слід злегка теплою водою, наприклад, попередньо поставивши лійку з водою на сонці. До того ж майже у всіх дачників в городі є бочка або стара ванна, що використовується як ємність, ось звідти і набирайте воду.

Коли справа вже дійде до збору врожаю, то поливи варто припинити або ж знизити до мінімуму. Це робиться для зменшення ймовірності їх загнивання.

Якщо ви вирощуєте кабачки в парнику або теплиці, то після поливів не забувайте добре провітрювати приміщення, ці гарбузове не люблять високу вологість.

Якщо ви вирощуєте кабачки в парнику або теплиці, то після поливів не забувайте добре провітрювати приміщення, ці гарбузове не люблять високу вологість

Не варто також забувати про розпушуванні і прополці посадок в міру необхідності.

Поява у кабачків 4-5 справжніх листів - сигнал до захоплення посадок для стимуляції росту бічних коренів.

Чому не зав'язуються

Як правило, кабачки НЕ зав'язуються по одній простій причині - їх нікому запилювати. Тим більше, якщо погода стоїть похмура, бджоли цього не люблять, до того ж їх взагалі стало мало.

Але можна провести штучне запилення, тоді кабачки гарантовано зав'яжуть плоди. Спершу потрібно розібратися, де чоловічий квіточку, а де жіночий.

Коли кабачки тільки починають цвісти, то першими з'являються чоловічі квіти, у них зав'язі ніякої немає на відміну від жіночих.

Щоб провести штучне запилення кабачка потрібно спочатку зрізати чоловічий квітка, очистити його, щоб на квітці залишилося тільки пилок, розкрити жіночу квітку і доторкнутися до маточці жіночого квітки, а потім як би помазати його пилком.

До речі! Одним чоловічим квіткою ви можете опиліть 2-3 жіночих.

Відео: чому не зав'язуються кабачки

Якщо на шинку з'являються одні чоловічі квіти, але немає жодного жіночого, то це означає, що рослині або не вистачає поливу (наприклад, в жарку погоду), або світла, якщо ви посадили його в надмірній тіні. Але частіше його проблема в відсутність мікроелементів, а значить, потрібні підгодівлі.

Але не рідко так буває, що кабачки загнивають на стадії невеликих зав'язей, які причини і що робити з цим читайте далі.

Але не рідко так буває, що кабачки загнивають на стадії невеликих зав'язей, які причини і що робити з цим читайте далі

Як залучити комах-запилювачів

Якщо у вас не самозапильних кабачки, то щоб отримати високий урожай, слід подбати про залучення на вашу ділянку комах-запилювачів. Існує кілька способів їх залучення.

Наприклад, в період цвітіння деякі дачники рекомендують обприскати кабачкові грядки розчином борної кислоти (1/2 чайної ложки) і цукру (1/2 склянки) на відро води.

Наприклад, в період цвітіння деякі дачники рекомендують обприскати кабачкові грядки розчином борної кислоти (1/2 чайної ложки) і цукру (1/2 склянки) на відро води

Ще один варіант: поставити ємності з розчином меду близько кабачків (1 ст. Ложка на 0,5 літрів води).

Більш естетичним способом залучення комах-запилювачів на кабачкові грядки є посадка між ними таких кольорів, як чорнобривці . Так ви не тільки привернете запилювачів, а й прикрасите свою грядку. Більш того, ці квіти захистять коріння кабачків від нематод.

Щоб залучити в сад комах-запилювачів, також можна підгодувати кабачкові посадки настоєм дріжджів з цукром. Вам буде потрібно 30 грам дріжджів, 100 г цукру, які потрібно залити 3 літрами води, а потім поставити на сонячне місце до перших ознак початку бродіння. Далі, вилити отриманий настій у відро і залити 10 літрами вода, а потім полити кабачки.

Чому загнивають зав'язі

Однією з найпопулярніших причин загнивання зав'язей кабачків є холодна і дощова погода. В таких умовах зав'язі НЕ запилюються, провітрювання немає, бджоли в таку погоду не літають, навіть самозапильних гібриди не можуть нормально розвиватися.

Другий за популярністю причиною загнивання є загущенность посадок кабачків або самого куща. Тому необхідно не тільки садити на правильному відстані, але і обрізати листя, щоб давати доступ світла і повітря до зав'язі.

Тому необхідно не тільки садити на правильному відстані, але і обрізати листя, щоб давати доступ світла і повітря до зав'язі

Ще однією причиною, про яку часто забувають, є та ситуація, коли не відвалюється квітка від зав'язі, він починає загнивати, а потім загниває і сама зав'язь. Тому необхідно регулярно переглядати зав'язі кабачків і вручну прибирати квітки, коли плід вже піде в зростання.

Тому необхідно регулярно переглядати зав'язі кабачків і вручну прибирати квітки, коли плід вже піде в зростання

Не менш частою причиною є брак мікро- і макроелементів, інакше кажучи, кабачків потрібні додаткові підгодівлі.

Не менш частою причиною є брак мікро- і макроелементів, інакше кажучи, кабачків потрібні додаткові підгодівлі

підживлення

Брак кальцію часто викликає загнивання плодів. Заповнити дефіцит цього елемента можна зробивши підгодівлю кабачків кальцієвої селітрою (в розрахунку 1 ч. Л. Засобу на 10 літрів води). Полити цим розчином можна як під корінь (1 літр на 1 рослину по раніше политій землі), так і по листу. Другий спосіб більш ефективний і економний.

Дуже важливим мікроелементом є бор. Підживлення для підвищення бору можна виконати за допомогою засобу Бор-Актив, розчинивши 1/2 ч. Ложки кошти в 10 літра води. Знову ж можна зробити як кореневу, так і позакореневе підживлення. Дуже важливим мікроелементом є бор

Дефіцит йоду нерідко також стає причиною загнивання кабачків. Для заповнення йоду можна скористатися наступним рецептом: взяти 30-35 крапель засобу і розчинити в 10 літрах води, а потім виконати позакореневе або кореневу підгодівлю.

Для заповнення йоду можна скористатися наступним рецептом: взяти 30-35 крапель засобу і розчинити в 10 літрах води, а потім виконати позакореневе або кореневу підгодівлю

Відео: підгодівля кабачків йодом і борною кислотою проти загнивання зав'язей

За цвітіння і формування плодів відповідає калій, тому кабачки слід підгодувати калійним добривом. Підживлення можна виконувати як кореневу (під корінь), так і позакореневе (по листю). Як кореневого підживлення відмінно підійде гумат калію, а обприскати бажано такими препаратами, як «Бутон» або «Зав'язь».

Таким чином, якщо вчасно заповнювати вищеперелічені макро- і мікроелементи, то у вас навіть в дощову і прохолодну погоду буде відмінний урожай кабачків.

Порада! Бажано вирощувати саме самозапильних гібриди кабачків, в такому випадку вам не доведеться вдаватися до штучного запилення, і взагалі вони краще адаптуються до несприятливих погодних умов.

Збирання врожаю кабачків на зберігання

Момент збору врожаю кабачків, як правило, настає приблизно через 2 місяці з дати посіву у відкритий грунт або на 1-2 тижні раніше при вирощуванні через розсаду.

Важліво! Детальніше про збір та зберіганні кабачків читайте в статті по посиланню .

Побалувати себе таким ніжним і дієтичним овочем, як кабачок, зможе навіть початківець дачник, якщо з граничною увагою поставиться до наших порад і рекомендацій про посадку кабачків навесні розсадою і насінням у відкритий грунт. Так що вперед в магазин за насіннєвим матеріалом!

Відео: всі секрети по вирощуванню кабачків

Корисна стаття?

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама