Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Коли садити цибулю-батун восени, навесні у відкритий грунт

  1. особливості рослини
  2. Вирощування лушпиння зелені в тепличних умовах
  3. Осіння посадка насінням багаторічного лука
  4. Посів багаторічного цибулі-батун навесні
  5. Однорічний батун
  6. посадка насінням
  7. розсадний спосіб
  8. Вимоги до грунту

Сьогодні відомо близько 600 видів цибулі, серед яких є гострі і солодкі сорти, вирощувані заради ріпки або пір'я. До таких належить батун - джерело прекрасної лушпиння зелені. Тому інформація про те, як і коли краще садити цибулю-батун, цікавить багатьох садівників, адже його можна посіяти насінням, посадити розсадою або розділити і розсадити розрослися кущики. Хоча ця рослина є багаторічною культурою, його можна вирощувати як однорічник або дворічник, що вимагає різного підходу. Сьогодні відомо близько 600 видів цибулі, серед яких є гострі і солодкі сорти, вирощувані заради ріпки або пір'я

Лук-батун забезпечить вашу сім'ю соковитою зеленню

особливості рослини

Лук-батун - багаторічна трав'яниста рослина, що відноситься до сімейства луків. Ще його називають татаркою, дудчатим цибулею і ін. Як дикоросла рослина він широко представлений на території Сибіру, ​​на островах Японії і в Китаї.

Зелень цибулі-батун в порівнянні з ріпчастою цибулею більш соковита і ніжна, через що в нашій країні він широко культивується, не саджають його хіба що в районах Крайньої Півночі. Лук-батун не формує звичної цибулини, її замінює незначне потовщення - помилкова цибулина.

Інтерес до цього багаторічному рослині - джерела лушпиння зелені - пов'язаний з його високою врожайністю, невибагливістю і стійкістю до низьких температур.

Інтерес до цього багаторічному рослині - джерела лушпиння зелені - пов'язаний з його високою врожайністю, невибагливістю і стійкістю до низьких температур

Вирощування цибулі-батун не вимагає особливих турбот

Вирощувати рослину на одному місці можна не більше 5 років. За цей час кущики цибулі розростуться - кожна рослина батуна-лука тільки за 1 рік утворює 4-5 дочірніх, формуючи до 30 гілок на кущ.

При надмірному загущенні посіву закономірно виникають такі проблеми:

  • пір'я стають дрібними;
  • погіршується якість врожаю.

Для їх усунення застосовують такі методики:

  • розрослися кущики рослини поділяють на кілька частин і розсаджують на грядки, збільшуючи врожай лушпиння зелені;
  • надмірно розрослися кущі викопують разом з грудкою грунту і висаджують в теплиці або парники для вигонки в зимовий період.

Вирощування лушпиння зелені в тепличних умовах

Посадковий матеріал для вигонки зеленого цибульного пера в тепличних умовах потрібно готувати з осені. Для цього добре підійдуть кущі 3-річного лука, викопані разом із землею. Їх слід висадити в теплиці, попередньо в обов'язковому порядку зрізавши листову частину посадкового матеріалу приблизно на 1/3.

Їх слід висадити в теплиці, попередньо в обов'язковому порядку зрізавши листову частину посадкового матеріалу приблизно на 1/3

Лук-батун дасть хороший урожай навіть при вирощуванні в теплиці

По весні посаджені кущі почнуть активно рости - період вигонки зеленого пера у цибулі-батун в 2 рази коротше, ніж у звичайного ріпчастої цибулі. Та й на смак луковая зелень звичної ріпки програє - пір'я цибулі-батун смачніше і ніжніше.

Осіння посадка насінням багаторічного лука

Щоб забезпечити себе на весну (починаючи з кінця квітня) і на все літо соковитою лушпиння зеленню, можна батун насінням сіяти під зиму. Час збору врожаю при цьому багато в чому залежить від сорту насіння:

  • ранньостиглі напівгострі - морозостійкі для відкритого і закритого грунту, перо з'являється в кінці квітня, початку травня (Квітневий, Салатний-35, гібридний сорт Сергій);
  • середньостиглі напівгострі - морозостійкі для відкритого грунту, перо з'являється в травні (Русский зимовий, Байя Верде і інші);
  • пізньостиглі гострі - морозостійкі для відкритого грунту, перо з'являється в кінці травня-червні (Травневий).

Вітчизняні сорти для подзимнего посіву морозостійкі і без шкоди можуть зимувати навіть в безсніжні зими при температурах до -45 ° С. Крім того, сорти російських селекціонерів стійкі до захворювань.

Існують певні рекомендації, як садити цибулю-батун пізньої осені:

  • Насіння висівають в листопаді після заморозків (температура грунту -3 ° С).
  • Грунт повинен бути родючим, збагаченої комплексними добривами і перегноєм. Добре підходить для посадки грунт, на якому вирощували томати, капусту, боби, зелень.
  • Земля на ділянці формується борознами з інтервалом між ними близько 20 см. Насіння висівають у відкритий грунт в борозенки і заглиблюють на 1,5-2 см, з відстанню між сусідніми рослинами 3 см.

    Грунт необхідно підготувати до посадки цибулі

  • Засіяну грядку необхідно мульчувати - добре підходить торф або перегній. Зверху необхідно створити укриття, використовуючи для цього гілки, бадилля, солому та ін.
  • Для прискорення зростання навесні сходи рекомендується вкривати плівкою.

Посів багаторічного цибулі-батун навесні

Як багаторічна рослина батун можна садити насінням як в зиму, так і навесні, на початку травня, і влітку. У разі загущення посадки сходи проріджують, залишаючи відстань в 6-7 см. Уже в липні можна отримати першу лушпиння зелень, яку можна зрізати.

У разі культивування цибулі-батун у вигляді рослини багаторічного восени пір'я зрізати не можна.

На наступний рік старе листя потрібно видалити, і через 25-30 днів перший урожай лушпиння зелені буде готовий. А через 60 днів ви зберете новий урожай пір'яного цибулі-батун.

Однорічний батун

Хоча батун є багаторічною рослиною, його можна садити і вирощувати як однорічник. Такий підхід дозволяє позбутися від мінусів багаторічного лука, вирощуваного на одному місці:

  • згодом рослина починає старіти;
  • на луці-батун утворюються у великій кількості квіткові стрілки;
  • погіршується як зовнішній вигляд, так і смакові якості.

Урожай однорічного цибулі-батун збирають восени разом з цибулинами. Кінцевий продукт однолітник при порівнянні з багаторічників виглядає краще:

  • має акуратний товарний вигляд;
  • має тривалий термін зберігання;
  • цінується вище, ніж пір'я багатолітника.

посадка насінням

Як однолетник батун садять насінням з другої половини квітня і до середини липня включно. Перед тим як садити, насіння рекомендується обробити одним із таких способів:

  • замочити у воді;
  • замочити в розчині мікродобрив;
  • провести барботирование - намочування посівного матеріалу з одночасною подачею повітря.

Вирощування цибулі-батун можливо насінням

Така обробка насіння скорочує час появи сходів (більш ніж на тиждень) і сприяє збільшенню врожайності на величину до 30% від загальної маси.

При обробці посівного матеріалу слід враховувати наступне:

  • не допускати наклевиванія насіння, що значно ускладнить сіяння;
  • оброблене насіння висівати у вологий грунт, так як в сухий вони загинуть.

Слід знати, як правильно підготувати земельну ділянку, де планується садити однорічний батун:

  • в грунт вноситься перегній та мінеральні добрива;
  • восени на грунті проводять зяблеву обробку;
  • навесні, перед тим, коли починати садити цибулю-батун, проводять боронування;
  • для утримання вологи, прямо перед тим як сіяти насіння, роблять глибоке розпушування.

Лук-батун галузиться дуже сильно, утворюючи велику кількість порожніх щільних листя, а густе висівання дозволяє виростити тонкі соковиті ніжні пір'я. Посадивши насіння густо, можна виграти на вирівняних сходах і збільшенні врожаю, проте така посадка значно ускладнює догляд за рослинами (зокрема, складно рихлити).

Якщо при подзимней посадці загущення призводить до погіршення якості та зниження врожаю, то при однорічному культивуванні батун, навпаки, потрібно садити густо - це йде тільки на користь.

розсадний спосіб

У порівнянні з посівом методика є більш трудомісткою, але дозволяє отримати першу лушпиння зелень вже через 1,5 місяця з моменту висадки розсади на грунт - до середини липня.

Для вирощування розсади садівники широко використовують букетний метод - на початку квітня насіння цибулі-батун (5-6 шт.) Садять в маленькі горщики (4-5 см) і протягом місяця, до середини травня, вирощують розсаду в теплицях і парниках.

Після того як у рослини сформуються 3 листочка, вирощену розсаду переносять на відкритий грунт. Грядки формуються з розрахунку 12 см між посадковим матеріалом і 20 см між рядами.

Вимоги до грунту

Незалежно від методу і термінів, коли збираються садити цибулю-батун, земля під посадку повинна бути:

  • родючої;
  • пухкої;
  • некислим.

Садити цибулю-батун переважно на легкосуглинистих і супіщаних грунтах, а на схильних до пересихання торфовищах і піщаних грунтах робити посадку небажано, так як через брак вологи рослини дають рясні стрілки.

Садити цибулю-батун переважно на легкосуглинистих і супіщаних грунтах, а на схильних до пересихання торфовищах і піщаних грунтах робити посадку небажано, так як через брак вологи рослини дають рясні стрілки

Обробіток землі під посадку лука

Категорично не підходять для посадки цибулі-батун затоплюються ділянки або місця в низинах із застійною водою.

Лук-батун є прекрасним джерелом лушпиння зелені, насолоджуватися якій можна весь теплий період року, всього лише застосовуючи різні методи посадки рослини.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама