Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кріп в теплиці: тонкощі посадки і догляду

  1. Основні моменти
  2. Підготовка до посадки
  3. тонкощі посадки
  4. кущовий сорт
  5. Висадка у відкритому грунті
  6. Хвороби і шкідники

Кріп нерідко використовується в різних стравах в якості прикраси. У літніх овочевих салатах він просто незамінний. Кріп корисний тим, що в ньому міститься досить багато вітамінів і мінералів. Він необхідний для профілактики весняного авітамінозу. Тому дана зелень так часто вирощується на особистих ділянках. Вирощування кропу в теплиці дозволяє продовжити термін життя культури. Це пов'язано з тим, що на відкритому повітрі швидше формуються парасольки, після чого зелень висихає і відмирає. Такого можна уникнути при вирощуванні кропу в теплиці взимку. Справа в тому, що крім підвищеної температури тут зберігається також стабільна вологість. Про всі тонкощі даного процесу розповімо далі.

Основні моменти

Основні моменти

Вирощувати кріп в теплиці - не так вже й просто, як здається на перший погляд. Існує кілька рекомендацій, яких слід дотримуватися, щоб отримати хороший урожай:

  1. Дана культура досить вимоглива до грунтів. Тому слід правильно підібрати його складу. Крім того, кропу для повноцінного росту потрібно відповідне освітлення.
  2. Крім цього, не потрібно намагатися отримати швидкий урожай. Якісний кріп, наповнений усіма необхідними корисними речовинами, можна виростити тільки через пару місяців після висадки насіння.
  3. Якщо підхід буде правильним, то перший урожай сходить досить рано, причому раніше, ніж при вирощуванні культури в відкритих грядках. При цьому врожайність буде більше. У правильно підібраних умовах в парнику з одного кв. метра можна отримувати близько 1,5 кг кропу.
  4. Якщо температура в теплиці при посадці буде менш +14 градусів, то необхідно обігріти землю в грядках і сам парник, поки насіння не буде посіяно. В іншому випадку саджанці можуть загинути.
  5. Кріп можна починати висаджувати вже на початку квітня. Але тоді потрібно забезпечити культуру додатковим джерелом світла. Потрібно також підготувати тару для насіння. Справа в тому, що виростити зелень ранньою весною прямо в грунті не вийде з-за її низької температури.

Так як коріння у даної культури досить масивні, то для нормального їх зростання потрібно, щоб глибина контейнера була як мінімум 210 мм. Бажано під вирощування кропу підібрати довгі і глибокі дерев'яні осередки. В якості додаткової вентиляції потрібно зробити отвори в нижній частині. Це не дозволить застоюватися вологи біля кореневої системи. Коріння цієї культури досить глибоко йде в грунт, але при цьому в сторони вони практично не розгалужуються. Тому на малій площі без проблем можна висадити безліч насіння.

Як виростити кріп в теплиці? Потрібно правильно підготувати почвогрунт до посадки рослини. Кріп взимку в теплиці прекрасно росте в землі, в якій міститься чимало мінеральних речовин. З цієї причини, щоб створити найкращу суміш, потрібно взяти кілька частин дернового складу і одну частину торфу. Для зручного росту коренів, в силу їх особливої ​​будови, земля повинна бути рихлою і злегка вологою. Тому її час від часу знадобиться рихлити. Ще до того як насіння будуть посаджені, потрібно буде внести порційно мінеральні добрива.

Якщо на дачній ділянці встановлено парник з полікарбонату, то всередині можна поставити на час обігрівач. Грунт в ящиках перед посадкою насіння можна обдати окропом. Якщо в планах виростити кріп в невеликій плівковій теплиці, то рекомендується прогріти землю окропом, а після посадки саджанців поставити поруч з парників велику тару з окропом. Коли це буде зроблено, теплиця ретельно закривається, щоб зберегти тепло.

Підготовка до посадки

Підготовка до посадки

До цього етапу потрібно поставитися з особливою відповідальністю. Адже така культура, як кріп, є досить теплолюбний, і починає рости тільки при сприятливих умовах. Після того як саджанці проклюнутся, вони здатні витримати зниження температури, але якщо вона опуститься нижче 9-11 градусів, то це зазвичай уповільнює і погіршує ріст пагонів. У теплиці ж температура підтримується на певному рівні і не опускається нижче 14-16 градусів, що є хорошими умовами для розвитку культури.

Активний етап зростання зазвичай провокується штучним шляхом. Пророщувати насіння культури досить просто, але, тим не менше, потрібно знати деякі тонкощі. Перш за все, вони викладаються на одному тонкому шарі тканини (можна марлі), а зверху загортають іншим шаром. Після цього їх слід залити теплою водою і поставити на підвіконня. Для того щоб паростки швидше проросли, на марлю повинні потрапляти сонячні промені, і нагрівати її. У теплому вологому середовищі насіння швидше набухнуть і відкриються.

Взагалі, займатися пророщуванням насіння потрібно завчасно. Поки вони не зміцніють, необхідно додавати трохи рідини, щоб тканина не підсохла. Через 5 днів після того, як насіння проклюнутся, їх можна висаджувати на місце. При посадці між насінням досить залишати 20-30 мм. Але це потрібно робити акуратно, щоб втечі не пошкодилися.

Під час висадки насіння можна чіпати руками. Тому для висаджування в лунку використовують невелику пластикову ложечку. Ямка повинна бути глибиною не більше 20 мм. До речі, ці лунки можна робити тій же пластикової ложкою. Крім цього, в місцях висадки зелені не варто утрамбовувати почвогрунт. Рекомендується висаджені насіння просто присипати, після чого полити теплою водою. Під дією вологи земля сама трохи осяде.

тонкощі посадки

тонкощі посадки

Кріп може погано рости з кількох причин. Перш за все, це відбувається через те, що його занадто пізно сіють. Насправді сіяти можна під зиму або після того, як зійшов сніг. Але це залежить багато в чому від клімату. Крім того, кріп може погано рости, якщо він посаджений надто густо. В такому випадку незабаром після сходів культура йде в стовбур, чого допускати небажано.

Кріп, до речі, можна сіяти на будь-якому вільному місці дачної ділянки, наприклад, він може рости на одній грядці разом з цибулею і часником і при цьому не заважати їм. Якщо ви хочете посіяти культуру в другій половині літа, то найкраще для цієї мети виділити грядку в півтіні. Справа в тому, що цій рослині потрібно створити певні умови. Сіяти кріп слід у вологу землю, але не густо. І обов'язково полити після посадки. У сухому грунті він відразу піде в стовбур.

Кріп любить пишну землю, тому між рядами рекомендується розпушувати почвогрунт. Крім того, культура воліє рости на пухких багатих ґрунтах. Досить погано він приймається на заболоченій і глинистої землі, а також в низинних місцях. Також він не любить, коли грунт дуже кисла.

Також він не любить, коли грунт дуже кисла

До вологи кріп не надто вимогливий. Проте, він непогано реагує на достатній полив. Якщо вологи не вистачає, то врожайність зазвичай знижується. Культура любить сонячні місця, але якщо перебуває в напівтіні, то теж дає непоганий урожай.

Дана зелень відноситься до однорічним. Тому за один етап зростання з насіння виростають міцні саджанці, що дають нове насіння. Зазвичай з'являється один стрижень з двома витягнутими листочками, які відрізняються за своїм зовнішнім виглядом від листя дорослої рослини.

Грунт під посів необхідно готувати заздалегідь. Зокрема, потрібно внести перегній. Корисно підживити землю суперфосфатом. Насіння можуть зійти за сезон два рази - навесні і восени. Деякі вважають, що осінній кріп за смаком краще.

Всі городники знають специфічний запах даної культури. Він зазвичай з'являється починаючи з 3-6 листочка. Причому чим старше рослина, тим аромат є більш насиченим. Кріп росте досить швидко. Урожай можна вже отримати через 35 днів після посіву. Коли зелень зібрана, рослина зрізається або залишається, поки не з'явиться парасольку з насінням.

кущовий сорт

кущовий сорт

Кущові сорти культури можна збирати вже через 45 днів після посіву насіння. Цей кріп довго не цвіте. Завдяки чому виходить досить великий термін, протягом якого його можна зібрати. Від звичайних сортів кущовий відрізняється зовнішнім виглядом. Так, у молодого рослини немає стебла. Листя ростуть безпосередньо від кореня. При цьому суцвіття піднято, а стебло довго не формується. Тому не можна виривати його з коренем. Досить просто обламати більші і здорові листочки. З центру рослини будуть рости нові. Через 4 дні урожай з цієї рослини можна збирати знову. Якщо порівнювати зі звичайними сортами, то вони мають квітконосне стебло. До того ж коли великі нижні листочки будуть зірвані, на їх місці не виростають нові.

Сьогодні існує безліч сортів, які відрізняються терміном дозрівання. Тому можна посіяти кілька з них через 1-2 місяці, завдяки чому протягом усього сезону у вас на дачі буде зелень. Благо тепличні умови дозволяють висаджувати культуру протягом усього року. Наприклад, якщо посадити сорт Амазон, то приблизно через 1,5 місяці буде вже зелень, яку можна використовувати близько двох місяців. У першій половині червня рекомендується посіяти культуру повторно, щоб зелень була до кінця серпня. Можна отримати ще один урожай восени, але цей пізній кріп зазвичай не доростає до парасольок.

Висадка у відкритому грунті

Висадка у відкритому грунті

Для успішного вирощування кропу в грядках потрібно дотримуватися деякі важливі, але нескладні правила:

  1. Перш ніж висаджувати кріп у відкритий почвогрунт, його необхідно правильно підготувати. Земля повинна бути багата поживними компонентами і при цьому бажано, щоб вона мала пухку структуру. При досить боргом світловому дні і рясного поливу перші паростки з'являться досить швидко.
  2. Не варто садити культуру в кислий грунт. Краще нейтралізувати її за допомогою вапна.
  3. При купівлі насіння необхідно купувати кілька сортів з різним терміном дозрівання. Таким чином, як вже згадувалося вище, протягом усього періоду у вас завжди буде на дачі свіжа зелень.
  4. Насіння кропу швидше проросте, якщо вони попередньо будуть замочені у воді. Вони швидко вберуть вологу і набухнуть. Сухі насіння у воді буде досить затримати протягом пари днів, а потім вже проводити їх висадку на грядки.
  5. Важливо правильно вибрати час висадки кропу. Найкраще висаджувати перед першими морозами або ранньою весною.
  6. Коли на грядці з'являться перші сходи, потрібно ретельно доглядати за ними. Зокрема, потрібне внесення добрив і прополка. Найкраще використовувати калійні підгодівлі.
  7. Між сусідніми грядками має бути достатня відстань. Тому при посадці необхідно дотримуватися потрібну дистанцію. Між рядами має бути, як мінімум 320 мм, а між самими рослинами не менше 120 мм. Якщо культура вирощується будинку, то ця відстань може бути менше.
  8. Для посадки потрібно вибирати тільки сонячні місця. Якщо кріп буде рости в тіні, то він, швидше за все, буде менш корисним і до того ж блідим. В цьому випадку не допоможе навіть ретельний догляд. У домашніх умовах кріп може вирощуватися в тарі на підвіконні, але вона повинна стояти на вікні, що виходить на сонячну сторону.

Хвороби і шкідники

Хвороби і шкідники

Найчастішою проблемою для кропу вважається тля. З нею можна боротися різними способами. І найбезпечнішим вважається використання кропиви. Вона дозволяє дати культурі імунітет до попелиці. Для цього кропива спочатку дрібно робиться, після чого протягом 10 днів настоюється. Потім цим настоєм поливаються грядки.

З шкідниками нерідко борються за допомогою золи. Для того щоб приготувати засіб, вона заливається гарячою водою і залишається на ніч. З ранку вийшов настій необхідно процідити і додати в нього господарське натерте мило. Отриманим розчином грядки рясно обприскують. Ефективним засобом від дрібних шкідників ще вважається цибулиння і кірки цитрусових. Для приготування розчину сировину заливається спочатку гарячою водою і протягом декількох днів настоюється. Обробляти слід тільки після появи перших ознак попелиці.

Кропу властива така проблема, як червоний відтінок листя. Подібний ознака вказує на те, що в почвогрунта присутній мало корисних речовин, особливо азоту. З цієї причини необхідно періодично підгодовувати грунт, але вносити не надто багато. Адже кріп - така рослина, яка сильно вбирає добрива.

Що стосується хвороб, то основною проблемою тут вважається інфекційний недуга, який отримав назву фузаріозне в'янення. Він, як правило, передається разом з насінням. Найчастіше виникає в разі різкого перепаду температури повітря. Як же його лікувати? Адже хімією кріп обробляти не можна, тому що він використовується в їжу. Тому діяти треба інакше. Так як хвороба передається з насінням, то їх перед посівом слід протравити. Для цього їх можна замочити в слабкому розчині марганцівки. Якщо ділянка вже заражений, то перед посівом в грунт вноситься такий препарат як триходермин. Принцип його дії заснований на дії спор грибів, тобто він є природним засобом. Але для суперечка необхідно створити певні умови, тому препарат зазвичай вноситься у вологий грунт. Якщо ж земля суха, то перед посівом полийте її. Після чого присипте торф'яним розчином зі спорами грибів. Цей препарат успішно справляється з інфекційними хворобами зелені.

Кріп в теплиці: відео

Як виростити кріп в теплиці?
Як же його лікувати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама