Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Крокуси - посадка і догляд у відкритому грунті в домашніх умовах

  1. Особливості вирощування крокусів
  2. Посадка крокусів у відкритий грунт
  3. Вибираємо ділянку під посадку
  4. Вибираємо час посадки
  5. процес посадки
  6. Догляд за рослиною
  7. розмноження крокусу
  8. Вигонка рослини
  9. пересадка
  10. Боротьба зі шкідниками
  11. Догляд за крокусами після цвітіння
  12. Часто задавані питання

Цибулинний первоцвіт крокус відноситься до сімейства ірисових, іноді його називають весняним шафраном. Рослина зацвітає рано, з початком танення снігу, бутони фіолетових, білих, блакитних і жовтих відтінків радують око протягом 7-10 днів. Крокус полюбився садівникам любителям за красу, невибагливість у догляді і різноманітність сортів (близько 300). Серед такого достатку є і осіннє - квітучі сорти, а деякі види вирощують як горшечную культуру в кімнатних умовах.

Серед такого достатку є і осіннє - квітучі сорти, а деякі види вирощують як горшечную культуру в кімнатних умовах

Особливості вирощування крокусів

Дикі крокуси можна зустріти на Кавказі і в Середній Азії, у Східній Європі та Північній Африці, з 80 видів цієї культури добра половина використовується для декоративного садівництва. У рослини досить поступливий характер, однак потрібно дотримання ряду правил для його успішного вирощування:

  1. Для посадки вибирають сухі, освітлені і прогріваються сонцем ділянки.
  2. Потребує дренированной, легкої і живильної грунті.
  3. Необхідно викопувати і розсаджувати з періодичністю в 3-4 роки.

    Пам'ятайте: на одному місці культура може рости більше 5 років, утворюючи дочірні цибулини, які стануть заважати один одному.

  4. Вимагає підживлення мінеральними добривами, що містять фосфор (для формування бутонів) і калій (для розвитку цибулин). Перша підгодівля проводиться рано навесні, друга - під час цвітіння.

Важливо: ні в якому разі не удобрюйте культуру свіжим гноєм, тільки перепрілим, інакше можуть розвинутися грибкові захворювання.

Посадка крокусів у відкритий грунт

Особливу увагу варто приділити посадкового матеріалу. Вибирайте тільки якісні цибулини.

Пам'ятайте: не варто купувати квітучі рослини, в цьому випадку всі свої сили вони віддадуть на адаптацію і не зможуть зацвісти в поточному сезоні.

Хороша цибулина повинна бути щільною на дотик, діаметром 7-10 см. Неприпустимо наявність:

  • вм'ятин і м'яких ділянок
  • пророслих корінців і стебел
  • гнильних плям
  • механічних пошкоджень оболонки

Для запобігання грибкових захворювань цибулини рекомендується потримати в розчині марганцівки. Також необхідно провести сортування матеріалу за розмірами і сортам. Крокуси одного сорту краще садити поруч, оскільки у кожних різний період цвітіння, то ж стосується і розмірів - великі цибулини зацвітуть набагато раніше.

Вибираємо ділянку під посадку

Щоб виростити великі квітки, потрібно подбати про максимальну освітленості ділянки для рослини, найбільші чашечки крокусу розпустяться тільки під яскравим сонцем. Чим раніше прогріється грунт, тим швидше культура зацвіте. Якщо такого місця не знайшлося, можна посадити крокус під листяним деревом, яке навесні не зможе затінити рослина. Підійде і напівзатінених галявина.

Правило: не саджайте крокуси під хвойними деревами, уздовж парканів і в місцях застою талих вод. Бажана захист і від сильного вітру.

Знайте: якщо ви посадите крокуси поруч з іншими цибулинними різного терміну цвітіння (тюльпанами або нарцисами), то в результаті отримаєте довго квітучу клумбу.

Культура віддає перевагу рихлим живильним ґрунтам з нейтральною кислотністю, якщо ділянка суглинний, не завадить додати піску.

Вибираємо час посадки

Перш ніж приступити до посадки крокусу, потрібно визначитися з сортом рослини:

  • цвітуть навесні - садять в останніх числах серпня або на початку вересня
  • осіннє - квітучі - вимагають посадки в другій половині літа

Увага: якщо ви встигнете з посадкою весеннецветущих крокусу, цвітіння буде слабким, оскільки йому може не вистачити часу для формування кореневої системи і не встигне дозріти втечу відновлення.

процес посадки

процес посадки

Якщо обрана ділянка під посадку виявився глинистим і з важкий грунтом, слід його перекопати і внести великий пісок або компост в розрахунку 1-2 відра на 1 кв.м.

Технологія посадки задоволена проста:

  • зробіть посадкові ямки глибиною близько 10 см
  • на дно кожної як дренаж додайте трохи піску або дрібного щебеню
  • можна внести торф або перепрілий гній
  • дорослі цибулини заглубляйте максимум на 8 см, дітки - не більше ніж на 5 см
  • дотримуйтесь відстань між лунками в 3-5 см
  • при появі перших листочків розпушите грунт

Догляд за рослиною

Якщо був обраний здоровий життєздатний посадковий матеріал і не порушена технологія посадки, то крокуси неодмінно зійдуть і будуть цвісти.

А щоб цвітіння радувало не один рік, слід дотримуватися нескладних рекомендацій:

  • Поливайте культуру з моменту появи перших паростків, поки не зів'януть все квіти, оскільки в період активного росту вона потребує великої споживанні води. Після цвітіння полив скорочується, а восени його зовсім слід скасувати. Хоча крокус і може перенести посуху, він виросте дрібним і низеньким.
  • Своєчасно видаляйте зів'ялі квіти, поки інші ще повні сил. Так звільниться простір для свіжих бутонів і збережеться композиційна краса клумби.
  • Проріджують квітка один раз в 3-4 року, оскільки кожна цибулинка щорічно дає до 10 діток і відбувається загущення посадки.
  • Не можна обривати листя до їх повного в'янення, це негативно позначиться на здоров'ї цибулини - послабить її.
  • Незважаючи на холодостійкість, рослина на зиму краще присипати опалим листям, перегноєм або торф'яної крихтою.
  • Не забувайте навесні і влітку проводити підгодівлю, особливо якщо рослини ростуть на одній ділянці кілька років. Взимку квіти знаходяться в стані спокою і не вимагають додаткового догляду.

розмноження крокусу

Найкраще крокус розмножується дочірніми клубнелуковицами, цей вегетативний спосіб дозволяє зберегти чистоту сорту. За сезон кожна цибулина може утворити до 10 діток, які зацвітуть на 2-3 рік.

Знайте: дрібна посадка сприяє збільшенню кількості дочірніх цибулин, а щорічне викопування дозволяє максимально прискорити процес розмноження.

Рослина на одному місці може жити без викопування 4-5 років, але потім гнізда розростаються і настає час їх ділити. Краще це зробити влітку в період спокою після пожовтіння листя.

Увага: якщо рослина не викопується тривалий час, бульбоцибулини і бутони дрібнішають, цвітіння може припинитися зовсім.

Викопавши гніздо слід:

  • впорядкувати цибулини;
  • очистити від старої луски і коренів;
  • перевірити на наявність хвороб і шкідників;
  • просушити в тіні на відкритому повітрі;
  • розкласти тонким шаром і прибрати на зберігання в темне провітрюване місце.

Крокус можна розмножувати насінням, посіявши їх прямо на ділянці під зиму. Однак отримати насіння непросто, особливо у осінньо-квітучих крокусів. Це буде можливо при теплій осені і пізніх заморозках. У весняних крокусів зав'язування насіння відбувається легше, але посіяти їх краще в цей же рік, попередньо провівши стратифікацію. Зацвітуть сіянці на 4-5 рік посадки.

Вигонка рослини

Нерідко квітникарі-аматори займаються вирощуванням крокусів в домашніх умовах шляхом вигонки квітки. Вигонка - це створення певних умов для цвітіння рослини в той період, коли в природі воно знаходиться в режимі спокою. Приклавши трохи зусиль, можна отримати квітучий крокус до певної дати.

Важливо: вигонка культури вимагає 3 місяці, враховуйте це при плануванні заходу.

Знайте: для вигонки годяться тільки якісні цибулини весняно-квітучих крокусів, чим більше, тим краще - велика цибулина сприяє більш ранньому цвітінню.

Процес вигонки включає кілька етапів:

  • В кінці серпня слід викопати цибулини;
  • Потримати посадковий матеріал в приміщенні з кімнатною температурою близько 2 тижнів;
  • Потім перенести в прохолодне місце до часу вигонки;
  • У вересні - жовтні посадити цибулини в широкі миски, накрити плівкою з отворами (для можливості рослині дихати) і прибрати в прохолодне місце на 2 місяці. Глибина посадки - невелика, не потрібно щоб цибулини стикалися один з одним;
  • У січні, при появі паростків в 5 см, потрібно перемістити горщики в приміщення з температурою 10-15 градусів і накрити паперовим пакетом, не забуваючи про поливи;
  • Через тиждень відкрити і по можливості підсвітити;
  • Як тільки позначаться бутони, рослина можна заносити в тепло;
  • Милуватися повноцінним цвітінням можна через два тижні.

Корисні поради:

  • для вигонки найкраще підходять крупноцветковие голландські гібриди;
  • субстрат для цибулинок приготуйте такий спосіб: на дно миски насипте шар землі, потім - шар піску, садіть цибулини і заповнюйте контейнер піском;
  • НЕ ущільнюйте пісок, щоб цибулини не гнили, а корінці були завжди вологими;
  • підгодовуйте до утворення бутонів;
  • поливайте через піддон, зайву воду зливайте.

Запам'ятайте: коли листя опаде, цибулини звільняються від землі і відправляються на зберігання для подальшої посадки у відкритий грунт.

пересадка

При пересадці квітникарі керуються такими правилами:

  • горшкові домашні крокуси пересідають щорічно у весняний період;
  • садові годі й пересаджувати 3-4 роки, але все ж краще це робити також після кожного цвітіння.

Викопувати й пересаджувати потрібно в період літнього спокою:

  • червень-серпень - викопуються осінньо-квітучі;
  • липень-вересень - дістають весеннецветущие культури.

При щорічному викопуванні дітки отримують простір для зростання, є можливість відбракувати хворі особини, вибрати матеріал для вигонки.

Боротьба зі шкідниками

Боротьба зі шкідниками

Як і більшість декоративних культур, крокус схильний нападкам шкідників, самі найлютіші вороги - миші і білки, яким подобається ласувати його цибулинами. Рано навесні, після голодної зими, миші можуть не тільки пошкодити бульбоцибулини, але і потягнути їх в свої нори.

Порада: якщо ви заздалегідь посадите цибулини в пластикові контейнери і помістіть в грунт, то врятуєте свої рослини. Не саджайте весь запас цибулин в одне місце, розділіть на частини. Так, під час навали гризунів є перспектива, що частина квітів збережеться. За білками доведеться вести постійне спостереження, руді звірятка полюють за свіжими насадженнями.

Відомі й інші шкідники:

  • Об'їсти коріння і наробити дірок в цибулинах можуть товсті сірі гусениці метеликів-совок. Їх легко виявити восени при прополюванні, в цей час вони збираються окукліться, тому їх потрібно викопати і знищити.
  • Личинки жуків-коваликів - дротяники також свердлять отвори в цибулинах. Якщо їх досить багато, слід в квітні-травні зібрати торішньої трави і розкласти в невеликі поглиблення на ділянці. Далі трохи зволожити і прикрити дошками. Через деякий час приманки заселяться личинками, які шукають їжу і тепло. Трава збирається і спалюється на багатті.
  • Крокус може здивуватися попелиць або слимаками. Для боротьби з ними можна озброїтися спеціальними засобами, наявними у продажу.

Догляд за крокусами після цвітіння

Приблизно до середини літа у крокусу починається процес старіння і засихання. Якщо планується залишити його на цьому ж місці, потрібно видалити зів'ялу листя. Якщо зима характеризується морозами, краще прикрити лапником, тирсою або листям.

Порада: підгодуйте культуру калійними добривами після закінчення цвітіння і опадання квіток для кращого розвитку цибулин.

Частина квітникарів дотримується думки, що крокуси варто викопувати щорічно після пожовтіння листя, а восени садити знову. Такий підхід дозволяє отримувати великі квіти, відбракувати негідні цибулини, уберегти культуру від мишей і зайвої вогкості.

Часто задавані питання

Деформувалися листя, на них з'явилися білясті плями і наліт.Що це?

Відповідь: швидше за все, це вірусне захворювання, що переноситься мушкою і попелиць. Потрібно оперативно ізолювати рослину від інших.

Як можна використовувати крокус в ландшафтному дизайні?

Відповідь: культура добре буде виглядати на альпійській гірці, уздовж доріжок, на рабатках і серед газону.

Чи можна відразу посадити щойно куплені цибулини?

Відповідь: набутий матеріал потрібно підсушити протягом 3 днів при кімнатній температурі, далі - охолодити при температурі 4-9 градусів, тільки після цього садити.

І наостанок, кілька маленьких порад:

  • Якщо ви новачок, розмножують крокус цибулинами, а не насінням
  • Саджаючи цибулини в вуличний вазон, стежте за тим, щоб вони не торкалися до внутрішньої стінки ємності
  • Після посадки не утрамбовують грунт, вона повинна залишатися рихлою

Дотримуючись нехитрих правил і рекомендації, ви без зусиль зможете виростити ці надзвичайно красиві квіти, які щороку будуть радувати вас яскравою палітрою фарб!

Що це?
Як можна використовувати крокус в ландшафтному дизайні?
Чи можна відразу посадити щойно куплені цибулини?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама