Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Квіти флокси: посадка і догляд, фото, вирощування з насіння, як доглядати взимку

  1. Посадка і догляд за флоксами (коротко)
  2. Квіти флокси - опис
  3. Вирощування флоксів з насіння
  4. Однорічні флокси - посадка і догляд
  5. Догляд за однорічними флоксами
  6. хвороби флоксів
  7. шкідники флоксів
  8. Багаторічні флокси - посадка і догляд
  9. Догляд за флоксами
  10. Флокси після цвітіння
  11. зимівля флоксів
  12. Різновиди і сорти флоксів
  13. флокси багаторічні
  14. флокс волотисте

Флокс (лат Флокс (лат. Phlox) - рід трав'янистих рослин з сімейства сінюхових (Polemoniaceae), що включає в себе близько сімдесяти видів, з яких культивується близько сорока. В Європі флокси з'явилися в середині XVIII століття, з тих пір селекціонери вивели близько 1500 сортів красивих і запашних квітів. На грецькому «флокс» означає «полум'я». Це ім'я рослині було дано Карлом Ліннеєм в 1737 році за дуже яскраві квітки деяких видів. Батьківщиною флоксів є Північна Америка, суворий клімат якої зробив рослини невибагливими і живучими. Крім того, флокси дуже ароматні і довго цвітуть.

Посадка і догляд за флоксами (коротко)

  • Посадка: посів насіння навесні або в листопаді-грудні у відкритий грунт або посів насіння в березні на розсаду.
  • Цвітіння: з червня до осені.
  • Освітлення: півтінь.
  • Грунт: среднесуглинистая, багата гумусом, волога, легка і пухка, нейтральної реакції.
  • Полив: помірний (1,5-2 відра води на м²), регулярний.
  • Підгортання: у другій половині вегетаційного періоду.
  • Підживлення: органічними і мінеральними розчинами: 1-я - в кінці травня, 2-я - на початку червня, 3-тя - на початку липня, 4-я - в кінці липня. Багаторічні сорти вп'яте підгодовують в період формування зав'язі.
  • Розмноження: однорічні тільки насінням, багаторічники в основному вегетативно - діленням куща, кореневищними і листовими живцями, але можна і насіннєвим способом.
  • Шкідники: нематоди, слимаки, гусениці.
  • Хвороби: Пестролепестность, борошниста роса, фомоз, септоріоз, вертіциллезному в'янення.

Детально про вирощування флоксів читайте нижче

Квіти флокси - опис

Флокси різноманітні навіть всередині одного виду: їх «зовнішність» змінюється в залежності від того, в якому кліматі вони ростуть. Ось, наприклад, на висоті 4000 метрів вони мохоподібних і низькорослі, їх стебла гілкуються і покриті вічнозеленими листям, а висота рослин від 5 см до 25 см. У більш сприятливих умовах флокси є прямостоящие кущі заввишки від 30 см до 180 см. А є і напівчагарники. За часом цвітіння вони бувають весняними (ранніми), літніми (середніми) і літньо-осінніми (пізніми). У культурі переважають види і сорти флоксів прямостоячих. Листя у них сидячі, супротивні, цілокраї, овально-ланцетні або видовжено-яйцеподібні.

Квіти флоксів від 2,5 см до 4 см в діаметрі, мають трубчасто-лійкоподібну форму і зібрані в складні суцвіття до 90 штук в кожному. У квіток п'ять відігнутих пелюсток, п'ять тичинок і один товкач. Плід флоксів є овальну коробочку. Все флокси, вирощувані в культурі, - багаторічні рослини, і тільки флокс Друммонда (Phlox drummondii) і його численні різновиди є однолітниками.

Вирощування флоксів з насіння

Мати квітучі флокси в саду з весни до кінця вересня - це реально, потрібно тільки знати, як вирощувати флокси. Розмножуються флокси найчастіше вегетативними способами - живцюванням, відводками або поділом куща, але деякі квітникарі вважають за краще вирощування флоксів насінням. Насіння багаторічних флоксів, зібраних напередодні восени, потрібно сіяти в землю перед зимою - в листопаді-грудні. Виберіть ділянку, на якому ваші флокси будуть рости кілька років. Якщо вже лежить сніг, приберіть його з грядки і розсипте на промерзлу землю насіння з відстанню 4-5 см. Присипте їх шаром просіяного землі в 1-1,5 см, а зверху накрийте снігом. Землю можна заготовити заздалегідь, щоб вона не була холодною і мерзлої, а можна купити грунт в магазині.

Схожість насіння, що потрапили в землю взимку, становить 70%, до весни їх схожість різко зменшується.

Ранньою весною проклюнутся сходи, які потрібно буде пікірувати після появи двох пар справжніх листочків на відстань 20 см одна від одної. Цю розсаду ви будете висаджувати в належний час.

Найчастіше розмножуються насінням саме однорічні флокси. Навесні підготуйте грядку, розсипте по ній насіння на відстані 3-4 см один від одного, полийте їх з обприскувача, накрийте поліетиленом. Землею не присипати, але щодня піднімайте ненадовго плівку, струшуючи з неї конденсат, щоб насіння дихали. Як тільки насіння дадуть паростки, поліетилен можна прибирати.

Однорічні флокси - посадка і догляд

Посадка однорічних флоксів

Про те, як посадити флокси з насіння, ми вже розповіли. Але деякі квітникарі не хочуть піддавати насіння ризику, побоюючись сильних весняних заморозків, тому висаджують флокси навесні розсадою. На розсаду насіння флоксів однорічних сіють в березні , Сходи з'являються через тиждень. З'явилися паросткам потрібні світло, полив і помірна температура. Через два-три тижні сходи пікірують.

У перші дні після пікіровки постарайтеся захистити сходи від прямих сонячних променів, щоб уникнути опіків. Накривайте їх газетою або непрозорою плівкою.

Перед посадкою флоксів у відкритий грунт можна два-три рази підгодувати сіянці мінеральними добривами. Концентрація підгодівлі повинна бути в два рази менше, ніж для дорослої рослини. Для досягнення пишності куща сходи у фазі 4-5 листків прищипують.

У травні підросла розсада флоксів висаджується на клумбу на відстані 15-20 см одна від одної. Дуже важливо правильно вибрати місце для посадки. Однорічні флокси холодостійкі, посухостійкі, люблять світло, але не терплять перегріву кореневої системи. Найкрасивіші флокси виростають в півтіні, і чим густіше тінь, тим менше рясне, але більш тривалий буде у флоксів цвітіння. На сонці квіти флоксів швидко вигорають, в півтіні ж вони довго зберігають насиченість кольору, а якщо ви посадили так звані «синіючі» сорти, квіти яких в сутінковому освітленні стають майже синіми, ні з чим не порівнянне естетичне задоволення від цвітіння виросли в півтіні флоксів вам гарантовано. Найкраще висаджувати флокси на високі грядки, далеко від дерев і чагарників з сильно розгалуженою кореневою системою.

Садова грунт для флоксів повинна містити велику кількість гумусу. Важкі грунту з поганим дренажем для флоксів згубні. Не люблять вони і закислення ділянки, в цьому випадку в грунт потрібно буде додати вапно. Кращий склад грунту для флоксів - родючий пісок без домішок глини - за умови хорошого поливу дозволить виростити потужні квітучі кущі. У важкі суглинки доведеться вносити пісок, органічні добрива і торф. Розсада висаджується в неглибоку ямку, в яку перед посадкою додають біогумус або компост (Або дві жмені золи), коріння розправляються горизонтально.

Догляд за однорічними флоксами

Вирощування однорічних флоксів заняття приємне і нетрудомістке. Головне - не заважати їм рости. Весь інший догляд - традиційні для квітів обережне розпушування грунту (6-8 разів), підгортання при розпушуванні в другій половині вегетаційного періоду, щоб у флоксів швидше сформувалася коренева система, підгодівля органікою і мінеральними добривами.

  • перша підгодівля рідким гноєм (25 г на відро води) здійснюється в кінці травня.
  • Друга - на початку червня, але в розчин гною додається калійна сіль або суперфосфат.
  • Третя (рідкий гній без добавок) - на початку липня.
  • Четверта підгодівля, в кінці липня, повинна містити фосфор і калійну сіль.

Полив флокси потрібен регулярний, але помірний, вранці або ввечері. Лити воду потрібно під корінь з розрахунку 1,5-2 відра на 1 м² посадки. Згубно поливати флокси холодною водою в денну спеку, тому що стебла можуть растрескаться. Бажано видаляти зів'ялі квіти, що заважають рости новим, ще не розпустилися. Що стосується хвороб і шкідників, то у флоксів їх більш ніж достатньо.

хвороби флоксів

Така, наприклад, хвороба, як Пестролепестность, покриває пелюстки флокса невластивим увазі візерунком, спотворюючи зовнішній вигляд рослини. Коштів позбавлення від цієї хвороби не існує, тому кущ викопують і знищують щоб уникнути зараження інших рослин. Той же вирок доведеться привести у виконання, якщо виявиться, що рослина вразило грибкове захворювання борошниста роса , Що виявляється білуватим матовим нальотом на листі і стеблах.

Хворіють флокси ще одним грибковим захворюванням - фомозом, які роблять пагони крихкими, а листя сухими Хворіють флокси ще одним грибковим захворюванням - фомозом, які роблять пагони крихкими, а листя сухими. В якості профілактики пропонують розпорошувати на листя і стебла флоксів (тільки не на суцвіття) колоїдну сірку, але температура повітря при цьому повинна бути не нижче 18 ºC.

захворювання септоріоз проявляється як темно-бурі точки на листі рослин, які збільшуються в розмірах при розвитку хвороби. При перших ознаках окропити кущ і грунт навколо нього бордоською рідиною, а через два тижні повторіть обробку.

Ще одне захворювання, вертіциллезному в'янення, руйнує кореневу систему флоксів, але хворіють на нього тільки флокси, що ростуть на кислих грунтах.

шкідники флоксів

З шкідників найчастіше флокси вражає нематода , Крихітний ниткоподібний черв'як, який живиться соком тканин рослини. Від цього спотворюється суцвіття, квітки дрібніють, стебла стоншуються. Вражений кущ доведеться викопати і спалити, а заражений ґрунт обробити триразово з інтервалом в 20 днів нематоциди.

Шкодять флокси голі слимаки, об'їдаючи ночами низ стебел, листя і навіть квітки. Живуть вони в верхніх шарах грунту, тому профілактичне розпушування грунту і видалення бур'янів будуть цілком дієвими засобами боротьби зі слимаками, але якщо вони все-таки з'явилися на ділянці, опудрювальні грунт вапном-пушонкой, золою або сумішшю золи з тютюновим пилом.

Якщо флокси пошкоджують гусениці метеликів, найкраще буде зібрати їх вручну, але якщо їх занадто багато, то обробіть флокси препаратами від листогризучих шкідників.

Багаторічні флокси - посадка і догляд

посадка флоксів

Вирощування багаторічних флоксів мало чим відрізняється від вирощування однорічних, але все ж є деякі особливості. Наприклад: весняна посадка багаторічних сортів здійснюється так само, як і однорічних, але після цього ділянку потрібно замульчувати сухим торфом або перегноєм. Крім того, відстань між рослинами повинна бути не 15-20 см, а як мінімум півметра, тому що рости флокси будуть на цій ділянці багато років, і їм потрібно місце, куди вони будуть розростатися.

Якщо ви купили флокси восени, щось не саджайте їх, а прикопайте на глибину 20-25 см в захищеному від вітру місці, де взимку затримується сніг. Як тільки грунт замерзне, прикрийте прикопані флокси торфом або сухим листям.

Крім того, посадку багаторічних флоксів в деяких випадках роблять восени. Наприклад, в тому випадку, коли кущ сильно розрісся і втратив декоративність, його восени (з середини серпня по першу декаду вересня) викопують, ділять кореневище, видаляють середину куща, яка старіє раніше інших частин, а бічні частини розсаджують. Також восени слід посадити на постійне місце підросли флокси весняного живцювання. Перед осінньої посадкою в грунт додають компост ; якщо грунт глинистий, то ще й пісок, а якщо піщана, то торф. В розташовані на відстані півметра один від одного лунки поміщають деленки, розправляють їх коріння горизонтально і неглибоко прикопують (не глибше 4-5 см). Якщо немає дощів, посаджені флокси рясно поливають з розрахунку 2 л води на кущ кожні 2-3 дні протягом двох тижнів, підсохлу грунт розпушують і мульчують торфом або перегноєм шаром 4 см.

Догляд за флоксами

Доглядати за багаторічними флоксами потрібно, як і за однорічними. Але якщо однолетники потрібно удобрювати чотири рази за період зростання, то багаторічні види удобрюються п'ять разів - останній доводиться на період, коли формуються насіння в коробочках. Підгодуйте флокси калійно-фосфорними добривами (10 г сульфату калію і 20 г суперфосфату на відро води). Зробіть це ввечері після поливу, намагаючись не потрапити розчином на листя.

При правильному догляді і гарної підгодівлі флокси ростуть на одному місці, не втрачаючи декоративності, до семи років.

Багаторічні флокси - одна з рідкісних культур, які можна черенковать протягом усього вегетаційного періоду. Починати можна з того моменту, коли втеча досягне 5 см, останні ж черешки знімають в кінці вересня. Варто пам'ятати, однак, що весняні та літні вкорінення бувають успішніше, ніж більш пізні.

Крім живцювання, флокси розмножуються відводками, і цей спосіб набагато менш трудомісткий, ніж живцювання. Стебло до відцвітання пригинають до землі, фіксують по всій довжині і підгортають перегноєм з торфом. Восени з цього втечі утворюється нова рослина, яке відділяють від основного куща і пересаджують туди, де воно буде рости постійно.

Флокси після цвітіння

Однорічні флокси можуть зацвісти і в наступному році, але якість суцвіть навряд чи буде високим. Тому зберіть, якщо хочете, насіння, зріжте засохлу восени бадилля, а землю на ділянці перекопайте, видаляючи з неї кореневища флоксів. Навесні ви зможете посіяти зібрані насіння, і у вас знову зацвітуть сподобалися вам квіти.

зимівля флоксів

Багаторічні флокси, вірніше, їх ростові нирки в безсніжну зиму можуть вимерзнуть, якщо температура опуститься до -10-15 ºC, а якщо мороз сягне -20-25 ºC, то загине кореневище флоксів. Тому восени, після того, як бадилля флоксів пожовкла і засохла, зріжте її, а кореневі шийки присипте шаром грунту з торфом. Накрийте їх соломою, опалим листям або ялиновим гіллям, щоб зберегти кореневища в грунті до весни. Якщо ж випаде сніг товщиною в 50-60 см, то можна не боятися і тридцятиградусних морозів.

Різновиди і сорти флоксів

флокси однорічні

Флокс Друммонда - один з кращих однорічників серед садових квітів. Виявив його в Техасі і привіз до Англії в 1835 році англійський мандрівник, натураліст і богослов Генрі Друммонда. В Англії квітка прижився. Цвіте флокс Друммонда з червня і до самих заморозків. Листя у нього овально-ланцетовидні, супротивні. Тонкий розгалужений стебло від 12 см до 30 см заввишки. Ароматні квіти фіолетового, темно-червоного, білого, жовтого, лососевого квітів.

Флокс Друммонда представлений двома різновидами: зірчаста і крупноквіткова. Флокс Друммонда зірчастий (Phlox drummondii cuspidata) зазвичай досягає 30-40 см у висоту, хоча відомі і низькорослі форми - до 12 см. Пелюстки його яскравих квіток красиво розсічені, і квітки схожі на зірку з вічком. Флокс Друммонда крупноцветковий (Phlox drummondii mixed) зростає до 30см у висоту. У нього великі квіти найрізноманітніших забарвлень, але особливо привабливі червоні відтінки.

Деякі квітникарі ділять флокси однорічні за їх розміром на крупноцветковие і карликові (15-20 см заввишки). До Крупноквіткові відносяться такі сорти, як Високий білий, Високий вогненно-червоний і Високий яскраво-червоний. Компактні низькі сорти (карликові) представляють Снігова куля (білий), Шамо (рожевий), Ізабелла (жовтий), Сальмона (лососевий), Дефіанс (вогненно-червоний). І у крупноквіткових видів, і у зірчастих, і у карликових є махрові і напівмахрові сорти. Популярними є сорти махрових флоксів Проміс різних відтінків.

флокси багаторічні

Серед багаторічних сортів флокса раніше всіх (в травні) зацвітає флокс шилоподібний. Його густо розгалужені стебла так рясно вкриті квітами різних відтінків від білого до темно-червоного, що не видно листя, вузьких, шілообразних, за які він і отримав свою назву. Висаджують цей сорт флоксів в рокарії і на альпійських гірках. Флокс Розчепірений теж зацвітає в травні, однією-двома тижнями пізніше. Його маленькі кущики з ніжними бузково-блакитними квітками виглядають дуже ошатно.

Цей вид не так світлолюбний, як флокс шилоподібний, має здерев'янілих стебла, більші, але менш густі листя. Флокси багаторічні представляє ще такий вид, як флокс волотисте, зацвітають в середині літа. Це саме той флокс, який всім нам добре знайомий: величезні ароматні шапки квітів, красиві зелене листя.

флокс волотисте

Родоначальник багатьох вишуканих сортів, серед яких і флокс махровий Pure Feelings (великі суцвіття з білих квіток з зеленою смугою по центру, знизу - лілових, пелюстки видовжені, скорочення, висота рослини - 70-80 см) і флокс махровий Natural Feelings (дуже дрібні біло -зелено-рожеві квітки, суцвіття нагадують гілку бузку). Результатом селекції стали і такі зимостійкість сорту, як флокс Оранж (Orange Perfection, Orange Spat) оранжево-червоних відтінків, що не вигорають на сонце. Їх легко розводити, догляд за ними теж нескладний, і вони неймовірно красиві. Але як не дивно, найбільше популярний у квіткарів флокс Кінг висотою до 1 м з квітками до 4 см в діаметрі малинового, рожевого, бузкового, білого та інших кольорів.

Після цієї статті зазвичай читають

Додати коментар

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама