Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Квітка азалія - ​​догляд в саду і домашніх умовах, посадка, хвороби

  1. Існуючі різновиди азалій
  2. Вирощування квітки азалія
  3. Висадка рослини в грунт
  4. Догляд за азалій у відкритому грунті
  5. Обрізання і формування крони
  6. зимівля азалії
  7. Догляд за кімнатної азалій
  8. Як розмножити азалію
  9. розмноження насінням
  10. розмноження живцями
  11. Хвороби і шкідники азалії

Одним з найпрекрасніших, кімнатних рослин є квітка азалія. Однак ця благородна представниця сімейства рододендронів вимагає до своєї персони пильної уваги, оскільки відрізняється норовливим характером.

Однак ця благородна представниця сімейства рододендронів вимагає до своєї персони пильної уваги, оскільки відрізняється норовливим характером

Дуже часто придбана в магазині витончено квітуча азалія, швидко гине в побутових умовах, звичайної квартири. Кліматичні умови наших осель не підходять для цих квітів. На теплом підвіконні над радіатором опалення, у кущика азалії опадає листя, і рослина швидко гине. Але незважаючи на всю примхливість, квітка дуже любимо серед квітникарів.

У природних умовах рододендрони ростуть на території Південно-Східної Азії, Індії, Китаї, Японії. Зустрічаються її представники в південній частині Європи, на північноамериканському континенті, а також в гірських районах Сибіру. Традиційно в східних країнах, квітучий кущ азалії символізує щастя і спокій.

Зміст статті

Існуючі різновиди азалій

Експерти поділяють ці чудові рослини на кілька першорядних сортів. Особливо поширеними з них вважаються - азалія індійська (Rhododendron simsii) і азалія японська (Rhododendron obtusum). Обидва види належать до карликових чагарників. Менш популярний північноамериканський чагарник, оскільки вимагає м'яких кліматичних умов для зростання на відкритому грунті. Але у квітки азалія є й інші види.

Азалія індійська використовується в якості кімнатної рослини з вічнозеленим покровом висотою до 45-55 см. Його пагони покриті плоскими, щетинистий волосками. Листочки маленькі з коротким черешком, шкірясті, верхня поверхня темно-зелена, а нижня - світло-зелененька з червоними волосками. Акуратні квіточки розпускаються одночасно.

Акуратні квіточки розпускаються одночасно

Частенько суцвіття азалії буває двоколірним: білосніжним з червоною серединою і в цяточку. Розквітає азалія індійська ближче до зими. Пишне, покрите рожевими квіточками деревце доставляє радість, коли навколо панує смуток. Крім кустарної різновиди, виведені ампельні і пірамідні азалії. Будь-які гібриди рослини, як і їх прародителька, стійкі до низьких температур і побоюються лише заморозків.

Азалія японська росте в ботанічних садах як декоративне садова рослина. Це чагарники володіють висотою від 50 см до 2 метрів, з маленькими листям і плоскими квітами. Залежно від кліматичних областей вони цвітуть з лютого по липень. Забарвлення листя змінюється протягом сезону, а деякі сорти починають цвісти на голих гілках, до появи листя. Азалія садові є лідером природних і неформальних квітників, чудово виглядає в сольних і групових композиціях з іншими рослинами.

Маленькі сфера видатні кущики, з м'якими ніжними листочками, чудово служать прикрасою міні-оранжерей. Під час цвітіння азалія практично вся покрита квіточками, і листя практично не видно.

Вирощування квітки азалія

Цей неймовірної краси квітка відноситься до рослин, які радують садівників багато років. Дуби, липи і ялини прекрасно співмешканку садової Азалією. Вибираючи «місце прописки» рослини, необхідно пам'ятати про його властивості повільного зростання, перші квіточки азалія покаже лише через 3-4 роки.

Оптимальна температура для висадки азалії в грунт становить 20-25 градусів. Багато різновидів з легкістю витримують і низькі температури в зимовий час.

Але якщо ви хочете, щоб азалія була здоровою і довго радувала цвітінням - за нею потрібен ретельний догляд. Перше що потрібно зробити - це правильно підібрати місце розташування. Квітка Азалія світлолюбна рослина, але ультрафіолетове випромінювання сонця може згубно на нього відбитися.

Рівний майданчик з північної, західної або східної сторони, захищена від вітрів і надлишку вологи, послужить ідеальним будинком азалії в саду. Вони відмінно переносять сусідство з великими чагарниками, але не слід допускати того переплетення коренів між собою.

Висадка рослини в грунт

Найсприятливішим часом пересадки і догляду після покупки рододендрона, вважається рання весна. Якщо ви упустили вдалий час, тобто можливість висадити Квітка Азалія в вересні. У що залишилися до морозів дні, вона встигне набратися сил, щоб перенести зиму без втрат.

Завдяки своїй поверхневої системі коренів, рослина не потребує глибокої ями для посадки, але підживлювати місце необхідно.

Завдяки своїй поверхневої системі коренів, рослина не потребує глибокої ями для посадки, але підживлювати місце необхідно

Глибина посадкової лунки становить 55 см, а ширина 70-80 см. На дні роблять значний дренажний шар, зі шматочків червоної цегли, річкового піску і габаритного керамзиту. Застосування вапнякової крихти строго заборонено, так як це добриво може змінити кислотність грунту, і стане причиною загибелі рододендрона.

Інструкція як пересадити рослину, після того як дно було підготовлено:

  1. Зверху насипають грунт, перемішаний з торфом, перегноєм і піском;
  2. Потім розташовують рослина, акуратно розправивши його кореневу систему, ретельно стежите за кореневою шийкою куща, вона повинна залишитися на поверхні;
  3. Після проведення всіх маніпуляцій, верхній шар необхідно мульчувати.

Догляд за азалій у відкритому грунті

Догляд за азалій у відкритому грунті

Посадка і догляд є важливим процесом, до якого слід підійти дуже серйозно, якщо ви хочете насолодитися яскравим цвітінням азалії в саду. Протягом вегетації, необхідний регулярний полив дощовою водою.

У спекотну погоду, рослина можна зволожувати теплою водою, це послужить відмінною профілактикою від садових шкідників, і освіжить зовнішній вигляд чагарнику. Ця процедура не проводиться в період активного цвітіння чагарнику.

Як доглядати за азалій? Особливого догляду садовий квітка не вимагає, достатньо своєчасно поливати чагарник, і мульчувати грунт, щоб уникнути пересихання кореневої системи. До кінця літа поливи скорочують, готуючи рослина до зими. Щоб уберегти коріння від морозу, необхідно засипати грунт біля рослини тирсою.

Підживлення в догляді за азалій грає важливу роль, її проводять 3 рази на рік:

  • навесні чагарник удобрюють натуральними добривами - перегноєм або настоєм коров'яку;
  • перед цвітінням азалію поливають нітратом калію та фосфорною кислотою;
  • остання підгодівля робиться після в'янення суцвіть. Рослина поливають також фосфорною кислотою і натрієм калію, співвідношення мінералів беруть 1: 2.

Добриво і полив проводять, відступивши від центрального стебла 25 см. Це дозволяє більш продуктивно підживлювати і зволожити всю кореневу систему.

Обрізання і формування крони

Весну азалія садові зустрічає з уже з'явилися квітковими нирками. З цієї причини, досвідчені садівники видаляють виключно сухі або уражені пагони, проводячи тим самим санітарний видалення. Додання рослині витонченої форми, проводиться вже після опадання квітів, через пару тижнів. Обрізка вважається обов'язковою для цих рослин, в іншому випадку це загрожує втратою гарної форми. Для старіших азалій потрібна ретельна обрізка. Від правильності виробленої обрізки, залежить інтенсивність цвітіння і величина суцвіть рослини.

Важливо! При обрізанні азалій потрібно пам'ятати, що її бутони закладаються на однорічних пагонах, тому не можна чіпати приріст поточного року.

Спершу видаляємо найдовші гілки, вибираючи форму на свій розсуд. Далі відрізають пагони в середині крони, особливо які тягнуться всередину куща. Після закінчення обрізають слабкі і лікарняні пагони, які завадять сильним гілках виглядати елегантно. Знаючи як обрізати азалію, можна стимулювати розвиток нових гілочок до наступного цвітіння.

Після обрізки азалії, великі пеньки обробляються садовим варом. З метою захисту від ураження хвороботворних мікроорганізмів також допоможе мідний купорос.

зимівля азалії

Існують морозостійкі види азалії, яким під силу пережити сувору зиму, але і вони можуть постраждати, якщо не вжити заходів. Менш захищеними виглядають квіткові бруньки, але при відсутності снігового покриву, можуть промерзати не тільки гілки, але і коренева система.

Для захисту рослини взимку, підготовку потрібно почати з осені - рясно поливаючи грунт біля рослини. Потім поливну лунку присипають шаром мульчі з соснової хвої, торфу або підручній листя. Для низькорослих видів шар сягає 5-10 см, а для великих азалій 20-30 см.

Не варто кущики вкривати поліетиленовою плівкою, так як це може викликати гниль молодих пагонів і дебати нирок.

Взимку квітка захищають і від вітру. При малосніжною зими, підстави рослини потрібно самостійно «укутати» рукотворними заметами. При дощовому кліматі, рослина нещільно прикривають плівкою, щоб через залишений простір могли відходити надлишки вологи. Як укриття можна використовувати ялинові гілки або порожні ящики.

Догляд за кімнатної азалій

Як доглядати в домашніх умовах? Азалія кімнатна, вимагає догляд, не менший ніж азалія в саду. Чутливе до перепадів температурного режиму рослина, також яскраво реагує і на вологість повітря. Тому при догляді за азалій в домашніх умовах, необхідний зволожувач повітря.

Якщо в квартирі є центральне опалення, квітка потрібно піддавати регулярним обприскування. Невелика хитрість - насипте в піддон дрібні камінчики, заповніть водою і зверху поставте горщик. Після цього, сухе повітря більше не страшний вашої улюблениці.

Азалія в горщику вимагає своєчасного поливу та підгодівлі мінералами. 1 раз на місяць рослину поливають з додаванням у воду кислоти. На 1 літр рідини використовують 2 грами лимонної кислоти.

На замітку! У разі зневоднення, рослина можна повернути до життя шляхом приміщення горщика з квіткою в відро з водою, на кілька годин.

Азалія біла самий поширена різновид серед любителів кімнатних рослин. Світлолюбна азалія буде вдячна природного освітлення, без потрапляння прямих променів сонця. Восени і взимку один раз в тиждень необхідно підгодовувати кущ спеціальними добривами. Підійдуть будь-які мінерали для кімнатних азалій, головне щоб вони не містили хлору.

Коренева система розвивається швидко, тому 1 раз в рік потрібно пересадити азалію кімнатну в більш об'ємний горщик, відповідний її розмірами. Пересадка квітки робиться за тими ж правилами що і пересадка у відкритий грунт, тільки замість посадкової ями використовують горщик.

Як розмножити азалію

Садівники часто купують готовий посадковий матеріал, але можна виростити квітку самостійно, придбавши насіння рослини. Як виростити азалію з насіння? Дуже просто.

розмноження насінням

Ідеальним місяцем для посадки розсади вважається березень, а точніше його перші числа. Для вирощування азалії з насіння потрібно:

  • плоска посуд середніх розмірів;
  • суміш торфу з хвоєю 1: 1;
  • керамзит, гравій, пісок;
  • відстояна вода.

Потім, на дно ємності викладають 2 см дренажу з гравію або керамзиту. Дренаж для рослини засипають підготовленою грунтом і рясно поливають водою. На відстані 5 см один від одного висаджують насіння, присипають їх грунтом і зволожують з пульверизатора. Поливати водою не потрібно, так як рясний полив насіння призведе до того, що вони потонуть занадто глибоко і не проросте. Для збереження вологи можна накрити посуд поліетиленовою плівкою або склом.

Перші сходи слід очікувати через 10-15 днів. Через три тижні після сходів починають підгодівлю паростків, особливою сумішшю з фосфату, калію і амонію, пропорції 1: 2: 3.

розмноження живцями

Потрібно взяти злегка задерев'янілих держак завдовжки 5-8см, він довго приживається, але на відміну від зеленого живця, більш стійкий до в'янення. Зрізати можна в січні або протягом всієї весни. Процес розмноження починається в травні і триває до кінця літа. Якщо живці помістити в субстрат з кислою реакцією, то процес вкорінення може прискоритися.

Місця зрізів обробляють стимуляторами коренеутворення і висаджують на глибину 1-2,5 см. Живці прикривають скляною банкою або поліетиленовою плівкою, регулярно поливаючи і обприскуючи. Містять при температурі 25 ° C. Через 1,5 - 2 місяці живці укорінятимуться остаточно.

Хвороби і шкідники азалії

Перед тим як почати вирощувати азалію в домашніх умовах, потрібно дізнатися, чому азалія скидає листя. Найчастіше це пов'язано з неправильним доглядом:

  1. Однією з найбільш ймовірних причин, чому опадає листя у азалії, є неправильний полив. Верхній шар грунту повинен встигати просохнути, тому його не можна заливати водою. Поливати потрібно відстояною водою.
  2. Азалія квітка, абсолютно здоровий принесений з магазину може скидати листя. Причиною цього явища може бути тісний горщик, в якому коріння мало місця. Якщо просто пересадити азалію в більш просторий горщик, це може не вирішити проблеми. Краще робити перевалку і відразу полити цирконом (2¬-3 краплі на 1 літр води). Протягом наступних 2-3 днів тільки обприскувати.
  3. Поразка шкідливими комахами - борошнистий червець , Оранжерейна белокрилка або кліщ. Щоб позбутися від шкідників, рослину обробляють мильним розчином або спеціальними препаратами.

У азалії засихають і опадають листя. У літній період причиною цієї недуги може виявитися спека або протяги, тому для збереження життя квітки, потрібно змінити його місце розташування. Опадання листя взимку викликано нестачею вологи.

Крім перерахованих вище недуг рослина піддається і іншим хворобам - борошниста роса, сіра гниль або іржа рослини .

Як садову азалію, так і азалію в домашніх умовах люблять все квітникарі. Правильний догляд забезпечить вишукане й розкішне цвітіння квітки азалія. Види цього дивного рододендрона забезпечать різне забарвлення і різний час цвітіння.

Як доглядати за азалій?
Як виростити азалію з насіння?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама