Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ліана іпомея: посадка і догляд. Іпомея: вирощування з насіння.

  1. Іпомея: фото квітів і сорти
  2. Особливості вирощування з насіння
  3. Посадка іпомеї і догляд за рослиною
  4. Вирощуємо квітка в квартирі

Рослини з сімейства ліан - найбільш часті гості на дачних ділянках будь-якого типу, а також балконах. У більшості випадків вони здатні похвалитися невибагливістю, стійкістю до температурних перепадів і зміні клімату. Їх декоративні функції - майже основна причина високого на них попиту. Іпомея, посадка і догляд для якої не викликають особливих складнощів, особливо улюблена в середній смузі.

Іпомея: фото квітів і сорти

Інша назва цієї рослини - фарбітіс, хоча частіше його називають просто в'юнком . При цьому воно може бути знайоме не з одних лише дачних ділянок. Вертикальні килими з зеленим листям-сердечками і розкритими квітами-грамофончик рожевих і фіолетових відтінків прикрашають міські стіни навіть у громадських місцях. Маскування будь самої непривабливої ​​частини поверхні, прикраса колони, створення тінистої зони в альтанці - все це під силу іпомею. Але щоб отримати від рослини максимальну ефективність, доведеться трохи заглибитися в особливості його вирощування.

З існуючих на сьогоднішній день сортів даної ліани, особливого поширення в середній смузі отримали 3 групи: Батата, Калоніктон і Триколірна іпомея. З першим все більш ніж ясно. Це не стільки декоративну рослину, скільки функціональне: його бульби придатні в їжу. Серед решти можна виділити кілька сортів.

  • Рід Калоніктон славиться луноцветущей іпомеєю, яку від інших видів відрізняють приголомшливі ніжні білі «капелюшки» і дуже довгі пагони, що деколи досягають 6 м. Гіллястість у даного сорту підвищена. Тому для приховування стін або навіть створення щільного і широкого килима підходить він ідеально. Діаметр квітів може становити 15 см. До того ж, у них відзначений яскраво виражений аромат.
  • У триколірної іпомеї пагони трохи коротше - 4-5 м., Але привабливості в очах садівників такий факт не применшує. Свою назву, як нескладно припустити, вона отримала за варіативність відтінків. Серцевина квітки не змінюється, залишаючись жовтої, а ось пелюстки можуть бути як чисто білими або синіми, так і зі змішанням цих тонів. Крім того, зустрічаються і пурпурні, і малинові види. За тривалістю життя - однорічник.
  • Сорт FlyingSaucers любимо за блакитні (рідше - рожеві) квіти з білими розводами і може вважатися одним з найбільш незвичайних в плані забарвлення серед інших видів іпомеї. У PearlyGates, навпаки, основа - біла. А ось серединка найчастіше золотисто-жовта. EarlyCallMixture славиться малиновою гамою з фіолетовими і бузковими вкрапленнями. Також цікавий білої кромкою і легкої деформацією квіток.
  • Але особливо варто відзначити іпомею Іспанська прапор. З усіх своїх побратимів вона вибивається формою квітів, схожою на краплі. Суцвіття ж нагадують колоски довжиною в 18-20 см. Цікаві варіації відтінків. За весь період цвітіння вони проходять стадії від червоної до кремовою, плавно змінюючись. Спостерігати таку красу можна з самого початку серпня і до перших серйозних холодів. По термінах життя - однорічник. Чи не найбільший - висота його не перевищить 3 м.

Особливості вирощування з насіння

Садові види іпомеї найчастіше садять за допомогою насіння. Схема посадки для них та ж, що і для інших однорічників. Початок робіт припадає на березень. Засів здійснюється в невеликі ємності, які будуть триматися будинку. Відразу відправляти насіння у відкритий грунт навесні не можна. Спочатку вони відмочуються в спеціальному розчині 3-4 ч. Тільки потім вони висипаються врозкид в підготовлений грунт.

Грунт підбирається так, щоб до нього увійшли і торф з перегноєм, і земля. Деяким сортам потрібні торф'яні горщики. Як і інші однорічники, насіння іпомеї засипаються тонким шаром субстрату, після чого протягом 10 днів очікуються сходи. Весь цей період ємність з сіянцями знаходиться в температурному коридорі в 18-20 ° C. За ті 2 місяці, що ліана буде набиратися сил і витягуватися в домашніх умовах, її доведеться пересадити кілька разів, змінюючи обсяги горщика. Якщо в ємності не один екземпляр, інші повинні бути на віддалі від нього на 10-15 см.

Посадка іпомеї і догляд за рослиною

У відкритий грунт іпомея переїжджає вже після відступу холодів. Зазвичай це 10 числа червня. Незважаючи на її лояльність до заморозків, незміцнілі сходи дуже чутливі. Крім того, переїзди з одного місця на ін. Ліана не любить. Тому з метою збереження комфортних для неї умов викопувати її доводиться, залишаючи навколо коренів чимало землі з попереднього горщика. Це актуально і для перенесення у відкритий грунт, і для звичайної процедури зміни ємності в умовах квартири. Між собою екземпляри розносяться на 30 см.

Як і будь-яка ліана, іпомея вимагає опору, яка не дасть їй стати горизонтальним килимом. На дачній ділянці це можуть бути будь-які стіни або колони. У домашніх умовах потрібно товста і висока палиця. Або ж вибираються ампельні сорти, а діжка з рослиною кріпиться під стелю. Але найбільш детально визначений рішення - сітка і розміщення іпомеї на балконі, уздовж стіни або бордюру.

Добрива ж для іпомеї рекомендовано підбирати такі, щоб містили в собі низьку частку азоту. В основному мінеральні. Підвищення вмісту азоту не знищить рослина, але знизить щедрість його цвітіння. Зате розростеться листя. Підживлення проводиться 2 рази на місяць: вводиться в субстрат в рідкому вигляді. Сама по собі грунт мало того, що повинна бути дренированной, так ще й зобов'язана мати в наявності гумус і вапно.

При виборі місця для іпомеї слід знати, що вона дуже любить сонечко. В Азії її за таку особливість нарекли ранковим ликом. Уважні садівники помітять, що протягом доби квіти будуть усюди слідувати за світилом, повертаючись по ходу його руху. Після полудня вони взагалі можуть закритися. Без належної кількості сонця іпомея почне марніти і навіть перестане квітнути.

Полив - ще один нюанс, який значився в графіку догляду за ліаною. Хоча за надлишок вологи вона точно не подякує, посуха на ній відбивається на квітах. При дефіциті води їх діаметр буде менше очікуваного.

Як і інші рослини, іпомея схильна до нападу шкідників. Її облюбував павутинний кліщ, білокрилка і попелиця. Проти кожного з них підбираються певні інсектициди, а для запобігання нападу першого паразита варто постійно обприскувати ліану водою. Ще одне можливе захворювання - гниття коренів, викликане зазвичай перебором з поливом. Тут потрібно просто змінити графік зволоження субстрату і розпушити грунт.

Вирощуємо квітка в квартирі

Вирощуємо квітка в квартирі

У квартирних умовах розводять найчастіше ампельную іпомею. На відміну від садових версій, домашня не так проста. До перелічених вище нюансам додається особливий склад субстрату. У ньому повинен бути присутнім пісок з торфом, а також земля листова і дернова. До них додається трохи перегною. Саме дно ємності, в якій буде жити ліана, прокладається дренажем.

Полив здійснюється з тією частотою, що не дозволяє верхньому шару грунту пересихати. Добрива в теплу пору року вводяться раз в 15 днів, а в холодну - раз в 30 діб. Вибір зупиняється або на універсальних сумішах, або на вузькоспеціалізованих (для ампельних квітів). При бажанні розмножити таку іпомею, діяти варто згідно з алгоритмом живцювання зі створенням теплиці за допомогою накривання ємностей з розсадою.

Читайте також:

Чисто зовні ампельні види трохи відрізняються від садових сортів. Як мінімум, відтінком листя - пурпуровим, замість зеленого. А квіти зазвичай червоні або світло-бузкові, на краях йдуть в білизну. Додатковий нюанс - сильна нелюбов рослини до протягів і вітрі. Тому місце, де буде стояти ампельна іпомея, підбирається максимально захищене. А самі горщики фахівці радять підшукувати світлих відтінків, щоб при попаданні на них сонячних променів, всередині вони не перегрівалися.

Навіть якщо Ви не маєте дачної ділянки, ніщо не заважає виростити іпомею на своєму балконі або навіть у вітальні. Озброївшись наведеними порадами, Ви здатні забезпечити належний догляд настільки непростого квітки в будь-яких умовах. А розкішний килим з дрібними «грамофонами» урізноманітнює будь-яку місцевість.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама