Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Полуниця в теплиці круглий рік як бізнес: з чого почати + бізнес план

  1. Визначення доцільності починання
  2. Особливості та нюанси майбутньої роботи
  3. Правова база і організаційні питання
  4. монтуємо парники
  5. Визначаємося з видом рослин
  6. секрети професіоналів
  7. Питання реалізації та персоналу
  8. фінансова стратегія

Сьогодні бізнес на вирощуванні полуниці може бути досить перспективним заняттям, особливо коли підприємець планує проводити діяльність весь рік. Адже попит на цю ягоду високий, а придбати її не в сезон досить складно. Спробуємо з'ясувати, наскільки дорогим і складним буде подібний проект і доцільний він.

Визначення доцільності починання

Звичайно, заняття такою справою потребують наявності певного досвіду і достатнього фінансового резерву. Адже вам буде потрібно забезпечити всі умови для нормального ведення бізнесу. Обов'язково потрібно встановити теплицю і провести туди необхідні комунікації. Крім того, технологія вирощування полуниці - досить непроста наука, а сама рослина вимагає великої уваги і догляду.

Хоча, безумовно, існують і позитивні моменти. Так, попит на ці ягоди досить високий навіть в розпал сезону, не кажучи про інші пори року. Тим більше останнім часом спостерігається стійка тенденція до збільшення числа покупців. А непогані обсяги врожаю, які здатна принести ця культура, можуть принести вам відмінну виручку. Крім того, завжди існує можливість збільшити власні доходи, пропонуючи на продаж ще і саджанці.

Звичайно, щоб вигідно продати свій товар, вам доведеться докласти певних зусиль. Наприклад, збути ягоди доцільно за допомогою розміщення оголошень в мережі, а молоді рослини доречно запропонувати на ринках дрібних населених пунктів. Само собою, слід дуже уважно стежити за якістю своєї продукції, щоб вільно конкурувати з іншими гравцями цього ринку.

Само собою, слід дуже уважно стежити за якістю своєї продукції, щоб вільно конкурувати з іншими гравцями цього ринку

Після закінчення сезону збору врожаю полуниці попит на цю ягоду не падає, тому її вирощування цілий рік може бути вельми непоганий бізнес-ідеєю

Одним словом, вирощування полуниці в теплиці круглий рік як бізнес - цілком обґрунтоване і перспективну справу. Безумовно, щоб справа принесло вам дохід, доведеться врахувати безліч різних деталей. Так, важливо відразу продумати загальну стратегію здійснення задуманого, не забувши описати там конкретний напрям бізнесу, вирішення технічних питань і скласти точну калькуляцію ймовірних витрат.

Особливості та нюанси майбутньої роботи

Оскільки результати, які може дати полуниця в теплиці круглий рік як бізнес, значно вище можливого вирощування культури на відкритій місцевості, розглянемо деякі деталі, з якими зіткнеться кожен підприємець-початківець. Отже, підготуйтеся до серйозних витрат на старті справи. Адже вартість облаштування навіть одного парника середніх розмірів (120 м²) досягає 500 000 рублів. Правда, поточні витрати будуть незначними, та й можливість реалізації несезонного врожаю дозволить окупити справу за рік. Причому іноді бізнес на полуниці показує дуже високу рентабельність в 100%.

Причому іноді бізнес на полуниці показує дуже високу рентабельність в 100%

Оскільки полуниця вимагає постійної уваги і догляду, для отримання хорошого врожаю вам доведеться докласти чимало зусиль

Звичайно, смак ягід, вирощених відкритим способом трохи більш насиченою, але цей варіант непридатний для бізнесу. Пам'ятайте, що мінливий клімат може серйозно вплинути на якість і кількість врожаю. У тепличних умовах же доведеться підтримувати необхідні для культури параметри штучним чином. Так що, обов'язково продумайте питання проведення в парник і постійних поставок електрики, поливу та опалення.

Також доведеться самостійно зайнятися запиленням квітучих рослин. Безумовно, при великих обсягах виробництва буде потрібно укомплектувати штат необхідним числом працівників. Адже, як правило, впоратися самотужки - дуже складне завдання.

Як бачите, вирощування полуниці як бізнес не представляє особливої ​​складності, але плануючи серйозно займатися цією справою, доведеться врахувати велике число різних деталей. Адже успіх заходу буде залежати від обраного сорту, правильного планування термінів посадки і збору врожаю, а також від своєчасної реалізації товару. Так що, вдумливий підхід до реалізації такої ідеї здатний принести вам успіх і допомогти побудувати своє ефективне і прибуткове фермерське господарство.

Правова база і організаційні питання

Розпочати власну справу звичайно треба з його оформлення. Безумовно, закон дозволяє проводити діяльність на ділянках, площею до гектара, обходячи цей шлях. Однак подібне рішення недоцільно для підприємців, які планують серйозний бізнес. Так, доречно відкрити ІП і зупинитися на ЄСП. Ця форма оплати податків сьогодні є оптимальним варіантом. Адже виплати в такому разі складуть всього 6% доходів, а зволікання з веденням звітності тут зведені до мінімуму.

Адже виплати в такому разі складуть всього 6% доходів, а зволікання з веденням звітності тут зведені до мінімуму

Отримати можливість реалізовувати свою продукцію великим переробним підприємствам і торговельним мережам ви зможете тільки після реєстрації ІП

Далі, важливо визначитися з площею ділянки, де ви збираєтеся працювати. Оптимально розташовувати особистим присадибним господарством, хоча в деяких випадках доречною буде і оренда. Приступати до справи можна, маючи всього 6 соток. Головне - облаштувати там кілька теплиць і вибрати високоврожайні сорти різних термінів дозрівання, щоб бізнес був безперебійним.

монтуємо парники

Отже, промислове вирощування полуниці передбачає будівництво або придбання капітальних критих конструкцій з полікарбонату. Такий матеріал має відмінні характеристики і дозволяє отримати непоганий урожай навіть новачкові. Вартість квадратного метра подібних систем з урахуванням облаштування фундаменту, проведення зрошувальних комунікацій і електрики з опаленням складе близько 41 500 рублів. Самостійне виготовлення парника трохи зменшить цю цифру - приблизно до 35 000 р.

Самостійне виготовлення парника трохи зменшить цю цифру - приблизно до 35 000 р

Найкращими парниками вважаються конструкції з полікарбонату

Крім того, можна використовувати скляні конструкції, а також теплиці, затягнуті поліетиленовою плівкою. Правда, в цій ситуації важливо враховувати низькі показники теплоємності цих матеріалів і не дуже хороший розподіл сонячного світла всередині. Хоча вартість таких конструкцій обійдеться значно дешевше. Як правило, за облаштування кожного квадратного метра ви заплатите до 23 000 рублів. Взагалі, почати працювати можна, укомплектувавши три парника по 15 м².

Визначаємося з видом рослин

Дуже важливим питанням буде вибір відповідних для цього заняття сортів. Адже не всі різновиди здатні порадувати відмінним урожаєм. Як ми вже говорили, доцільно орієнтуватися на види, що дозрівають в різні терміни. Зверніть увагу на пагони сортів Кембридж, Воля, Ельсантр а чи Кама.

Зверніть увагу на пагони сортів Кембридж, Воля, Ельсантр а чи Кама

Купуючи саджанці, намагайтеся вибирати високоврожайні сорти різних термінів дозрівання

Коли ви плануєте зайнятися і паралельної реалізацією саджанців, доречно придбати такі ранні різновиди, як Альба, Ольвія і Клер. Середньостиглі сорти Азія і Арроз також відмінно підходять для осущствленія комбінованих продажів. Серед пізніх сортів полуниці можна назвати сорт Мальвіна. Можна організувати бізнес, розводячи ремонтантні ягоди. Серед них досить непогано себе зарекомендували Сан-Андреа з і Портола.

секрети професіоналів

Від ефективного використання наявного у вас простору буде залежати і кількість зібраного врожаю. Тому доречно заздалегідь прикинути площа парника. Можливо, ви захочете ростити ягоди в кілька ярусів або віддасте перевагу голландському шляху вирощування. Цей метод передбачає посадку пагонів не в звичайні ємності, а пакети з поліетилену. Фахівці вважають такий спосіб найекономічнішим.

Фахівці вважають такий спосіб найекономічнішим

Рослинам необхідний крапельний полив і легкий грунт, що складається з суміші торфу з перлітом

Надзвичайно рясний полив рослин лише зашкодить їм, тому оптимально продумати можливість їх крапельного поливу. Грунт для полуниці повинен бути легким і родючим. Тут краще використовувати суміш з торфу та перліту. Коли накопичення не дозволяють придбати спеціальний грунт, ви зможете заготовити його самостійно, попередньо провівши його знезараження і збагачення.

Найкращих показників врожайності вийде досягти, підтримуючи температуру всередині приміщення близько 18ºС. Крім того, регулярне внесення в грунт азотних підгодівлі сприятиме лише збільшенню врожаю і прибутку.

Само собою, доведеться подумати і про ручному запиленні культури. Адже природний процес в теплиці буде неможливий. Тому в період викиду квітконосів доведеться щодня самостійно переносити пилок м'якою кистю протягом приблизно одного тижня. Враховуйте ці нюанси, формуючи свій план робіт.

Питання реалізації та персоналу

На окрему увагу заслуговує завдання організації збору врожаю і збуту. Адже більшість підприємців цікавляться: «Як правильно упакувати товар, яким я торгую?». Полуницю, вирощену власними руками, слід відразу після збору і сортування укласти в пластикові ємності і охолодити в холодильнику. Не потрібно кілька разів переупаковувати продукцію - адже цим ви лише зашкодить ніжні ягоди, що стане причиною їх гниття і псування.

Не потрібно кілька разів переупаковувати продукцію - адже цим ви лише зашкодить ніжні ягоди, що стане причиною їх гниття і псування

Не слід кілька разів переупаковувати ягоди - це стане причиною їх пошкодження і втрати товарного вигляду

Що стосується пошуку каналів збуту, зверніть увагу на можливість здати товар на реалізацію однієї з великих торгових мереж або підприємству, яке займається її переробкою. Звичайно, можна спробувати торгувати і в роздріб, розміщуючи оголошення в інтернеті і місцевих друкованих виданнях. Хоча великі партії ягід доречно, все ж, пропонувати дрібним оптом.

Як правило, компанії, що виробляють дитяче харчування, соки або консервацію самі зацікавлені в поставках якісної сировини. Уклавши довгострокові контракти, ви зможете продати їм до третини всього обсягу врожаю. Само собою, для цього необхідно мати статус ВП.

Говорячи про найманих працівників, потрібно точно розрахувати власні сили і можливості. Наприклад, одна людина зможе доглядати за рослинами, площа посадки яких не перевищує 24 м². Таким чином, розрахуйте плановані обсяги продукції, а також число помічників, залучених до цього процесу. Ми розглянемо невеликий бізнес для обладнання трьох парників загальною площею в 45 квадратних метрів. Тобто, буде потрібно всього один помічник. Його оклад може скласти приблизно 12 000 рублів. Хоча спочатку оптимально залучити когось із членів вашої родини.

фінансова стратегія

У бізнес-план по вирощуванню полуниці цілий рік обов'язково включають економічні розрахунки витрат на запуск справи і прикидають можливу прибуток. Це допоможе вам уникнути помилок ще на етапі підготовки проекту і визначити загальну вигоду від проведення цього заняття. Отже, кошторис стартових вкладень виглядає так:

  • оформлення - 11 500;
  • парники і їх устаткування - 1 867 500;
  • саджанці (1 000 кущів) - 50 000;
  • накладні витрати - 71 000.

Маючи в своєму розпорядженні накопиченнями в 2 000 000 рублів, можна організувати власний бізнес. Звичайно, розмір вкладень залежить від площі парника і числа саджанців. Ми взяли за основу 45 м², маючи в своєму розпорядженні по 17-18 рослин на кожен квадратний метр. Тепер оцінимо поточні витрати за рік:

  • комунальні послуги - 45 000;
  • добрива - 16 000;
  • податки - 35 000.

За рік ведення бізнесу ви витратите 96 000 рублей. Тепер про доходи. Один кущ високоврожайних сортів дасть до 1,5 кг ягід. Так, ваші обороти складуть 540 000 рублів (3 врожаю). Крім того, ви зможете заробити на реалізації саджанців ще близько 30 000 р. Тобто загальний обсяг виручки становитиме 570 000 грн. Прибуток в 474 000 рублей дозволить повернути вкладення за чотири роки роботи.

Прибуток в 474 000 рублей дозволить повернути вкладення за чотири роки роботи

Аналізуючи конкретні цмфри, можна переконатися в досить високої рентабельності цього бізнесу

Як бачите, рентабельність справи вельми висока. Звичайно, ми розглянули міні-ферму в якості прикладу. Збільшивши обсяги посадок до декількох гектарів, ви зможете отримати хороший прибуток і набагато швидше повернути інвестиції.

Після закінчення сезону збору врожаю полуниці попит на цю ягоду не падає, тому її вирощування цілий рік може бути вельми непоганий бізнес-ідеєю Після закінчення сезону збору врожаю полуниці попит на цю ягоду не падає, тому її вирощування цілий рік може бути вельми непоганий бізнес-ідеєю   Оскільки полуниця вимагає постійної уваги і догляду, для отримання хорошого врожаю вам доведеться докласти чимало зусиль   Отримати можливість реалізовувати свою продукцію великим переробним підприємствам і торговельним мережам ви зможете тільки після реєстрації ІП   Найкращими парниками вважаються конструкції з полікарбонату   Купуючи саджанці, намагайтеся вибирати високоврожайні сорти різних термінів дозрівання   Рослинам необхідний крапельний полив і легкий грунт, що складається з суміші торфу з перлітом   Не слід кілька разів переупаковувати ягоди - це стане причиною їх пошкодження і втрати товарного вигляду   Аналізуючи конкретні цмфри, можна переконатися в досить високої рентабельності цього бізнесу   Хоча полуниця з теплиці не так ароматна, як вирощена на відкритому ґрунті, все ж, цей спосіб розмноження рослин оптимальний для бізнесу   Крім реалізації ягід ви зможете отримати додатковий дохід, пропонуючи на продаж молоді рослини   Як бачите, бізнес на вирощуванні полуниці - високо рентабельне, але досить складне і трудомістке заняття Оскільки полуниця вимагає постійної уваги і догляду, для отримання хорошого врожаю вам доведеться докласти чимало зусиль Отримати можливість реалізовувати свою продукцію великим переробним підприємствам і торговельним мережам ви зможете тільки після реєстрації ІП Найкращими парниками вважаються конструкції з полікарбонату Купуючи саджанці, намагайтеся вибирати високоврожайні сорти різних термінів дозрівання Рослинам необхідний крапельний полив і легкий грунт, що складається з суміші торфу з перлітом Не слід кілька разів переупаковувати ягоди - це стане причиною їх пошкодження і втрати товарного вигляду Аналізуючи конкретні цмфри, можна переконатися в досить високої рентабельності цього бізнесу Хоча полуниця з теплиці не так ароматна, як вирощена на відкритому ґрунті, все ж, цей спосіб розмноження рослин оптимальний для бізнесу Крім реалізації ягід ви зможете отримати додатковий дохід, пропонуючи на продаж молоді рослини Як бачите, бізнес на вирощуванні полуниці - високо рентабельне, але досить складне і трудомістке заняття

Адже більшість підприємців цікавляться: «Як правильно упакувати товар, яким я торгую?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама