Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Практичні поради з вирощування гарбуза в відкритому грунті на ділянці

  1. Розсадний спосіб вирощування гарбуза
  2. Безрассадний спосіб вирощування гарбуза
  3. Як вирощувати гарбуз в тепличних умовах
  4. Забезпечення гарбузі належного догляду
  5. Своєчасний і правильний полив гарбуза
  6. Своєчасна і правильна підгодівля
  7. Як формувати рослину
  8. Яких хвороб і шкідників варто побоюватися гарбузі
  9. Нюанси при вирощуванні гарбуза

Гарбуз, це велике і досить корисне овочева рослина, яка містить в своєму складі велику кількість каротину, і вирощувати дуже просто, і залицяння за нею не доставить особливих зусиль. Якщо вирощувати гарбуз, створивши їй умови жаркого клімату, її плоди досягають до 20 кг. В умовах помірного клімату деякі екземпляри цього овоча виростають великих розмірів і важать до 50 кг.
Розглянемо всі питання, які у вас можуть виникнути, якщо ви зібралися виростити гарбуз самостійно.

Розсадний спосіб вирощування гарбуза

Найбільш часто городники вирощують гарбузи, використовуючи розсадний спосіб. При цьому найкраще висівати насіння навесні - оптимальним часом є квітень-травень. Якщо розташувати ємності з сіянцями на підвіконні, що виходить на південну сторону, не знадобитися влаштовувати їм додатково освітлення.

Оптимальною температурою для них повинна бути температура повітря + 25º - + 27º C. Встановлено, що насіння можуть прорости і при більш низьких температурах (+ 10º C), але в таких умовах гарбуз не зможе нормально розвиватися. Не потрібно проводити сіянцям пікірування.

Гарбуз, це велике і досить корисне овочева рослина, яка містить в своєму складі велику кількість каротину, і вирощувати дуже просто, і залицяння за нею не доставить особливих зусиль

Плоди гарбуза.

Розсада гарбуза зазвичай вирощується в горщиках, мають діаметр приблизно 14 см. Горщики повинні бути досить високими для того, щоб насипана в них грунт займала половину висоти. Через 10 діб після появи сходів ріст стебла сповільнюється.

Тоді в горщики досипається невелику кількість вологого грунту, при цьому пагони скручуються таким чином, щоб з грунту визирали сім'ядольні листя. Цей прийом називається кільцюванням розсади. При вирощуванні розсади гарбуза обов'язково вноситься підгодівля два рази, в якості якої використовуються мінеральні добрива.

Сіянці висаджуються у відкритий грунт тоді, коли вони випустять не менше 3-х справжніх листочків. Зазвичай, при правильному сіяння насіння, це відбувається з 25-30-добової розсадою. За порадами фахівців, незалежно від розвитку, висаджування розсади гарбуза у відкритий грунт не рекомендується раніше, ніж настане травень місяць.

Перед тим, як висаджувати розсаду в грунт, її необхідно гартувати, що робиться перед висадкою за 5-10 днів. Це проводиться шляхом поступово зниження денної температури до + 16º C, а нічний - до + 13º C.

Для того, щоб вирощувати гарбуз у відкритому грунті, ідеальними ділянками вважаються такі місця, де до цього росли різні види бобових культур, томатів, картоплі та капусти. Ідеальним буде для гарбуза сухе і тепле місце, на якому тепло навіть при настанні ночі.

Є чимало садівників, які рекомендують і самі вирощують цю овочеву культуру на компостних купах. При цьому необхідно вносити в посадкові ямки суперфосфат і золу в невеликих кількостях.

При вирощуванні сіянців у пластикових ємностях для посадки паростки акуратно виймаються, щоб уникнути пошкодження ніжної кореневої системи. Коли розсада гарбуза вирощується в торф'яних горщиках, її не дістають з них.

Розсада висаджується на невеликій височині, в вириті ямки, що мають глибину 10 см. Кожна ямка призначена тільки для одного паростка. Перед тим, як висаджувати паростки, вириту ямку необхідно підготувати. У неї вноситься перегній або компост в кількості 2-х кілограм. Потім необхідно полити ділянку. Для цього використовується тепла вода в кількості 1-2 літрів для поливу однієї ямки. Розсада акуратно поміщається в лунки і засипається сухим ґрунтом.

Як нам відомо, гарбуз - це плетистими рослина, тому виникає необхідність витримування відстані між саджанцями до 1 метра, а відстань міжрядь має бути приблизно 2 метри.

Для гарної приживлюваності розсади приблизно тиждень після того, як рослина висадили у відкритий грунт, йому створюють тепличні умови. Для укриття використовують паперові ковпаки або обрізані пластикові пляшки.

Безрассадний спосіб вирощування гарбуза

Дачну ділянку, на якому збираються вирощувати гарбуз, вимагає попередньої підготовки, яка полягає в добриві грунту. Для цього потрібно мати такі речовини, необхідні для добрива 1 кв. метра ділянки:

  1. Перегній - в кількості 2-х відер;
  2. Деревна тирса - піввідра;
  3. Нітрофоска - один стакан;
  4. Зола - 1 кілограм.

Внісши підгодівлю, виробляють перекопування грядок. Глибина перекопування повинна бути близько 50 см, а потім грунт на підготовленому ділянці поливається гарячою водою.

Для прискорення проростання насіння їх спочатку протягом доби вимочують у розчині гумату натрію або калію, після чого накривають вологою натуральної ганчірочкою і залишають на дві доби. Ємність поміщається в приміщення, що має температуру повітря + 20º C.

Недосвідченим городникам властива одна помилка - використання для посадки гарбуза старих насіння. Тому не дивно, що вони мають невисокий відсоток схожості. Щоб уникнути цього, потрібно заздалегідь, приблизно за 30 діб до висадки, перевіряти насіння на схожість. Для цього необхідно замочити посадковий матеріал і залишити на зволоженою тканини до того, як проклюнуться паростки.

  1. Висівання гарбуза у відкритий грунт можливо тільки тоді, коли він прогрівся не менше, ніж до + 12º C.
  2. На ділянках з легким ґрунтом посадковий матеріал поглиблюють в землю до 8-10 см, а на ділянках з середньосуглинисті грунтом достатньою глибиною буде 5-6 см.
  3. Щоб уникнути загибелі сходів від впливу можливих нічних заморозків насіння опускаються на різні глибини.
  4. Лунки розташовують на відстань метра одна від одної.

Нерідко під час посіву насіння у відкритий грунт їм недостатньо вологи. Тому сходи не тільки довгий час не з'являються, а й розвиток їх відбувається повільно. Через це при посадці потрібно виливати в лунки по 2 літри теплої води. Коли вода повністю вбереться, в лунки опускаються насіння і засипаються грунтом. Після цього необхідно проводити мульчування грядок за допомогою торф'яної крихти або перегною - це сприяє підвищенню схожості насіння .

Відео огляд по правильному вирощування гарбуза.

Деякі городники для створення комфортних умов для насіння накривають ділянки поліетиленовою плівкою. Після проростання насіння в плівці роблять невеликі отвори, які допомагають натягнути її на каркас. Якщо встановилася тепла погода, можна взагалі прибрати плівку.

Зазвичай насіння проростає, через тиждень після висівання. Після появи пари справжніх листочків сходи обов'язково потрібно прорідити. Якщо посіяний великоплідний сорт гарбуза, залишається одне міцне рослина, а якщо гарбуз мускатний і твердокорая - дві рослини. Коли з'являються 5 справжніх листочків, у мускатною і твердокорой гарбуза отщепляются слабкі паростки, які не можна викопувати, оскільки при цьому можливе пошкодження кореневої системи сильного паростка.

Багатьма досвідченими городниками рекомендується використання поліетиленової плівки під час вирощування гарбуза. У цих випадках, як тільки з'являться перші сходи, над усіма рослинами робляться надрізи для того, щоб рослина отримувала необхідну вентиляцію.

Якщо ймовірності настання весняних заморозків вже немає, надрізи збільшуються в діаметрі до 15 см. Пізніше рослини акуратно вивільняються для того, щоб вільно стелитися по плівці. Так зменшується випаровування вологи і незначно збільшується температура грунту.

Як вирощувати гарбуз в тепличних умовах

Деякими садівниками використовуються різні оригінальні способи по вирощуванню гарбуза з насіння. Один з таких способів полягає в тому, що рослини висаджуються в теплицях разом з огірками. Причому, гарбуз займає місце біля стіни з південної сторони. Для цього викопується 2 лунки, в які засипається живильна суміш, і сіються гарбузове насіння.

Вносити добрива, поливати і обприскувати від шкідників гарбуз потрібно разом з огірками. Коли рослина стане високою до 5-10 см, її тини акуратно піднімають і направляються у відкритий грунт. Таким чином, коренева система гарбуза залишається в теплиці, через що насіння висіваються на 10 діб раніше.

Забезпечення гарбузі належного догляду

Для отримання хорошого врожаю смачної і великої гарбуза, за нею необхідно правильно доглядати:

Своєчасний і правильний полив гарбуза

Як відомо, гарбуз - це вологолюбна овочева культура, яку необхідно рясно поливати. Рослина має розвинену кореневу систему, яка сприяє витягуванню пагонами з грунту велику кількість води. Багато вологи потрібно овочу постійно - коли він росте, масово цвіте і утворює плоди.

Коли настає літня посуха, гарбузове пагони поливаються водою, яка не повинна бути нижче + 20º C, тому не рекомендується використовувати воду артезіанських свердловин - вона згубно діє на рослини. Гарбуз відрізняється від огірків тим, що вона в змозі переносити посушливі періоди, якщо вони тривають невеликий проміжок часу. За порадою фахівців рослині необхідно полив відразу після того, як проводиться розпушування грунту і видалення бур'янів.

Своєчасна і правильна підгодівля

Якщо ви хочете отримати великі овочі, гарбуз потрібно підгодувати. Перша підгодівля вноситься після того, як з'являються 3-5 справжніх листочків. Коли утворюються батоги, фахівці радять підгодовувати рослина нітрофоскою. Коли настає дощова погода, використовуються сухі добрива, а при посухи добрива розчиняються у воді. Деякими городниками перевага внесення золи або коров'яку.

Як формувати рослину

Щоб отримати хороший урожай цього смачного і корисного овоча, потрібно формування рослини, яке може бути:

Формуванням в одне стебло. При цьому видаляється кожна зайва зав'язь і бічні пагони. На батоги залишається 2-3 зав'язі, після яких знаходиться не більше 4-х листочків. Точка росту прищипують. Ігнорування цього процесу, або залишення більшої кількості листочків матиме наслідком те, що гарбуз виросте дрібної.

Формуванням в два стебла. При цьому головна батіг залишається з двома плодами, а бічна - з одним. Після плодів залишають по три листочка, а верхівка прищипують.

Вирощуючи різні сорти гарбуза, необхідно, коли батоги стануть в довжину більше 1 метра, присипати їх грунтом. Це виконується акуратно і в наступній послідовності: батоги розплутують, укладають у потрібному напрямку (у напрямку зростання), і присипаються землею в декількох місцях. При ігноруванні цього процесу стебла перевертаються і скручуються. До того ж, може статися так, що ушкодяться листя і стебла рослин - це негативно відіб'ється на розвитку гарбуза.

Пам'ятайте і про те, що в місцях, де присипати стебла рослини, утворюються коріння, які вимагають періодичного поливу.

Яких хвороб і шкідників варто побоюватися гарбузі

Гарбуз, як і будь-яка інша рослина, схильна до різних хвороб, їй можуть нашкодити комахи. При вирощуванні гарбуза потрібно побоюватися:

Борошнистої роси. Її легко розпізнати по маленьким білим цятками, які з'являються на листочках на верхній і нижній їхньому боці. Потім листя, які вражає хвороба, починають поступово жовтіти і відмирати. Якщо не лікувати рослини, дивуються й плоди.

Оливкової плямистості. Ця хвороба характеризується появою на стеблинках рослини невеликих ранок, а на листочках - бурих плям. Поступово плоди покриваються маслянистими плямами, таким стає потім виразками. Відбувається загибель зав'язі, і овочем губляться його смакові і корисні якості.

Є й комахи, що шкодять гарбузі. Серед них найбільш небезпечні слимаки, що псують плоди, що зріють. Для позбавлення від слимаків біля рослини насипається на землю зубний порошок, деревна зола або суперфосфат. Ефективно діють і спеціальні прості пастки: близько гарбузового рослини можна розкласти вологі ганчірки, на яких залишаються слимаки - їх залишається тільки збирати з ганчірки.

Лікування будь-яких хвороб і боротьба з шкідниками необхідні при вирощуванні гарбуза. З цією метою доцільно використання сучасних препаратів, придатних для приватного присадибного господарства. Головна умова - дотримання дозування, кратності і термінів обробки.

Нюанси при вирощуванні гарбуза

Іноді можна помітити кілька загниваючих зав'язей на рослині, що можна легко пояснити тим, що не запилюються жіночі квітки. Це може статися в разі поганих погодних умов. Щоб уникнути подібних явищ буде потрібно штучне запилення квіток. Це виконується наступним чином: вранці або до обіду збираються всі чоловічі квітки, прибираються пелюстки і притискаються пильовики до рильце маточки.

Це виконується наступним чином: вранці або до обіду збираються всі чоловічі квітки, прибираються пелюстки і притискаються пильовики до рильце маточки

Зібраний урожай гарбуза.

Виконуючи ці дії, необхідно не забувати про те, що стосується:

  1. Чоловічих квіток - вони рано розпускаються і в'януть до вечора.
  2. Жіночих квіток - вони в'януть на наступний день, якщо вони не обпилені після того, як розкриються, мають товкач.

Часом батоги рослини покривають огорожу або альтанку. В такому випадку підвішується сітка, в яку поміщається зростаюча гарбуз. Інакше можливе пошкодження пагонів важкими овочами.

Прищипування гарбуза.

Найбільша гарбуз схильна до грунтової вогкості, яка впливає на неї негативно. Тому для її захисту на грунт укладаються камені, поверх них - широка плита, на яку кладуть великий плід гарбуза. Ці дії повинні бути завчасними, поки плід не підріс. Інакше можна легко пошкодити стебло.

Коли зрізають дозрілий плід, залишають плодоніжки, довжина якої приблизно 5 см - це сприяє хорошому збереженню гарбуза. Оптимальною для зберігання плодів температурою є + 5º - + 8º C - створивши врожаю гарбуза такі умови, можна гарантовано харчуватися їй до настання весняних днів. Причому, корисні і смакові властивості гарбуза при цьому не змінюються.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама