Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розмарин: посадка і догляд у відкритому грунті в саду - AgroFlora.ru

  1. Посадка розмарину в домашніх умовах: основні правила
  2. Розмноження розмарину в саду
  3. Як вирощувати розмарин у відкритому грунті
  4. Вирощування розмарину з насіння в домашніх умовах
  5. Правила посадки розмарину насінням
  6. Вирощування розмарину в домашніх умовах живцями
  7. Посадка розмарину способом ділення
  8. Розмарин: догляд за рослиною в домашніх умовах
  9. полив
  10. Розпушування, прополка
  11. підживлення
  12. обрізка
  13. Догляд за розмарином взимку

Багато садівники-любителі охоче пробують вирощувати на своїх ділянках незвичайні екзотичні рослини, саме до таких видів можна віднести чагарник розмарин.

Гарна новина для тих, хто полюбив пряність розмарин - посадка і догляд у відкритому грунті стала можливою і в наших регіонах, і в цьому немає нічого складного. І якщо ви готові до експериментів, то ми представляємо вам докладну інструкцію, як виростити зелень в саду або городі і насолоджуватися її ароматом.

Посадка розмарину в домашніх умовах: основні правила

Перш ніж ми перейдемо до агротехніки розведення цього заморського чагарнику, ознайомтеся з основними характеристиками рослини.

  • Розмарин прийшов до нас з південних країн, він дуже любить тепло і сонце.
  • Рослина віддає перевагу нейтральні або слаболужні пухкі, легкі грунту.
  • Найкраще чагарник розмножується живцями і діленням.
  • Найпростіше в наших краях піддається вирощування розмарин лікарський (Звичайний).
  • Йому потрібен помірний полив, він стійкий до сухості, але краще себе почуває, коли грунт постійно зволожена на 40-50%.
  • Розмарин погано росте на протягах і в тінистих місцях.
  • Він не любить сусідство з трояндою і рідко цвіте в її присутності.
  • Завдяки великому вмісту ефірів, кущ стійкий до шкідників.
  • При температурі нижче -8-10 ºC трава гине, в холодних регіонах на зиму її вкривають теплицями.
  • Кущики садять на грядки, на відстані 40-50 см одна від одної, інакше їм буде тісно.
  • Якщо часто поливати розмарин, він може почати скидати листочки - це сигнал, що пора зменшити вологу.
  • При недостатньому поливі листочки починають жовтіти.
  • Розсаджувати зелень найкраще в кінці весни або протягом літа.
Багато садівники-любителі охоче пробують вирощувати на своїх ділянках незвичайні екзотичні рослини, саме до таких видів можна віднести чагарник розмарин

Посадка розмарину в домашніх умовах

Розмноження розмарину в саду

Існує три основних способи розмноження цієї рослини:

  • розподіл кущиків,
  • живцювання,
  • вирощування з насіння.

Останній спосіб вимагає терпіння і ретельності. Найшвидший і простий варіант - розділити дорослий кущ на дрібні паростки з корінцями і розсадити. Але і живці також пророщують досить успішно. Купити будь-яку розсаду або насіння можна в розпліднику або садівничому магазині.

Живці можна дістати більш простим способом: зрізати верхівки пагонів з будь-якого куща розмарину. Сьогодні він не є рідкістю і росте в багатьох садах, парках, у городників на дачі. Якщо у вас свою ділянку, напевно у кого-небудь з сусідів ви знайдете розмарин і зможете попросити кілька пагонів для розведення.

Розмноження розмарину в саду

Як вирощувати розмарин у відкритому грунті

Пряну зелень можна садити в низинах, місцях із застоєм ґрунтових вод, підтоплюються ділянках. Це повинна бути рівна поверхня без протягів. Чого боїться чагарник найбільше? - кислих грунтів і глиняного в'язкої землі.

Бажано підготувати для розмарину такий субстрат: чорнозем змішати з сухими листям, нейтральним торфом і великим річковим піском у рівних частинах. На 10 відер субстрату рекомендується додати 100 г товченої вапна.

Грядки готують за 8-10 днів до висадки розмарину, заздалегідь їх зволожують. Приблизно за 3-4 дні можна удобрити грунт мінеральної підгодівлею.

Якщо ви маєте намір вирощувати розмарин як багаторічник, тоді відразу подбайте про теплиці. На відкритому повітрі зиму рослина не переживе. Хоча, якщо у вашому краю морози не опускаються нижче -10ºC, то буде досить зняти пагони, а коріння укрити тирсою, сіном або іншими природними утеплювачами.

Багато вирощують на дачі або ділянці розмарин як однорічник, тобто, кожну весну садять нові кущики, а восени знімають весь урожай під корінь.

Тепер розглянемо більш детально всі види розмноження прянощі.

Вирощування розмарину з насіння в домашніх умовах

Насіння пророщують в приміщенні ранньою весною. Для цього знадобляться квіткові горщики, ящики або будь-які інші зручні ємності.

Можна засіяти насіння відразу у відкритий грунт, але, по-перше, температура повітря повинна бути теплою і стійкою, по-друге, чагарник розростеться тільки ближче до осені. Якщо ви хочете отримати урожай вже в середині літа, тоді засейте насіння в кінці лютого в приміщенні, а потім пересадити сходи на грядки в середині квітня.

Правила посадки розмарину насінням

  • Підготуйте чисту марлю, складіть її в декілька разів так, щоб на одну частину викласти насіння, а другий накрити їх.
  • Марлю змочіть водою і розподіліть по ній тонким шаром насіння, накрийте їх другою стороною вологої марлі.
  • Кожен день зволожуйте марлю з пульверизатора. У приміщенні, де знаходяться насіння, має бути тепло (+ 18-22 ºC).
  • Підготуйте заздалегідь грунт, куди будете сіяти розмарин.
  • Після закінчення 3-4 днів акуратно зберіть насіння і засейте їх тонким шаром в грунт. Зверху присипте землею, то не більше, ніж полсантіметровим шаром. Зволожите грунт через пульверизатор, накрийте ємність поліетиленом, виконавши в ньому кілька отворів, і приберіть в тепле місце.
  • Через день поливайте землю, бажано для цього завжди використовувати пульверизатор, щоб не розмити тонкий поверхневий шар землі.
  • Приблизно через пару тижнів ви повинні помітити, як пробиваються паростки. Коли сходи з'являться з-під землі, зніміть плівку і виставите ящики (горщики) на сонячне світло.
  • Приблизно через півтора, два місяці паростки зміцніють і будуть готові до перенесення у відкритий грунт. Їх просто акуратно викопують і пересаджують на грядки.
  • Після пересадки землю також відразу зволожують.

Вирощування розмарину з насіння в домашніх умовах

Далі, підтримується стандартний догляд за розмарином, про який ми розповімо детальніше нижче.

Вирощування розмарину в домашніх умовах живцями

живцювання розмарину - це більш простий спосіб виростити середземноморський чагарник. Живцями послужать верхівки пагонів, зрізані з дорослого чагарника. Ви навіть можете використовувати звичайні пучки зелені, куплені на ринку в якості прянощів.

Живцювання проводять в квітні-початку травня.

Вирощування розмарину в домашніх умовах живцями

  • З гілочок зніміть нижні листочки, оголивши частину стебла.
  • Ви можете поставити їх у воду і чекати освіти коренів, або відразу висадити в грунт. Але робити це потрібно в приміщенні, до відкритого грунту саджанці будуть готові тільки тоді, коли пустять коріння.
  • Якщо використовуєте воду, міняйте її кожні 3-4 дні. «Встромивши» живці в субстрат, поливайте їх через день, але не дуже рясно.
  • Приблизно через 3 тижні гілочки повинні утворити корінці. Як це сталося, перенесіть їх на грядки, вирив лунки на довжину коренів. Полийте грунт і продовжуйте звичайний догляд.

Посадка розмарину таким чином, дає більш успішні результати, відсоток загибелі рослини істотно знижується.

Посадка розмарину способом ділення

На відміну від вирощування з насіння або живців - поділ є найлегшим варіантом розмноження розмарину в саду. Розсаджувати гілочки можна відразу у відкритий грунт.

Кращий час для розсади розподілом - червень.

Посадка розмарину в саду способом ділення

  • Заздалегідь підготуйте грунт на грядках, як описано вище.
  • Знайдіть або купіть в магазині дорослий, пишний чагарник розмарину з безліччю пагонів.
  • Акуратно вийміть коріння з землі, обтрусіть їх.
  • Відокремте пагони один від одного разом з корінням.
  • Перед тим як поглибити паростки в грунт, бажано вмочити їх у суміш, яка стимулює зростання (продається в магазинах).
  • Вирийте лунки в грунті на довжину коренів і посадіть паростки.
  • Грунт зволожите і продовжуйте догляд.

Розмарин: догляд за рослиною в домашніх умовах

Від правильного догляду за цим трохи капризною рослиною, залежить його здоров'я. Багато хто задається питанням, скільки поливати розмарин, тому що часто думки суперечливі - одні кажуть, що кущ любить вологу, інші це заперечують. Розберемося у всіх правилах догляду за чагарником.

полив

Отже, найважливіше питання: як поливати розмарин? Зволожувати зелень, зростаючу в саду або городі, потрібно часто, але помірно. Багато що залежить від клімату.

У спекотні дні полив може бути з регулярністю через день, в більш прохолодні - раз в 3-4 дня. Найважливіше, щоб грунт не затримувала вологу і володіла хорошими дренажними властивостями, для цього її треба періодично прополювати.

Розпушування, прополка

Прополюють грунт під кущами в літню пору приблизно раз на місяць, до осені частоту розпушування можна скоротити. Робити це потрібно акуратно, не дуже глибоко, щоб не пошкодити кореневу систему.

Бур'яни навколо зелені потрібно обов'язково видалять.

підживлення

Посилену підгодівлю (раз на місяць) розмарину починають ближче до періоду його цвітіння - в кінці квітня і продовжують по серпень місяць. Мінеральні добрива чергують з органічними.

З початком осені і всю зиму, удобрюють пряність раз в 2 місяці.

Розмарин: умови вирощування в домашніх умовах

обрізка

Щоб чагарник був пишним, навесні верхні стеблинки можна стригти, тоді він знайде гарну, кулясту форму.

Раз на кілька років пагони зрізають восени під корінь, щоб оновити зелень.

Догляд за розмарином взимку

Зима - це важкий період для теплолюбного рослини. Щоб він успішно пережив холод, бажано спорудити для нього поліетиленову теплицю, а коріння укрити тирсою, тирсою, соломою або сіном.

Деякі викопують кущі, пересаджують їх в горщики і заносять на зиму в приміщення. Це теж варіант, як можна подбати про прянощі.

Більш докладно про вирощування розмарину на підвіконні читайте тут . Полив взимку скорочують до 1 разу на тиждень. Якщо рослина заносять додому, то поливати можна трохи частіше - 2 рази в тиждень, помірно.

Умови вирощування розмарину в зимові місяці багато в чому залежать від клімату. У південний регіонах, де короткі і не морозні зими, чагарник не потребує ні в якому особливого догляду і чудово зимує сам по собі в саду або городі.

Ось ми і розглянули всі про розмноження розмарину, про посадку і догляд у відкритому грунті. Тепер ви самостійно можете практикувати вирощування цього пряного, ароматного чагарнику, який містить в собі величезну кількість корисних речовин і застосовується не тільки в кулінарії, але і в народній медицині. Якщо на ваших грядках «заведеться» ця рослина - вважайте, що ви вирощуєте зелену аптечку.

Чого боїться чагарник найбільше?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама