Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

розмноження Туї

  1. розмноження насінням
  2. підготовка
  3. посів
  4. Розмноження туї живцями
  5. вибір матеріалу
  6. підготовка живців
  7. Догляд за живцями
  8. висаджування саджанців

У сучасному ландшафтному дизайні хвойні рослини займають особливе місце. Хвойники красиві самі по собі. Вони можуть бути не тільки самостійними солістами, а й виконувати найрізноманітніші допоміжні функції: служити лаштунками для квітучих рослин, формувати зелені огорожі і ширми, створювати на ділянці гармонію і красу.

Особливе місце серед хвойних рослин належить туї. Вона є представником сімейства кипарисових. Туї відрізняються один від одного формою крони, кольором хвої і геометричними розмірами.

Туя - одне з тих рослин, яке можна легко розмножити самостійно. Існують такі способи розмноження туї: насінням і живцями. Розглянемо ці способи, оскільки кожен з них мають свої недоліки і переваги.

розмноження насінням

Перевага розмноження туї насінням в тому, що рослини вирощені таким способом, більш витривалі до атмосферних змін і стійкі до хвороб. Недолік - вирощування з насіння займає більше часу, ніж з держака. Воно може тривати від 3 до 6 років. Крім того, туї, вирощені з насіння, не завжди зберігають якості материнської рослини.

Крім того, туї, вирощені з насіння, не завжди зберігають якості материнської рослини

Фото: Туя

підготовка

Для посадки необхідно запастися насінням, зібравши в кінці серпня дозрілі, але ще нерозкриті шишечки.

Їх поміщають в тепло, щоб вони розкрилися. Через кілька днів з розкритих коробочок збирають насіння і поміщають в полотняний мішечок. . Треба сказати, що схожість насіння зберігає протягом 2-3 років, якщо їх зберігати в сухому місці.

Як тільки настане зима, насіння в мішечку закопують в сніг. Це буде стратифікація насіння в холоді.

посів

З настанням весни насіння витягають зі снігу і висаджують у контейнери або на грядку з підготовленою сумішшю піску і торфу (1: 1) на глибину 2 см. Зверху мульчують хвойними тирсою або торфом і регулярно поливають.
Коли насіння проросте і з'являться сходи, з ними треба поводитися дуже акуратно: притенять, удобрювати слабким розчином коров'яку або спеціальним добривом для хвойних рослин, прополювати і рихлити ґрунт.

З настанням зими контейнери з саджанцями можна перенести в підвал. Якщо саджанці на грядці, їх необхідно вкрити лапником. Тільки в трирічному віці підросли рослини можна пікірувати. На постійне місце їх пересаджують їх на п'ятий рік, бажано навесні.

Розмноження туї живцями

Основна перевага живцювання в тому, що в дуже короткий термін (3 роки) можна отримати вже повністю сформоване рослина. Крім того, воно збереже всі якості того виду туї, у якій нарізали живці.
Недоліки: приживлюваність хвойніков, вирощених з живців менше, ніж з насіння. Вони чутливіші до хвороб і різких змін температури.

Вони чутливіші до хвороб і різких змін температури

Фото: Туя

вибір матеріалу

Розмноження туї живцями найкраще проводити на початку червня. Живці нарізають з міцних, добре розвинених гілок дворічного віку. Довжина заготовлених пагонів повинна бути близько 20 см. Держак краще не різати, а ламати руками так, щоб на його кінчику залишилася «п'ята» - шматочок деревини з корою.

Держак краще не різати, а ламати руками так, щоб на його кінчику залишилася «п'ята» - шматочок деревини з корою

Фото: Туя

підготовка живців

Живці поміщають в воду на кілька годин. Для кращого вкорінення живців в воду додають стимулятор росту коренів - гетероауксин (100 мг на 0,5 л води) або циркон (1 ампула на 10 л). Можна додатково опудрить Корневином.

Для швидкого вкорінення живців дуже важливо правильно підготувати грунт, в яку будуть висаджувати живці. Оптимальний склад грунту складається з: річкового піску, дернової землі і торфу в рівних частинах. Всі складові частини ретельно перемішують і дезінфікують розчином перманганату калію. Розчин повинен бути бордового кольору.

Коли грунт підсохне, нею наповнюють тепличку і висаджують підготовлені живці. Живці заглиблюють на 2 см і обжимають пальцями грунт навколо них. Відстань між живцями 5-7 см. Тепличку закривають поліетиленовою плівкою і поміщають в півтінь.

Догляд за живцями

Щоб живці швидко вкоренилися, в теплиці необхідно підтримувати температуру 20 градусів. Регулярно обприскуючи живці теплою водою, в теплиці буде підтримуватися постійна вологість. Крім зрошення, тепличку необхідно регулярно провітрювати. Місяця через два на держаках з'являються коріння. З цього моменту їх треба загартовувати і удобрювати. Найкраще скористатися добривом для хвойніков. До кінця осені саджанці помітно зміцніють і підростуть.

Щоб рослини успішно пережили зиму, їх вкривають ялиновим гіллям. Тирса і листя не підійдуть, оскільки вони створюють ідеальне середовище для розмноження цвілі і інших хвороботворних бактерій. Плівкою теж не можна вкривати, так як під час відлиг саджанці під нею можуть випріти.

Фото: Туя

висаджування саджанців

Навесні, після зняття укриття, видаляють всі загиблі живці. А ті, які залишилися, можна висаджувати на постійне місце. Хоча туя і відноситься до невередливим культурам, для формування красивої крони, їй знадобиться освітлення. Про це треба пам'ятати.

Тепер, знаючи як відбувається розмноження туї в домашніх умовах, можна легко самостійно виростити чудові декоративні рослини і реалізувати свої ідеї з озеленення присадибної ділянки.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама