Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розведення черв'яків як бізнес в домашніх умовах (+ відео)

  1. Підготовка ґрунту і місця розмноження
  2. підготовка обладнання
  3. Види черв'яків для розведення
  4. збут товару
  5. рентабельність

І знову здрастуйте, дорогі читачі. Як завжди в наших статтях ми обговорюємо варіанти заробітку в інтернеті, а також бюджетні бізнес-ідеї, які в подальшому зможуть принести вам хороший дохід і почуття впевненості в завтрашньому дні. Звичайно, це все буде за умови, якщо ви згодні йти до кінця і працювати над бізнесом доти, поки плоди вашої праці не почнуть приносити вам дохід в повній мірі.

Бізнес ідеї для чоловіків - рекомендуємо до прочитання

Отже, в цій публікації ми б хотіли розповісти про черговий грошовому справі - розведення черв'яків як бізнес в домашніх умовах. Кажуть, що гроші під ногами не валяються, але незважаючи на такі висловлювання, часом варто гарненько придивитися або надіти на ніс окуляри. Таким чином, можна помітити безліч дощових черв'яків, які вилазять з-під землі. Саме про таких черв'ячків ми і говоритиме в нашій сьогоднішній статті.

Дізнайтеся про бізнес по переробці пластикових пляшок

Ви дізнаєтеся про те, в чому полягає технологія розведення хробаків, які види черв'яків можна розводити в домашніх умовах, також ми складемо бізнес план, а найголовніше - з'ясуємо, чи вигідно займатися цим видом бізнесу. Тим, кому не підійде цей вид бізнесу, можемо порадити прочитати статтю, в якій ми описали вирощування грибів шампіньйонів .

Зміст статті:

Для початку хотілося відзначити, що даний вид бізнесу має кілька напрямків свого розвитку. Що найцікавіше, так це можливість суміщення відразу декількох видів напрямків на одній фермі для розведення черв'яків.

Ваших черв'яків можуть пізніше використовувати банально як наживка рибалки. Такий варіант дуже популярний, а реалізацію свого товару можна здійснювати в тематичних магазинах, тераріумах або просто оптом рибалкам. Також ви можете вибрати напрямок виробництва добрива і вести заробіток на біогумусі. Черв'яків можуть ще використовувати в області медицини, там вони дають корисні компоненти для майбутніх препаратів. Ну а також корм для птахів. Для них черви - це відмінний поновлюване джерело живлення. Черви необхідні для виробництва вермічая, який є відмінним компонентом для грунту і врожаю в сільському господарстві.

Один з обмежувачів для нових бізнесменів - це обов'язкова наявність земельної ділянки. Незважаючи на це, подібний вид бізнесу має велику кількість переваг. У їх числі низький рівень витрат, відсутність в необхідності великого стартового капіталу (5 -20 тисяч рублів може цілком вистачити на старт), хороший рівень прибутку, а також ніяких складних процедур під час реєстрації свого приватного підприємства. Звичайно, щодо стартового капіталу, все-таки добре б думати наперед і розраховувати на витрати в рекламі свого продукту.

Ще не забувайте про податки, оскільки вони одні з найбільш сильних головних болів підприємців-початківців. Тому якщо ви можете, то бажано зібрати суму більше 20 тисяч рублів. Скажімо, це може бути 50-100 тисяч, не більше. Найголовніше - це амбіції в бізнесі з розведення черв'яків в домашніх умовах, і від цього залежать витрати.

Вівчарство як прибутковий бізнес

Виробничий бізнес план по розведенню черв'яків може бути наступним:

  • Підготовка «дому» для черв'ячків;
  • Придбання черв'яків для розсадження. У їх числі можуть бути вже зрілі особини, а також маленькі або навіть кокони;
  • Висадка черв'яків в підготовлену середовище;
  • Очікування, поки черви розмножуються і виділяють корисні компоненти в процесі життєдіяльності;
  • Збір корисних речовин - біогумусу, вермічая або безпосередньо самих дорослих черв'яків;
  • Додавання компосту і початок нового етапу розведення.

Розведення гусей - прибутковий бізнес

Підготовка ґрунту і місця розмноження

Слід враховувати, що черв'якам для розмноження необхідно затишне, тихе місце без сторонніх шумів і вібрацій. Також для зручності рекомендується розділяти грунт на кілька шарів. Тому «будинок» ваших черв'ячків буде виглядати наступним чином:

  • Верхня частина - «їдальня» для черв'яків. Саме тому слід стежити за вмістом поживних речовин в цьому шарі грунту;
  • Середня частина - місце розмноження і проживання черв'яків;
  • Нижня частина - в цьому шарі грунту накопичуються продукти життєдіяльності черв'яків, той самий вермічай і біогумус.


Перед тим, як заселити черв'яків, необхідно в розсадник помістити перегній. Він повинен складати половину ємності. Слідкуйте за вологістю консистенції, вона повинна бути приблизно 80% і такий потрібно тримати її постійно.

Після цього, через пару днів, в вириту в грунті ямку висаджуєте сімейство черв'яків, з невеликою кількістю старої грунту, в якій вони жили до цього. Розрівнюєте землю, накриваєте картонкою ємність і чекаєте кілька днів. Після цього можете підживлювати черв'яків кормом. Про кормі для розведення черв'яків в домашніх умовах будемо говорити пізніше.

Звертайте увагу на кислотність грунту, в якій знаходяться черв'ячки. Її вимірюють спеціальним приладом, а список обладнання для бізнесу з розведення черв'яків ми також будемо описувати далі. 6,5-7,5 рН - це оптимальний рівень кислотності. Щоб повернутися до цього рівня, можна вдатися до таких ось невеликих хитрощів:

  • Щоб підвищити кислотність, додайте в грунт бадилля рослин і тирсу;
  • Щоб знизити рівень кислотності, додайте крейда, яєчну шкаралупу або вапняк.


Давайте тепер розберемося, які ємності підійдуть для ролі розсадника:

Короб з дерева - 1х2х0,5 м. Для зручності внизу ємності роблять отвори, щоб через них стікали корисні компоненти. Під ящиком можна встановити іншу ємність для збору цих компонентів. Кришка теж робиться з отворами, щоб грунт «дихала».

Спеціалізований Вермікомпостери - дорогий варіант, але ефективний. Нижче картинка, на якій показана схема такого розсадника.

Пластикова ємність - це може бути різна тара з хорошого пластика, тільки необхідно попередньо виконати отвори знизу і з боків тари, щоб був відтік вермічая, а також доступ кисню вашим черв'якам, адже вирощування черв'яків в домашніх умовах вимагає не тільки гарного грунту, але і повітря .

Тепер в загальному про приміщенні для черевиків, яка температура повинна бути всередині нього, а також які об'єкти можна застосовувати для розведення черв'яків в домашніх умовах. В цілому, для розведення черв'яків в домашніх умовах можна використовувати будь-яке приміщення, де тепло і волого. Вам може підійти гараж, льох, підвал, горище і будь-які інші приміщення подібного типу.

Необхідно також стежити, що б температура в приміщенні не падала нижче 4 градусів тепла за Цельсієм, інакше ви ризикуєте загнати черв'ячків в стан сплячки. Якщо температура вище 36 градусів тепла, то негайно охолодіть приміщення і додайте більше вологи, оскільки в такому температурному режимі черви швидко гинуть. Розраховуйте також відразу необхідну кількість площі, адже черв'яки дуже швидко плодяться, тому наперед продумайте, яку ділянку землі вам потрібен, щоб поставити там достатня кількість розсадників.

І як ми вже писали раніше, розведенням черв'яків в домашніх умовах слід займатися краще на дачі або в приватному будинку.

підготовка обладнання

У цьому розділі нашої статті про розведення черв'яків в домашніх умовах, ми будемо говорити про заготівлю необхідного обладнання. Якщо ваша ферма з вирощування черв'яків буде малого або середнього розміру, то вам знадобляться такі пристосування:

  • ваги;
  • тачка;
  • Лопата;
  • відро;
  • Сито для просіювання;
  • вила;
  • стелажі;
  • Ємності під розсадники (про це ми вже говорили);
  • Термометр для приміщення;
  • Прилад для вимірювання температури ґрунту, а також її кислотності.


В принципі, на перших порах цього може бути достатньо, але якщо ви надумаєте розвиватися до великих масштабів, то можливо доведеться докупити інше обладнання, а так орієнтуйтеся на цей список.

Корм для черв'яків
Отже, тепер ми дійшли до корму для хробаків. В цілому слід виділити один нюанс: періодичність та частота годування безпосередньо залежить від температури грунту і навколишнього середовища. Черви частіше харчуються, коли оточення тепле. В середньому, годівля проводиться 2-3 рази на 30 днів.

Годувати хробаків можна гноєм тварин, подрібненої папером, відходами рослин і різними харчовими відходами. Варто зауважити, що перед згодовуванням паперу черв'якам, її слід змочити в глюкозі. Підійдуть ще залишки кави і заварка з-під чаю, солома. Трава, подрібнені фрукти і овочі.

Чого не можна давати на корм черв'якам?
У списку заборони знаходиться м'ясо, яйця і взагалі інша їжа тваринного походження. Також потрібно бути уважним з гноєм, оскільки коров'ячий і свинячий можна давати тільки через 6 місяців його простою. У деяких випадках свіжий гній може дуже високо підняти температуру ґрунту.

Приблизно так можна годувати своїх жителів черв'ячної ферми.

Дізнайтеся також про розведенні раків в домашніх умовах .

Види черв'яків для розведення

Для розведення черв'яків в домашніх умовах можуть підійти різні види. Давайте обговоримо, які черви найчастіше вирощуються.

Розведення каліфорнійських черв'яків
Цей вид особливо популярний, оскільки ці черв'яки дуже швидко плодяться, добре харчуються і є всеїдними. Завдяки об'ємному харчування, досягається оптимальний рівень переробки відходів. На вигляд дорослі червоні Каліфорнійські черв'яки рухливі і мають середній червоне забарвлення.

Ці істоти їдять опале листя, овочеві залишки, картон, папір, солому, пташиний послід і гній тварин. Вода для поливу може бути або дощової, або без хлору. Маточне поголів'я Каліфорнійських черв'яків містить в собі близько 1,5 тисячі особин, з яких дорослі особини складають 15-20%, мальки - 65-75%, а кокони - 10-15% .Одне ящик таких черевиків на 20 тисяч особин коштує приблизно 3 , 5 тисячі рублів. Подивіться також відео про розведення Каліфорнійських черв'яків.

Розведення черв'яків Старатель
Старатель - це вид хробака, який живе приблизно 15 років, і відрізняється від дощового тим, що має високу активність, а також швидко переробляє відходи. Таким чином, з 1 тонни компосту можна отримати близько 600 кілограмів біогумусу.

Кожна доросла особина приносить від 3 до 15 голів протягом 2-3 тижнів. В цілому, плодитися вони починають через 90 днів своєї життєдіяльності. Варто врахувати, що ці черв'яки розмножуються перехресним способом, тобто запліднюють один одного, оскільки вони гермафродити.

Вартість одного ящика старателів, як і в випадку з Каліфорнійським хробаками, 3-4 тисячі рублів. Обов'язково подивіться відео про розведення черв'яків старателів.

збут товару

Найприємніший етап розведення черв'яків в домашніх умовах - їх продаж. Реалізація черв'яків може відбуватися різними методами. Наприклад, ви можете організувати власну торгову точку або ж спробуйте домовитися безпосередньо з збувальників. У ролі збувальників можуть виступати магазини для риболовлі та інші тематичні заклади. Може виявитися так, що вони закуповують товару в інших областях, тому ви можете опинитися через це лише у виграші, адже тоді покупець не буде доплачувати за транспортування черв'яків. Не забувайте за силу інтернету, адже він теж може допомогти в продажах черв'яків. Пошукайте спеціальні майданчики для продажу і оголошень.

Також не забувайте за побічний продукт життєдіяльності ваших черв'яків. Його можна продавати у вигляді добрив для грунту фермерам у іншим покупцям, які займаються земельним справою.

рентабельність

Тепер давайте спробуємо порахувати, чи вигідно займатися розведенням черв'яків в домашніх умовах. Відразу хочеться зазначити, що рентабельність такого бізнесу доведена практикою багатьма людьми.

Стартовий капітал в розмірі 100 тисяч рублів. Реєстрація бізнесу обійдеться до 2 тисяч рублів. Закупівля 20 тисяч особин - це 4 тисячі рублів. Для облаштування розсадників слід витратити до 2 тисяч рублів. Податки можуть скласти до 28 тисяч за перший рік. Також необхідно знати, яким способом буде вестися реалізація товару. Підрахуйте вартість всього обладнання. Ось приблизно такий лист витрат.

Місячний дохід від продажу черв'яків старателів може становити 50 тисяч рублів. Відповідно чистий річний дохід від продажу черв'яків буде в районі 500 тисяч рублів. Це означає, що навіть якщо людина орендує приміщення, на що потрібно близько 200 тисяч, він все одно залишається в плюсі.

Ось ми і описали вам розведення черв'яків як бізнес в домашніх умовах. Тепер справа за вами.

Удачі вам!

Чого не можна давати на корм черв'якам?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама