Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Солодка слива: догляд всім під силу!

  1. Відмінні особливості вирощування сливи

Вирощування сливи починається з такого важливого етапу, як вибір місця. Слива панянка примхлива, мабуть, сама примхлива з плодових дерев! Вона буде рости і навіть цвісти на будь-якій ділянці, правда ось плодоносити зовсім не обіцяє. Тому для посадки сливи рекомендуються лише ділянки, добре захищені від сильних вітрів. Також зливу любить сонечко і не терпить півтінь. Висаджувати сливу найкраще навесні.

Посадочні ями викопують глибиною в 0.5-0.6м, шириною до 1м. Відстань між ямами залежать від сорту сливи: є сорти з розлогою кроною, відстань між ямами для таких сортів може становити 3м; є сорти сливи високі, але крона у них займає не більше 1.5м в діаметрі. Перш, ніж копати ями, потрібно визначитися з сортом і дізнатися його характеристики.

У посадковій ямі повинно бути достатньо добрив. Як правило, це: відро перегною або компосту, 40г суперфосфату і 20 г сірчистого калію на один саджанець. Після посадки про добрива можна забути на 3-4 роки. Під дерево щорічно протягом перших трьох років вноситься лише по 20г аміачної селітри на 1кв м пристовбурного кола. Слива при посадці не заглиблюється, коренева шийка повинна трохи підніматися над землею.

Слива при посадці не заглиблюється, коренева шийка повинна трохи підніматися над землею

Відмінні особливості вирощування сливи

Догляд за плодовим деревом будується на основі декількох головних особливостей, які відрізняють сливу від всіх інших дерев:

1. Слива - саме влаголюбивое садове дерево. Пересихання для неї іноді страшніше сильних морозів! Рекомендується уважно стежити за погодою і поливати сливу раз в тиждень під час посухи, 3-4 відра води для молодого саджанця, 5-6 відер для дерев старшого віку. Ознака нестачі вологи - тріщини на плодах. Парадоксально, але дерево негативно відноситься і до зайвої вологи: листя починає жовтіти, верхівки відмирають.

2. Вирощування сливи немислимо без ретельного догляду взимку. Особливо це стосується молодих саджанців. У зимову пору року рекомендується регулярно притоптують сніг навколо сливи, акуратно струшувати надлишки з гілок, що не оголюючи їх при цьому повністю.

3. Існують самоплодние сорти сливи, але навіть для них рекомендується висаджувати на ділянці 2-3 інших сорти-запилювачі. Хитрість полягає в тому, що в нашій країні найбільш популярні два види сортів: китайська слива і домашня. Ці види не запилюють один одного, тому якщо у вас на ділянці є сорт одного з видів, то слід посадити інший сорт, але цього ж виду. Непогано запилює сливу алича.

Непогано запилює сливу алича

4. Слива рідко потребує формує обрізку, лише в перший рік життя слід виділити 4-5 скелетних гілок і підтримувати їх розвиток. Надалі зливу потребує лише в санітарної обрізки: видаляються всі гілки, що ростуть усередину крони, а також вертикальні гілочки. Також видаляються всі замерзлі і пошкоджені гілки. Особливість обрізки сливи полягає в часі її проведення - як тільки розпустяться перші листочки.

5. Ще одна особливість сливи - нерегулярність врожаю. Чим більше плодів ви зберете в цьому році, тим менше їх буде в наступному. Щоб уникнути мізерного врожаю, слід проріджувати плоди два рази за сезон: на початку утворення зав'язей і перед тим, як слива почне заспівати і купувати характерний колір плодів. Між зеленими вершками залишають кілька сантиметрів так, щоб вони не стикалися один з одним, коли достигнуть.

6. Гілки сливи потребують підпорах. Тримати напоготові їх слід заздалегідь. Досить невеликих палиць, опорна частина яких буде обмотана м'яким матеріалом - це допоможе уникнути тертя і виникнення захворювань у сливи.

Догляд за цією рослиною в цілому дуже схожий з основними правилами догляду за будь-яким іншим плодовим деревом. Звернення пильної уваги на особливості цього дерева, своєчасна турбота і виконання всіх унікальних вимог по догляду допоможе рік від року отримувати рясний і якісний урожай слив!

Звернення пильної уваги на особливості цього дерева, своєчасна турбота і виконання всіх унікальних вимог по догляду допоможе рік від року отримувати рясний і якісний урожай слив

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама