Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Шовковиця в Підмосков'ї - вирощування: від посадки до відходу

  1. Шовковиця: опис
  2. Використання шовковиці
  3. Сорти шовковиці для Підмосков'я
  4. розмноження шовковиці
  5. посадка саджанця
  6. Поради по догляду

шовковиця - рослина, яке дарує смачні і корисні плоди. Але вирощувати без проблем її можна тільки в південних регіонах. Вона боїться морозу. Але зараз все частіше шовковицю вирощують в середній смузі, в тому числі Підмосков'ї, і навіть в Сибіру.

зміст:

Шовковиця: опис

Плоди шовковиці - м'ясисті многокостянка
Плоди шовковиці - м'ясисті многокостянка. Їх колір може бути білим, рожевим, фіолетовим, темно-пурпуровим. Розмір коливається від 1 до 5 см, в залежності від сорту. У південних регіонах практично скрізь зустрічаються не сортові дерева. Але їх плоди можуть бути великими і дуже смачними. Є чоловічі і жіночі екземпляри.

Шовковиця має іншу назву - тутового дерева або тутовник.

Шовковиця розпускається пізніше інших плодових культур. Але її плоди дозрівають раніше багатьох з тих, що відцвіли ранньою весною. Проблемою при вирощуванні шовковиці можуть стати весняні поворотні заморозки. Частина листя, а іноді і всі вони після зниження температури до -1 ° С чорніють і пропадають.

Правда, саме дерево при цьому практично ніколи не гине. Відростають нові пагони і листя. Через кілька тижнів після заморозків крона шовковиці зеленіє, як ні в чому не бувало. Але плодів, заради яких якраз і вирощують шовковицю, може не залишитися. Квіткові бруньки, які постраждали від морозу, не відновлюються. Якщо похолодання було незначним, може постраждати лише частина крони. Особливо та, яку зачепили потоки морозного повітря.

Дерево шовковиці при хорошому сніговому покриві може перенести зниження температури до -30 ° С. Але, якщо снігу мало або немає зовсім, коріння рослини можуть підмерзнути. Дерево ослабне і може загинути. Це може статися навіть при зниженні температури до -7 ° С.

Використання шовковиці

Використання шовковиці

Склад і застосувати ягід в медицині:

  • Плоди шовковиці використовують у народній медицині для лікування бронхіту, астми і проблем з кишечником. Стиглі вживають при запорах. Вони мають послаблюючу дію. Якщо ж потрібно зупинити пронос, їдять стиглі ягоди.
  • У їх складі є багато вітамінів груп А, В, С і Е, фолієва кислота, макро- і мікроелементи, в тому числі багато калію, кальцію, магнію, фосфору, міді, марганцю. Містять плоди селен, який благотворно впливає на роботу щитовидної залози.
  • Вона малокалорійні, в 100 г плодів всього 43 ккал.
  • Плоди шовковиці мають сечогінну і жовчогінну дію, прибирають запальні процеси. Їх рекомендують вживати при захворюваннях серцево-судинної системи, вони зменшують задишку і болі в області серця. Але для досягнення результату потрібно вживати багато свіжих плодів тривалий час.
  • Соком плодів шовковиці полощуть порожнину рота для лікування стоматиту і загоєння ран іншого походження.
  • Сік або компот з ягід шовковиці застосовують при застуді як потогінний засіб.

Не всім плоди шовковиці принесуть користь. Хворим на гіпертонію потрібно вживати їх обережно. Вона може підвищувати тиск, особливо при високій температурі. При цукровому діабеті можна вживати багато ягід шовковиці.

Сорти шовковиці для Підмосков'я

Сорти шовковиці для Підмосков'я

Велике значення для успішного вирощування шовковиці має підбір відповідних сортів. Найкраще для цього регіону підійдуть такі сорти:

  • «Володимирська» з плодами червоного кольору довжиною близько 3 см. Колір плодів темно-пурпурний. Дерево в природних умовах росте в висоту до 6 м. Якщо провідник обрізати ближче до землі, воно набуде форму куща. Якщо зрізати на висоті півтора метра, шовковиця стане схожою за формою на плакучу вербу. Це дозволить спростити збір врожаю і додасть дереву оригінальну форму. Сорт морозостійкий, не вимагає запилювачів.
  • «Королівська» - дерево середньої висоти. Плоди дуже солодкі і смачні. Досить великі, довжина одного близько 3 см. Перевага сорту - висока врожайність і морозостійкість. На зиму його можна не вкривати навіть в Підмосков'ї. Плоди можна перевозити на великі відстані. Сорт стійкий до хвороб і шкідників шовковиці. Плоди і кора використовуються в народній медицині. Недолік - часткова самоопиляемость. Сорт потребує запильниках іншого сорту.
  • «Біла медова» стійка до морозу, високоврожайна, зі смачними плодами. Її можна вирощувати на будь-яких грунтах. Недоліком можна вважати невеликий термін зберігання ягід. Вони можуть зберігатися близько 6 годин.
  • «Чорний принц» - рослина з великими плодами розміром близько 5 см. Може рости на будь-яких грунтах, морозостійкий, не вимагає поливів. Недолік - сорт не самоплодовий, вимагає запилювачів.
  • «Старомосковська» з солодкими плодами чорного кольору довжиною до 3 см. Дерево може досягати у висоту до 10 м.
  • «Чорна баронеса» отримала свою назву за великі ягоди, довжина яких сягає 4 см. Сорт морозостійкий, високоврожайний. Недоліки: плоди зберігаються зірваними всього 12 годин, сорт частково самоплодовий.

Деякі дерева шовковиці рясно цвітуть великими волохатими квітками, але зовсім не дають плодів. Це так звані «шелкуни», які запилюють жіночі дерева.

розмноження шовковиці

розмноження шовковиці

Отримати дерево шовковиці можна декількома способами:

  1. насінням , Попередньо стратифікованим 1,5 місяці в погребі чи холодильнику. Можна висівати їх відразу в грунт під зиму.
  2. Кореневими відростками.
  3. Отводками, прикопаними в грунт.
  4. живцями , Краще зеленими, на яких є 4-6 листків. Нижні видаляють, верхні обрізають наполовину. Висаджують їх у теплиці під плівкою, через півтора місяця вони повинні вкоренитися. Здерев'янілих живців приживаються на місяць довше. Перед висаджуванням в субстрат їх потрібно обробити Корневином. Сіянці більш загартовані і міцні, ніж живці. Але батьківські властивості через насіння передаються далеко не завжди.
  5. щепленням одного сорту на інший. Як підщепу використовується шовковиця біла. Такий метод дозволяє отримати урожай набагато раніше. Видові особливості сорту зберігаються. Іноді на один підщепу прищеплюють кілька сортів різного кольору листя і плодів.

посадка саджанця

посадка саджанця

Готують яму для шовковиці заздалегідь, хоча б за два тижні до висаджування. Краще це зробити з осені. Глибина ями 1 м, діаметр 1 м. Верхній шар грунту укладають збоку. Нижній виймають, змішують з перегноєм, додають склянку деревної золи .

Приготовану грунт засипають в яму, щоб вона вляглася. Цей запас корисних речовин допоможе рослині швидко рости кілька років. Навесні саджанець встановлюють в яму.

З огляду на той факт, що шовковиця боїться морозу, кореневу шийку при висаджуванні рекомендується заглиблювати на пару сантиметрів.

Поливають, засипають заготовленим шаром землі. Пристовбурні кола мульчують шаром перегною, торфу або трави товщиною не менше 5 см. Шовковиця потребує регулярних поливах до того часу, поки її коренева система буде здатна забезпечувати дерево достатньою кількістю вологи.

Поради по догляду

Поради по догляду

шовковиця має два періоди вегетації. Її пагони ростуть навесні і восени. У період весняного і навіть річного похолодання частина з них, яка постраждала від морозу, відмирає. На їх місці на наступний рік розпускаються нові пагони.

Способи вирощування:

  • У Підмосков'ї шовковицю можна вирощувати в формі куща. Формують крону так, щоб рослина мала кілька стовбурів. Кущ легше укутати від морозу, ніж високе дерево.
  • Вирощуючи шовковицю в формі дерева, формуючу обрізку проводять в перші роки життя. Для цього залишають провідник і кілька бічних гілок. У дорослого дерева, яке сягнуло 6-річного віку, «зайві» гілки відмирають самі. Але зрізати їх потрібно регулярно.

Раз в 4 роки гілки можна розрідити, а форму крони підкоригувати. Робити це найкраще пізньої осені. Влітку і пізньою весною їх не обрізають, тому що молоді пагони до осені не визріють і загинуть. Кущ шовковиці повинен добре висвітлюватися сонцем весь день. Тому потрібно висаджувати так, щоб високі дерева не затінювали його. Вони повинні бути розташовані на відстані 7 м від шовковиці.

Якщо шовковиця була посаджена правильно, то в перші 3 роки її не підживлюють. Вона використовує корисні речовини, внесені при посадці. Підживлення шовковиці можна не проводити. Але дерево добре реагує на внесення навесні азотних добрив, восени - калійних і фосфорних. Рослина поливають, потім мульчують .

Восени молоде дерево шовковиці вкривають нетканим матеріалом.

Пристовбурні кола мульчують соломою, ялиновим гіллям. Це захистить кореневу систему від морозу. Якщо гілки виявляться підморожених, вони швидко відновлюються. Шовковиця хворіє порівняно мало. Ще менше таких випадків в північних регіонах. Наприклад, така небезпечна хвороба, як бактеріальне в'янення, поширена тільки на півдні. У Підмосков'ї шовковицю може вражати плямистість листя. Це грибкове захворювання, тому боротися з ним можна за допомогою фунгіцидів, що містять мідь. Перед обробкою проріджують крону. Це поліпшить вентиляцію всередині неї і полегшить доступ до гілок.

Більше інформації можна дізнатися з відео:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама