Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування чорної смородини як бізнес

  1. Особливості бізнесу з вирощування чорної смородини
  2. З чого почати
  3. процес вирощування
  4. Підготовка ділянки та покупка саджанців
  5. посадка
  6. догляд
  7. можливості реалізації
  8. висновок

Самостійне розведення ягідних кущів для власників земельних ділянок є найбільш доступним способом почати свою справу з нуля і здобути фінансову стабільність і незалежність від роботодавця. Політичні процеси, що зачіпають Росію, і економічне становище в нашій країні на даний момент створюють для виробників сільськогосподарських культур сприятливі умови для початку і розвитку власної справи. Санкції, які Уряд РФ ввело в відношенні зарубіжних постачальників, спричинили утворення дефіциту деяких видів продовольчих товарів. Ринковий попит на якісну ягідну продукцію в кілька разів перевищує пропозицію. У цих умовах вирощування чорної смородини як бізнес може стати стабільним джерелом значних доходів.

зміст:

Особливості бізнесу з вирощування чорної смородини

Чорна смородина - багаторічний чагарник сімейства крижовніковий, що виростає до двох метрів у висоту, має блідо-сірі або коричневі пагони з великими темно-зеленими трьох- або пятілопастная листям і спадають кистями суцвіть. Рослина поширена практично у всій європейській частині Росії, на півдні, а також у лісовій зоні Сибіру. Плоди чорної смородини, багаті вітамінами і мінералами, використовують в кулінарних і лікувальних цілях. Виробництво джемів і варення , Кондитерська справа, виготовлення соків, компотів, киселів і навіть вина - це далеко не повний список галузей застосування цієї запашної ягоди.

Бізнес по вирощуванню чорної смородини не вимагає великих вкладень на вході. Спочатку можна скористатися дачною ділянкою або землею особистого підсобного господарства, далі ЛПГ (див. бізнес на своїй землі ). Як посадковий матеріал можна використовувати живці хороших кущів, які вже ростуть на ділянці, або придбати їх в розпліднику. Середня ціна одного молодого саджанця становить від 70 до 100 рублів. На першому етапі при невеликій площі посадки можна обійтися без залучення робочої сили з боку і спеціальної техніки.

На першому етапі при невеликій площі посадки можна обійтися без залучення робочої сили з боку і спеціальної техніки

Серед плюсів комерційного вирощування чорної смородини можна відзначити наступні:

  • швидкі терміни визрівання ягід. Залежно від сортів свіжі плоди можна починати продавати вже з середини літа і поставляти продукцію до настання осені;
  • можливість розводити в різних кліматичних умовах. Ця культура добре переносить мороз до -20 ° С, а також дає стабільні врожаї в південних районах;
  • ягоди добре зберігаються, не втрачають корисні властивості навіть після глибокого заморожування. Це дає можливість реалізовувати плоди протягом усього року;
  • смородина користується високим попитом практично в кожному регіоні;
  • нескладний збут - продукцію можна продавати самостійно або через посередників.

Смородина як бізнес має досить високий показник рентабельності. При грамотному підході виручка, отримана від реалізації ягід, в кілька разів буде окупати витрати.

Активне плодоношення настає на третьому році життя рослини. До цього часу з одного куща можна збирати до чотирьох кілограмів ягід. На одній сотці можна розмістити близько 30 кущів, а значить, зібрати урожай обсягом до 120 кг. Витрати на вирощування такої кількості ягід не перевищать 3 000 руб.

Середня оптова ціна плодів чорної смородини становить 70 рублів за 1 кг, роздрібна - близько 100 руб. / Кг. Навіть якщо реалізувати весь урожай оптом, можна виручити 8 400 руб., Тобто розмір чистого прибутку з однієї сотки буде на рівні 5 400 руб.

Поряд з чорною смородиною, інтерес представляє і   малина як бізнес Поряд з чорною смородиною, інтерес представляє і малина як бізнес . Прочитайте про те, як і скільки можна заробити, вирощуючи малину на продаж.

Розгляньте бізнес по вирощуванню полуниці .

З чого почати

На початковому етапі необхідно визначити, які активи є для відкриття і розвитку справи. Приділіть увагу таким моментам:

  • фінанси;
  • наявність і розмір площ;
  • технічне оснащення;
  • знання і досвід в області рослинництва;
  • можливості реалізації.

Якщо розглядати вирощування чорної смородини як Домашній бізнес , То таке починання не потребують великих інвестицій і реєстрації в податковій службі. Згідно ст. 2 ФЗ №112 «Про особисте підсобне господарство», продаж сільськогосподарської продукції, вирощеної при веденні ЛПХ, населенню не відноситься до підприємницької діяльності, а дохід, отриманий в результаті, не обкладається податком.

Однак у такого формату є ряд обмежень. Так, працювати на території ЛПГ може тільки сам господар або члени його сім'ї, а максимальний розмір земельної ділянки, який можна використовувати для таких цілей, становить 0,5 га.

Більш масштабний проект, що передбачає великі обсяги виробництва і співпраця не тільки з приватними клієнтами, а й з підприємствами, потребує потужному фінансуванні, залученні найманих робітників, реєстрації селянсько-фермерського господарства і придбання спецобладнання.

процес вирощування

Для отримання хорошого врожаю при вирощуванні чорної смородини необхідно дотримуватися певну агротехніку. З самого початку потрібно провести аналіз грунту і кліматичних умов. Оцінюючи ці параметри, можна оптимально визначити сорти і варіанти догляду за рослинами. Аналіз грунту включає визначення типу грунту, на якому буде здійснена посадка саджанців. Від стану грунту залежить подальший догляд, а також кількість і види внесених добрив.

Сорти треба підбирати виходячи з типу клімату в конкретному регіоні з урахуванням сезонної температури повітря і кількості опадів. Готувати грунт треба за 2-3 тижні до передбачуваної посадки.

Для росту рослин найкраще підходить зона з чорноземом. Смородина непогано росте і плодоносить на глинистих і суглинних грунтах, гірше переносить піщаний грунт.

Підготовка ділянки та покупка саджанців

Вся поверхня ділянки, виділеної під посадку цієї культури, перекопується, потім вирівнюється. Залежно від сортів кущі розміщують на відстані від 1,5 до 3 метрів. У посадочні ями слід внести органічні і мінеральні добрива: торф, перегній, золу, а також фосфати, калій і азотні добрива.

Дуже важливо придбати здоровий посадковий матеріал. При виборі саджанців слід звертати увагу на наступні моменти:

  • коріння не повинні мати сухих відростків, мочковатих і скелетних утворень;
  • пагони повинні бути світло-сірого кольору з добре розвиненими нирками.

Крім того, варто враховувати правила транспортування. Щоб саджанець добре переніс переїзд і не ослаб до моменту висадки, треба захистити коріння вологим матеріалом, а пагони обв'язати сіткою або помістити в пластиковий контейнер.

посадка

Найкращим часом для висадки саджанців вважається осінь. Однак садити чорну смородину можна і навесні за умови, що земля добре прогріта і немає загрози появи заморозків. Спосіб посадки залежить від матеріалу: це можуть бути саджанці або живці.

У підготовлену і засипану на дві третини поживною сумішшю (із зазначених вище добрив) яму необхідно випити близько 20 літрів води. Потім в поглиблення слід помістити держак під кутом 45 ° від поверхні землі. У такому положенні у рослини краще розвивається коренева система. Саджанці, на відміну від живців, поміщають в яму вертикально. Далі яму потрібно засипати землею, а зверху висипати невелику кількість перегною або торфу.

догляд

Для отримання стабільного врожаю необхідно створити і підтримувати сприятливі для рослин умови. Слід регулярно проводити розпушування верхнього шару землі і вносити необхідні поживні речовини. Навесні і восени навколо рослин землю треба копати, намагаючись при цьому не пошкодити кореневу систему.

Смородина любить воду, але надмірне її кількість може їй зашкодити. Тому полив роблять у міру необхідності. Кілька разів протягом літнього сезону грунт повинен бути просякнута на глибину до 40 см.

Кілька разів протягом літнього сезону грунт повинен бути просякнута на глибину до 40 см

Чорну смородину потрібно обрізати. Для формування кущів та профілактики хвороб навесні і восени необхідно видаляти зайві пагони. Кущ формують протягом перших чотирьох років. Потім просто видаляють старі гілки з метою омолоджування.

Після дозрівання ягід їх необхідно зібрати. Це можна зробити вручну, але при великих обсягах рекомендується використовувати збиральну техніку. Для зібраної продукції треба створити умови, в яких вона буде зберігатися до моменту реалізації.

можливості реалізації

Розглядаючи вирощування смородини як бізнес, слід враховувати всі можливі джерела доходу. Що може дати рослина для реалізації:

  • ягоди - можна продавати в свіжому вигляді, а також після обробки для тривалого зберігання (заморозка або консервація);
  • посадковий матеріал - сезонний попит на саджанці дозволяє отримувати додатковий прибуток;
  • листя - ця частина рослин використовується у виробництві лікарських препаратів, тому може цікавити виробників фармакологічної продукції;
  • гілки - застосовуються при виготовленні банних віників, так як дають приємний аромат і мають лікувальні властивості.

Спосіб реалізації продукції залежить від обсягів її виробництва. Можна продавати самостійно, орендуючи місце на ринку, або здавати закупівельними організаціям. Крім цього, можна зробити висновок довгострокові договори на поставку з великими торговельними структурами. Деякі компанії, згідно з укладеними договорами, самі виробляють збір та вивезення ягід. Ціна в цьому випадку буде нижчою за ринкову, але так виробник знімає з себе турботи про зберігання і транспортування плодів.

Цікавитесь розведенням сільськогосподарських культур Цікавитесь розведенням сільськогосподарських культур? прочитайте, як почати фермерське господарство з нуля і перетворити вирощування рослин на високоприбутковий бізнес.

Дізнайтеся, які субсидії на агробізнес виділяє держава початківцям фермерам.

Розгляньте найбільш вигідні бізнес-ідеї в сільському господарстві . Ми допоможемо вам вибрати відповідне напрям діяльності.

висновок

Якщо у вас є власний земельну ділянку, і ви любите доглядати за рослинами, чому б не отримати з цього вигоду? Чорна смородина відмінно підійде для невеликого домашнього бізнесу з середнім доходом: ягода користується високим попитом, а рослини не вимагають складного догляду. Освоївши техніку обробітку культури на невеликих площах і налагодивши канали збуту продукції, можна переходити і до більш масштабного проекту, наприклад, створення власного фермерського господарства. У міру зростання оброблюваних площ буде збільшуватися і ваша прибуток.

Цікавитесь розведенням сільськогосподарських культур?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама