Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування цукрових буряків з насіння: посадка і догляд за нею, хвороби і шкідники, популярні сорти, фото

  1. опис рослини
  2. Відео: користь буряка для здоров'я і можливу шкоду організму
  3. Фотогалерея: поширені сорти цукрового буряка
  4. вирощування розсади
  5. Відео: вирощування бурякової розсади
  6. Висадка насіння в грунт
  7. підготовка гряди
  8. посадка насіння
  9. Рекомендації по догляд за культурою
  10. Відео: поради по догляду за цукровим буряком
  11. Фотогалерея: симптоми хвороб
  12. Фотогалерея: як віглядають небезпечні для культури Шкідники

Цукровий буряк, на відміну від всіх звичною їдальнею, на присадибних ділянках зустрічається досить рідко. В основному ця культура вирощується в промислових масштабах професійними фермерами. Але у неї є деякі переваги (гипоаллергенность, висока врожайність), за які її цінують садівники-любителі. Догляд за цукровим буряком мало відрізняється від того, що потрібно іншим різновидам цієї культури. Однак є й деякі важливі нюанси, з якими потрібно ознайомитися заздалегідь.

опис рослини

У природі цукровий буряк не зустрічається. Ця рослина було виведено селекційним шляхом як альтернатива цукрового очерету вже досить давно, в 1747 році. Роботи почав німецький хімік Андреас Сигізмунд Маргграф. А на практиці його теоретичні викладки були перевірені в 1801 році, коли на заводі, що належав його учневі Францу Карлу Ахард, вдалося отримати цукор з коренеплодів.

А на практиці його теоретичні викладки були перевірені в 1801 році, коли на заводі, що належав його учневі Францу Карлу Ахард, вдалося отримати цукор з коренеплодів

Цукровий буряк в основному вирощується для потреб харчової промисловості

Зараз культура широко використовується в харчовій промисловості і в сільському господарстві - як корм для худоби. Вирощується вона практично повсюдно, велика частина посівних площ розташовується в Європі і Північній Америці.

Цукровий буряк широко вирощується в промислових масштабах

«Предок» цукрового буряка до сих пір зустрічається в Середземномор'ї. У дикій листової буряка товсте, наче «дерев'яне», кореневище. Вміст цукру в ньому невелика - 0,2-0,6%.

Коренеплоди у цукрового буряка великі, білого кольору, конусоподібної форми або злегка сплюснуті з боків. Дещо рідше зустрічаються різновиди, у яких вони нагадують мішок, грушу або циліндр. Залежно від сорту в них міститься 16-20% цукру. Коренева система у рослини дуже розвинена, стрижневі корінь йде в грунт на 1-1,5 м.

Коренева система у рослини дуже розвинена, стрижневі корінь йде в грунт на 1-1,5 м

Найчастіше коренеплоди цукрових буряків за формою нагадують конус, але трапляються й інші варіанти

Середня маса овоча становить 0,5-0,8 кг. Але при належному догляді і хороших погодних умовах можна виростити і екземпляри- «рекордсмени» вагою 2,5-3 кг. Цукор в них накопичується в основному в протягом останнього місяця вегетації. Солодкість м'якоті зростає пропорційно збільшенню ваги. Ще цукристість коренеплоду сильно залежить від того, скільки тепла і сонячного світла рослини отримають у серпні-вересні.

Розетка досить розлога, в ній - 50-60 листя. Чим більше їх на рослині, тим крупніше виходить коренеплід. Листова пластина забарвлена ​​в салатний або темно-зелений колір, має хвилясті краї, розташовується на довгому черешку.

Листова пластина забарвлена ​​в салатний або темно-зелений колір, має хвилясті краї, розташовується на довгому черешку

Розетка листя у цукрового буряка потужна, розлога, маса зелені може становити більше половини загальної ваги рослини

Ця рослина з дворічним циклом розвитку. Якщо восени першого року залишити коренеплоди на грядці, на наступний сезон цукровий буряк зацвіте, потім утворюється насіння. Вони цілком життєздатні, якщо тільки вирощується різновид не є гібридом.

Цукровий буряк цвіте тільки на другий рік після висадки в грунт

Культура демонструє непогану холодостійкість. Насіння проростає вже при 4-5 ° С, сходи не постраждають, якщо температура знизиться до 8-9 ° С. Оптимальний показник для розвитку рослини - 20-22 ° С. Відповідно, цукровий буряк підходить для вирощування на більшій частині території Росії.

У кулінарії цукровий буряк використовують досить рідко. Хоча її можна додавати в десерти, каші, випічку, варення, компоти, щоб надати стравам необхідну солодкість. Після термообробки смак буряка тільки поліпшується, причому не на шкоду користь. Це гідна альтернатива цукру для тих, хто вважає його «білою смертю». Але перед вживанням коренеплід обов'язково потрібно очистити. Смак у шкірки специфічний, дуже неприємний.

Одне з безперечних переваг цукрового буряка - гіпоалергенність. Антоціани, що додають столовим сортам яскравий пурпурний відтінок, нерідко викликають відповідні реакції. А за вмістом корисних для здоров'я речовин обидві культури можна порівняти. Цукровий буряк багата вітамінами групи В, С, Е, А, РР. Також в м'якоті у високій концентрації присутні:

  • калій,
  • магній,
  • залізо,
  • фосфор,
  • мідь,
  • кобальт,
  • цинк.

Цукровий буряк містить йод. Цей мікроелемент незамінний при проблемах з щитовидною залозою і порушеннях обміну речовин.

Цей мікроелемент незамінний при проблемах з щитовидною залозою і порушеннях обміну речовин

У цукровому буряці багато вітамінів і мікроелементів

Цукровий буряк містить багато клітковини і пектину. При регулярному вживанні вона допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, підвищити кислотність шлункового соку, позбутися від запорів.

Корисний овоч і для нервової системи. Включається в раціон цукровий буряк позитивно позначається на працездатності, допомагає надовго концентрувати увагу, позбавляє від хронічної втоми. Проходить депресія, зникають напади безпричинної тривоги, нормалізується сон.

Дієтологи рекомендують включати буряк в раціон при анемії, атеросклерозі і підвищеному артеріальному тиску. Овоч стимулює вироблення гемоглобіну, підвищує еластичність стінок судин, очищає їх від холестеринових бляшок. Також він сприяє очищенню організму від токсинів і отруйних речовин, у тому числі солей важких металів і продуктів розпаду радіонуклідів.

Кашку з листя цукрового буряка прикладають до набряків, виразок, опіків, іншим ушкодженням шкіри. Такий «компрес» сприяє їх швидкому загоєнню. Це ж засіб допомагає зняти зубний біль. Затребувана зелень і в кулінарії. Як і листя звичайної буряка, її можна додавати в супи і салати.

Нерідко з цукрового буряка вичавлюють сік. Денна норма становить приблизно 100-120 мл, не рекомендується перевищувати її. В іншому випадку можна заробити не тільки розлад шлунка і нудоту, але і стійку мігрень. Сік перед вживанням повинен відстоятися в холодильнику протягом мінімум 2 годин. П'ють його в чистому вигляді або змішуючи з морквяним, гарбузовим, яблучним. Також можна додати кефір або просту воду. Систематичне вживання соку допомагає при весняному авітамінозі, сприяє відновленню імунітету після перенесеного тяжкого захворювання або операції. Ще поліпшується колір обличчя, стан волосся і нігтів, розгладжуються дрібні зморшки.

Сік цукрового буряка вживають, не перевищуючи рекомендовану добову дозу

Існують і протипоказання. Через високий вміст цукрів овоч не можна включати в раціон при діабеті будь-якого типу і наявності надлишкової ваги. Також цукровий буряк не можна їсти тим, кому поставлений діагноз «гастрит» або «виразкова хвороба», особливо якщо захворювання знаходиться в стадії загострення. Ще овоч протипоказаний при наявності каменів у нирках або жовчному міхурі, гіпотонії, проблеми з суглобами (через вміст щавлевої кислоти у високій концентрації), схильності до діареї.

Відео: користь буряка для здоров'я і можливу шкоду організму

Найбільш популярні у російських садівників сорту

Різновидів цукрового буряка існує досить багато. В основному в російський Державний реєстр включені гібриди родом з Північної Європи, там ця культура поширена дуже широко. Але є свої досягнення і у російських селекціонерів. Найчастіше на садових ділянках зустрічаються такі:

  • Кристал. Родина гібрида - Данія. Коренеплоди невеликі (524 г), вміст цукру - 18,1%. Істотний недолік - схильність до поразки жовтяницею і особливо борошнистою росою. Від церкоспорозу, Коренеїд, всіх різновидів мозаїки гібрид страждає рідко;
  • Армес. Одне з новітніх досягнень датських селекціонерів. До Державного реєстру РФ гібрид потрапив в 2017 році. Рекомендується для вирощування в Поволжі, Причорномор'я, на Уралі. Коренеплід в формі широкого конуса, важить в середньому 566 г. Вміст цукру - 17,3%. Гібрид має непоганий імунітетом до кореневих гнилей, церкоспорозу;
  • Белліні. Гібрид родом з Данії. Рекомендується для вирощування в середній смузі Росії, на Кавказі, в Західному Сибіру. Вага коренеплоду варіюється від 580 г до 775 г, це залежить від клімату в регіоні. Вміст цукру - 17,8%. Гібрид може дивуватися церкоспорозом, демонструє непогану стійкість до кореневих гнилей, Коренеїд, борошнистої роси;
  • Вітара. Сербський гібрид. Рекомендований для вирощування на Північному Кавказі. Середня вага коренеплоду - 500 г. Практично не страждає від церкоспорозу, але може заразитися борошнистою росою, корнеедом;
  • Воєвода. Цей різновид рекомендується для вирощування на Північному Кавказі і в Причорномор'ї. Відрізняється дуже високим вмістом цукру (19,5%). Вага коренеплоду варіюється від 580 г до 640 г. Не страждає від церкоспорозу, борошнистої роси, кореневої гнилі. Найбільш небезпечне захворювання - коренеїд;
  • Геракл. Шведський гібрид цукрового буряка. Рекомендується для вирощування в Причорномор'ї. Коренеплід конусоподібної форми, верхівка пофарбована в блідо-зелений колір. Середня маса - 490-500 г. Вміст цукру - 17,3%. Розетка листя дуже потужна, становить 40-50% маси всієї рослини. Вкрай рідко заражається корнеедом і церкоспорозом, не застрахований від борошнистої роси;
  • Зефір. Британський гібрид, який Державного реєстру радить вирощувати на Уралі і в середній смузі Росії. Коренеплоди дрібні (в середньому 270 г). Вміст цукру - 16-17,6%. Відмінна риса - дуже високий імунітет;
  • Іллінойс. Дуже популярний у всьому світі гібрид з США. Підходить для культивування на Уралі, в середній смузі Росії. Практично не страждає від хвороб, за винятком борошнистої роси. Вага коренеплоду - 580-645 г. Вміст цукру - 19% і більше;
  • Крокодил. Досягнення російських селекціонерів. Рекомендується для вирощування в Причорномор'ї. Листя в розетці «стоять» майже вертикально, вона досить компактна (становить 20-30% маси всієї рослини). Частина коренеплоду, «випирає» з грунту, пофарбована в яскраво-зелений колір. Середня вага буряка - 550 г. Вміст цукру - 16,7%;
  • Ліворно. Ще один російський гібрид. Підійде для вирощування в Причорномор'ї і Поволжя. Маса коренеплоду - 590-645 г. Вміст цукру - 18,3%. Чи не страждає від кореневих гнилей, але може заразитися борошнистою росою, корнеедом;
  • Митика. Британський гібрид. Найкращі результати показує при культивуванні в Поволжі і Причорномор'я. Коренеплід досягає маси 630-820 г. Вміст цукру - 17,3%. Стійкий до кореневої гнилі та борошнистої роси, але може постраждати від Коренеїд і церкоспорозу;
  • Олесю (або Олеся). Гібрид виведений в Німеччині. У Росії рекомендується для вирощування в Причорномор'ї і на Північному Кавказі. Вага коренеплоду - 500-560 г. Вміст цукру - 17,4%. Є ризик зараження корнеедом і борошнистою росою. Зате гібрид стійкий до церкоспорозу;
  • Пірат. Гібрид з коренеплодом циліндричної форми. Розетка листя дуже потужна, становить до 70% маси рослини. Вміст цукру в коренеплоді - 15,6-18,7% (залежить від регіону вирощування), середня вага - 600-680 г. Основна небезпека для рослин - коренева гниль;
  • Расанта. Популярний датський гібрид. У Росії рекомендується для культивування в Причорномор'ї. Середня вага коренеплоду - 560 г, вміст цукру - 17,6%. Може постраждати від Коренеїд, борошнистої роси;
  • Селена. Російський гібрид, включений до Державного реєстру в 2005 році. Рекомендований для вирощування в середній смузі Росії, на Уралі. Коренеплоди масою 500-530 г. Вміст цукру - 17,7%. Істотний недолік - часто уражається корнеедом, борошнистою росою;
  • Урал. Незважаючи на назву, батьківщина гібрида - Франція. Він підійде для вирощування на Північному Кавказі, в Причорномор'ї. Коренеплоди масою 515-570 г. Вміст цукру - 17,4-18,1%. Єдина загрозлива культурі небезпека - коренеїд. Але і вона проявляється, тільки якщо умови вирощування далекі від ідеальних;
  • Федеріка. Російський гібрид, культивований в Причорномор'ї і на Уралі. Вага коренеплоду - 560-595 г. Вміст цукру - 17,5%. У спеку схильний до поразки хвороботворними грибками - церкоспорозом, корнеедом, борошнистою росою;
  • Флорес. Данська гібрид. Коренеплід подовжений, майже циліндричний. Навіть його надземна частина зберігає білий колір. Листя майже вертикальні, темно-зелені. Середня вага коренеплоду - 620 г. Вміст цукру - 13,9-15,2%. Схильний до ураження кореневою гниллю;
  • Харлей. Гібрид з Данії, рекомендований для вирощування в середній смузі Росії, на Уралі, в Причорномор'ї. Вага коренеплоду варіюється від 430 г до 720 г. Вміст цукру при цьому практично не змінюється (на рівні 17,2-17,4%). Чи не страждає від церкоспорозу, Коренеїд, може заразитися кореневою гниллю.

Фотогалерея: поширені сорти цукрового буряка

Цукровий буряк Кристал, як і багато інших гібриди цієї культури, родом з Данії Цукровий буряк Кристал, як і багато інших гібриди цієї культури, родом з Данії   Цукровий буряк Армес - одна з новинок селекції   Основна небезпека, яка загрожує цукровому буряці Белліні - церкоспороз   У цукрового буряка Вітара, на відміну від багатьох інших різновидів, коренеплоди округлі   Буряк Воєвода цінується за рекордну вміст цукру в коренеплодах   У цукрового буряка Геракл дуже потужна розетка листя   Цукровий буряк Зефір вирізняється високою опірністю хвороботворним грибків   Цукровий буряк Іллінойс - один з найпопулярніших в світі гібридів   Цукровий буряк Крокодил - досягнення російських селекціонерів   Цукровий буряк Ліворно може постраждати від борошнистої роси, Коренеїд   Цукровий буряк Митика найкращим чином проявляє себе в Поволжі і Причорномор'я   Цукровий буряк Олесі володіє «вродженим» імунітетом до церкоспорозу   У цукрового буряка Пірат дуже потужна розетка листя   Цукровий буряк Расанта підходить для вирощування в Причорномор'ї   Цукровий буряк Селена схильна до зараження корнеедом, борошнистою росою   Цукровий буряк Урал, незважаючи на назву, виведена у Франції   Якщо на вулиці стоїть спекотна погода, цукровий буряк Федеріка може постраждати від хвороботворних грибків   Коренеплоди цукрового буряка Флорес НЕ зеленіють на сонці   Вага коренеплодів буряка Харлей сильно варіюється, але вміст цукру залишається практично незмінним Цукровий буряк Армес - одна з новинок селекції Основна небезпека, яка загрожує цукровому буряці Белліні - церкоспороз У цукрового буряка Вітара, на відміну від багатьох інших різновидів, коренеплоди округлі Буряк Воєвода цінується за рекордну вміст цукру в коренеплодах У цукрового буряка Геракл дуже потужна розетка листя Цукровий буряк Зефір вирізняється високою опірністю хвороботворним грибків Цукровий буряк Іллінойс - один з найпопулярніших в світі гібридів Цукровий буряк Крокодил - досягнення російських селекціонерів Цукровий буряк Ліворно може постраждати від борошнистої роси, Коренеїд Цукровий буряк Митика найкращим чином проявляє себе в Поволжі і Причорномор'я Цукровий буряк Олесі володіє «вродженим» імунітетом до церкоспорозу У цукрового буряка Пірат дуже потужна розетка листя Цукровий буряк Расанта підходить для вирощування в Причорномор'ї Цукровий буряк Селена схильна до зараження корнеедом, борошнистою росою Цукровий буряк Урал, незважаючи на назву, виведена у Франції Якщо на вулиці стоїть спекотна погода, цукровий буряк Федеріка може постраждати від хвороботворних грибків Коренеплоди цукрового буряка Флорес НЕ зеленіють на сонці Вага коренеплодів буряка Харлей сильно варіюється, але вміст цукру залишається практично незмінним

вирощування розсади

Вирощування розсади цукрового буряка практикується досить рідко, адже в основному ця культура висаджується в промислових масштабах. Але садівники-любителі часто віддають перевагу саме такий спосіб. Це дозволяє захистити культуру від впливу низьких температур, що нерідко провокує стрелкование.

Це дозволяє захистити культуру від впливу низьких температур, що нерідко провокує стрелкование

Будь-який різновид буряка непогано переносить пересадку

Рослина терпимо ставиться до пікіровки і подальшій пересадці, тому насіння можна висівати в загальні ємності - неглибокі широкі пластикові контейнери. Весь процес вирощування розсади розтягується на 4-6 тижнів. В грядку сіянці переносять, коли вони сформують 4-5 справжніх листків. Між ними витримують інтервал 20-25 см. Ширина міжрядь - 30-35 см. Грунт до цього моменту повинен прогрітися мінімум до 10 ° С, а нічна температура - не опускатися нижче 15 ° С. Тому конкретний час висадки залежить від клімату в регіоні. Це може бути і кінець квітня, і початок червня.

З кожного насіння цукрового буряка з'являється кілька сходів, тому що вирощується розсада потребує пікіруванні

Для виявлення тих насіння, що точно не дадуть сходів, посадковий матеріал замочують в соляному розчині (8-10 г / л). Потім їх потрібно промити і продезінфікувати. Найпростіше замочити насіння цукрового буряка на 6-8 годин в яскраво-рожевому розчині перманганату калію. Але час обробки можна істотно скоротити (до 15-20 хвилин), якщо використовувати фунгіциди (бажано біологічного походження), наприклад:

  • Строби,
  • Тіовіт-Джет,
  • Байлетон,
  • Байкал-ЕМ.

Оброблене насіння знову промивають.

Для зміцнення імунітету насіння можна замочити в розчині біостимулятора. Підійдуть як магазинні препарати (гумат калію, Епін, Гетероауксин, Емістим-М), так і народні засоби (медовий сироп, сік алое).

Перманганат калію - одне з найпоширеніших дезінфікуючих засобів

Вирощують розсаду цукрового буряка за наступним алгоритмом:

  1. Насіння пророщують - загортають у вологих тканини (або марлю, вату) и трімають в темному місці, забезпечен постійну температуру 25-27 ° С. Зазвічай процедура займає НЕ более 2-3 днів.
  2. Підготовлені ємності Заповнюють стерілізованім грунтом - сумішшю торф'яної крихти з перегноєм, РОДЮЧА землею и найбільших піском (4: 2: 2: 1). Для ПРОФІЛАКТИКИ розвитку грибкових захворювань можна Додати просіяне села золу або товченій крейда (1 ст. На 5 л суміші).
  3. Грунт помірно поливають и злегка ущільнюють.
  4. Насіння рівномірно вісівають в ємності. Зверху їх засіпають кулею родючої землі товщина примерно 1,5 см і ще раз зволожують субстрат, обпріскуючі его з пульверизатора.
  5. Контейнер закрівають склом або плівкою. До з'явиться сходів світло Цукрове буряці НЕ потрібен, потім на внутрішню нужно тепло (23-25 ​​° С). Посадки Щодня провітрюють для ПРОФІЛАКТИКИ з'явилася цвілі и гнілі.
  6. Ємність з з'явилися сходами переставляють на світло. Чекати придется недовго, 4-6 днів. Температуру змісту зніжують до 14-16 ° С. Критичний мінімум для сіянців - 12 ° С, а й тепло (20 ° С і вищє) Їм НЕ нужно, інакше розсада вітягнеться.
  7. Субстрат постійно підтримують в помірно вологому стані, не даючи йому просохнути більше, ніж на 0,5-1 см углиб.
  8. Через 2 тижні після появи сходів сіянці поливають живильним розчином. Підійде будь-магазинне добриво для розсади.
  9. У фазі другого справжнього листка цукровий буряк пікірують, розсаджуючи в окремі пластикові стаканчики або торф'яні горщики, заповнені тієї ж почвосмесью. Це необхідна процедура, адже одне насіння нерідко дає 2-3 або навіть 5-6 паростків.
  10. За 5-7 днів до висадки розсаду починають гартувати. Час перебування на вулиці поступово подовжують з 2-3 годин до цілої доби.

Насіння цукрового буряка висівають по можливості рівномірно, по одному

Відео: вирощування бурякової розсади

висадка розсади

Для висадки цукрових буряків у відкритий грунт вибирають нежаркий похмурий день. У грядці формують лунки, витримуючи необхідний інтервал між ними. Сіянці приблизно за півгодини до процедури рясно поливають. На нове місце розсаду переносять або разом з ємністю (якщо це торф'яної горщик), або з грудкою землі на коренях. Якщо зберегти його не вдалося, корінь можна занурити в суміш порошкового глини зі свіжим гноєм.

Якщо зберегти його не вдалося, корінь можна занурити в суміш порошкового глини зі свіжим гноєм

Буряк пересаджують в грунт, по можливості зберігаючи кому землі на коренях

Після пересадки цукровий буряк поливають, витрачаючи близько 0,5 л води на рослину. Поливи протягом найближчого тижня проводять щодня. Для захисту від прямих сонячних променів над грядкою встановлюють дуги, на які натягують будь білий покривний матеріал. Зняти укриття можна буде, коли рослини приживуться і сформують новий лист.

Покривний матеріал можна замінити ялиновими гілками або паперовими ковпаками.

Висадка насіння в грунт

Культура досить вибаглива до тепла, світла, вологості грунту, тому до підготовчим заходам варто поставитися серйозно.

підготовка гряди

Перше, що потрібно врахувати - рослина не любить кислий грунт. Щоб виправити ситуацію, в грунт вносять доломітове борошно, товчений крейда або подрібнену до порошкоподібного стану шкаралупу курячих яєць. Роблять це за 2-2,5 тижні до того, як піддобрять субстрат.

Роблять це за 2-2,5 тижні до того, як піддобрять субстрат

Доломітове борошно - природний раксіслітель, при дотриманні дозування не має протипоказань і обмежень у використанні

Грунт цукровий буряк за краще пухку, але при цьому родючу. Ідеальний варіант для неї - чорнозем, лісової Сероземи або хоча б суглинок. Легка піщана земля, як і важка глиниста, рослині не підходить.

Перекопування грядки робить грунт більш пухкої, сприяє кращій аерації

Ще з осені обрану ділянку потрібно добре перекопати, очистити від рослинного сміття і внести по 4-5 л перегною або перепрілого компосту, 25-30 г сульфату калію і 50-60 г простого суперфосфату на погонний метр. З натуральних добрив можна використовувати просіяне деревну золу (досить літрової банки). Категорично не підходить в якості підгодівлі свіжий гній. Коренеплоди відрізняються схильністю до накопичення нітратів, що істотно погіршує смак.

Перегній - природний засіб для підвищення родючості грунту

Крім калію і фосфору, цукровий буряк особливо потребує борі. При його дефіциті розвивається хлороз листя, коренеплоди дрібнішають, в тканинах утворюються тверді «пробки». Борну кислоту або добриво Маг-Бор в грунт вносять щорічно з розрахунку 2-3 г / м².

Цукровий буряк для нормального розвитку потребує борі

Коренева система у рослини досить потужна. За рахунок цього цукровий буряк посухостійка. А ось застою вологи у коренів вона дуже не любить. Тому якщо грунтові води підходять до поверхні ближче, ніж на 1,5-2 м, для культури бажано підшукати інше місце.

На сирих ділянках можна посадити буряк в гребені висотою не менше 0,5 м.

На сирих ділянках можна посадити буряк в гребені висотою не менше 0,5 м

Певну відстань між коренеплодами необхідно як при висадці розсади, так і при висіванні насіння у відкритий грунт

Цукровий буряк - це культура довгого дня. Чим більше сонячного світла отримує рослина, тим швидше воно розвивається. Сонце необхідно і для того, щоб коренеплоди набрали цукристість. Для грядки вибирають відкриту ділянку, тим більше що на протяги і пориви вітру рослини не звертають особливої ​​уваги.

Отримання рясного врожаю цукрового буряка неможливо, якщо культурі не вистачить сонячного світла і тепла

Погані попередники для цукрового буряка - бобові, злаки, льон. Вони сильно виснажують субстрат, витягаючи з нього мікроелементи. Положення не виправить навіть внесення добрив перед посадкою. Не варто садити її і після моркви - у них є деякі загальні захворювання. Хороший варіант - грядки, зайняті до цього гарбузовим, пасльоновими, зеленню, цибулею, часником. На нове місце культуру переносять кожні 2-3 роки, дотримуючись сівозміни.

Часник - один з відповідних попередників для цукрового буряка

посадка насіння

Насіння цукрового буряка проростають при досить низьких температурах, але в цьому випадку процес розтягується майже на місяць. Тому доцільно трохи почекати. Тим більше що поворотні заморозки (-3-4 ° С) можуть знищити молоді сіянці. Оптимальна температура для нормального розвитку рослини - 20 ° С або трохи вище.

При зниженні температури до 6-8 ° С накопичення цукру в коренеплодах припиняється.

Насінням цукрового буряка перед висадкою у відкритий грунт теж необхідна описана вище підготовка. Закладають в грунт їх на 3-5 см, залишаючи між ними по 8-10 см. Згодом все одно буде потрібно пікіровка. У кожну лунку кладуть тільки по одному насіння. Зверху присипають тонким шаром перегною, змішаного з торф'яної крихтою або піском. Сходи повинні з'явитися приблизно через 1,5 тижні. До цього часу грядку затягують плівкою.

До цього часу грядку затягують плівкою

Сіянці буряка після появи сходів з насіння обов'язково проріджують, щоб у кожного коренеплоду була достатня площа для харчування

Температура повітря не повинна бути нижче 8-10 ° С, грунту - 7-8 ° С. Інакше цукровий буряк може піти в стрілку.

Рекомендації по догляд за культурою

Нічого надприродного цукровий буряк від садівника не вимагає. Догляд за нею зводиться до прополки і розпушування грядки, внесення добрив і правильним поливу. Останньому потрібно приділити особливу увагу.

Цукровому буряці досить трьох підгодівлі протягом вегетативного сезону:

  1. Перший раз добрива вносять, коли рослина сформує 8-10 справжніх листків. Підійде будь-магазинне засіб для коренеплодів, але в складі обов'язково повинен бути бор і марганець.

    Деякі садівники, щоб активізувати зростання розеток, додають в розчин карбамід, аміачну селітру, інші азотні добрива, але це доцільно для фермерських господарств, а не для особистих присадибних ділянок. Тому, у кого немає великого досвіду у вирощуванні культури, легко перевищити дозування і спровокувати накопичення нітратів в коренеплодах.

    Тому, у кого немає великого досвіду у вирощуванні культури, легко перевищити дозування і спровокувати накопичення нітратів в коренеплодах

    Для першої підгодівлі цукрового буряка підійде будь-який магазинне добриво

  2. Другий раз добрива вносять в середині липня. Коренеплід повинен досягти розмірів волоського горіха. Цукровий буряк поливають настоєм листя кропиви, кульбаби, будь-яких інших городніх бур'янів з додаванням кухонної солі (50-60 г на 10 л). Від цього м'якоть стає ніжніше і солодше. Причина в тому, що батьківщина дикої буряків - Середземномор'ї, і вона звикла до насиченого сіллю морському повітрю.

    Настій кропиви готують протягом 3-4 днів, перед вживанням обов'язково проціджують і розбавляють водою

  3. Останню підгодівлю проводять в серпні. Що достигають коренеплоди потребують калії. Від цього залежить їх цукристість. Бажано використовувати деревну золу в сухому вигляді або у вигляді настою, але підійде і будь-магазинне калійно-фосфорне добриво без вмісту азоту.

    Села зола - природньо джерело калію и фосфору

Протягом вегетативного сезону раз в 3-4 тижні можна обприскувати листя цукрового буряка препаратами Адоб-Бор, Еколист-Бор або просто розведеною у воді борною кислотою (1-2 г / л).

Засуху цукровий буряк за рахунок розвиненої кореневої системи переносить досить легко, але це негативно позначається на якості врожаю і його лежкості. А надлишок вологи провокує гниття коренів.

Особливо потребують регулярних поливах молоді рослини протягом місяця після висадки розсади в грунт. Грунт зволожують раз в 2-3 дня, коректуючи інтервали в залежності від погоди. З середини липня можна поливати рідше, приблизно раз на тиждень. Норма витрати води - 20 л / м². Приблизно за 3 тижні до планованої збирання врожаю зрошення припиняють, рослини обходяться природними опадами.

Кращий час для поливу - пізній вечір. Спосіб значення не має, але вода повинна бути теплою. Краплі, що потрапляють на листя, не завдають рослинам ніякої шкоди. А з ранку грунт бажано розпушити. Щоб затримати вологу в землі і не дати рости бур'янами, можна мульчувати гряду.

У окучивании цукровий буряк не потребує. Навіть якщо коренеплід злегка випирає з землі, це нормально. Така процедура тільки зашкодить рослині, уповільнивши процес його формування.

Така процедура тільки зашкодить рослині, уповільнивши процес його формування

У процесі росту коренеплоди починають трохи випирати із землі - для культури це нормально, в окучивании вони не потребують

Відео: поради по догляду за цукровим буряком

Типові для буряка хвороби і шкідники

Імунітет у цукрового буряка вище, ніж у їдальні, але при несприятливих умовах і вона може постраждати від хвороботворних грибків, піддатися атакам комах.

Найбільш небезпечні для культури захворювання:

  • коренеїд. Вражає проростають насіння, нерідко вони не встигають навіть дати сходи. На формуються коренях з'являються «мокнучі» напівпрозорі коричневі плями. Підстава стебла чорніє і стоншується, рослина лягає на грунт, засихає;
  • церкоспороз. Листя покриваються множинними дрібними бежевими плямами округлої форми. Поступово вони розростаються, поверхня затягується ворсистим сіруватим нальотом;
  • пероноспороз. На листках з'являються плями неправильної форми лаймового кольору, обмежені прожилками. Поступово вони змінюють колір на темно-зелений, потім - на коричневий. Зворотний бік затягується товстим шаром сірувато-бузкового нальоту. Уражені листя товщають, деформуються, відмирають;
  • борошніста роса. Листя покриваються порошкоподібною білястим або сіруватим нальотом, як ніби їх присипали борошном. Поступово він темніє і ущільнюється, уражені ділянки тканини засихають і відмирають;
  • Коренєва гниль. Підстава розетки листя стає коричневою і розм'якшується, стає слизько на дотик. Те ж відбувається і з випирає з грунту верхівкою коренеплоду. На ній може з'явитися цвіль. Від уражених тканин йде неприємний гнильний запах. Листя чорніють, відмирають;
  • жовтяниця. Уражені листя поступово жовтіють, починаючи з верхівки. Вони стають трохи шорсткими на дотик, ущільнюються, їх легко зламати. Прожилки чорніють, потім заповнюються слизом жовтувато-сірого кольору.

Фотогалерея: симптоми хвороб

З перерахованих захворювань лікуванню піддаються тільки справжня і несправжня борошниста роса. Решта проявляються на надземній частині рослини тільки тоді, коли процес зайшов вже далеко, і уражені екземпляри вже не врятувати. Особливу увагу при вирощуванні цукрового буряка потрібно приділяти профілактичним заходам:

  • велике значення має дотримання схеми посадки, грамотний догляд за культурою і попередня підготовка насіння;
  • для профілактики в воду при поливі додають кілька кристалів перманганату калію, щоб вона набула блідо-рожевий колір;
  • грунт в процесі розпушування припудривают колоїдної сіркою, самі рослини - товченим крейдою або просіяного деревною золою;
  • буряк періодично обприскують мильною піною, розведеною водою харчової або кальцинованої содою, гірчичним порошком.

Для боротьби із захворюваннями використовують фунгіциди. Найменше шкоди здоров'ю людини і навколишньому середовищу завдають сучасні препарати біологічного походження, але є і садівники, що покладаються на старі перевірені засоби (мідний купорос, бордоська рідина, хлорокис міді).

Шкідників у буряка безліч. Це стосується всіх її різновидів. Для захисту посадок від атак комах:

  • грядку оточують по периметру цибулею, часником, іншими надто пахучими пряними травами. Також їх відлякують полин, деревій, чорнобривці, настурції, лаванда;
  • неподалік розвішують липкі стрічки для лову мух або саморобні пастки (змащені клеєм, медом, вазеліном шматки фанери, щільного картону, скла);
  • рослини хоча б раз на тиждень обприскують настоями стручків перцю-чилі, хвої, апельсинових кірок. Аналогічний ефект мають препарати Ентобактерін, Бітоксибацилін, Лепідоцид;
  • грунт на грядці посипають сумішшю деревної золи з тютюновою крихтою і меленим перцем.

Хімікати для боротьби з комахами застосовувати небажано, щоб шкідливі речовини не відкладалися в коренеплодах. Якщо регулярно оглядати посадки на предмет підозрілих симптомів, проблему можна помітити на ранній стадії розвитку. У цьому випадку, як правило, досить народних засобів. Інсектициди загальної дії застосовуються тільки в разі масового нашестя шкідників, що трапляється вкрай рідко.

Фотогалерея: як віглядають небезпечні для культури Шкідники

Збір и зберігання врожаю

Залежно від сорту цукровий буряк визріває в середині або ближче до кінця вересня. Зберігається вона непогано, в оптимальних умовах коренеплоди, зняті до перших заморозків, долежать до весни.

Зберігається вона непогано, в оптимальних умовах коренеплоди, зняті до перших заморозків, долежать до весни

Цукровий буряк обов'язково потрібно встигнути зібрати до перших заморозків, якщо планується її тривале зберігання

Безпосередньо перед збором врожаю грядку потрібно рясно полити. Коренеплоди прибирають вручну, потім на кілька годин залишають на відкритому повітрі, щоб підсохла налиплого на них земля. Але і перетримувати їх на вулиці не варто - вони швидко втрачають вологу і дрябнуть. Після цього буряк очищають від ґрунту і ретельно оглядають. Для зберігання відбирають тільки коренеплоди без найменших підозрілих слідів на шкірці. Їх не миють, але зрізають бадилля.

Прибрану цукровий буряк на кілька годин залишають на грядці, щоб підсохла прилипла до коренеплодів земля

Коренеплоди закладають в льох, підвал, інше темне місце, де підтримується постійна температура на рівні 2-3 ° С, висока вологість повітря (мінімум 90%) і є хороша вентиляція. У теплі цукровий буряк швидко проростає, коренеплоди дрябнуть, а при негативних температурах вони гниють.

Зберігають їх у картонних коробках, дерев'яних ящиках, відкритих поліетиленових пакетах або просто насипом на стелажах або піддонах висотою не менше 15 см. Бажано розміщувати коренеплоди бадиллям вгору. Шари пересипають піском, тирсою, стружкою, торф'яної крихтою.

Для профілактики розвитку грибкових захворювань можна опудрить коренеплоди товченим крейдою.

Буряк зберігають у будь-якої наявної тарі або взагалі без неї, головне - забезпечити коренеплодів високу вологість і доступ свіжого повітря

Цукровий буряк вважається технічною культурою і вирощується в основному для подальшої переробки. Але деякі садівники висаджують її і на присадибних ділянках, мотивуючи це тим, що їм більше подобається смак. До того ж цукровий буряк дуже корисна для здоров'я. На відміну від звичайної бордовою, вона вкрай рідко викликає алергію. Отримати рясний урожай не складе труднощів навіть садівнику з не надто багатим досвідом. Агротехніка мало відрізняється від тієї, що вимагається столовим сортам.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама