Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування цукрових буряків

  1. опис рослини
  2. Застосування цукрових буряків
  3. Сорти цукрових буряків
  4. Етапи вирощування цукрових буряків
  5. Підготовка грунту до посіву
  6. Підготовка насіння цукрових буряків до сівби
  7. Посів насіння цукрових буряків
  8. Обробіток цукрового буряка
  9. Прибирання і зберігання цукрових буряків
  10. Захист цукрових буряків від шкідників і захворювань

Складно переоцінити значення цукрових буряків в житті людини. З неї отримують не тільки всім відомий солодкий продукт, без якого сьогодні мало хто уявляє своє життя. Ця культура застосовується в тваринництві, кулінарії, народній медицині. Поступаючись кормової буряках в врожайності, вона перевершує її в поживних якостях.

опис рослини

Цукрові буряки - це дворічна культура з високим вмістом сахарози. Її відносять до того ж виду буряка, що і кормову, листову і їдальню. Вирощують культуру переважно для виробництва цукру і рідше для корму тварин. Вперше про цінні якості цієї рослини заявив німецький хімік Андреас Маргграф в 1747 році. Він досліджував м'якоть овоча і визначив, що його склад схожий зі складом тростинного цукру. А вже в 1801 році учень відомого вченого Франц Карл Ахард застосував на практиці знання свого вчителя - відкрив завод з переробки цукрових буряків і виробництва з нього цукру. З тих пір селекціонери всього світу працювали над виведенням нових сортів цукрових культури і домоглися в цьому величезних успіхів. На сьогоднішній день існує багато гібридів культури, які дають високий урожай коренеплодів з високим вмістом сахарози.

Верхня частина коренеплоду складається з листя зеленого кольору і пазушних бруньок. Зростає овоч переважно над поверхнею землі, містить малу кількість цукру. Шийка коренеплоду розташовується між коренем і головкою культури. Корінь цукрових буряків має конічну форму і білий колір.

Цукрові буряки потребує великої кількості сонячного світла, тепла і вологи. Прекрасно росте на чорноземних грунтах з хорошим поливом. Вирощування цукрових буряків успішно проводять в Росії, Грузії, Білорусії, Україні та Киргизії, а також в країнах Середньої Азії, Африці та Близькому Сході.

Застосування цукрових буряків

Крім видобутку цукру, з культури отримують патоку, яку в свою чергу використовують для виробництва лимонної кислоти, гліцерину, спирту, органічних кислот, дріжджів. Жом, що видобувається з цукрового буряка, використовують для корму тварин, а дефекат служить відмінним добривом. А ще цукровий буряк застосовується для виробництва етилового спирту, який додають в бензин і дизельне паливо.

Цукрові буряки широко застосовується при виготовленні в домашніх умовах таких продуктів, як варення, джеми, печиво, пироги. Ну і, звичайно ж, відомий багатьом самогон також виробляють за допомогою цієї культури.

Цукрові буряки багата вітамінами групи В, С і РР, магнієм, йодом, кальцієм, міддю, фосфором, калієм, пектинами, биофлавоноидами і іншими корисними речовинами. Регулярне вживання коренеплодів допомагає зміцнити імунну систему, налагодити травлення і обмін речовин, омолодити організм і вивести з нього шкідливі токсини. Медики рекомендують вживання цукрових буряків при таких захворюваннях, як анемія, лейкемія, атеросклероз судин, при гіпертонії, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Як будь-яка інша рослина, цукрові буряки має свої протипоказання. Не рекомендується зловживати цією культурою тим, хто страждає на сечокам'яну і сечокам'яної хвороби, гастрит з підвищеною кислотністю, виразкою шлунка під час загострення і тим, у кого діагностували цукровий діабет.

Не рекомендується зловживати цією культурою тим, хто страждає на сечокам'яну і сечокам'яної хвороби, гастрит з підвищеною кислотністю, виразкою шлунка під час загострення і тим, у кого діагностували цукровий діабет

Сорти цукрових буряків

Всі сорти і гібриди цукрових буряків відносяться до одного виду, мають білий колір м'якоті і шкірки. За господарським якостям і вмісту цукру сорти ділять на 3 основні групи:

  • врожайні - мають середню і знижений вміст цукру в коренеплодах (17,9-18,3%);
  • урожайно-цукристі - мають високий вміст цукру в коренеплодах (8,5-18,7%) і високу врожайність культури;
  • цукристі - мають саме підвищений вміст цукру в коренеплодах (18,7-19,0%), але врожайність при цьому занижена в порівнянні з урожайно-цукристими видами.

врожайні - мають середню і знижений вміст цукру в коренеплодах (17,9-18,3%);   урожайно-цукристі - мають високий вміст цукру в коренеплодах (8,5-18,7%) і високу врожайність культури;   цукристі - мають саме підвищений вміст цукру в коренеплодах (18,7-19,0%), але врожайність при цьому занижена в порівнянні з урожайно-цукристими видами

Етапи вирощування цукрових буряків

Технологія вирощування цукрових буряків складається з декількох етапів.

Щоб насіння дали хороший і здоровий врожай, необхідно правильно вибрати місце для посіву:

  1. Для отримання високого і здорового врожаю важливий вибір грунту, на яких ви плануєте вирощувати культуру. Серед всіх відповідних найкращими будуть супіщані і суглинні грунту, які мають нейтральну реакцію.
  2. Грунт повинен бути пухким, вологоємним, добре удобрений поживними речовинами. Врожаю не буде на надто легких або важких грунтах, а також занадто вологих.
  3. Ні в якому разі не можна сіяти рослина в місцях, де росли бобові, злакові, кукурудза, рапс і льон - вони дуже виснажують грунт, висмоктуючи з неї всі корисні мікроелементи.
  4. Варто утриматися від засівання цукровими буряками грунту, раніше оброблювані оброблялися метсульфуронметіловимі і хлорсульфуроновимі гербіцидами. Кращими грунтами вважаються ті, на яких раніше росли озимі зернові.
  5. Одне і те ж місце придатне для засівання не частіше, ніж кожні 3 роки. Поганим вибором будуть торф'яні і піщані ґрунти.

Підготовка грунту до посіву

Грунт для вирощування цукрових буряків готують восени і навесні:

  1. Восени грунт спочатку удобрюють азотними, калійними і фосфорними добривами. Потім землю орють на глибину не менше 30 см.
  2. Навесні роблять покровное боронування і культивацію грунту на глибину не менше 8 см і закінчують підготовку ретельним вирівнюванням ґрунту. Навесні строго заборонено вводити в грунт свіжий неразложившихся гній. Його замінюють подрібненою соломою різних зернових культур. Земля, яку обробили так само, гарантує отримання рівномірних сходів.

Підготовка насіння цукрових буряків до сівби

Підготовка насіння до сівби складається з наступних етапів:

  1. В першу чергу проводять грубу очистку насіння від дрібних і великих домішок і пилу. Завдяки такій очищення насіння можуть довше зберігатися і не втрачають свої посівні якості.
  2. На другому етапі проводиться основна очищення насіння від різних домішок, в тому числі і стебел.
  3. Наступний етап - шліфування насіння.
  4. Потім проводять калібрування насіння по їх діаметру - 3,5-4,5 і 4,5-5,5 мм.
  5. Перед самим посівом проводять дражування насіння за допомогою поживних речовин - сумішшю перегною і патоки. На 1 кг насіння використовують 2 кг перегною, 300 г патоки і 700 мл води.
  6. Після дражування проводять теплове замочування насіння водою 18-25 ° С протягом доби.

Така підготовка насіння можлива в виробничих умовах із застосуванням спеціального обладнання. Тому, якщо ви не маєте можливості підготувати насіння цукрових буряків даними чином, придбайте їх в спеціалізованих магазинах.

Посів насіння цукрових буряків

Процес посіву насіння цукрових буряків проходить наступним чином:

  1. Насіння цукрових буряків можна починати висівати, коли ґрунт прогріється до +6 ° C на глибині 5 см, а температура повітря досягне +8 ° C. Між підготовкою грунту і самим посівом не повинно пройти багато часу. Для посіву краще вибрати теплий сонячний день.
  2. Закладаються насіння в грунт на глибину 3-5 см. Для того щоб було зручно організувати механізований догляд за культурою, ширина між рядами повинна бути 45, 60 і 70 см.
  3. На 3-4 день після посіву проводять досходове боронування грунту.
  4. Дуже важливо після перших сходів вести боротьбу зі шкідниками, а зокрема з бурякової блішки, яка активізується в жарку і суху погоду. З метою профілактики необхідно обпилювати метафосом все на відстані 150-200 м від ділянок з посівами.
  5. При сприятливих погодних умовах перші сходи цукрових буряків з'являться вже на 8-10 добу.
  6. Після появи перших справжніх листків можна провести послевсходовое боронування. Не рекомендується проводити боронування відразу після появи сходів, так як можна пошкодити паростки.

Не рекомендується проводити боронування відразу після появи сходів, так як можна пошкодити паростки

Обробіток цукрового буряка

Після того як зійшли перші сходи, необхідно проводити спеціальний догляд за ними:

  1. Шарівка називають першою неглибоке розпушування землі між рядами з посівами. Проводять Шарівку акуратно, щоб не пошкодити сходи, спеціальним культиватором з односторонніми бритвами на глибині 6-7 см.
  2. Букетіровка - проріджування рядків цукрового буряка, при якому в кожному з них залишаються букети з 3-4 рослин. Перша букетіровка проводиться механізованим способом, а подальша букетіровка можлива вручну. При проріджуванні залишають тільки сильні і здорові рослини.
  3. Наступний етап догляду - поздовжні і поперечні обробки між рядами. Розпушують грунт на глибину 10-12 см.
  4. Цукрові буряки потребує регулярного поливу, особливо перші дні вегетації і під час активного росту бадилля. Починаючи з липня місяця поливи можна скоротити до 3-4 разів на місяць, а в вересні поливи можна припинити зовсім.
  5. Дуже важливо удобрювати посіви. Для цього вводять фосфорно-калійні підгодівлі з додаванням азоту. Будьте обережні при використанні азоту, їм не можна захоплюватися, оскільки він має властивість накопичуватися в рослинах у вигляді шкідливих і небезпечних нітратів.
  6. Обов'язково проводиться профілактична боротьба з шкідниками та бур'янами за допомогою біологічних препаратів.

Прибирання і зберігання цукрових буряків

В середині або в кінці вересня можна приступати до збирання цукрових буряків:

  1. Перед самим збиранням необхідно рясно полити грунт.
  2. Якщо вирощування цукрових буряків проводиться на великих ділянках, то для її прибирання буде потрібно спеціальна техніка - комбайни.
  3. При вирощуванні культури на невеликих фермерських або дачних ділянках прибирання можна проводити вручну. Робити це необхідно дуже обережно, щоб не пошкодити коренеплоди при викопуванні. Пошкоджена буряк не зможе довго зберігатися і стане непридатна для використання.
  4. Після прибирання цукровий буряк висушують на відкритому повітрі і очищають від залишків землі. Потім урожай готують до зберігання на зимовий період або займаються збутом коренеплодів, якщо вони вирощувалися для продажу.
  5. При сприятливих погодних умовах прибирання можна починати проводити вже 1-го вересня.

Який виросте цукрові буряки, можна побачити на фото.

Захист цукрових буряків від шкідників і захворювань

Як і будь-які інші культури, цукрові буряки при будь-яких умовах вирощування може піддаватися захворювань і нападу шкідників. Щоб зберегти врожай цілим і здоровим, необхідно проводити боротьбу з бур'янами і рознощиками, що викликають захворювання коренеплодів:

  1. У боротьбі з бур'янами використовують спеціальні гліфосатсодержащіе гербіциди, які дозволені до застосування і включені до реєстру засобів захисту рослин. Не рекомендується застосовувати гербіциди під час тривалого посушливого сезону.
  2. У боротьбі з гниллю коренеплодів і грунтовими шкідниками, такими, як дротяники і бурякова нематода, використовується правильний вибір, спосіб і якість обробки грунту, а також вибір правильного попередника. Додатково проти гнилі рекомендована обробка коренеплодів біопрепаратами. Зокрема, застосовується Бетапротектін.
  3. Для боротьби з такими шкідниками, як блішки, матовий мертвоїди, бурякова муха і тля успішно використовують профілактичну обробку насіння інсектицидами безпосередньо перед самим посівом.

Вирощування і обробіток цукрових буряків можливо не тільки у виробничих масштабах, як думають багато хто, але і на дачних ділянках і дрібних фермерських господарствах. Важливо правильно підготувати насіння для посіву, підготувати грунт, вчасно проводити полив і підживлення рослин, вести боротьбу з бур'яном і комахами-шкідниками. При дотриманні всіх правил технології вирощування цукрових буряків можна отримати хороший урожай здорової культури. Якщо не пошкодити коренеплоди під час збирання, вона буде зберігатися всю зиму. Тепер, знаючи всі тонкощі і нюанси, ви можете сміливо братися за вирощування цієї цінної культури, у вас обов'язково все вийде.

Цукровий буряк. Відео

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама