Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування іпомеї з насіння

  1. Вирощування іпомеї розсадним способом
  2. Висівання насіння у відкритий грунт
  3. збір насіння
  4. Догляд за іпомеєю
  5. Шкідники і хвороби

Іпомея є дуже красивою, але в той же час отруйної кучерявою ліаною з листям у формі сердечок і воронковидними квітками різного забарвлення: білими, рожевими, пурпуровими, малиновими, блакитними, синіми, фіолетовими, смугастими. Вона цвіте з середини липня до осені і часто використовується для вертикального озеленення. Її особливістю є світлочутливість, квітки закриваються у разі недостатнього освітлення, а в похмуру погоду не розкриваються зовсім.

зміст:

При сонячній погоді іпомея розпускає свої квіти при появі перших сонячних променів, а закриває після полудня. Відомо понад півтисячі видів цієї ліани, з яких в культурі вирощується 25. Прийшла до нас вона з тропічної Африки, де є багаторічників. У наших умовах іпомея вирощується як однолітник.

Вирощування іпомеї розсадним способом

Вирощування іпомеї з насіння практикується як розсадним способом, так і висіванням у відкритий грунт. Якщо Ви хочете, щоб іпомея зацвіла раніше, то висівайте її на розсаду в квітні або навіть березні. Якщо ж ви вирішите посіяти насіння в серпні, то зацвіте рослина в жовтні. Але в цьому випадку довго милуватися чудовими квітами ви не зможете - їх незабаром знищать заморозки.

для посадки розсади використовують торф'яні горщики або звичайні одноразові стаканчики, в кожен з яких поміщається 2-3 насіння. У грунт бажано додати вермикуліт.

Щоб насіння проросли, необхідно, щоб температура підтримувалася не нижче +18 градусів. Сходи з'являться через 1-2 тижні. Особливість розсади, на відміну від дорослих рослин - дуже повільний ріст рослин.

Коли рослина буде рости, необхідно підсипати під нього грунт. У міру зростання розсади її пару раз разом із земляною грудкою, намагаючись не оголяти коріння, перевалюють у велику ємність і встромляють прутики, щоб вона росла вгору.

Можна прищипнуть верхівку рослини, щоб отримати більше бічних пагонів.

На постійне місце розсаду пересаджують на початку червня, коли прогріється грунт, і відразу роблять опору. Це може бути решітка із прутів або просто натягнуті нитки.

Висівання насіння у відкритий грунт

Можна здійснювати вирощування іпомеї з насіння і у відкритому грунті. Зазвичай це робиться в травні, коли пройде загроза заморозків. У південних областях ліана може розмножуватися самосівом.

Для посадки рекомендується підібрати сонячне безвітряної місце: від вітру квіти, листя і пагони часто ламаються. Правда, при рясному поливі з'являються нові пагони і квіти.

Правда, при рясному   поливі   з'являються нові пагони і квіти

Рослини повинні розвиватися на відстані сантиметрів 20 друг від друга, тому роблять лунки приблизно на такій відстані, в кожну з яких також поміщають 2-3 насінини.

Який би спосіб Ви не обрали, насіння попередньо потрібно замочити приблизно на добу, щоб вони набрякли, інакше вони дуже важко сходять. Якщо якісь насіння не набрякли, їх проколюють голкою і знову замочують.

збір насіння

Бажано зібрати для посіву свої насіння, а не купувати в магазині. Збирати насіння рекомендується з другого і третього бутонів. Але при цьому слід дотримуватися обережності, так як насіння отруйні і можуть стати причиною сильного отруєння.

Догляд за іпомеєю

Іпомея невибаглива в догляді. Головне для рослини - пухка вапняний ґрунт, збагачена органічними добривами, і хороше освітлення. Підгодівлею сильно захоплюватися не рекомендується, особливо азотними добривами. У цьому випадку рослина наростить пишне листя, а цвісти буде слабко.

відрізняється ліана високою швидкістю росту. Якщо їй не надати опору, то вона буде чіплятися за все, що попадеться на її шляху. Може іпомея розплітатися по землі, утворюючи зелений килимок.

Може іпомея розплітатися по землі, утворюючи зелений килимок

На її розвиток температура повітря і освітленість впливають не дуже сильно. Але якщо довго стоїть прохолодна похмура погода, то розпускання квітів затримається, але зате коли погода налагодиться, кожен день почне розпускатися по кілька десятків квітів. Коли квіти відцвітають, на них утворюються коробочки з насінням.

Не любить рослина сильно низької температури. Якщо температура знижується до +4 градусів, то листя починає в'янути, а при нульовій температурі іпомея гине.

Іпомея потребує регулярного поливу, не давайте грунті пересихати, інакше квіти будуть дрібними і не дуже привабливими. Але і не допускайте перезволоження: не можна, щоб грунт застоювалася. В особливо жарку погоду рекомендується обприскувати рослину.

Шкідники і хвороби

Найбільш частими гостями іпомеї є білокрилка, попелиці і павутинний кліщ. Для боротьби з ними рекомендується використання спеціальних інсектицидів.

Досить часто зустрічаються такі хвороби, як біла іржа, антракноз, вірусні хвороби, різні гнилі: коренева, стовбурова, чорна, м'яка. Якщо іпомея виявилася ураженої гниллю або вірусною хворобою, то рослина доведеться знищити.

Ця декоративна ліана здатна прикрасити будь-який сад, допомогти облаштувати веранду або альтанку, прикрити непривабливу стіну і незабарвлений старий паркан. За допомогою іпомеї можна прикрасити сад зеленими фігурами. Для цього слід підготувати відповідний каркас і при необхідності направляти пагони.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама