Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування перцю в теплиці: відхід від посадки до врожаю

  1. вибір сорту
  2. Підготовка посадкового матеріалу
  3. вирощування розсади
  4. Пересадка в закритий грунт
  5. обов'язкові процедури
  6. захворювання
  7. Боротьба зі шкідниками

.

Щоб вирощування перців в теплиці дало позитивні результати, потрібно дотримуватися певних правил. Головною умовою для їх зростання вважаються високі температури. Потрібно, щоб теплиця була тепліше, ніж для помідорів.

вибір сорту

Щоб вирощування перцю в теплиці не викликало ніяких проблем, слід подбати про вибір сорту. Різновиди цієї культури можуть відрізнятися один від одного не тільки за формою плодів, а й за кольором і смаком. Всі різновиди дають плоди різної ваги (від 50 до 300 г) і розміру (від 5 см до 30 см).

Серед найпоширеніших сортів перцю, які підходять для теплиці, виділяють сім.

  1. Оленка - різновид з періодом вегетації в 70 днів. Плоди виростають конічної форми, червоного відтінку. Смак приємний, солодкий.
  2. Буратіно - сорт перцю відноситься до ранніх культур. Приносить плоди конусоподібної форми з ребристою поверхнею. Колір може бути як жовтий, так і червоний.
  3. Каліфорнійське диво відноситься до ранніх сортів перцю. Плоди дозрівають в формі трапеції. Колір плоду - червоний.
  4. Ластівка - сорт з ранніми термінами дозрівання. Має конусну форму і насичений червоний колір.
  5. Ніжність - різновид солодкого перцю, який дозріває за 60-70 днів з моменту посадки. Плоди пірамідальної форми з червоним відтінком шкірки.
  6. Астраханський - сорт гострого перцю, який дозріває на 80-й день після посадки. Плоди конічної нерівній форми. Шкірка зелена, а м'якоть відрізняється підвищеною щільністю.
  7. Слон - сорт гострого перцю. Відноситься до гібридних культурам, які дозрівають за короткий проміжок часу (всього 30-40 днів). Плоди конічної форми темно-зеленого кольору.

Особливість культури в тому, що її квітки - двостатеві. Вони не потребують додаткового запилення, тому що самі з цим добре справляються. При перехресному запиленні з іншими сортами солодка культура набуває гіркий смак. Не можна вирощувати в одній теплиці гострі і солодкі сорти.

Підготовка посадкового матеріалу

При купівлі насіння потрібно звертати увагу на їх якість. Якщо ви помітили порожні, краще відмовитися від такої продукції. Для підготовки насіння до посадки потрібно виконати кілька нескладних дій.

  1. Помістити в теплу воду на кілька хвилин. Ті насіння, які непридатні для посадки, спливуть наверх.
  2. Частину потрібно помістити в розчин марганцю (0,5 ч. Л. На 2 л води). У ньому насіння потрібно витримувати протягом 20 хвилин, щоб знищити всі бактерії і грибки.
  3. Обробити посадковий матеріал стимуляторами росту. Для цього можна використовувати «Епін» або «Циркон» (розводять препарати за інструкцією, вказаною на упаковці).

Коли всі дії будуть виконані, насіння промивають під проточною водою і висушують на батареї. Щоб високі температури не нашкодили посадкового матеріалу, його викладають на шматок тканини або папір. Як тільки насіння просохнуть, їх можна висаджувати в ємності для отримання розсади.

Щоб вирощування перцю і догляд в теплиці пройшло успішно, використовують розсадний метод.

Потрібно встигнути вчасно посадити насіння. Терміни визначаються тим, що переміщення розсади в теплицю проводиться через 60 днів.

Висаджувати можна тільки ті рослини, на яких вже сформувалися бутони.

Щоб отримати більш якісний урожай, віддавайте перевагу тим гібридам, які районовані для вашого регіону. Тільки в цьому випадку якість і кількість продукції буде радувати вас і викликати заздрість у оточуючих.

вирощування розсади

Посадка насіння повинна здійснюватися після всіх підготовчих процедур. Потрібно подбати про вибір контейнера і грунті.

Приготувати грунт можна самостійно. Для цього вам знадобиться дернова земля, пісок і перегній, змішані в рівних кількостях. Для швидкої схожості насіння поливають приготовлену грунт розчином суперфосфату (30 г на 3 л води).

Для посіву використовують загальні контейнери. У них насипають приготовлену грунт і розрівнюють її. Висівають посадковий матеріал на відстані 1 см один від одного, поглиблюючи їх на 1 см.

Контейнер ставлять поруч з опалювальними приладами, щоб культура не відчувала дефіциту тепла. Оптимальна температура для сходів становить 25-27 ° С.

Як тільки з'являться перші сходи, потрібно пікірувати розсаду в окремі контейнери. Можна використовувати пластикові стакани, квіткові горщики або пластикові пляшки з обрізаним шийкою:

  • насипте заздалегідь приготовлену грунт, але не до краю;
  • полийте її невеликою кількістю води;
  • зробіть невелике заглиблення і помістіть в нього розсаду;
  • присипте рослина грунтом і поставте на підвіконня з сонячної сторони будинку;
  • при бажанні накрийте плівкою, щоб схожість була швидше.

насипте заздалегідь приготовлену грунт, але не до краю;   полийте її невеликою кількістю води;   зробіть невелике заглиблення і помістіть в нього розсаду;   присипте рослина грунтом і поставте на підвіконня з сонячної сторони будинку;   при бажанні накрийте плівкою, щоб схожість була швидше

Підгодовувати розсаду можна, але не часто. Краще це робити з інтервалом в 10 днів, використовуючи комплексні добрива. Так ви будете впевненими в тому, що кущі перцю отримають максимальну кількість тих речовин, які їм необхідні.

Пересадка в закритий грунт

Як тільки на розсаді з'являться 2 листи і бутон, слід провести пікіровку перцю в теплицю. Грунт повинна бути поживною і нейтральною.

Перці воліють суглинні або чорноземні грунти.

Посадка в теплицю проводиться тільки після того, як температура в ній складе 18 ° С. На вулиці повинно бути не менше 20 ° С.

Дистанція між грядками - не менше 70 см. Цього проміжку вистачить, щоб городник зміг безперешкодно проходити до кущів. Між рядами дотримуються відстані в 70 см, а між кущами в 30 см.

Коли розмітити все грядки і сформуєте лунки, можна приступати до пересадки. З окремих горщиків або склянок за допомогою чайної ложки дістається рослина. Важливо не пошкодити кореневу систему, тому рослина дістають разом з налиплого землею. Наливають в лунку 2 л води і чекають, поки вона вбереться.

Після цього опускають в неї саджанець і засипають його землею. На наступний день поливають кожен кущ 4 л теплої води, щоб коріння зчепилися з грунтом.

обов'язкові процедури

Процес вирощування та догляду за перцем в теплиці проводиться за певними правилами. Культура відноситься до теплолюбних рослин, тому потрібно створити для неї такі умови, щоб температура залишалася постійно в межах 26-30 ° С.

Поливати рослини потрібно з інтервалом в 4 дні. Як тільки перець почне відчувати дефіцит вологи, на його поверхні з'являться ознаки сірої гнилі. В результаті зібрати хороший урожай у вас не вийде.

В результаті зібрати хороший урожай у вас не вийде

Наступний етап догляду полягає в формуванні куща. У неопалюваних теплицях слід прибирати штамбові листя і зайві пагони, що знаходяться в центральній частині куща. При активному зростанні потрібно прищипнуть верхню частину.

Це дозволить рослині зупинитися в рості і направити всі поживні речовини в плоди. Високорослі і гібридні різновиди потрібно підв'язувати до шпалери заввишки близько 1 м. Підв'язки повинні підлягати 2 втечі, а ще 2 слід залишити, щоб з них зібрати перший урожай.

Не слід забувати про розпушуванні грунту і видаленні бур'янів. Ці правила допоможуть вам захистити кущі від хвороб і паразитів. Розпушування грунту потрібно здійснювати неострой садової сапкою на наступний день після здійснення поливу. Видаляти бур'яни потрібно своєчасно і краще руками, щоб не пошкодити коріння і основне стебло.

У підгодівлі рослина не потребує. Досить тих поживних речовин, які були внесені під час вирощування розсади.

захворювання

Частою хворобою, якій уражається перцева культура, є фітоплазмоз: листя зменшуються в розмірах і закручуються.

В якості профілактики захворювання потрібно обробляти всі садові інструменти і одяг, в якій ви працюєте в теплиці, обеззараживающими засобами. Якщо з'явилися симптоми захворювання, необхідно повністю видалити великий кущ з теплиці. Врятувати його вже не вийде.

Як заходи профілактики чорної плямистості (на листках з'являються темні плями, часто зі здуттям) використовують для вирощування тільки стійкі сорти. При появі симптомів потрібно відразу обробити ділянку розчином «Фітоспорін» (50 г на 6 л води) або ж «Планріз» (100 г на відро води).

Якщо ви вирішили вирощувати перчик, будьте готові до появи плямистого в'янення. Щоб запобігти захворюванню, ніколи не висаджуйте перцевий культури поруч з квітковими клумбами.

Потрібно своєчасно видаляти бур'яни, щоб не спровокувати розвиток хвороби. Рекомендується використовувати «Фундазол» для боротьби з цією хворобою. Розводити препарат потрібно чітко за інструкцією, вказаною на упаковці.

Щоб не розвивалася на ділянці тютюнова мозаїка, потрібно не тільки обробляти насіння перед посадкою, але і не висаджувати культуру на одне і те ж місце кілька років поспіль. В якості сильного кошти проти цього захворювання відзначають настойку молочної сироватки та йоду (в 2 л сироватки розвести 10 крапель йоду). Цим розчином потрібно промивати всі хворі ділянки на кущах.

Щоб уникнути розвитку кладоспоріозу, потрібно видаляти всю бадилля після збору врожаю, а ділянку поливати розчином мідного купоросу (30 г на 6 л води).

Боротьба зі шкідниками

Нерідко зустрічаються і паразити на кущах.

  1. В якості профілактики совки потрібно ставити навколо кущів пастки, в які вливаються феромони. А боротися з цими шкідниками можна, якщо використовувати хімічні препарати «Карате» або «Зеон».
  2. Коли на кущах з'являються трипси (дрібні комахи), потрібно відразу вдаватися до допомоги хімічних інсектицидів. Найбільшою силою характеризуються «Фитоверм» і «Актеллік» (розводять по 40 г на відро води). Їх особливість в тому, що вони не тільки знищують дорослих особин і личинок, але і створюють захисний шар проти інших комах. Запобігти появі цих комах неможливо.
  3. Щоб в кущах перцю не заводиться слимаки, потрібно своєчасно видаляти бур'яни. Як лікування проводять обприскування «метальдегід» (200 г на відро води). Буквально через 30 днів, з умовою обприскування кожні 2 тижні, від паразита не залишиться і сліду.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама