Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування помідорів на підвіконні взимку.

  1. Вибір сортів для вирощування
  2. Вирощуємо помідори на підвіконні, відео:
  3. Правильна підготовка насіння і висадка розсади
  4. Підготовка насіння для висадки
  5. посів насіння
  6. Вирощування розсади помідорів, відео:
  7. Боротьба з хворобами і шкідниками
  8. Особливості та застереження

За вікном мороз і сніг, а на підвіконні стоїть горщик з висячими на кущі червоними помідорами. Вирощування помідорів на підвіконні взимку - це не фантастика. В даний час дуже легко продовжити собі літо, вирощуючи овочі на підвіконні.

Зміст цієї статті

А якщо у вас опалювальна лоджія, що зараз не рідкість, то можна всю зиму вирощувати різну зелень, балувати себе і своїх близьких вітамінами і корисними мікроелементами натурального походження круглий рік.

А якщо у вас опалювальна лоджія, що зараз не рідкість, то можна всю зиму вирощувати різну зелень, балувати себе і своїх близьких вітамінами і корисними мікроелементами натурального походження круглий рік

По даній темі є схожа стаття - Кращі сорти томатів для теплиць з полікарбонату.

Вибір сортів для вирощування

З чого починати створювати мініатюрний город на підвіконні? Спочатку треба вибрати сорт помідорів, пристосований до такого вирощування. Завдяки роботі селекціонерів цих сортів сьогодні досить у продажу. Найбільш невибагливими і універсальними є такі сорти, як:

Єдиною вимогою до вибору сорту є самоопиляемость квітів і низькорослі чагарники. Таким чином можна досягти успіхів у самостійному вирощуванні легко і продуктивно.

Вирощуємо помідори на підвіконні, відео:

самостійне вирощування

Для того, щоб виростити кімнатні помідори, необхідно створити їм відповідні умови, де слід врахувати:

  • Розміщувати вирощену розсаду слід тільки на сонячній стороні квартири, тому що помідори люблять світло, який їм необхідно забезпечити протягом 13-16 годин за день. При необхідності слід купити і встановити лампу денного освітлення. Якщо в квартирі немає південного боку, необхідно встановити для освітлення рослини освітлювальні прилади з наявністю енергозберігаючих або люмінесцентних ламп. Можна скористатися спеціальними фітолампи . Встановлювати лампу слід на віддалі, на 25-30 см від піддонів з помідорами.
  • Не можна використовувати глинистий землю. Якщо берете землю зі свого городу, то в неї треба додати пісок, який попередньо знезаражується неконцентрірованним розчином марганцівки.

  • Поливати потрібно помірно. Якщо сильно заливати томати, вони можуть захворіти, наприклад, «чорною ніжкою» - відбудеться звичайне загнивання коренів і загибель чагарників.

  • Необхідно дотримуватися температурного режиму: вдень 20-25 тепла, вночі знижувати температуру до 15-16 ° C. У теплу зиму і при задусі в кімнаті необхідно провітрювати приміщення - свіже повітря помідорів піде тільки на користь.

  • Застосовувати органічні добрива помірно - зайва підгодівля призведе до зростання зелені, а не плодів.

  • Горщик для чагарнику повинен бути відповідного розміру.

Сорт для вирощування на підвіконні потрібно вибирати низькорослий, щоб зміг вирости в невеликому горщику і з мінімальною кількістю грунту.

Високі і об'ємні сорти краще не брати, вони з часом перестануть вміщатися на підвіконні, і буде потрібно опустити їх на підлогу, а це додаткові зусилля і витрати.

Щоб не помилитися з сортом, для першого експерименту потрібно взяти кілька різновидів і вибрати серед них найбільш оптимальний для себе варіант.

Найкраще для вирощування на підвіконні підходять карликові сорти - вони не гинуть під прямими сонячними променями, не бояться протягів, добре переносять затененность і невибагливі в догляді.

Плоди помідорів у них досить великі (до 50 г), а це дуже хороший результат для карликових представників. Купуючи насіння, подивіться на упаковці термін придатності насіння - якщо термін закінчився, вони не проростуть.

Правильна підготовка насіння і висадка розсади

Підготовка насіння повинна проходити в повній відповідності з інструкцією. В іншому випадку ви ризикуєте залишитися без «подарунка» на святковому столі. Садити розсаду можна два рази:

  • якщо помідорів хочеться покуштувати до Нового року, то висівати насіння потрібно в серпні-вересні, тоді в грудні і січні на вашому столі будуть стиглі соковиті помідори;
  • посадивши розсаду в грудні, червоні помідори порадують своїх «домашніх садівників» достатком фарб в березні і квітні.

Визначившись з часом і вибравши сорти помідорів для висадки, переходять до найголовнішого і найважливішого етапу - висадці розсади.

Підготовка насіння для висадки

Спочатку необхідно проростити насіння для нормального вирощування розсади. Насіння попередньо опускають в слабкий розчин марганцівки на 15-30 хвилин для дезінфекції.

В цей же час можна підготувати грунт для посіву. Його набувають в спеціальному магазині або готують самостійно, взявши рівні частини садової землі і перегною, додавши до суміші трохи піску і торфу.

У грунт також необхідно додати добриво: на 10 л підготовленої суміші взяти трохи сечовини і сульфату калію, всі компоненти ретельно перемішати.

Насипати грунт в торф'яні або пластикові стаканчики об'ємом не менше 200 мл. Можна використовувати і інші ємності: пластикові коробки, піддони для вирощування квітів на огорожах балкона або спеціальні ємності для розсади.

Можна використовувати і інші ємності: пластикові коробки, піддони для вирощування квітів на огорожах балкона або спеціальні ємності для розсади

посів насіння

Є два способи посадки помідорів на розсаду, серед яких присутні:

1. Садити насіння слід у вологий грунт на глибину, що не перевищує 2 см. Відстань між насінням не менше 2 см, щоб не заважали при одночасному проростанні. Насіння необхідно присипати землею і закрити плівкою або склом, щоб волога швидко не випарувалася.

Помістити ємності з висадженими насінням в тепле місце з температурою 23-25 ​​градусів до сходів паростків, можна періодично змочувати землю. Як тільки з'явилися зелені стеблини, зняти плівку і перенести ємності на підвіконня, до світла.

2. Обробити насіння слабо концентрованим розчином марганцівки і загорнути їх в марлю. Викласти на тарілку і в такому стані помістити в поліетилен. Пакет тримати в теплому місці, при цьому стежити за тим, щоб марля завжди була вологою. Через деякий час у насіння з'являться корінці.

Після їх появи візьміть квіткові горщики або інші ємності і посадіть в них по одному насіння. Грунт слід приготувати заздалегідь, висипати в ємності шаром в 3 см і полити теплою водою. Після висадки насіння треба закрити посуд поліетиленовою плівкою або склом, поставити в тепле місце. Через 2-3 дні з'являться сходи, після чого плівку прибрати і поставити розсаду на підвіконня.

Пророщену розсаду необхідно забезпечити теплом і світлом, поливати в міру висихання грунту. Щоразу після поливу, перечекавши 2 години, приміщення, де стоять помідори, необхідно провітрювати.

Особливо строго стежать за цим в період цвітіння. Вологість в приміщенні не повинна перевищувати 60-65%.

Коли з'являться два справжніх листочка, найсильніші паростки треба пікірувати - зробити пересадку розсади в ємність для подальшого постійного зростання. Обсяг ємності повинен бути не менше 7-10 л.

Вирощування розсади помідорів, відео:

Догляд за помідорами в період зростання

Догляд повинен здійснюватися відповідно до наступної інструкції:

  • Періодично варто рихлити землю біля коріння - роблять це дуже дбайливо, не пошкодивши тоненьких корінців.
  • Також треба підгодовувати розсаду мінеральними або органічними добривами один раз в 10 днів, додавати марганцівку.
  • Не забувати про пасинкуванні, коли з'являться додаткові відростки, щоб не заважали плодам нормально харчуватися.
  • Коли паростки досить підростуть, обережно застромити поруч з ними кілочки з дерева або пластика, до них підв'язати кущик.
  • Після того, як плоди зав'язалися, залишити по 3-5 суцвіть на кожному стовбурі для подальшого вирощування плодів. При цьому слід верхівку стебла, зайві суцвіття видалити, щоб вони не заважали швидкому дозріванню помідорів.
  • Своєчасно видаляйте засохле листя. Найбільше це стосується листя, які близько розташовані до коріння - вони можуть заважати доступу вологи.
  • Необхідно допомагати запиленню - треба злегка струшувати рослину і м'яким пензликом поводити по квіткам.

Постійно звертайте увагу на листки рослини - вони повинні бути зеленими і чистими, вдень можуть бути трохи скручені, але вночі, як правило, випрямляються.

Якщо на ранок листочки НЕ розпрямилися, раптом стали жовтими або білими, почали опадати, значить, рослина захворіло і треба вживати заходів для його лікування.

Боротьба з хворобами і шкідниками

При зміні зовнішнього вигляду куща на початковому етапі слід пошукати шкідників. Зазвичай вони ховаються на зворотному боці аркуша.

Після виявлення їх слід прибрати і скористатися відповідним засобом для обприскування кущів. Після необхідно періодично проводити огляд рослини, тому що комахи-шкідники перешкоджають нормальному розвитку томатів.

Що ж стосується захворювань, то дуже небезпечно для помідорів грибкове захворювання фітофтороз. Воно може знищити весь ваш урожай на підвіконні за лічені дні, тому що дуже швидко поширюється на сусідні рослини і вражає не тільки листя і стебла, а й готові плоди.

«Помічником» для розвитку цього небезпечного захворювання є зайва вогкість в приміщенні і в горщиках, тому поливати треба регулярно і дозовано - тобто виконувати всі інструкції з точністю і без фанатизму.

Розпізнати фітофтороз можна по бордовим цяточками на листках, якої постійно збільшується в розмірах і зливаються в одне велике пляма.

Розпізнати фітофтороз можна по бордовим цяточками на листках, якої постійно збільшується в розмірах і зливаються в одне велике пляма

Виявивши захворювання, необхідно відразу почати лікування, обприскуючи кущі сумішшю гашеного вапна і мідного купоросу, приготовленої в пропорціях: 10 г мідного купоросу розвести в 900 мл води, а 20 г гашеного вапна в 100 мл рідини.

Приготовлені розчини змішати, вливаючи при безперервному помішуванні вапняну суміш в купоросними склад. Обприскувати треба свіжим розчином, приготованим безпосередньо перед обробкою, оскільки через добу суміш стає непридатною.

Плоди (навіть зелені) з заражених кущів потрібно відразу зняти. Їх необхідно опустити в гарячу воду на 2 хвилини, потім вийняти, просушити і покласти в темне місце для дозрівання.

Зверніть увагу на цей матеріал - Вирощування томатів у теплиці і відкритому грунті.

З метою профілактики фітофторозу потрібно обробити кущ томату настоянкою часнику і марганцівки: на 3 л води 0,5 г сипучого компонента і 0,5 г овочу. Робити це раз в 1-2 тижні.

Особливості та застереження

Горщики з помідорною розсадою і дорослими кущами один раз в день треба повертати. Робити це необхідно внаслідок особливості - стебла починають загинатися в бік сонця.

Вас зацікавить ця стаття - Малина: посадка і догляд у відкритому грунті.

Але прямих сонячних променів краще уникати, в іншому випадку листя можуть отримати сонячний опік. Якщо сонця занадто багато, вікна краще «затонировать» аркушами білого паперу.

Не треба зривати з куща недостиглі помідори. Нехай встигають на сонці, тоді вони будуть ароматними і соковитими. Також не слід садити в один горщик два паростка - вони будуть тільки заважати один одному і не дадуть повноцінного врожаю, а, можливо, і загинуть. Коли рослині досить харчування, тепла і світла, то воно щедро обдаровує багатим урожаєм.

Виростити помідори на підвіконні взимку дуже просто. Свіжі соковиті томати будуть не тільки прикрасою столу в зимову пору, а й вітамінною добавкою вашому організму.

Сподобалася стаття? Покажіть її друзям:

Читайте далі на LaLend.ru:

Сподобалася стаття?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама