Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Запашний горошок: вирощування з насіння, посадка

  1. Коли починати садити запашний горошок?
  2. Підготовка насіння до посадки
  3. Підготовка ґрунту до посадки
  4. Посадка запашного горошку насінням
  5. Посадка запашного горошку через розсаду
  6. Правила догляду за посадками запашного горошку

Якщо дотримуватися певних правил посадки запашного горошку і догляду за ним, навіть початківець садівник без праці перетворить свою присадибну ділянку в справжній райський куточок.
Ці кучеряві ліани, незважаючи на невеликий розмір суцвіття, кидаються в очі неймовірно яскравим забарвленням пелюсток. До того ж, квітка має приємний аромат. Саме це і робить його настільки популярним серед дачників.

Розглянемо, як вирощувати запашний горошок і як доглядати за посадками.

Коли починати садити запашний горошок?

Запашний горошок можна успішно вирощувати буквально в будь-якій кліматичній зоні нашої країни. Але щоб рослина радувало вас великою кількістю квіток на стеблах і своїм швидким ростом, важливо знати, коли саме почати роботи по посадці.

Зовсім неважливо, чи станете ви використовувати розсаду або здійснювати посадку насінням у відкритий грунт, якщо живете на півдні.

Основне правило

Треба садити якомога раніше (в лютому).
Тоді запашний горошок вже до початку літа, якраз в сезон цвітіння, встигне утворити сильну кореневу систему.
Залежно від погодних умов регіону, виберіть для себе оптимальний спосіб висадки запашного горошку:
У помірному і субтропічному кліматі, де грунт взимку не промерзає, варто посадити насіння запашного горошку вже в листопаді. Втім, закладка насіння в грунт і на початку року теж підійде. В цьому випадку, цвітіння рослини відбудеться вже до середини весни.

На території, де зими дуже холодні, посадку насінням можна так само здійснювати в лютому. Але робити це потрібно в закритому приміщенні. Так ви підготуєте розсаду до початку дачного сезону, коли з грунту зійде весь сніг. Щоб радіти красивими квіточками вже на початку літа, не варто затягувати з пересадкою саджанців.

Це основні правила вибору способу для посадки запашного горошку. До всього іншого, вибираючи сорт рослини, зверніть увагу на умови його вирощування - як переносить холоду, примхливий чи в догляді, який грунт любить. Це дозволить вам створити оптимальні умови для росту запашного горошку у відповідність з певним типом клімату.

Підготовка насіння до посадки

Погляньте на насіння будь-якого   сорту запашного горошку   , І ви помітите, що їхня оболонка дуже щільна Погляньте на насіння будь-якого сорту запашного горошку , І ви помітите, що їхня оболонка дуже щільна. Саме через це насіння «недружно» і досить довго проростають. Для більш швидкого їх всхода матеріал краще попередньо підготувати.
Зробити це можна 2 способами:

Розріжте поверхню кожного насіння маленьким ножичком (можна використовувати манікюрні ножиці).
На ніч (або не менше ніж на 2 години) замочіть насіння в гарячій воді (80 ° С). Після цього їх потрібно проростити у вологому ганчірочці (при 20-24 ° С). Як тільки насіння проросли, вони готові до посадки. На проростання відберіть тільки те насіння, яке набрякли після замочування. Чи не змінився в розмірах насіннєвий матеріал навряд чи в подальшому дасть сходи.

Зверніть увагу

Вимочувати у воді можна не всі насіння запашного горошку. У деяких сортів рослини вони світлі (кремового відтінку). Такий матеріал слід висівати сухим - волога його погубить!

Підготовка ґрунту до посадки

Запашний горошок відмінно росте в родючої, некислим, добре дренованим грунті. Якщо на вашій ділянці земля саме така, то ніяких особливих додаткових заходів вживати не буде потрібно. Просто обробіть клумбу на глибину 15 см і удобрити її компостом або гноєм.
Грунт глинистий і занадто важка? Тоді додаткова її обробка зайвою не буде

Для кращого дренажу передбачте ще один шар компосту. Це поліпшить процес вбирання рослиною поживних речовин із ґрунту. А щоб перевірити, наскільки добре осушується ділянку, поспостерігайте за ним під час дощу. Якщо калюжі довго не висихають, то грунт в цих місцях не є дренированной. Вода йде відразу? Ніяких додаткових заходів не буде потрібно - це найкраще місце для майбутніх саджанців.
Для посадок використовуйте трохи підняті грядки. Такі грядки можуть стати в нагоді і для вирощування інших садових рослин.

Посадка запашного горошку насінням

Використання насіннєвого матеріалу при вирощуванні запашного горошку вважається серед садівників методом кращим, ніж посадка його розсадою, оскільки весь процес набагато спрощується Використання насіннєвого матеріалу при вирощуванні запашного горошку вважається серед садівників методом кращим, ніж посадка його розсадою, оскільки весь процес набагато спрощується.

Коли ви прорости насіння, настав час зайнятися посадкою рослини у відкритий грунт. Для цього в підготовленої заздалегідь грунті виройте невеликі ямки (глибина - 3 см). Відстань між лунками - 8 см. Пророщені насіння закладіть в ці ямки - по 3 шт в кожну.

Надалі, коли ліана почне підростати, грядки можна прорідити, збільшивши відстань між лунками - з 8 см до 14 см одна від одної. Так у рослин буде більше місця для зростання.

Посадка запашного горошку через розсаду

А навіщо взагалі використовувати розсаду, якщо висадку насінням здійснювати набагато простіше? По-перше, вирощування розсадою забезпечить більш швидке зацветание рослини, а по-друге, при бажанні зберегти сорт і зібрати насіння з майбутніх посадок, підходить тільки цей спосіб.

Для підготовки розсади вам будуть потрібні:   пророслі насіння,   контейнери (лотки, ящики, або звичайні горщики),   грунт Для підготовки розсади вам будуть потрібні:
пророслі насіння,
контейнери (лотки, ящики, або звичайні горщики),
грунт.

Насіння закладаються в землю на глибину 3 см (2-3 шт в кожну лунку) і на відстані один від одного не більше 14 см. Відстань не має значення, якщо ви використовуєте окремі горщики. Вирощування розсади має супроводжуватися підтримкою постійної температури - не нижче 20 C. Для цього краще накрити лотки плівкою або поставити їх там, де є сонячне світло (теплиця, балкон).

Дотримання цих умов потрібно до тих пір, поки саджанці не дадуть перші сходи. Тепер, щоб пагони сильно не витягувалися вгору, лотки потрібно перенести в більш прохолодне місце.

На постійне «місце проживання» розсаду переносять в середині травня. Відстань між посадками - 20-25 см. Глибина лунок буде залежати від розміру кореневої системи рослини.

Основне правило

При перенесенні розсади в сад не пошкодити кореневу систему. Діставайте розсаду з ємності обережно. При пошкодженні коренів запашний горошок не дасть рясного цвітіння.
При перенесенні розсади в сад не пошкодити кореневу систему

Правила догляду за посадками запашного горошку

Незважаючи на те, що запашний горошок невибагливий в догляді і стійкий до змін погоди, за посадками необхідно доглядати, щоб стебла тягнулися вгору і рясно цвіли. Які важливі правила необхідно дотримуватися, доглядаючи за посадками запашного горошку, незалежно від обраного сорту?

Полив. Грунт під рослиною повинна бути добре зволожена протягом усього періоду свого цвітіння. Тому, якщо немає дощу, кожен день злегка поливайте посадки. Але якщо вашою метою є збір насіння з дорослої рослини, поливати ліану коштує набагато рідше (навіть в дуже спекотне літо).

Підживлення. Багато садівники сходяться на думці, що запашний горошок удобрювати зовсім необов'язково. По суті, це так. Але здійснюючи додаткову підгодівлю грунту, можна домогтися гарних результатів - рослина буде довше і рясніше цвісти.
Підживлення За період цвітіння посадки удобрюють не менше 2 разів - через пару тижнів після посадки (гноєм упереміш з фосфорних і калійних добривом) і перед самим цвітінням (азотно-фосфорно-калійних добривом).
Під запашний горошок забороняється вносити підживлення, що містять в своєму складі хлор - це негативно позначається на якості суцвіть. Також не переборщіть з азотистими добривами.

Прополка. У період зростання запашного горошку грунт під ним розпушують і позбавляють від бур'янів не менше 5 разів.

Обрізка суцвіть. Якщо ви станете своєчасно обрізати суцвіття, на яких вже зав'язалися зелені боби, ви продовжите життя запашного горошку - він буде цвісти до самих заморозків. А тому, регулярно збирайте «урожай» ароматних квітів. Але зрізайте квітки тільки після повного їх дозрівання. Видаляйте також вже відцвілі квіти. Вони не йдуть на користь рослині, а тільки забирають у нього всю енергію.

Підв'язка. Ліана запашного горошку зростає дуже швидко, тому опора йому гранично необхідна.

Хвороби і шкідники. Запашний горошок не дуже схильний до хвороб і шкідників. Але дечого побоюватися все ж потрібно: кореневої гнилі, борошнистої роси, чорної ніжки, сірої цвілі, попелиці, павутинного кліща.

Запашний горошок - рослина однорічна. Само по собі воно не повернеться в ваш сад наступного літа - вам необхідно збирати його насіння. Для цього збережіть насіннєві коробочки рослини до наступного сезону, щоб і в такий сезоні насолоджуватися приємним ароматом і милуватися красивими квітками.

Коли починати садити запашний горошок?
Коли починати садити запашний горошок?
Грунт глинистий і занадто важка?
Вода йде відразу?
Які важливі правила необхідно дотримуватися, доглядаючи за посадками запашного горошку, незалежно від обраного сорту?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама