Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розмір сходинок ГОСТ: з поворотними ступенями, в приватному будинку, зручний розмір

  1. форми сходів
  2. норми евакуації
  3. ергономічні вимоги
  4. різновиди ступенів
  5. розміри ступенів
  6. Виконання вимірювань і конструювання

Сходи є важливим засобом вертикальної комунікації. Існує величезна кількість варіантів виконання. У багатоквартирних житлових будинках, виробничих, громадських і адміністративних будівлях найчастіше монтуються залізобетонні марші, так як вони найкраще задовольняють вимогам пожежної безпеки.

При проектуванні приватного будинку відкривається широкий простір для фантазії, який обмежується лише бажаннями і можливостями майбутнього власника.

форми сходів

Обрана форма сходів багато в чому залежить від призначення, місця розташування, висоти приміщення і архітектурних особливостей будівлі.

одномаршова сходи

Найпростіший тип. Застосовується досить рідко, так як не підходить для приміщень нормальної висоти: з розрахунку кількість ступенів виходить занадто великим. Іноді сходи такої форми виконуються з проміжним майданчиком;

двухмаршевая сходи

Найпоширеніший вид. Може виконуватися як звичної форми, так і Г-образної. Дуже зручна, тому що дозволяє скоротити кількість ступенів в одному марші, але займає велику площу;

Гвинтові і криволінійні, поворотні сходи

Допомагають заощадити корисну площу, але можуть нести підвищену небезпеку для дітей і літніх людей;

комбіновані сходи

Одночасно мають як марші, так і вигини і заокруглення. Дозволяють, зберігаючи зручність експлуатації, створювати унікальні інтер'єри.
Норми і стандарти проектування сходів.

Сходи повинні задовольняти виконувати наступні функції:

  1. Забезпечувати зручну і безпечну вертикальну комунікацію;
  2. Забезпечувати евакуацію людей у ​​разі аварійних ситуацій;
  3. Задовольняти естетичним і економічним вимогам.

Безпечна експлуатація сходів залежить від того, наскільки правильно вона запроектована. Всі норми проектування прописані в СНИП (Будівельні норми і правила) .

Нормативний документ регламентує наступні параметри сходів і ступенів:

  1. Найменша і найбільша ширина сходового маршу по ГОСТ.
    Якщо сходи виконує функцію евакуаційного шляху, що веде з одного поверху житлового будинку (двоповерхова будівля), її ширина повинна становити не менше 90 см, при більшій поверховості - 105 см. Для внутрішньоквартирних сходів ширина маршу може бути всього лише 80 см. Максимальний розмір - 140 см. Для громадських і адміністративних будівель ширина сходів повинна бути від 135 до 240 сантиметрів.
  2. Габарити сходових майданчиків.
    Сходи з великою кількістю ступенів повинні бути обладнані проміжними майданчиками. Ширина сходового майданчика за вимогами евакуації повинна дорівнювати ширині маршу, але не менше 1.2 метра. Якщо площа будівлі дозволяє, ширина площадки може бути більше ширини маршу сходів.
    Довжина сходового майданчика повинна бути рівна ширині двох маршів при двухмаршевой сходах плюс просвіт 10 см. Просвіт необхідний, щоб була можливість протягнути пожежний гідрант. Якщо сходи одномаршова, проміжна майданчик не розширюється, а залишається рівною ширині маршу.
  3. Найменша і найбільша висота ступенів.
    Усі сходинки повинні бути однакових розмірів. Виняток становлять перша і остання сходинка. При неможливості вписати цілу кількість, можна зробити їх трохи нижче інших. Найменша висота подступенка 12 см, максимальна 20 см для внутрішньоквартирних сходів і 19 см для багатоквартирних будинків.
  4. Ухил сходів.
    Кут нахилу сходів повинен бути від 26 до 45 градусів. Основні сходи житлових багатоквартирних і громадських будівель повинні мати ухил 1: 2. Допоміжні і провідні в підвал сходи можуть розташовуватися під кутом 33 - 36 градусів.
  5. Мінімальна і максимальна кількість ступенів в одному марші.
    Кількість ступенів маршу має бути не менше 3 і не більше 16. При кількості ступенів менше трьох доцільно влаштовувати пандуси.

норми евакуації

На шляхах евакуації в будівлях не слід встановлювати гвинтові сходи і забіжні щаблі. Такий варіант можливий тільки при зведенні внутрішньоквартирних сходів або драбини в приватному будинку.

Ширина проступи і висота подступенка в межах маршу і сходової клітки повинні бути постійні, щоб не збивати людини з кроку і не сповільнювати евакуацію.

У житлових і громадських будівлях для безпечної евакуації в разі аварійної ситуації сходова клітка повинна мати природне освітлення. У приватному будинку також не варто забувати про висвітлення, але воно може бути і штучним.

Ширина маршу сходів, що знаходиться на шляхах евакуації, повинна бути не менше 1.2 м для будинків, в яких на одному поверсі, крім першого, знаходиться понад 200 осіб. У дитячих і дошкільних установах, будинках престарілих і лікарнях ширина сходів повинна становити не менее1.35 м.
Для всіх інших випадків мінімальна ширина маршу - 0,9 м. Сходи, що ведуть до одиночних робочих місць, можуть бути шириною 0.7 м.

У будівлях заввишки більше 28 метрів (приблизно 10 поверхів) слід передбачати незадимлюваних сходових кліток.

ергономічні вимоги

Сходи - конструкція підвищеної небезпеки. Щоб людина не піддавався зайвим ризикам, вона повинна бути максимально зручною.
На сходах, в яких менше трьох ступенів, легко оступитися, а при кількості ступенів понад шістнадцять підйом стає занадто виснажливим.

Для обчислення максимально зручного співвідношення ширини проступи і висоти подступенка використовують середню довжину кроку дорослої людини, яка становить приблизно 60 - 64 сантиметри. Звідси вивели формулу:

2 * висота подступенка + ширина проступи = 64 см

Також існує формула, по якій сума двох доданків повинна бути в межах 43 - 47 сантиметрів. Дотримання цієї пропорції гарантує безпеку, а для зручності варто дотримуватися правила:

ширина проступи - висота подступенка = 12 см

Крім того, ширина проступи повинна бути такою, щоб доросла людина без проблем зміг спертися на неї ногой.Оптімальним стане розмір 30 сантиметрів. При меншій ширині проступи по сходах буде важко спускатися, а велика ширина стане збивати з кроку.

Для ширини проступи 30 сантиметрів висота подступенка повинна бути 15. Це означає, що ухил сходів дорівнює 1: 2 або 27 градусів.

Зручніше, якщо кількість ступенів у марші буде непарним, тоді людина буде починати і закінчувати рух з однієї ноги. Краще, щоб висота між будь щаблем драбини і стелею була не менше 2 метрів.

різновиди ступенів

Існує кілька видів класифікації ступенів.

За формою в плані ступені поділяють на:

  • рядові, які мають в плані прямокутну форму. Такі ступені використовуються в маршових сходах;
  • забіжні, складної форми, дозволяють створювати гвинтові і криволінійні сходи.

Сполучення рядових і забіжних ступенів утворюють комбіновані сходи.

Другий вид класифікації - за наявністю подступенка. Подступенок - це вертикальна площину ступені. Горизонтальну поверхню, на яку спирається нога під час підйому, називають проступью.

Існують три типи ступенів:

  1. відкриті без подступенка. найпоширеніші сходи з такою ступенем виконуються з дерева і металу;
  2. закриті з підсходинкою. Такі ступені можна зустріти на будь-який сходовій клітці багатоквартирного будинку;
  3. напівзакриті. Подступенок такого ступеня лише частково закриває просвіт між проступямі.

розміри ступенів

Як вже говорилося, найкращим поєднанням буде висота подступенка 15, а ширина проступи 30 сантиметрів. Нормативні документи дозволяють використання ступенів з іншими розмірами, що задовольняють умові безпечної експлуатації.

Зручніше за все використовувати ступені зі стандартними розмірами. Це значно здешевить конструкцію і полегшить монтаж. Нестандартні ступені варто розглядати тільки в тих випадках, коли типові матеріали абсолютно неприйнятні.

При виконанні сходів із залізобетону можна вибрати вже відомі розміри ступені або ступені з висотою 17, а шириною 26 сантиметрів. Серед фахівців такі ступені називаються "підвальними". Вони менш зручні через більшої висоти, але більш компактні. Залізобетонні щаблі виробляються за серією та мають стандартну довжину.

Сходинки шириною 30 сантиметрів випускаються довжиною 0.9, 1.05, 1.2, 1.35, 1.5, 1.65 і 2.25 метра. Підвальні ступені можуть бути довжиною 0.9, 1.05 або 1.2 метра.
Заводи ЗБВ можуть випустити вироби за розмірами замовника, але це буде дуже дорого коштувати.

При виконанні сходів з дерева або металу, набагато простіше відійти від гостовскіх розмірів.

Обмежити розміри дерев'яних ступенів можуть тільки розміри сировини. Більшість виробників можуть виконати ступені довжиною від 90 см до 5 м. Ширина вироби може бути в межах від 20 см до 2 м. Крок розмірів в плані 10 см. Товщина дошки пропонується 2, 3 або 4 см.

Сходи з непопулярних матеріалів, наприклад, зі скла триплекс, виготовляються за індивідуальними розмірами.

Виконання вимірювань і конструювання

Сходи - конструктивний елемент будівлі, але при зведенні приватних будинків про неї думають, найчастіше, тільки після закінчення загальнобудівельних робіт.

Для того, щоб змонтувати сходи в уже готовий каркас будівлі, знадобиться провести наступні заходи:

  1. Виконати обмірні роботи;
  2. Підібрати розміри проступи і подступенка, ширину сходів;
  3. Зробити ескіз.

Обмірні роботи включають в себе:

  1. перевірити горизонтальність перекриттів за допомогою рівня;
  2. перевірити перпендикулярність стін за допомогою кутника;
  3. з'ясувати висоту приміщення і товщину перекриття за допомогою рулетки або далекоміра;
  4. виміряти основні розміри в плані, необхідні для побудови креслення (довжина і ширина приміщення, прив'язка майбутніх сходів до стін).

Для виконання вимірювань необхідно мати:

  1. рулетку або далекомір;
  2. кутник;
  3. будівельний рівень.

При використанні рулетки знадобиться додаткова пара рук, вимірювання за допомогою далекоміра можна виконувати в поодинці.

Щоб без проблем вписати сходи зі стандартними розмірами? висота поверху повинна бути кратна 0,15 метра. Найчастіше в житлових будинках вона становить 2.7, 3.0 або 3.3 метра. Висота поверху - це сума висоти приміщення в чистоті і товщини перекриття, іншими словами, відстань від підлоги одного поверху, до підлоги наступного.

Розрахувати кількість ступенів дуже просто, потрібно висоту приміщення розділити на висоту подступенка. Число, що необхідно округлити в більшу сторону, це означає, що якщо вийшло, наприклад число 18.7, то кількість ступенів сходів буде рівним 19.

При влаштуванні стандартної маршових сходів вийшло кількість ступенів слід розділити на два марші, необов'язково однакових. Головне, щоб кількість щаблів в одному марші не було менше трьох і більше шістнадцяти.

Наприклад, прийнято рішення використовувати ступені шириною 30 см і висотою 15 см. Ширина двухмаршевой сходи приймається 90 см. Так для висоти приміщення 2.7 м і товщини стандартного перекриття із залізобетонних плит з цементно-піщаною стяжкою 0.3 м вийде такий розрахунок:

  • (2.7 + 0.3): 0.15 = 20 шт. - всього ступенів;
  • 20: 2 = 10 шт. - ступенів в одному марші;
  • 10 * 0.3 = 3 м - довжина одного сходового маршу;
  • 3 + 0.9 = 3.9 м - довжина всієї сходи з урахуванням мінімальної ширини площадки;
  • 0.9 * 2 = 1.8 м - ширина сходів.

При проектуванні сходів в житлових багатоквартирних будинках норми пожежної безпеки вимагають пристрою зазору між сходовими маршами не менше 10 см, це значить, що до отриманої ширині сходів потрібно додати ще 0.1 м.

Результатом роботи має стати креслення із зображенням майбутніх сходів в плані і в розрізі. Такий ескіз можна виконати вручну на міліметрівці.

Виконати проект сходів для приватного будинку самостійно цілком посильне завдання.

Для цього буде потрібно виконати кілька нескладних завдань:

  1. Визначитися з матеріалом сходи;
  2. Вибрати розміри ступенів;
  3. Виконати необхідні виміри;
  4. Розрахувати габарити конструкції;
  5. Намалювати ескіз.

Конструювання сходів для громадського або багатоквартирного житлового будинку більш складне завдання, яке повинна виконуватися на стадії проектування всього будинку, тому краще довірити таку роботу професіоналам.

Щоб без проблем вписати сходи зі стандартними розмірами?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама