Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Туя смарагд - види і сорти, посадка і догляд

  1. Опис туї Смарагд
  2. Основні сорти
  3. Розмноження туї Смарагд
  4. садимо правильно
  5. правильний догляд

Елегантний вигляд, сувора конічна форма крони, розкішна декоративна хвоя, невибагливість - особливості, які роблять ту улюбленим постояльцем багатьох присадибних ділянок. Ця рослина сімейства кипарисових має багато різновидів. Одним з найпопулярніших представників є туя західна Смарагд (Smaragd). Елегантний вигляд, сувора конічна форма крони, розкішна декоративна хвоя, невибагливість - особливості, які роблять ту улюбленим постояльцем багатьох присадибних ділянок

Жива огорожа з західної туї сорту «Смарагд»

Опис туї Смарагд

Унікальність цього сорту в тому, що крона має вузьку конічну форму. Густі гілки буквально набиті хвоєю яскравого смарагдового відтінку, яка зберігає свій колір взимку. Зростає туя Смарагд повільно, а живе до 150 років. Висота дорослої рослини може досягати 5 метрів, а діаметр нижньої частини крони - 1,5 метра.

Туя Смарагд - це один з гібридів туї західної, виведений в Данії на початку XX століття. Ця садова різновид дуже добре приживається на будь-яких грунтах, добре переносить посуху і морози, її гнучка деревина добре піддається обрізку. Цей гібрид має різні сорти, які прикрасять будь-який сад.

Садівники люблять тую за невибагливість і розкішний зовнішній вигляд. У ландшафтному дизайні її використовують в одиночних і групових посадках, міксбордерах. Жива огорожа з туї Смарагд може стати на довгі роки справжньою окрасою саду.

Основні сорти

Практично всі розплідники, які займаються вирощуванням вічнозелених рослин, можуть запропонувати на вибір різні сорти туї Смарагд. Найпоширеніші серед них:

  • Туя західна Голден Смарагд. Золотисто-жовтий відтінок ідеальної конічної крони дав назву цьому виду туї. Короткі пагони розташовуються щільно по всій висоті деревця. Зростає воно довго, досягаючи до 10 років висоти 2 метри. Природна огорожа з туї Голден Смарагд виходить надзвичайно красивою.

Жива огорожа з туї сорту «Голден Смарагд»

  • Туя Смарагд Варієгата. Крона має правильну вузьку конічну форму. Хвоя яскраво-зеленого кольору не змінює свій відтінок протягом усього року. Особливість цього сорту в тому, що кінці пагонів білі. Це створює додатковий ефект декоративності. У ландшафтному дизайні її часто використовують для оформлення альпінаріїв, кам'янистих терас, гірок, формування живоплотів.

Кущ туї сорту «Смарагд Варієгата»

  • Туя західна Вайт Смарагд - різновид, яка відрізняється від туї Голден Смарагд тільки кольором покривів. Ріст і розвиток рослини сповільнюються в міських умовах, там, де сильно забруднений повітря. Любить сонячні місця, а також вологі, добре дренованих грунту. В іншому вона невимоглива.
  • Туя Смарагд Вітбонт. Це сорт відрізняється від інших тим, що зростання у цієї рослини сильно уповільнений. Тому в ландшафтному дизайні його використовують там, де плануються довговічні посадки, наприклад, зелені огорожі.

Огорожа з туї західної сорту «Смарагд Вітбонд»

  • Туя західна Смарагд Спіраль. Цей сорт з промовистою назвою унікальний своєю формою. Він красиво виглядає в одиночних посадках, будь-яких групових композиціях, альпінаріях. Досвідченим фахівцям під силу використовувати цей сорт і в дизайні живоплотів.

Туя західна сорт «Смарагд Спіраль»

  • Туя західна Спотті Смарагд. Цей різновид має пірамідальну форму крони. Незважаючи на рихлість, створюється враження об'єму і пишноти дерева.

Розмноження туї Смарагд

Виростити прекрасна рослина або цілу живопліт з туї можна насінням, живцями або саджанцями.

Розмноження насінням підходить для самих терплячих садівників, оскільки готові саджанці виходять не раніше, ніж через три роки.

Якщо ви хочете швидко отримати багато готового матеріалу для посадки , То підійде розмноження живцями. Зробити це легко, якщо на ділянці вже ростуть доросла рослина. Гілочки довжиною близько 12 сантиметрів потрібно зрізати під кутом 45 градусів, звільнити нижню частину від кори і хвої, а потім поставити в воду. Після появи корінців гілочки можна висаджувати в горщики. Підросли рослини - готовий посадковий матеріал. Розмноження живцями - доступний і найдешевший спосіб посадити тую.

Щоб швидко оформити ділянку саду і висадити огорожа, можна використовувати покупні саджанці.

садимо правильно

Правильна посадка і подальший догляд - запорука відмінного росту і розвитку улюбленої рослини. Садити тую можна навесні, влітку і восени. Але дуже вдалий час - весна або початок літа. До зими рослина встигне вкоренитися і зміцніти, а значить, перші холоди перенесе легше. Це позначиться і на подальшому зростанні.

Посадка туї починається з вибору місця. Оскільки ця рослина часто використовують в групових посадках, живоплотах, альпінаріях, то крім дизайну ділянки потрібно враховувати і переваги для зростання і розвитку туї. А вона любить добре освітлені місця, захищені від вітру і протягів.

Важливе значення має вибір саджанців. Потрібно звернути увагу на те, що вони повинні мати здоровий зовнішній вигляд. Продаються саджанці зазвичай в горщиках або контейнерах. Якщо туя досить велика, то її коренева система вже добре розвинена. Необхідно тільки уважно оглянути рослина, щоб переконатися, що його не посадили в контейнер прямо перед продажем. Якщо ви підхопите недобросовісного продавця і купите такий саджанець, то швидше за все укорінення відбуватиметься довго і болісно, ​​а зростання сповільниться.

Посадка проводиться у вологу, добре дренированную грунт. Глибина ямки повинна бути не більше 70 см, а діаметр - на третину більше кореневої системи. Якщо грунт занадто вологий, то дренаж обов'язковий. Для цієї мети підійде керамзит, бита цегла, галька. Зверху насипається шар грунту або підготовлений склад з дернової землі, торфу і піску.

При посадці потрібно особливу увагу приділити кореневій шийці. Вона повинна розташовуватися чітко на рівні землі. Якщо її заглибити або залишити відкритою, то рослина може швидко загинути.

Догляд після посадки має ряд важливих моментів, які впливають на ріст і розвиток рослини.

правильний догляд

Великих зусиль і серйозних витрат часу для догляду за цією рослиною не буде потрібно. Однак, дотримання деяких правил необхідно для нормального росту, а саме:

  1. Регулярний полив. Грунт навколо стовбура повинна бути постійно зволожена. Поливати рослину потрібно рано вранці або ввечері після того, як прямі сонячні промені перестануть потрапляти на гілки.
  2. Розпушування грунту і видалення бур'янів. Прополка бур'янів не тільки поліпшить зовнішній вигляд вашої ділянки, але також сприяє гарному росту декоративних рослин. Важливий аспект догляду - розпушування. Воно дозволяє дихати кореневій системі. Рихлити потрібно неглибоко, щоб не пошкодити коріння, які розташовуються близько до поверхні землі.
  3. Обрізка. Туя добре підходить для створення садових фігур химерної форми, оскільки добре реагує на стрижку. За це її і люблять використовувати в ландшафтному дизайні. Також навесні необхідно проводити санітарну обрізку, щоб видалити сухі і пошкоджені гілки, а ще надати форму деревця або живоплоту.
  4. Підживлення. Правильний догляд передбачає внесення добрив для хвойних рослин тричі на сезон: в квітні, травні і серпні.
  5. Боротьба з хворобами і шкідниками. Туї хворіють рідко. Але іноді її можуть атакувати ложнощитовка або тля. У комплекс заходів по догляду потрібно включити обприскування фунгіцидами або карбофосом.

Всі ці заходи допоможуть в ландшафтному дизайні вашої ділянки успішно використовувати тую Смарагд, створювати з неї будь-які садові фігури, включати в красиві композиції, альпінарії, сформувати живопліт.

Відео про те як правильно доглядати за рослиною

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама