Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Висота перил - на вулиці, в будинку, балконі, сходах

  1. Пристрій і призначення перильних огорож
  2. Загальні вимоги до огорож
  3. Огорожі різного призначення
  4. Перила для пандусів

Поручнями обладнано переважна більшість сходів будь-якого призначення, а також майданчиків, які знаходяться на скільки-небудь значній відстані над рівнем землі. Якою має бути висота перил в тому чи іншому випадку, визначають державні норми з відповідних документів (ГОСТ і СНиП). Вони ж регламентують параметри огородження тераси або на балконі будь-якого поверху. Ці вимоги важливо знати і дотримуватися фахівцям, які займаються проектуванням та монтажем подібних конструкцій. Поручнями обладнано переважна більшість сходів будь-якого призначення, а також майданчиків, які знаходяться на скільки-небудь значній відстані над рівнем землі

Висота перил по ГОСТ

Пристрій і призначення перильних огорож

Установка поручнів на різних сходових прольотах і майданчиках проводиться з метою:

  1. Забезпечити безпеку піднімаються і спускаються людей.
  2. Створити додаткову опору для рук.
  3. Додати інтер'єру або екстер'єру будівель примітний зовнішній вигляд.

Щоб перелічені пункти виконувалися, висота перил сходів або площадки повинна відповідати встановленим нормативам. Це досягається за рахунок підбору розмірів всіх деталей конструкції і дотримання технології монтажу. Огородження будь-якої форми та конфігурації складаються з 3 основних елементів:

  • опорні стійки, що знаходяться на початку і в кінці сходового маршу;
  • стійки проміжні - балясини;
  • поручні.

В дерев'яних сходах перила доповняться настановної планкою, на яку кріпиться поручень. Він виконує функцію опори і сприймає вертикальні навантаження, в той час як балясини повинні бути розраховані і на бічне вплив. Дизайн сходів може передбачати установку стійок на деякій відстані один від одного. Прорізи між ними заповнюються листовим чи гратчастими елементами, виготовленими з різних матеріалів, які теж повинні витримувати бокове навантаження.

Про необхідність пристрою огорожі на балконі або лоджії говорити зайве, це зрозуміло за замовчуванням. Питання лише в тому, яка повинна бути висота цих перил. Не менш цікавим є питання висоти поручнів, встановлюваних по краях майданчика відкритої тераси.

Загальні вимоги до огорож

Перше, що вимагають норми по відношенню до сходових прольотах, - огорожу потрібно робити на будь-яких маршах, що мають 3 сходинки і більш. Інші вимоги стосуються кількості перильних огорож і їх параметрів:

  1. Мінімальна ширина сходів, що визначається по відстані між поручнями, становить 900 мм.
  2. Висота перил на сходах загального користування, розміщеної в житловому або громадському будинку, повинна бути також не менше 900 мм. Ця вимога відноситься до сходових маршах, що знаходяться всередині приміщень.
  3. Найменша висота поручнів вуличних сходів - 120 см.
  4. Якщо ширина прольоту досягає 1,25 м і більше, то за нормативами слід поставити огорожу з обох сторін. При ширині понад 2,5 м потрібні додаткові поручні посередині сходів, щоб розділити потоки людей і забезпечити більш безпечний підйом.
  5. Широкий сходовий марш (від 1,25 м), що йде уздовж стіни в будинку, необхідно обладнати з одного боку спеціальним настінним поручнем.
  6. Сходи криволінійної форми і ті, що прилягають впритул до стіни, завжди захищаються з двох сторін незалежно від ширини прольоту.
  7. Перила, огороджувальні підйом на горище або мансарду і спуск в підвал, теж повинні мати висоту 90 см.

Практика показує, що найбільш зручна для людей висота перил на сходових прольотах становить 110 см. При цьому їх поверхня повинна бути гладкою, без всяких перепадів і виступаючих деталей, про які можна травмувати руку.

Є вимоги і по навантаженню: спочивають на балясинах поручень зобов'язаний витримувати щонайменше 30 кг на 1 м за свою довжину. Це означає, що конструкції з великими отворами між балясинами і елементами заповнення, доведеться передбачити посиленими, щоб перила могли витримати навантаження. З цією ж метою кронштейни кріплення настінних поручнів розташовують не далі, ніж 50 см один від одного. Для спеціальних пожежних сходів нормативне значення навантаження ще більше - 54 кг на метр довжини.

Огорожі різного призначення

До таких належать такі різновиди перильних огорож:

  • забезпечують зручність переміщення і безпеку в дитячих дошкільних установах;
  • глухі огорожі на балконі або лоджії;
  • перила, що відокремлює майданчик відкритої тераси;
  • опорні конструкції, що встановлюються на пандусах для інвалідів.

Для будівель звичайних дитячих установ стандартна висота поручнів 90 см навколо сходових маршів і майданчиків не допускається. Відповідно до нормативних документів, огорожу потрібно піднімати до рівня не менше 1200 мм. До того ж для дітей і підлітків необхідно влаштовувати другий ряд перил - на рівні 500 мм від підлоги.

Балкони і лоджії висотних багатоквартирних будинків становлять небезпеку як для дорослих мешканців, так і для маленьких дітей. Тому вони захищаються наглухо на висоту не нижче 120 см. Існує й інший варіант: на балконі влаштовується панорамне суцільне скління, одночасно грає роль огорожі. Важлива умова: нижня частина світлопрозорих конструкцій зобов'язана витримувати значну бокове навантаження, щоб запобігти випадковому випадання людини.

Якщо підлоги на відкритій веранді підняті над рівнем землі на 0,3-0,5 м, то така споруда прийнято обносити дерев'яною огорожею. Вона служить страховкою від випадкового випадання за межі тераси і пов'язаних з цим травм. До даних конструкцій немає жорстких нормативних приписів, значить, їх висота вибирається виходячи зі зручності користування. Занадто високу огорожу ставити недоцільно, а низьку - марно і незручно. Щоб відпочиваючий на терасі домовласник міг комфортно спертися на огорожу, необхідно витримати висоту від 110 до 120 см від підлоги.

Перила для пандусів

Цей різновид огорож встановлюється з розрахунком на підвищене навантаження 50 кг, що додається в будь-якій точці. При проектуванні і будівництві подібних конструкцій необхідно дотримуватися такі правила:

  • поручні пандусів на вході в громадські та житлові будівлі виконуються на одному або двох рівнях паралельно ухилу підйому;
  • верхній поручень слід робити на рівні 90 см від пандуса, нижній - 70-75 см;
  • опорна частина виконується з вильотом 300 мм за останню стійку;
  • кінці дворівневих огорож надійно з'єднуються між собою;
  • однорівневі перила додатково кріпляться до стін або інших будівельних конструкцій.

Коли мова йде про огорожі пандусів на вході в дитячі дошкільні установи або в школи, то для дітей - інвалідів потрібно ставити додатковий поручень на висоті 500 мм від поверхні підйому.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама