Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Мінвата або пінопласт: що ж краще?

  1. Пінопласт: плюси, мінуси та особливості застосування
  2. Мінвата: основні властивості, переваги і недоліки
  3. Що краще: пінопласт або мінвата?

Пінопласт (пінополістирол) і мінеральна вата - найпопулярніші на сьогодні теплоізоляційні матеріали. У кожного з них є свої переваги і недоліки, є і своя сфера застосування. Пінопластові плити рекомендовані до використання для зовнішньої теплоізоляції стін, мінвата - для утеплення дахів і як утеплювач при монтажі навісних фасадів. Проте, існує думка, що ці матеріали взаємозамінні. Чи так це? Спробуємо розібратися.

Пінопласт: плюси, мінуси та особливості застосування

Пінопласт - спінений пластичний матеріал - має надзвичайно малий коефіцієнт теплопровідності. Це кращий теплоізолятор на планеті. Підраховано, що плита пінопласту завтовшки 10 см по теплозахисних властивостях замінює 40 см дерева, 60 см газобетону, 90 см керамзитобетону, 150 см порожнистої цегли, 400 см залізобетону.
Виграє пінопласт і в порівнянні з мінватою: 10 см пінопласту еквівалентні по теплозахисту 16 см мінеральної вати.
Але ось від шуму пінополістирольний пінопласт вберегти не може. Звукоизолятор з нього ніякої.

Що стосується паропроникності, то ця характеристика варіюється в залежності від щільності матеріалу. Нізкоплотний пінопласт по паропроникності близький до ваті, високощільний - хоч насилу, але пар пропускає, тому його можна використовувати для ізоляції тільки дуже щільних стін.

Щодо екологічної чистоти пінополістиролу єдиної думки немає. Спори з приводу токсичності полістиролу тривають не один десяток років. Ще радянські вчені довели, що в певних умовах цей матеріал здатний виділяти токсичний стирол в навколишнє середовище. Однак результати сучасних лабораторних досліджень говорять про те, що якісний пінополістирольний пінопласт абсолютно нешкідливий. Те мізерна кількість стиролу, яке він виділяє, не робить ніякого впливу на організм людини.
Порада: перед покупкою обов'язково уточніть зміст залишкового стиролу - значення даного показника повинно знаходитися в межах 0,01-0,05%.

Від якості пінопласту залежить і термін його служби. Найдовговічніші - безпресовим марки ПСБ і ПСБ-С. Вони не змінюють своїх властивостей протягом 10-40 років. Екструзійний служить ще довше - до 80 років.
Найбільша проблема пінополістиролу - висока горючість. Стірольний пінопласт може спалахнути від однієї іскри. Під впливом вогню він плавиться і виділяє чорний токсичний дим. Для вирішення цієї проблеми в пінопласти стали вводити спеціальні добавки - негорючі та гасять полум'я. Так з'явився новий тип пінополістиролу - самозатухаючий марки ПСБ-С. Іскрою цей матеріал не підпалити, але від пожежі він захисту не має.
Важливо: всі типи полістирольних пінопластів повинні застосовуватися виключно для пристрою зовнішньої ізоляції.

Мінвата: основні властивості, переваги і недоліки

Мінеральна ( «кам'яна») вата - волокнистий матеріал, одержуваний плавленням магматичних гірських порід. Переваги мінеральної вати зумовлені властивостями вихідної сировини.

Переваги мінеральної вати зумовлені властивостями вихідної сировини

Безсумнівний плюс цього мінерального утеплювача - вогнестійкість. Температура плавлення мінеральної вати - 800С. Вона не тільки зберігає всі свої властивості під час пожежі, але ще і перешкоджає поширенню вогню.
Мінеральна вата займає друге місце по теплоізоляційним властивостям після пінопласту, але при цьому володіє високою гігроскопічністю - у вологому середовищі її теплозахисні властивості значно погіршуються. Але на відміну від пінопласту мінеральна вата не перешкоджає проходженню пара - випадає конденсат вільно проходить крізь її волокнисту структуру і випаровується з поверхні.

Ще одна перевага мінерального утеплювача - чудові звукоізолюючі властивості. Вата з каменю створює надійну перепону на шляху проходження звукових хвиль.
Один з головних мінусів цього матеріалу - велику вагу. При розрахунку вартості утеплювача слід враховувати вартість завантаження / розвантаження і доставки на будмайданчик. Крім того, мінеральні плити вимагають більш потужних опор, в той час як пінопласт майже не додає ваги будівельних конструкцій.
Щодо екологічної безпеки: є дані, що одна з фракцій волокон, що утворюють минвату, має канцерогенні властивості, а використовуваний в її виробництві в'яжучий матеріал виділяє високотоксична та надзвичайно шкідливе для людини речовина - формальдегід. Як і пінопласт, мінеральний утеплювач рекомендований для облаштування зовнішньої ізоляції.

Що краще: пінопласт або мінвата?

Порівняємо ці два матеріали за основними показниками:

  • Теплоізоляційні властивості. За теплопровідності пінопласту немає рівних. Програє йому і мінвата.
  • Пожежна безпека. Мінеральна вата має високу стійкість до займання, чого не можна сказати про пінопласт.
  • Паропроникність. Мінвата перевершує пінопласт по паропроникності приблизно в 10 разів.
  • Гігроскопічність. Пінопласт може використовуватися у вологому середовищі без втрати споживчих властивостей. Кам'яна вата критична до впливу вологи.
  • Вартість. Тут виграє пінопласт - це найдешевший будматеріал.
  • Вага та зручність монтажу. Пінопласт важить набагато менше мінеральної вати. Його зручніше обробляти, але важче стикувати.
  • Екологічна безпека. І той і інший матеріали не рекомендовані для проведення внутрішніх робіт.
  • Біологічна і хімічна стійкість. Мінвата має стійкість до всіх органічних речовин і грибків. Пінополістирол критичний до впливу органічних розчинників, але при цьому не схильний до

Як бачите, вибір утеплювача - завдання складне і багатопланова. При її вирішенні слід враховувати конкретні умови і власні пріоритети. Віддавайте перевагу перевіреним системам утеплення. Не забувайте і про підбір оптимальної товщини теплоізоляції.

Нещодавно утеплював балкон, якщо цікаво ось стаття .

Чи так це?
Що краще: пінопласт або мінвата?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама