Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Управління екологічними ризиками: існуючі підходи і стандарти

  1. Управління ризиками в діловій практиці
  2. Аналіз і оцінка екологічних ризиків
  3. Питання стандартизації, ISO 14000
  4. Можливо вам будуть цікаві такі новини:

Як правило, ризик є подія, яке, найімовірніше, може трапитися

Як правило, ризик є подія, яке, найімовірніше, може трапитися. В результаті цього можуть статися різні випадки - нейтральні або негативні. Говорячи про екологію, рівень ймовірності виникнення негативного впливу, негативних наслідків, небезпечних для життя людини, збереження природних ресурсів, історичних, культурних і матеріальних цінностей, пов'язаних з природними катастрофами, а також інші фактори і складають екологічний ризик.

Управління ризиками в цілому включає в себе прийняття і виконання управлінських рішень. Вони повинні поліпшити робочий процес і збільшити показник позитивних наслідків в ході наступу ризиків. Зрозуміти ступінь екологічного ризику можна за допомогою оцінки екологічних подій, катастроф, а також впливу забруднення на навколишнє середовище.

Давайте розглянемо результати роботи в галузі управління ризиками на прикладі ВАТ «Атомредметзолото».

Організація процесу управління ризиками «АРМЗ»

Компанія взяла собі за правило проводження процедури оцінки ризиків на етапі планування, а також реалізовувати програми хеджування ризиків.

Щоб уникнути неприємних ситуацій, компанія керується такими аспектами:

- модернізація технологічного обладнання;

- дотримання всіх діючих нормативів щодо виробничо - технологічного процесу;

- реалізація контролюючої функції, як з боку підрозділів, так і зовнішніх організацій;

- страхування цивільної відповідальності підприємств перед третіми особами і співробітниками підприємств.

ВАТ «Атомредметзолото» виконує всі нормативи щодо впливу на навколишнє середовище і сприяє підвищенню екологічної безпеки, чого і вимагає держава.

На жаль, варто відзначити, що останнім часом природне середовище дуже страждає від діяльності людини. Порушуючи екологічні вимоги, ми руйнуємо, знищуємо, забруднюємо навколишній наш світ. Візьмемо, наприклад, видобуток сланцевого газу. Про його шкоду для екології говорити можна багато.

Наприклад, в зв'язку з тим, що дана діяльність є екологічною загрозою, уряд Шотландії планувало до 2015 року виробити нові норми регулювання видобутку сланцевого газу .

Наприклад, в зв'язку з тим, що дана діяльність є екологічною загрозою,   уряд Шотландії планувало до 2015 року виробити нові норми регулювання видобутку сланцевого газу

Класифікація негативних факторів впливу на навколишнє середовище

Забруднення можна класифікувати на природні та антропогенні. Природні викликаються природними явищами, наприклад паводками, виверженнями вулканів і т.д. Антропогенні забруднення виникають з-за діяльності людини.

Управління ризиками в діловій практиці

Управління екологічними ризиками на підприємстві, як правило, пов'язано з різними типами завдань.

Наприклад, акціонерна фінансова корпорація «Система» кожен квартал проводить аналіз ефективності системи управління ризиками та внутрішнього контролю, далі дає оцінку корпорації і всім дочірнім підприємствам, і після чого звітує про це перед акціонерами. Щорічний звіт надається членам Ради директорів.

Інтегрована система ризик-менеджменту допомагає ідентифікувати ризики на всіх його етапах, аналізувати їх і впорядкувати за рівнями управління.

У 2013 році Рада директорів АФК «Система» створили Департамент внутрішнього контролю та аудиту.

Департамент внутрішнього контролю та аудиту проводить перевірочні заходи, з метою отримати достовірні відомості про дії. І ще одним не менш важливим елементом роботи Департаменту внутрішнього контролю та аудиту, є вдосконалення внутрішніх бізнес - процесів компанії.

Ключовим моментом ефективної системи управління екологічними ризиками виступає виявлення ризиків і безпосередньо робота з ними. Питання стоїть в тому, як управляти екологічними ризиками для забезпечення надзвичайно стійкості всіх видів діяльності компанії - це сприяє успіху і знижує рівень невдач.

Питання стоїть в тому, як управляти екологічними ризиками для забезпечення надзвичайно стійкості всіх видів діяльності компанії - це сприяє успіху і знижує рівень невдач

Стратегія управління ризиками зобов'язує до виконання даних дій

Для процесів управління екологічними ризиками, важливе значення приділяють результатами дослідження. В ході підготовки необхідних екологічних проектів повинні бути враховані всі пункти. До уваги повинні прийматися і кількісні, і якісні характеристики ризику.

Для запобігання або зниження ризику розробляються найрізноманітніші регулюючі документи. І сфери дії цих документів можуть поширюватися не тільки на одну компанію, але і на всю країну. До них відносяться законодавчі та нормативні акти, що стосуються охорони здоров'я, поліпшення умов праці, забезпечення безпеки на дорогах, стандартизація якості товарів, що продаються, а також зниження негативного впливу, яке є згубним фактором по відношенню до навколишнього середовища.

Аналіз і оцінка екологічних ризиків

Аналіз і оцінка ризиків займає ключове місце в вибудовуванні ефективної системи реагування. Для аналізу і оцінки екологічних ризиків необхідно визначити небезпечні фактори та причини.

Модель каркаса методології

Виконання умов ефективного управління соціальними та екологічними видами ризиків буде сприяти сталому розвитку компаній.

Процес управління ризиком включає в себе зіставлення альтернативних проектів потенційно небезпечних об'єктів та технологій, виявлення найбільш небезпечних факторів ризику, які діють на даному етапі. Також створюються бази даних і бази знань для експертних систем підтримки прийняття технічних рішень. А ще цей процес визначає інвестиції, які як раз і спрямовані на зниження ризиків.

Важливо порівняти результати оцінки ризику. Після цього можна знайти різні рішення для їх зниження, враховуючи, що кожен з таких варіантів оцінюється по - різному. Все залежить від необхідних витрат на його реалізацію. І такі дії повторюються до тих пір, поки не буде обраний кращий варіант вирішення проблеми.

І такі дії повторюються до тих пір, поки не буде обраний кращий варіант вирішення проблеми

Питання стандартизації, ISO 14000

Сучасна управлінська література рясніє різними підходами. Зокрема, багато компаній використовують ISO 9 000 (міжнародний стандарт з управління якістю), ISO 50 001 (стандарт з енергетичного менеджменту), ISO 22 000 (міжнародний стандарт з управління безпекою продуктів харчування) та інші. Стосовно теми екології - ISO випустив стандарт 14 000 - екологічний менеджмент.

Міжнародний стандарт «ІСО 14 000» являє собою сімейство стандартів з управління впливом на навколишнє середовище.

«ІСО 14 000» вказує на необхідність зведення до мінімуму негативного впливу діяльності компанії на природне середовище, а також про те, що дотримання правил і законів екологічного характеру є ключовим моментом. І всі ці умови повинні вдосконалитися кожен раз як тільки в планах компанії зароджуються нові проекти.

Стандарти «ІСО 14 000»

В цілому, можна сказати, що модель управління ризиками на основі «ІСО 14 000» впливає на всі екологічні аспекти організацій. Вона допоможе запобігти ризикам і вийти компаніям на новий, якісний і стійкий рівень. Ефективне управління ризиками вимагає прийняття необхідних заходів по контролю і зниження ризиків.

Для досягнення мети необхідно проводити регулярний аудит по підприємству і виконувати всі вимоги щодо екологічних нормативів.

Це нелегка праця, але він того вартий! Адже здійснювати діяльність без шкоди для навколишнього середовища, не те чи це до чого ми так повинні прагнути?

Автор матеріалу: Юлія Рець

Можливо вам будуть цікаві такі новини:

Екологічна відповідальність і виживання планети: дві сторони однієї медалі

а також

Зміна клімату на Землі: що нас чекає завтра

Адже здійснювати діяльність без шкоди для навколишнього середовища, не те чи це до чого ми так повинні прагнути?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама